Komentarz do artykułu Trasa ORLEN Warsaw Marathon z szansą na kolejny rekord!

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bacio pisze:2. I żeby żaden redaktor/polityk nie rozdawał wody (ku uciesze organizatora) zawodnikom potencjalnie narażając ich na dyskwalifikację. (pkt. 3.9.3 IAAF Road Race Labels – Regulations 2016 *).
Technicznie rzecz biorąc ten punkt wyklucza picie własnej wody co oznacza, że każdy biegacz może sabotować imprezę ;)
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Bacio pisze:
bielasinio pisze:organizatorzy jeszcze niech zadbają o pogodę i wszystko cacy :ble:
1. Żeby zadbali o wodę na wszystkich punktach dla wszystkich zawodników (także tych wolniejszych).

2. I żeby żaden redaktor/polityk nie rozdawał wody (ku uciesze organizatora) zawodnikom potencjalnie narażając ich na dyskwalifikację. (pkt. 3.9.3 IAAF Road Race Labels – Regulations 2016 *).

*) to nie jest uwzględnione w Regulaminie OWM, a jako Silver Label raczej powinno być...
Jak zwykle - w trosce o poziom imprezy - zgłoszę do IAAF po biegu.
Kapuś ( Bolek)
joseph
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:38:05
Życiówka w maratonie: 03:06:59

Nieprzeczytany post

zoraw9 pisze:To ja z kolej nie rozumiem odpowiedzi. Czyli trasa ubiegłorocznej edycji Orlen Warsaw Marathon po pożarze Mostu Łazienkowskiego, prowadziła po tej samej trasie, co w tym roku organizator wczoraj ogłosił? Mi jednak się wydaję, że trasa w ubiegłym roku prowadziła właśnie ul. Spacerową, a po Starym Mieście, to ani metra się nie biegło.
Bo trasa OWM 2015 prezentowała się tak, jak na mapie pod linkiem: http://pl.mapometer.com/running/route_4022627.html

Ok, to teraz jesteśmy w domu. Nie biegłem w ub. r. w OWM więc nie znałem faktycznego przebiegu trasy. Jeszcze kilka tygodni/ dni temu na oficjalnej stronie OWM była pokazana właśnie taka mapa trasy z 2015 roku, jaką dołączył w linku Harlan. Byłem przekonany, że to musi być już wariant po pożarze mostu.
Puentując: tegoroczna trasa OWM jest DOKŁADNIE taką samą, jaką mieli pierwotnie pobiec zawodnicy w ubiegłym roku, zanim zafajczyło się na Łazienkowskim, dobrze to rozumiem?[/quote]

Tak, taka wersja jest prawdziwa.[/quote]

Żeby nie było: tegoroczna trasa OWM bardzo mi się podoba i cieszę się, że sięgnięto po pierwotny pomysł. To miła odmiana, choćby w porównaniu z Poznaniem, gdzie druga połówka jest zawsze trudniejsza. A skoro już tak sobie porównujemy: masz może szkic profilu ubiegłorocznej trasy (tej w wersji po pożarze)? Pierwsza część bardzo się różni? To byłaby dla mnie cenna informacja.
łowca
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

radslo1 pisze:łowca, zastanawiam się czy to przypadek, że usunąłeś ze swojej stopki link do "Biegam dobrze" a więc do programu robionego przez konkurencję Orlenu? Znudziła Ci się, czy chcesz być bardziej "obiektywny"
Zebrałem / wpłaciłem tyle, ile trzeba. Chcesz link żeby dopłacić Fundacji parę groszy, czy tylko się czepiasz?
radslo1 pisze: Zapytaj może przy okazji odpowiednie organy czy trasa MW we wrześniu też będzie poprowadzona w taki sposób, że z niektórych miejsc nie da się wyjechać. Jakoś nie pamiętam twojej aktywności w wątku po ogłoszeniu trasy MW 2015 a było parę miejsc gdzie był problem z wyjazdem.
Widocznie albo tego nie zauważyłem, albo nie byłem tak aktywny w odpowiednim wątku.
... bo ja muszę być w ruchu, słyszeć wiatru świst w uchu ...

Obrazek
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

łowca, czepiam się. Dokładne tak jak ty.
Nie chcę linka. Mam w nosie tą Fundację jak i całe FMW, ale nie wymyślam głupot pod tematem związanym z lokalną konkurencją MW. Chcesz to sobie zbieraj ja mam to gdzieś. Pasuje?
łowca
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To odzajączkuj się od tego, kto i na co przy okazji MW zbiera.

I może się merytorycznie wypowiedz na temat całkowitego uniemożliwiania (nie utrudniania) wyjazdu z niektórych osiedli podczas biegów. W szczególności podczas biegów trwających dłużej, niż 20 minut. A zwłaszcza w tym, konkretnym przypadku OM.

A, chyba że jesteś pracownikiem Orlen Maratonu, i każdą uwagę pod adresem organizatorów traktujesz jako personalną obrazę. Czy wtedy mogę Twoją odpowiedź traktować jako oficjalne stanowisko organizatora?

Obrazek
zoraw9
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 32.43

Nieprzeczytany post

łowca pisze:To odzajączkuj się od tego, kto i na co przy okazji MW zbiera.

I może się merytorycznie wypowiedz na temat całkowitego uniemożliwiania (nie utrudniania) wyjazdu z niektórych osiedli podczas biegów. W szczególności podczas biegów trwających dłużej, niż 20 minut. A zwłaszcza w tym, konkretnym przypadku OM.

A, chyba że jesteś pracownikiem Orlen Maratonu, i każdą uwagę pod adresem organizatorów traktujesz jako personalną obrazę. Czy wtedy mogę Twoją odpowiedź traktować jako oficjalne stanowisko organizatora?
Nie jestem pracownikiem Orlenu. Bądźmy precyzyjni i nie wypowiadamy nie sprawdzonych informacji. Które osiedla są blokowane, bez możliwości wyjazdu na trasie OWM? Tylko bez ogólników proszę, tylko konkretne ulice.
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Pracownikiem Orlenu nie jestem :). Chociaż jakby przytulić tam fajną posadkę, za fajne pieniążki to chętnie. Państwowe i branża dobra.
Nie czepiam się tego kto i na co zbiera. Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem tylko, że dziwnym zbiegiem okoliczności w pierwszym twoim poście był link do Biegam Dobrze a potem zniknął. Ale napisałeś, że dozbierałeś w tym czasie pieniądze, to już ci nie jest potrzebny. Rozumiem.
Nie zamierzam ci wyjaśniać jak można wyjechać z zablokowanych ulic bo to sprawa władz miasta nie moja ani orgów. Mnie szczerze mówiąc wisi kalafiorem kto i kiedy wyjeżdża z danego osiedla, i czy może wyjechać czy nie. Nie zajmuję się kierowaniem ruchem tylko w tym maratonie biegnę. Mam zresztą o nim dobre zdanie.
Przy okazji każdego tak duzego przedsięwzięcia, w tak dużym mieście jak Warszawa będą problemy z wyjazdem, dojazdem itd. Chodzi tu zarówno o maraton jak i palenie opon przed Ministerstwem Finansów przez klasę robotniczą :).
Z mojej strony EOT.
łowca
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

radslo1 pisze: Nie zamierzam ci wyjaśniać jak można wyjechać z zablokowanych ulic bo to sprawa władz miasta nie moja ani orgów.
Nie Twoja - owszem. Orgów - i miasta - stanowczo.
Szkoda, że organizator który na tym forum się (sporadycznie) udziela - w tym temacie milczy.

Obrazek
PrzemekC
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tego, dlaczego Orlen tyle czasu nie podawał trasy zwłaszcza, że jest taka sama jaką planowali rok temu ciężko zrozumieć... ale mnie wkurza strasznie peiprzenie niektórych publicystów o blokowaniu miasta itp... przez biegaczy. Podejrzewam, że to wróci dość szybko ze wzmożoną siłą(teraz sądzę, że może być do tego wykorzystywany szerszy wachlarz mediów). Dlatego też nie wiem czemu mają służyć insynuacje o "całkowitym blokowaniu miasta" - dodatkowo organizator pytał ze trzy razy o to które konkretnie ulice mają być odcięte. Nie tędy droga żeby się spierać o to który bieg w warszawie mniej a który wiecej blokuje innych... :wrr:
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marzy mi się, aby trasa Maratonów była znana pół roku przed startem. To bardzo zbudowałoby pewność biegacza, pozwoliłoby na uprzednią wizualizację trasy i oswojenie się z nią.

Powiedziawszy to, bardzo podoba mi się koncept umiejscowienia mocnego podbiegu na wczesnym etapie (5 km). Podbieg w Warszawie to sprawa dość nieunikniona ze względu na ukształtowanie miasta, więc dobrze, że tym razem jest na początku. Na plus mogę również zaliczyć długie, szerokie proste bez wielu zakrętów.

Trasa sprzyja szybkiemu bieganiu i właśnie 24.04 będę na niej walczył o złamanie 3:10. Również czekał z niecierpliwością na filmik z objazdu trasy, jeżeli przewidujecie.
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
Awatar użytkownika
albert80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:41
Życiówka w maratonie: 4:02:08

Nieprzeczytany post

Afera z tym blokowaniem jakby co najmniej na tydzień mieli niektóre osiedla zablokować a nie na parę godzin w niedzielne przedpołudnie.
BLOG http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=41148
KOMENTARZE http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=41149

5 - 23:45 (11.06.2016)
10 - 46:41 (23.04.2017)
21,097 - 1:48:17 (21.06.2015)
42,195 - 4:02:08 (24.04.2016)
zoraw9
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

albert80 pisze:Afera z tym blokowaniem jakby co najmniej na tydzień mieli niektóre osiedla zablokować a nie na parę godzin w niedzielne przedpołudnie.
Proszę nie powielać informacji, że są blokowane osiedla przez Orlen Warsaw Marathon. Ktoś tak napisał bez sprawdzenia i grono osób powiela taką informację. Prosiłem o podanie blokowanych osiedli, bez możliwości wyjazdu, wjazdu znajdujących się na trasie Orlen Warsaw Marathonu i jak dotychczas nikt nie napisał ani jednego osiedla. Czyli apeluję o precyzję w wypowiedziach i konkrety.
łowca
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zoraw9 pisze:[q

Proszę nie powielać informacji, że są blokowane osiedla przez Orlen Warsaw Marathon. Ktoś tak napisał bez sprawdzenia i grono osób powiela taką informację. Prosiłem o podanie blokowanych osiedli, bez możliwości wyjazdu, wjazdu znajdujących się na trasie Orlen Warsaw Marathonu i jak dotychczas nikt nie napisał ani jednego osiedla. Czyli apeluję o precyzję w wypowiedziach i konkrety.
Widocznie przegapiłem Twoją prośbę. W mojej okolicy konkrety to:
ul Ponczowa - ok 30 domów
Os. Zapłocie na zachód od Drewny - ok 150 domów
Osiedla przy Relaksowej (ul Kuny, Kulisiewicza i sasiednie) - ok 60 domów
cała ul Gąsek - ok 30 domów
+ brak dojazdu do Parku Kultury w Powsinie

Obrazek
zoraw9
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

łowca pisze:
zoraw9 pisze:[q

Widocznie przegapiłem Twoją prośbę. W mojej okolicy konkrety to:
ul Ponczowa - ok 30 domów
Os. Zapłocie na zachód od Drewny - ok 150 domów
Osiedla przy Relaksowej (ul Kuny, Kulisiewicza i sasiednie) - ok 60 domów
cała ul Gąsek - ok 30 domów
+ brak dojazdu do Parku Kultury w Powsinie
W tych miejscach będą ustawieni zapewne sędziowie i ochrona (tak było przynajmniej w ubiegłym roku), które w miarę możliwości będą wypuszczały i wpuszczały samochody do tych osiedli. Ul. Pończowa, osiedle Zapłocie znajduję się po 22 kilometrze i na tym kilometrze uczestnicy maratonu będą rozciągnięci i na pewno będzie okazja, aby wyjechać i wjechać do swoich domostw. Z osiedla Zapłocie wystarczy przejechać przez trasę rowerową, gdy służba ochrony na to pozwoli i wjechać na ulicę Łukasza Drewny. Uczestnicy maratonu w tych okolicach będą w godzinach 10.30-12.30, czyli maksymalnie 2 godziny. Organizator zapewne poinformuję o utrudnieniach mieszkańców, na kilka tygodni wcześniej, tak aby każdy mógł zaplanować swój czas. Niestety ja z kolej przez ostatnie kilka sobót muszę stać w korku przez organizowane marsze i manifestacje, które blokują ulice znacznie dłużej, niż biegacze i marsze organizowane są w soboty, gdy Warszawa znacznie bardziej tętni życiem, niż w niedzielne przedpołudnie. Mieszkamy w Warszawie, stolicy Polski, gdzie codziennie organizuję się marsze, demonstracje, imprezy, biegi, wyścigi rowerowe i inne przedsięwzięcia, przez które występują utrudnienia w ruchu i trzeba się z tym pogodzić i przyzwyczaić, tak jak jedna była Premier rzekła: ,, Sorry taki mamy klimat,, to w tym przypadku można napisać, sorry mieszkamy w Warszawie,,. A dojechać do Parku Powsin można zawsze od strony Ursynowa, zostawić samochód w okolicach Tesco i przejść się przez Las Kabacki, delektując się świeżym powietrzem i przy okazji poklaskać po drodze kilku tysiącom uczestnikom maratonu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ