Jak się ubrać na półmaraton?

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że przy nawet lekkim mrozie i wietrze warto zadbać o ochronę korpusu i głowy przed przewianiem.
Na ręce i nogi wystarczą legginsy i rękawy z koszulki technicznej, albo i nie - jak kto lubi. Ale warto mieć jakiś worek/bezrękawnik na ciało.
Całą zimę tak biegam, niezależnie od temperatury.
No i rękawiczki, ja rękawiczek używam nawet przy +10 ;-).
PKO
Awatar użytkownika
FitbackPL
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:50:42
Życiówka w maratonie: 03:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja uznałem, że będę biegł jednak w legginsach i kurtce choć myślałem wcześniej o opcji koszulka + ew longsleeve i krótkie portki.. za zimno jest jednak i jak za długo będę się rozgrzewał to będzie to bieg słaby i tyle...

mój zestaw wygląda tak:

Obrazek
Zapraszam do mojego dziennika treningowego i bloga :)
1 km [4m:01s] 5 km [24m:33s] 10 km [50m:42s] 1/2 [1h:55m:00s] Marathon [3h:57m:45s]
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Ja biegnę w leginsach 3/4, koszulce z długim rękawem, rękawiczkach i cieniutkiej czapce. To jeśli będzie tak do -3. Jak zimniej to założę długie leginsy i dodatkowo bieliznę termiczną. Ja się szybko rozgrzewam i biegałem już w zeszłym roku ponad godzinę przy -25 stopniach :). Był hard core ale dałem radę :). Oby nie wiało i nie leżał śnieg. W zeszłym tygodniu biegłem w Maniackiej Dyszce i tam ostatnie 3 km to była breja z topiącym się śniegiem i lodem. To jest najgorsze, przynajmniej dla mnie, bo strasznie zwalnia bieg i obciąża nogi. To chyba jednak w Wawie nam nie grozi. Będzie pięknie, zobaczycie. Już nie mogę się doczekać. A może słońce wyjdzie :)...
Klimer
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Może mi ktoś doradzić?

Zakładając, że w niedzielę będzie tak ok. -7, -5 zastanawiam się czy do długich spodni, czapki i koszulki technicznej dobrać kurtkę biegową (Nike Element Shield Max) czy ubrać lepiej biegową bluzę z kapturem? Na treningach zawsze poniżej zera wybierałem kurtkę, ale widzę po wpisach tutaj, że wiele osób ubiera się dużo lżej niż zwykle.

Z góry dzięki za rady
Pozdrawiam i do zobaczenia!
frodogatto
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 5h 7 min

Nieprzeczytany post

Ja dwie cieniutkie koszulki z długim i cieniutką kurtkę Salomona, nogi na długo, ale ja zmarźluch jestem i szykuję się na 2 30, więc nie będę się tak grzała tempem.
Czy foliowe worki zdejmuje się z siebie przed linią startu czy można podbiec w nich troche, czy to jest zgodne z reg (zasłonięty numer startowy). Może niech się wypowie ktoś doświadczony.
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

Jestem trochę zdziwiony, że wszyscy ubierają się tak "lekko". Jeśli będzie te -5 lub niżej ja planuję bluzkę z krótkim rękawkiem, na to bluzka z długim rękawkiem (lub bluza jeśli będzie naprawdę zimno) i jeszcze wiatrówka. Do tego rękawiczki i czapka. Być może po kilkunastu kilometrach będzie mi ciepło, ale nie wyobrażam sobie czekania na start czy nawet pierwszych kilometrów tylko w dwóch warstwach.
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to zdziwię Cię jeszcze bardziej, bo ja założę longsleeve'a:

Obrazek

i na to t-shirt z numerem startowym:

Obrazek

I tyle. Bardzo szybko się nagrzewam. Jesienią na starcie 10 km przez ostatnie 3 km było mi za gorąco nawet w koszulce technicznej. Jeśli będzie słonecznie i bezwietrznie, to nawet -4C może okazać się w porządku bez longsleeve'a. Wtedy zdejmę longsleeve'a, włożę go za gacie i będę biegł dalej w t-shircie (nr startowy pozostanie na nim). Jeśli będzie mi zimno - zostanę tak jak zacząłem bieg.

Do tego kominiarka (zapewnia ciepło i głowie i szyi - w przypadku wiatru):

Obrazek

i rękawiczki (no i skarpety oraz buty ;-) ). Końcówki zawsze muszą być ciepłe ;-) Biegnę na 1:30.
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
Klimer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Byłem już pewny, że biegnę w kurtce, ale dzisiaj rano przy -7 i słońcu z nieba było mi po 2 km gorąco :/
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzis tak wialo ze zastanawiam sie czy leginsy 3/4 to dobry pomysl :ojoj:
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

LadyE pisze:dzis tak wialo ze zastanawiam sie czy leginsy 3/4 to dobry pomysl :ojoj:
Wiało. Ale i mróz był niezły. Ręce mi tak zmarzły jak nigdy. Oj będzie się lało z nosów... :smutek:
Nie zapomnijcie wiec chusteczek :oczko:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
Raptor
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1:03

Nieprzeczytany post

Kurde, to ja sie obawiam, ze za cieplo bede ubrany...

Nogi: termogacie i lekki dres
Koszulka longsleeve
polarek cienki
softshell...

Na gebe maska neoprenowa albo buff...

Wynik celuje 2.20 - 2.30 :p

Kurdę...
Awatar użytkownika
rushatek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:41
Życiówka w maratonie: 4:18

Nieprzeczytany post

a jutro ma:
1. prawie nie wiać (poniżej 5km/h - to ja już szybciej biegam :hahaha: :hahaha:),
2. termika w miarę OK (bo co to -5 do -3C ;))
3. wiatr (o ile będzie) z północy i północnego wschodu (czyli generalnie na wisłostradzie raczej w plecy)
4. zachmurzenie duże (niemal całkowite na starcie), ale będzie się przejaśniać więc nadzieja na finisz w słońcu...

generalnie pogoda nie stanowi żadnego wyzwania..
martwi mnie tylko ten dystans :bleble:

myślę że już po pierwszych 5km będę żałował że tak późno zaczynam treningi w tym roku :trup: :bum: :bum:

powodzenia
Awatar użytkownika
yoorec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:34
Życiówka w maratonie: 3:30

Nieprzeczytany post

A mnie zastanawia jak będą podawać wodę i izotonik. W kostkach?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ