Komentarz do artykułu W piątek startuje Festiwal Biegowy w Krynicy
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dla mnie dyskusja o wysokości nagród kobiet jest troszkę abstrakcyjna, bo kobietą nie jestem a i ukończeniem na jednym z omawianych miejsc na razie nie czuję się zagrożony. Każdy przedstawił swoje poglądy i w każdym jest trochę racji. Moim zdaniem organizatorzy powinni przynajmniej trochę pomyśleć i wykluczyć możliwość, w której zawodniczka kończąca przed innym zawodnikiem, czy to w generalce, czy w kategorii wiekowej, otrzyma niższą nagrodę.
Sam w Krynicy nie wystartuję z innego powodu. Miałem już zamiar pobiec w którymś z krótszych biegów w ramach przygotowań do czegoś innego, ale zmieniłem zamiary po lekturze regulaminu. 160 PLN za 33 km lub 210 zł za 64 km, przy okazji i po trasie biegu głównego? A mówiło się, że BUGT jest drogi. Do tego obowiązek posiadania przy sobie "ubezpieczenia zdrowotnego" (ktoś wie, o co konkretnie chodzi)? Tak, jakby takie pieniądze nie wystarczyły na wykupienie grupowego ubezpieczenia uczestników, i to wszystko mając za tytularnego sponsora PZU!
Startując tam, sami się na to wszystko godzimy.
Sam w Krynicy nie wystartuję z innego powodu. Miałem już zamiar pobiec w którymś z krótszych biegów w ramach przygotowań do czegoś innego, ale zmieniłem zamiary po lekturze regulaminu. 160 PLN za 33 km lub 210 zł za 64 km, przy okazji i po trasie biegu głównego? A mówiło się, że BUGT jest drogi. Do tego obowiązek posiadania przy sobie "ubezpieczenia zdrowotnego" (ktoś wie, o co konkretnie chodzi)? Tak, jakby takie pieniądze nie wystarczyły na wykupienie grupowego ubezpieczenia uczestników, i to wszystko mając za tytularnego sponsora PZU!
Startując tam, sami się na to wszystko godzimy.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
przypadek Ewy jest doskonałym przykładem zjawiska.
czy to, że Ewa mimo świetnego występu dostała mniej kasy niż facet, który przybiegł za nią jest sprawiedliwe? nie.
czy to, że zawodniczka z 6 miejsca w rywalizacji kobiet, a która w generalce była daleko dostała kasę jest sprawiedliwe? nie, ale w drugą stronę.
czy ten sposób nagradzania, który w konkurencji o relatywnie słabszym poziomie OGÓLNYM CAŁEJ STAWKI premiuje najlepszych zawodników mniejszymi nagrodami jest sprawiedliwy? moim zdaniem tak.
tak więc sytuacja jest złożona.
czy to, że Ewa mimo świetnego występu dostała mniej kasy niż facet, który przybiegł za nią jest sprawiedliwe? nie.
czy to, że zawodniczka z 6 miejsca w rywalizacji kobiet, a która w generalce była daleko dostała kasę jest sprawiedliwe? nie, ale w drugą stronę.
czy ten sposób nagradzania, który w konkurencji o relatywnie słabszym poziomie OGÓLNYM CAŁEJ STAWKI premiuje najlepszych zawodników mniejszymi nagrodami jest sprawiedliwy? moim zdaniem tak.
tak więc sytuacja jest złożona.
-
- Stary Wyga
Ewa swoim występem potwierdziła "wysoki poziom sportowy" mężczyzn startujących w biegu.
za co została przykładnie ukarana nagrodą.
Sprawa zwyciężcy biegu na 64km to dno, muł i wodorosty lub jak kto woli obciach, kiła i siara.

Sprawa zwyciężcy biegu na 64km to dno, muł i wodorosty lub jak kto woli obciach, kiła i siara.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
a jeszcze bardziej potwierdziła wysoki poziom sportowy u kobiet. kobieta na drugim miejscu przybiegła 1,5 godz. później, a kolejna 3 godz. później. było wąsko. walka do końca.
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
Niezmiennie mnie cieszy, że w tej konkurencji jest u nas miejsce na podium dla ludzi "z sąsiedztwa", pracujących i biegających. Długo by ich wymieniać. Wolę tak, niż śledzić postępy jakichś nadludzi nie wiadomo skąd i zastanawiać się, co oni biorą. Teraz, kolejny już raz w tym roku, okazuje się, że to źle bo "poziom sportowy jest zbyt niski" 

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
Amen. A w ogóle kto to dopuścił baby do udziału w zawodach sportowych. Same z tym kłopoty;)Kangoor5 pisze:Niezmiennie mnie cieszy, że w tej konkurencji jest u nas miejsce na podium dla ludzi "z sąsiedztwa", pracujących i biegających. Długo by ich wymieniać. Wolę tak, niż śledzić postępy jakichś nadludzi nie wiadomo skąd i zastanawiać się, co oni biorą. Teraz, kolejny już raz w tym roku, okazuje się, że to źle bo "poziom sportowy jest zbyt niski"
-
- Zaprawiony W Bojach
ale o co Wam chodzi? poziom sportowy kobiet - rozumiany jako OGÓLNY poziom CAŁEJ konkurencji (więc proszą darować sobie wciąganie do dyskusji diamentów jak Magda czy Ewa) - jest przywoływany tylko jako JEDNO Z MOŻLIWYCH wyjaśnień rozbieżności w wysokości nagród dla mężczyzn i dla kobiet. Fantastycznie, że startuje coraz więcej kobiet.
Kangur, pamiętaj, że fakt, iż ktoś biega szybko nie oznacza, że jest nie wiadomo skąd i bierze. Tym tokiem rozumowania Ewa - skoro jest tak szybka - musiała coś brać? no co za bzdura.
Kangur, pamiętaj, że fakt, iż ktoś biega szybko nie oznacza, że jest nie wiadomo skąd i bierze. Tym tokiem rozumowania Ewa - skoro jest tak szybka - musiała coś brać? no co za bzdura.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
- Życiówka w maratonie: 2:49:35
Adam, coś wskurałeś w sprawie Jarka Gniewka? Wczoraj przeglądałem wyniki i nagrody na festiwalu. Za zwycięstwo w całej rywalizacji Iron Run Jarek Gniewek otrzymał 3 000 zł, a za samo 1 miejsce w biegu 64km należało mu się 2 000zł których nie otrzymał bo nie został sklasyfikowany.Adam Klein pisze:Tak mnię to poruszyło, źe wsiadłem w Warszawie o 23:00 w samochód i jadę do Krynicy.
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
A dlaczego miałby coś wskurać? Skoro jest regulamin, to trzeba się go trzymać. Iron Run i Bieg 64 km to dwie różne konkurencje, choć wśród jednej z nich był także do pokonania dystans i trasa drugiego.harlan pisze:Adam, coś wskurałeś w sprawie Jarka Gniewka? Wczoraj przeglądałem wyniki i nagrody na festiwalu. Za zwycięstwo w całej rywalizacji Iron Run Jarek Gniewek otrzymał 3 000 zł, a za samo 1 miejsce w biegu 64km należało mu się 2 000zł których nie otrzymał bo nie został sklasyfikowany.Adam Klein pisze:Tak mnię to poruszyło, źe wsiadłem w Warszawie o 23:00 w samochód i jadę do Krynicy.
Wy się nie zastanawiajcie jak coś wskurać jak już jest "po ptokach". Lepiej działajcie w celu zmiany regulaminu w przyszłości (o co apelowałam rok temu).
100km:
Bardzo się cieszę, że Ewa Majer tak dobrze pobiegła. Gratuluję i mam nadzieję, że to da do myślenia organizatorom w sprawie nagród w przyszłym roku.
Bardzo żałuję, że Magda Łączak wycofała się z rywalizacji. Mogło być naprawdę ciekawie. Jest jeszcze parę silnych dziewczyn, które mogły pokazać facetom swoje zgrabne tyłeczki na mecie.
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja pierniczę, Qba. Ostatni nagradzany zawodnik (mężczyzna w M50) był na miejscu 81. z czasem 13:09:37, czyli ~20' za ostatnią nagradzaną kobietą, która miała czas 12:50:04.Qba Krause pisze:czy to, że zawodniczka z 6 miejsca w rywalizacji kobiet, a która w generalce była daleko dostała kasę jest sprawiedliwe? nie, ale w drugą stronę.
Tu są wyniki:
http://w.sts-timing.pl/pliki/Bieg7Dolin2015_100km.pdf
Tu są nagrody:
http://www.festiwalbiegowy.pl/sites/def ... 202015.pdf
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:27
- Życiówka w maratonie: 2:36:045
Wystartowało ponad 600 osób. Ukończyło w limicie 450. Pierwsz 6 kobiet to miejsca 3,14,41,43,60,62.
Jak porównasz do innych biegów o takiej frekwencji to poziom kobiet w niczym tu nie odbiega.
Owszem, można dyskutować, dlaczego tak wolno, ale... każdy mógł wystartować.
Ja niestety pół godziny straciłam już w nocy, bo padła mi czołówka, potem się zgubiłam. Wyszło 105km. Teoretycznie zatem 10,20 - 10,30 mogłam pobiec. Teoretycznie (muszę się odegrać na tej trasie za rok;)
Ale to co zrobiła Ewa to jest MIAZGA. Jak dowiedziałam się na 85 km, że jest godzinę przede mną to wszelka motywacja odeszła;)
Przede mną było 12 panów, z czego każdy otrzymał nagrodę - 10 open, pozostali w kategoriach. )statni nagrodzony pan zajął 63 miejsce, za 6 kobietą...
Chyba to wyjaśnia sprawę?
Jak porównasz do innych biegów o takiej frekwencji to poziom kobiet w niczym tu nie odbiega.
Owszem, można dyskutować, dlaczego tak wolno, ale... każdy mógł wystartować.
Ja niestety pół godziny straciłam już w nocy, bo padła mi czołówka, potem się zgubiłam. Wyszło 105km. Teoretycznie zatem 10,20 - 10,30 mogłam pobiec. Teoretycznie (muszę się odegrać na tej trasie za rok;)
Ale to co zrobiła Ewa to jest MIAZGA. Jak dowiedziałam się na 85 km, że jest godzinę przede mną to wszelka motywacja odeszła;)
Przede mną było 12 panów, z czego każdy otrzymał nagrodę - 10 open, pozostali w kategoriach. )statni nagrodzony pan zajął 63 miejsce, za 6 kobietą...
Chyba to wyjaśnia sprawę?
-
- Zaprawiony W Bojach
nie, no, to rozmawiamy o dwóch różnych kwestiach.
zupełnie czym innym jest różnicowanie wysokości nagród w generalce kobiet i mężczyzn - to moim zdaniem się broni, już nie chcę powtarzać dlaczego, a czym innym brak nagród w kategoriach wiekowych dla kobiet, to jest niesprawiedliwe.
zupełnie czym innym jest różnicowanie wysokości nagród w generalce kobiet i mężczyzn - to moim zdaniem się broni, już nie chcę powtarzać dlaczego, a czym innym brak nagród w kategoriach wiekowych dla kobiet, to jest niesprawiedliwe.
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wciąż mówimy o tym samym - wyrównaniu nagród dla kobiet i mężczyzn w tym jedynym biegu na Festiwalu, gdzie jest taka dysproporcja.
Wprowadzenie jednej klasyfikacji "OPEN", tak jak to jest na Iron Run, załatwiłoby sprawę - nie przeczę.
Wprowadzenie jednej klasyfikacji "OPEN", tak jak to jest na Iron Run, załatwiłoby sprawę - nie przeczę.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
Kuba, nie analizowałem pod względem ilości kobiet listy startowej, ale być może pań było mało i nie było sensu robić nagród w kategoriach? gdyż podobnie jak w generalce zupełnie nie byłoby walki? a nawet jeszcze bardziej nie byłoby walki, w co trudno uwierzyć? popraw mnie Kuba jeżeli mylę się z ilością kobiet, bo to tylko moje zgadywanie.
Go Hard Or Go Home