Komentarz do artykułu Hayle Berhanu Lemi zwycięzcą ORLEN Warsaw Marathon

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Mało brakowało a mogłaby być jakaś mała tragedia.
Na Puławskiej, jakis 8-9 km, rozpędzona czołówka zbliża się do przejścia dla pieszych przed którym stoi jakaś starsza pani. I się zastanawia - przechodzić czy nie. Ludzie stojący po drugiej stronie zaczynają krzyczeć:

- Nieeeee, niech Pani nie przechodzi !!!!

I jednak na jakieś 5 metrów przed samochodami Pani uznała, że pewnie się samochody zatrzymają i zdecydowała się wyjść na trasę.:)
Wyobraźcie sobie jak samochody depnęły po hamulcach, dobrze, że biegacze mieli do samochodów pewien dystans. Oto fotka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się tylko po co w takim razie stoi tam ten Pan po lewej(sędzia czy wolontariusz) skoro starsza pani bez problemu znalazła się przed samochodami?
Oranje13
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:38
Życiówka w maratonie: 3:48:17

Nieprzeczytany post

Ah te turbo babcie :)

Generalnie trasa była dobrze zabezpieczona, ale niesforni piesi dwukrotnie wpakowali się nam pod nogi. Ale jakoś nikogo nei zdeptano :)

Co do samej imprezy - światowo zorganizowane miasteczko biegowe, zabezpieczona trasa, bogato wyposażone punkty żywieniowe, kilka niezłych kapel (ta po 17 km i coś koło 33-34 km były ekstra). Panie masażystki fiu fiu rewelacja :) Tzn masaż pełna profeska :) I ledwie 30 minut czekania - to naprawdę mało...
Ale to co naistotniejsze - szczęsliwi biegacze, nawet jak byli koszmarnie styrani.

Życzyłbym sobie takiej imprezy w 3city:)

Widzę, że nie pomagamy organizatorom jakąś konstruktywną krytyką :) To ja jedną rzecz wskażę - nie znam dobrze Wawy i nie wiem jaka to była ulica, ale krótki odcinek trasy był mocno zwężony, choć wydawało się, że miejsce na nieco szerszą trasę było - mocno komentowali to biegacze na trasie, zmuszeni do biegania po chodniku. Podejrzewam, że to był efekt jakiegoś kompromisu z miastem, więc się nie czepiam, aż tak bardzo :)
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

harlan pisze:Zastanawiam się tylko po co w takim razie stoi tam ten Pan po lewej(sędzia czy wolontariusz) skoro starsza pani bez problemu znalazła się przed samochodami?
Zastanawiam się, co byś zrobił na miejscu tego Pana (wolo lub sędziego), który stał po drugiej stronie. Rzuciłbyś się na drugą stronę ulicy przed samochodami, żeby babcię powstrzymać? Na miejscu policja powinna wlepić spory mandat takiej staruszce. Przecież samochody jechały z włączoną sygnalizacją alarmową.

To zresztą stały problem, który zauważam na ulicach Warszawy. Jedzie auto na sygnale (pogotowie, straż, policja). Samochody grzecznie ustępują. A piesi na przejściu mają akurat zielone światło, więc ładują się bezmyślnie i na dodatek tłumnie na jezdnię. Żeby zdążyć, zanim będzie czerwone. Ech...
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za co konkretnie ten mandat? Przechodzenie w niewłaściwym miejscu? Barierki żadnej chyba nie przeskoczyła. A te pojazdy nie są samochodami uprzywilejowanymi.
MM91
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: 3:59:24

Nieprzeczytany post

W kwestii beznadziejnego zachowania pieszych jak najbardziej się zgadzam, ale trochę Cię chyba poniosło z tym mandatem.
Pojazd uprzywilejowany – pojazd wysyłający sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych i jednocześnie sygnały dźwiękowe o zmiennym tonie, jadący z włączonymi światłami mijania lub drogowymi
Ja tam na zdjęciu widzę cywilne samochody i z tyłu jakieś pomarańczowe światło :)
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

biegowyninja pisze:Za co konkretnie ten mandat? Przechodzenie w niewłaściwym miejscu? Barierki żadnej chyba nie przeskoczyła. A te pojazdy nie są samochodami uprzywilejowanymi.
Mandat za stworzenie sytyacji niebezpiecznej na drodze, wtargnięcie na jezdnię podczas przejazdu kolumny, etc. - nie znam się, ale chyba policja znalazłaby jakiś przepis.
Z tego co wiem, to podczas przejazdu wyścigów ulicznych przed takimi samochodami, która akurat widać na fotce jedzie też policja na motorach. Dużo jest hałasu i mrugania światłami.
Definicja pojazdów uprzywilejowanych (kolumna) jest tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pojazd_uprzywilejowany
"(...) Natomiast wszyscy uczestnicy ruchu zobowiązani są do ułatwienia przejazdu pojazdowi uprzywilejowanemu m.in. poprzez natychmiastowe usunięcie się z jego drogi, a w razie potrzeby zatrzymanie się."

Fredzio, Ty kiedyś zrobiłeś medialną aferę związaną z karteką stojacą nawiadukcie podczas biegu PW, może teraz też coś w mediach rozpętasz w związku z taką sytuacją, jaką widać na fotce.

Sądzę, że gdyby doszło do potrącenia tej pani, to byłaby jatka na organizatorze.
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pojazd uprzywilejowany jest opisany w PoRD. Żaden z widocznych na zdjęciu nie jest nim.

Tłum biegaczy to nie jest też przejazd kolumny. Czy sytuacja była niebezpieczna? Nie wiem. Skoro pojazdy miały czas na zatrzymanie, skoro na przejściu pieszy ma pierwszeństwo to chyba jednak nie.

Oczywiście lepiej, aby organizatorzy zadbali, żeby do takich incydentów nie dochodziło. Ale wzburzył mnie tekst o "sporym mandacie". A dlaczego spory, a nie symboliczny? Dlaczego nie pouczenie?
Awatar użytkownika
lipton
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:44

Nieprzeczytany post

Pytanie czy przed kolumną jechały "pojazdy uprzywilejowane wysyłające dodatkowo sygnały świetlne w postaci czerwonego światła błyskowego". Jeśli tak to mandat Pani jak najbardziej się należał. Na zdjęciu tego nie widać, a samochody organizatora w myśl przepisów same w sobie nie są pojazdami uprzywilejowanymi.

Przykład takiej sytuacji: przyjeżdża prezydent obcego państwa, przed limuzyną i za limuzyną, która go wiezie jadą policyjne radiowozy, więc pojazdy razem stanowią kolumnę. Chyba nikt nie będzie się pchał na ulicę między radiowóz a limuzynę?
10k - 40:50 - 23.05.2015 / 15k - 1:03:56 - 23.11.2014 / 21k - 1:31:38 - 30.03.2014 / 42k - 3:16:26 - 11.10.2015
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=44539]Blog[/url] -> [url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=44554]Komentarze[/url]
[url=https://connect.garmin.com/modern/profile/filiplipowski]Garmin Connect[/url]
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Taką panią obowiązują przepisy ruchu drogowego. Przechodziła przez przejście. Nie sądę aby znaki o przejściu dla pieszych zostały zasłonięte na czas biegu. Ona nie ma obowiązku wiedzieć, że odbywa się jakis bieg. Krzyczeli do niej, a może ona niedosłyszy.

Zresztą zawsze mnie to zastanawiało. Ktoś by to nawet taśmą ogrodził to co mnie jako uczestnika ruchu drogowego (pieszego) interesuje taśma czy barierka. Obowiązują znaki pionowei i poziome. Jest jakiś przepis, który mówi że nie moe sobie przeskoczyc przez barierkę, która mi blokuje przejście przez ulicę (po pasach)?
Krzysiek
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oczywiście. Wypowiadam się tylko na temat tego, co widzę na zdjęciu. Można rozważyć wiele hipotetycznych sytuacji, ale to tylko gdybanie. Na przykład, "A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był, to wy byście staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!"

No i wreszcie, ludzie -upomnienia. Nie dajmy się zwariować z tymi mandatami.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

biegowyninja pisze:Tłum biegaczy to nie jest też przejazd kolumny. Czy sytuacja była niebezpieczna? Nie wiem. Skoro pojazdy miały czas na zatrzymanie, skoro na przejściu pieszy ma pierwszeństwo to chyba jednak nie.
Ale czy droga nie była zamknięta dla ruchu? I czy przejście pieszego to nie jest uczestnictwo w ruchu drogowym?

Sam nie wiem, a ciekawe to.
Już była kiedyś dyskusja, czy organizator może "wyrzucać" z biegu ludzi bez numeru startowego czy nie, ale nie pamiętam "orzecznictwa".
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pewnie była zamknięta. Pytanie czy oznaczono to właściwie.
bapacz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:48
Życiówka w maratonie: 3:09:32

Nieprzeczytany post

Mam pytanie? Ile osób startowało w samym maratonie? Wszędzie widzę zbiorczą frekwencje z trzech biegów a z maratonu znaleźć nie mogę :ojnie:
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

bapacz pisze:Mam pytanie? Ile osób startowało w samym maratonie? Wszędzie widzę zbiorczą frekwencje z trzech biegów a z maratonu znaleźć nie mogę :ojnie:
Wg. wyników to ukończyło 7357 osób, ale nie znalazłem ile było DNF.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ