BMW Półmaraton Praski [Warszawa, 31.08.2014]

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
winrich76
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:26
Życiówka w maratonie: 3:32:28

Nieprzeczytany post

z regulaminu:

Uczestnik oświadcza, że nie będzie działał na szkodę Organizatora.

czy to oznacza, że nie będę mógł ocenić biegu?

Uczestnik deklaruje, że zwróci Organizatorowi wszystkie koszty (w tym koszty honorariów adwokackich i eksperckich) poniesione lub wypłacone przez Organizatora na rzecz jakiejkolwiek osoby (w tym Uczestnika i/lub każdego z jego ubezpieczycieli) w związku z jakimkolwiek wypadkiem, stratą, szkodą lub odniesieniem obrażeń (w tym śmiercią), wynikłym z obecności lub udziału Uczestnika w Półmaratonie z wyjątkiem wypadków spowodowanych zaniedbaniem ze strony Organizatora.

Najprostszy przykład: skręcam nogę. Sanitariusz udziela mi pomocy. Ktoś oskarża (np. TV) organizatora, że trasa była źle przygotowana. Organizator wynajmuje prawnika oraz eksperta aby odnieść się do zarzutów. A ja za to płacę. Raczej mnie nie stać, dziękuję.
PKO
tupacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Co do tego drugiego, to wg. mojego rozumowania działa to trochę inaczej:

Potrącasz jednego z kibiców, w wyniku czego ten przewraca się i łamie sobie nogę. Kibic procesuje się z organizatorem, który wypłaca mu odszkodowanie, a ty ponosisz koszty procesu i odszkodowania.
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Portal bieganie.pl jest jednym z partnerów tego biegu. Czy w tym kontekście redaktorzy mogli by nawiązać kontakt z organizatorami? Wypytać o kontrowersyjne zapisy w regulaminie.
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:52
Życiówka w maratonie: 3:59:06

Nieprzeczytany post

tupacz pisze:Co do tego drugiego, to wg. mojego rozumowania działa to trochę inaczej:

Potrącasz jednego z kibiców, w wyniku czego ten przewraca się i łamie sobie nogę. Kibic procesuje się z organizatorem, który wypłaca mu odszkodowanie, a ty ponosisz koszty procesu i odszkodowania.
Wg mnie te drugie zdanie przytoczone przez winrich76 obejmuje oba przypadki - i ten przytoczony przez Ciebie i przez winricha.
Teoretycznie na mocy tego punktu (gdyby nikt w sądzie nie podważył go jako nieskutecznego) mogliby nawet próbować dochodzić zwrotu kosztów związanych z wypadkiem, który wywołał aktualną dyskusję (bo przecież zasłabnięcie uczestnika nie wystąpiło z winy Organizatora i wynikło z obecności Uczestnika w biegu).
Obrazek
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kapolo pisze:Portal bieganie.pl jest jednym z partnerów tego biegu. Czy w tym kontekście redaktorzy mogli by nawiązać kontakt z organizatorami? Wypytać o kontrowersyjne zapisy w regulaminie.
Portal milczy, M.st. Warszawa milczy (partner honorowy), Ministerstwo Sportu i Turystyki milczy (partner strategiczny) ... i trochę się nie dziwię (poza tym, że przedstawiciele tych dwóch ostatnich podmiotów pewnie nie czytają tego forum :hahaha:).
Coś czuję, że mało kto zdawał sobie sprawę ze szczegółowych zapisów regulaminu ...

Poza tym może mają takie kontrakty jak my regulamin :sss:.
I oświadczyli, że nie będą działali na szkodę organizatora ...
Obrazek
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Ten casus pokazał, że w stolicy Polski wciąż jest podaż na dobrze zorganizowane imprezy sportowe"

a nie chodziło Wam o popyt czasami ?
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Szkoda że BMW Półmaraton Praski... ja bym wolał Rolls Royce Półmaraton Praski :spoczko:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

saper pisze:"Ten casus pokazał, że w stolicy Polski wciąż jest podaż na dobrze zorganizowane imprezy sportowe"

Podaż też pasuje do kontekstu
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Zmieniać mi ten regulamin!!! :wrrwrr:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szy pisze:
saper pisze:"Ten casus pokazał, że w stolicy Polski wciąż jest podaż na dobrze zorganizowane imprezy sportowe"

Podaż też pasuje do kontekstu
Popyt na coś ale podaż czegoś.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To jest regulamin pisany w duchu "cokolwiek się nie stanie - wy jesteście winni i płacicie".

"Działanie na szkodę" to bardzo szeroki paragraf. I zastanawiam się, czy właśnie Bieganie.pl nie narusza go, pozwalając na publikowanie naszych wypowiedzi na forum. No bo przecież swoim zaniechaniem akcji względem forumowiczów działa na szkodę organizatora. No i nie spełnia obowiązków partnera medialnego :-D
Spotkałem już kiedyś orga z takimi zapędami.

Sorry - ćwoki z organizacji sami sobie ukręcili bicz tym regulaminem. Zapis jest paskudny i powoduje, że rzeczywiście nie chce mi się tam startować.

Jednak jeśli jest on niezgodny z obowiązujacym prawem to będzie on nieważny. Czy dobrze mi się wydaje?
Jeśli napiszesz, że wolontariusze na punktach żywieniowych mają prawo strzelać do biegaczy, którzy upuszczają kubeczki, to sąd nie wypuści organizatora, który "przecież zastrzegł to w regulaminie" :-D
napieraj.pl
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poklikałem za tym kto to robi. Ciekawostka taka: organizator i współorganizator to jedna i ta sama osoba - raz jako firma, raz jako prezes stowarzyszenia (które istnieje od 25 września 2013).
Ten sam patent - z jedną osobą w dwóch rolach był przy Biegnij Warszawo. Dla mnie to oznacza jedno. Nie płacę. Nie biegnę.

W temacie: http://goo.gl/lUp5jq
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
chabcio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

chyba z Nike są też związani, bo w forpro przy odbiorze pakietów startowych na Praską Dychę też dają ulotkę tej imprezy (tą samo co w pakiecie BW)
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kshysiek pisze:"Działanie na szkodę" to bardzo szeroki paragraf. I zastanawiam się, czy właśnie Bieganie.pl nie narusza go, pozwalając na publikowanie naszych wypowiedzi na forum. No bo przecież swoim zaniechaniem akcji względem forumowiczów działa na szkodę organizatora. No i nie spełnia obowiązków partnera medialnego :-D
Przede wszystkim na pewno wzajemne zobowiązania portalu i organizatora nie są regulowane tym regulaminem, a pewnie odrębną umową.
Można jednak przypuszczać, że są tam podobne kwiatki (co akurat w przypadku takich umów jest bardziej zrozumiałe - trudno żeby partner medialny psioczył na Organizatora).
Natomiast ewentualna akcja przeciw forumowiczom byłaby działaniem na szkodę portalu i nie sądzę, żeby był w jakikolwiek sposób zobowiązany do podejmowania działań, które mogą przynieść mu realną szkodę.
Oczywiście ryzykowne byłoby dodawanie przez portal wpisów podgrzewających naszą dyskusję, ale jak widzimy portal tego nie robi. Kompletnie nie zabierają głosu. To nie portal również zakłada te wątki i wyciąga te podstępne zapisy regulaminu na światło dzienne.
Obrazek
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chabcio pisze:chyba z Nike są też związani, bo w forpro przy odbiorze pakietów startowych na Praską Dychę też dają ulotkę tej imprezy (tą samo co w pakiecie BW)
Myślę, że może być odwrotnie. To ForPro może być powiązane i z organizatorem Biegnij Warszawo i BMW Półmaraton Warszawski i Praskiej Dychy.
Nike nie jest nawet (przynajmniej na razie) sponsorem BMW Półmaratonu.
Poza tym przy okazji sprawdziłem regulamin imprezy She Runs the Night, gdzie Nike występuje wprost jako współorganizator. Nie ma tam kopii tych skandalicznych zapisów.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ