Maraton Wrocławski

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
neutrino
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wojkus w jakiej cenie chcesz się zamknąć? Daj znać to się rozejrzę za hotelami.
PKO
Awatar użytkownika
Wojkus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 3:24:52

Nieprzeczytany post

No żeby nie było za drogo i w miarę blisko :)
Nie chodzi mi o hotel klasy Mariot.
Coś przeciętnego, jakbyś znalazł jakiś namiar to daj znać, nie wiem jak się kształtują ceny hoteli we Wrocławiu, wieć trudno mi ustalić jakąś granicę. Mam tylko nadzieję że nie wyglądają jak w Poznaniu w czasie targów :(
neutrino
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wojkus masz może gg to, byśmy porozmawiali i podałbym Ci kilka linków, które przed chwilą znalazłem. Mój numer to 2413873.
Awatar użytkownika
Murat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak tam treningi "grupy 3:30"?
No ja to jestem zbudowany dzisiejszym biegiem.30 km w 2:19,druga połówka dystansu nawet szybsza o minutkę.I jeszcze sadzę,że pociagnalbym trochę tempem 5.0/km.Nie jest źle...:)
Dwa tygodnie temu ta trasa zajęła mi 2:24 i byłem dojechany na maksa.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
adamus100
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Murat, milo to sie czyta:),
Ja dzisiaj 33 km, ale wolnym tempem- bylo 2:54, to juz chyba ostatnia proba 30km przed maratonem, jeszcze kilka razy 21km i...zobaczymy, co do polowek, to wlasnie mam ten sam bol, jak za szybko pierwsza polowa, to pozniej mam problemy i siadam, ale jak za wolno, to wtedy juz niestety nie jestem w stanie dogonic czasu:)
Awatar użytkownika
Jarro
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli jestem dobrze przygotowany na jakiś wynik, to zawsze utrzymam tempo, a nawet potrafię przyspieszyć w końcówce. Dlatego zawsze stosuję się do zaleceń doświadczonych kolegów i  biegam równo, lub pierwszą połówkę odrobinę wolniej.
   Dobremu taka taktyka nie przeszkodzi w uzyskaniu życiówki, słabszego uchroni przed spacerami.
   Nie słyszałem, żeby ktoś wymyślił coś zasadniczo zdrowszego.
Jarro
bs47
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to biegniemy... jak to bywa - wiosną we Wrocławiu. W tym roku wprowadzili w koncu chipy (za kaucja 50zł). We Wrocławiu myśle, że wile osób ukończyłoby pełny maraton, jednak, że widzą, że jest możliwość zbiegnięcia - to czemu tego nie zrobić jak ktoś jest dość zmęczony po przebiegnieciu całej północnej częśći miasta. Mam nadzieję, że kiedyś odwiedzę także południe, ale to jeszcze nie w tym roku...
Awatar użytkownika
TomaSz__
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja jeszcze o noclegach
Czy mógłbyś neutrino podać co w tej kwestii znalazłeś? Czy jest coś poniżej 50pln?

W jednym z dobrych hoteli jest oferta dla studentów:
Sobota – poniedziałek, pokój dwuosobowy 120 PLN. Oczywiście bez posiłków. Gdybym znalazł kogoś do pary, niekoniecznie studenta, to by wyszło 30 PLN za noc. Jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt przez mail lub komunikator
Pozdrawiam
GrzegorzP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Do wypowiedzi skłania mnie ostatni post Murata.
W zasadzie,jako początkujący, nie powinienem się wypowiadać o tym, o czym poniżej ale mam wątpliwości.
Proszę jednak bardziej doświadczonych w bojach o opinię.
Czy Murat  robiąc to jak na ostatnim treningu jeszcze "trenuje" czy już "startuje" ( tzn.pojawia się  pytanie czy się nie biega za szybko na treningu  ? )
Przy okazji pytanie do Murata : z jakim tętnem robisz swój długi bieg ?
Ja , po wczytaniu się w forum, lekturze książki p.Skarżyńskiego oraz Runner's World (abonuję wersję niemiecką) uporządkowałem swoje "treningi"  tzn. głównie musiałem je pospowalniać.
Nie oznaczyłem dotychczas swojego Hrmax , ale nie sądzę aby odbiegało od średniej ( 220 - wiek   lub inna ostatnio widziana formuła 223 - 0,9 x wiek  tzn. dla 42 lat  178- 185  ) .
OWB1 biegam  130-135
WB 135-140
WB2  ca 150  (  50 min/10km)
"interwały" 8-10 x 400 -450 m   w tempie 160/135
Dzisiaj np. mój długi bieg  ca. 31 km  przy tempie jw. tzn. 135-140 wykonałem w 3:01  i wcale na koniec nie byłem  "dojechany"   ale lekko "zamulony"  więc na koniec wykonałem jeszcze przebieżki 6 x ca.200.
Wielokrotnie na forum  (ostatnio chyba Kledzik) oraz w RW  podawano aby nie biegać za szybko na treningach ( co jest zdaje się nagminne u biegaczy).
RW mówi wprost,że kto stale biega na granicy (tzn. za szybko) na treningach, nie jest w stanie nic "dołożyć" na zawodach.
Proszę o opinię  i  sugestie odnośnie do proponowanego dla mnie tempa dla mojego 1.maratonu we Wrocławiu.( z wylicznenia WB2 : 50 min/10 km daje to czas 3:30,59 ?? )
Pozdrowienia.
GrzegorzP
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
Murat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szczerze mówiąc nie trenuję tak naukowo.Po prostu biegam,a poulsometr używam raczej jako ciekawostkę.Chociaż muszę przyznać,że i on się przydaje,bo zauważyłem,że z tętnem powyżej 160 to raczej za długo nie pociągnę.
Na ostatniej trzydziestce AVG wyszło mi 157.Zmierzone HRmax to 189 /wiek 37 lat/.Tak więc był to trening z 83% HRmax.
Faktycznie raczej nie ma szans przyspieszyć tego tempa z długiego wybiegania /4:40/ w maratonie.Qrcze,fajnie byłoby je utrzymać !Ale jeżeli dałbym tak radę do 33-35 km,a potem trochę zaczął cieniowac to i tak wynik nie powinien być zły.
Ja też uważam się za początkującego i absolutnie nie jestem przekonany o słuszności obranego sposobu biegania.Ale jak na razie robię pewne postępy to i nie będę póki co go zmieniał.
Chętnie poczytam komentaże doświadczonych biegaczy,pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Murat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak to u innych wygląda,ale moje odczucia po tych 30stkach wyglądają tak:
-dwa tygodnie temu czas 2:24-czułem się dojechany maksymalnie
-tydzień temu -czas 2:21-mocno zmęczony,siły zbierałem przez dwa dni
-wczoraj -czas 2:19-zmęczony,ale mogłem jeszcze przyspieszyć w końcówce,dzisiaj czuję się wypoczęty /o dziwo/
Zostały mi jecze dwie trzydziestki przed Wrocławiem ,oby powyższa tendenca się utrzymała !:)
neutrino
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hej TomaSZ! Podam linki na te tańsze hotele wieczorkiem, jak będę przy swoim kompie.
Awatar użytkownika
TomaSz__
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

o.k.
Awatar użytkownika
Wojkus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 3:24:52

Nieprzeczytany post

Mnie dzięki adresowi podanemu przez Neutrino udało się zareserwować przez internet pokój w hotelu )domu wycieczkowym) Piast.
Cena 65 zł za jedynkę.
Do Trio nie ma po co dzwonić bo nie ma miejsc, a z Solo nikt nie odpowiada (może trzeba przez telefon).
neutrino
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dopiero dziś udało mi się usiąść do kompa, sorki za małe opóźnienie. Podaję linki:

Hotel Trio i Solo. W pierwszym jak już pisał Wojkus nie ma już wolnych miejsc, a ten drugi znajduje się troszkę dalej od centrum, ale generalnie dobry dojazd do rynku. Około 12-15 minut tramwajem.

http://www.puhot.pl/

Hotel Tumski, lokalizacja bardzo dobra, do rynku niecałe 10 minut piechotką. Należy wejść w link pokoje i wybrać schronisko młodzieżowe.

http://www.hotel-tumski.com.pl/html/index.htm

Na koniec Hotel Piast przy samiutkim dworcu, lokalizacji chyba nie trzeba chwalić. :)

http://www.odratourist.pl/pl_piast.php3

Podaję jeszcze link do adresów innych domów turystycznych, hoteli i schronisk. Nie wszystkie z nich posiadają własne strony internetowe, ale są podane numery telefonów i adresy. Lokalizację można sprawdzić na mapce, jaka znajduje się na oficjalnej stronie miasta Wrocław.

http://www.wroclaw.pl/m/466

Polecam wszystkim lekturę strony miasta Wrocław. Na tej stronie można znaleść nie tylko interesującą nas ulicę, ale również dojazd do niej. Prócz tego rozkład jazdy komunikacji miejskiej, kolejowej i PKS. Dla posiadających więcej czasu polecam, również inne informacje jakie można na niej znaleść. :)

www.wroclaw.pl

Cieszę się Wojkus, że udało Ci się znaleść satysfakcjonujący Cię nocleg.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ