Komentarz do artykułu ORLEN Warsaw Marathon rusza w 2013 r.

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Warszawa miastem maratonów :bum:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
PKO
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

ale tak z drugiej strony, można pisać historie tej imprezy od początku, tzn od 1 edycji być uczestnikiem, a do tego wspólny start z szostem... dla niektórych to ważne
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
Awatar użytkownika
zeli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

nagrody dla najlepszych powalają. Jeśli Heniek Szost wygra ten maraton i równocześnie pobije rekord Polski to dostanie 120 tys. zł !!! zawodnik z zagranicy ma szansę zarobić 90 tys. zł - nieźle :taktak:
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

zeli pisze:nagrody dla najlepszych powalają. Jeśli Heniek Szost wygra ten maraton i równocześnie pobije rekord Polski to dostanie 120 tys. zł !!! zawodnik z zagranicy ma szansę zarobić 90 tys. zł - nieźle :taktak:
Czy to jest dużo? bywało że w maratonie na jesieni było Volvo XC 60 który otrzymał 29-letni Kenijczyk Kenijczyk John Sammy Kibet-jego wartość była dużo wyższa niż obecnie miałby szansę zgarnąć Heniu Szost w maratonie Orlenu...

Są tu dużo niższe kwoty niż w mocnych maratonach Holandii czy Francji, fajnie jednak że nagrody będą wypłacane bez względu na uzyskany czas
Żyje po to, by biegać
Awatar użytkownika
zeli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w Polsce to dużo, bo jeszcze nie było takiej kwoty ( pomijam nagrody rzeczowe w postaci samochodu). Pamiętajmy, że jest to dopiero I edycja tego maratonu - myślę, że będzie się rozwijał i nie piszę o kasie absolutnie w kategorii zarzutu, bardzo się cieszę, że można u nas wygrać spore pieniądze za bardzo dobry wynik w maratonie.
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
JulkaT
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no i muszę napisać jeszcze raz, bo coś wsiorbało mojego posta ... chciałam tylko napisać, że do taniego wpisowego trzeba doliczyć drogi nocleg w Wawie ... organizatorzy wszystkich maratonów zapewniają darmowy nocleg na sali gimnastycznej (dla tych, którzy tak lubią lub zwyczajnie chcą) ... to jedyny maraton, gdzie takiego noclegu nie ma ...
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

JulkaT pisze:no i muszę napisać jeszcze raz, bo coś wsiorbało mojego posta ... chciałam tylko napisać, że do taniego wpisowego trzeba doliczyć drogi nocleg w Wawie ... organizatorzy wszystkich maratonów zapewniają darmowy nocleg na sali gimnastycznej (dla tych, którzy tak lubią lub zwyczajnie chcą) ... to jedyny maraton, gdzie takiego noclegu nie ma ...

skąd wiesz że tak nie będzie. Jest to dopiero zapewne wstęp i zapewne czym bliżej maratonu tym organizatorzy jeszcze czymś nas zachęcą do udziału w imprezie...
Napisz do nich a może wezmą twoją prośbę o darmowe noclegi na sali pod uwagę...
Żyje po to, by biegać
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

JulkaT pisze:no i muszę napisać jeszcze raz, bo coś wsiorbało mojego posta ... chciałam tylko napisać, że do taniego wpisowego trzeba doliczyć drogi nocleg w Wawie ... organizatorzy wszystkich maratonów zapewniają darmowy nocleg na sali gimnastycznej (dla tych, którzy tak lubią lub zwyczajnie chcą) ... to jedyny maraton, gdzie takiego noclegu nie ma ...
Wszystkich się nie zadowoli. Wg mnie to zwykłe czepianie się. Jak wpisowe o połowę niższe niż w przypadku MW więc tą połowę można przeznaczyć na nocleg :) Starczy :)

Dajmy szansę tej imprezie. Nie bądźmy tymi co zawsze muszą wszystko zawczasu krytykować :)
JulkaT
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

skąd pomysł, że krytykuję ? mam to szczęście, że w Wawie mam nocleg za darmo, pomysł biegu też mi się podoba, a to co napisałam, było tylko kontrargumentem przeciw wypowiedziom, że w końcu jest bieg dla ludzi, którzy mają mniej gotówki
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

JulkaT pisze:skąd pomysł, że krytykuję ? mam to szczęście, że w Wawie mam nocleg za darmo, pomysł biegu też mi się podoba, a to co napisałam, było tylko kontrargumentem przeciw wypowiedziom, że w końcu jest bieg dla ludzi, którzy mają mniej gotówki
Ci co mają więcej gotówki - rzadziej uprawiają sport, jak dowodzą przeprowadzone badania:)

PS Chyba to że więcej ludzi biega, nie świadczy fakt, że w Polsce żyje się co raz lepiej...:)
Żyje po to, by biegać
Awatar użytkownika
prawie maratończyk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Szykuje się fajna impreza, już nie mogę się doczekać, tak się zajarałem, że już się opłaciłem :) Teraz trudniejsza część zadania :hahaha: wypadałoby pobiec lepiej niż na jesieni :hahaha: W tym roku wygraną sobie odpuszczę, ale w przyszłym życiu to może będę mistrzem Polski :hahaha: a tym razem próbował będę 3:45 zrobić :hahaha:
stowka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:27:50

Nieprzeczytany post

no coż plany na zaliczenie Dębna chyba odłożę, tam 500 km, a tu 3 km do startu....
poza tym będzie szansa na zwrot wpisowego,
wydaje mi się, że jest szansa na rekord frekwencji
Obrazek
sebcom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Widzę, że tu osoby są pełne zachwytu. Niskie wpisowe, bogate pakiety, Szost...
Ja nie podzielam tych zachwytów nad drugim maratonem w Warszawie. Przede wszystkim w moim odczuciu jest to wynikiem, że Prezesem jest osoba, związana z lekkoatletyką i stąd ta kasa. Tylko jak Prezes odejdzie to pewnie skończy się ta kasa. Bo jak ktoś napisał na fejsbuku, firma paliwowa to jest taki partner dla biegania jak firmy tytoniowe. Co innego sporty motorowe. Poza tym mam mieszane uczucia ze względu, że są to pieniądze publiczne, których wydatkowanie nie znajduje, żadnego uzasadnienia. Jeżeli jest to takie genialne przedsięwzięcie marketingowe, to dlaczego na świecie koncerny nie zaczęły robić same maratonów. Przecież w takim Nowym Jorku to jak najbardziej można by dwa na wiosnę, trzy na jesień i jeszcze jeden na zimę by się zmieścił. Na świecie modelem jest raczej bycie sponsorem jakiś dużych maratonów, z bogatą historią. Jeśli nie mogli dogadać się z Fundacją MW (nie wiem jak przebiegały te rozmowy) to mogli zostać sponsorem maratonu w Krakowie (fajny, z potencjałem na jeden z największych biegów w tej części Europy) No ale nasi marketingowcy wiedzą lepiej. Maraton musi być w Warszawie. Trochę to przypomina film Miś, róbmy coś dużego, najlepiej Maraton :hej: .
Każdy zachwyca się niskim wpisowym. Niewątpliwie jest to miła rzecz dla biegaczy, ale może też świadczyć że ekonomicznego uzasadnienia ten maraton nie ma. Bo jeśli ktoś startował na świecie to wie, że te wpisowe są kilka razy większe niż w MW. No ale do wpisowego zawsze mogą się wszyscy kierowcy dorzucić.
Ja uważam, że powinien być w Warszawie jeden duży maraton, który będzie przyciągał obcokrajowców (ja bym na ich miejscu nie wiedział na który przyjeżdżać). Nie wiem, który maraton wygra, bo na dłuższą metę to się nie utrzyma, ale przez te walki to możemy stracić i takiej Pragi to my nigdy nie dogonimy.
Jeśli miałby przegrać MW to szkoda by było jego historii (dłuższej niż maraton londyński).

Pewnie zaraz zaczną mnie wszyscy krytykować, bo będą punkty vitay, bo pakiety, startowe itp. Ale mam nadzieję, że ktoś na tym forum podziela moje zdanie (pewnie znaczna mniejszość).

Ps. Uprzedzając oskarżenia nie jestem powiązany z FMW, oprócz tego że brałem w kilku biegach organizowanych przez nich i kupiłem kilka gazet Bieganie. Liczę na rzeczową dyskusję.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie to taka rozmowa to wdawanie się w politykę, marketing, strategię rozwoju firm i wszystko inne co nie dotyczy biegania. Ja jestem biegaczem i mnie cieszy, że jest kolejna duża impreza w moim kraju. Jeśli ten Orlen Marathon ma upaść po kilku edycjach? Cóż trzeba się spieszyć, żeby zdążyć wystartować :) Przyciąganie niskim wpisowym jak dla mnie jest super. Tak jak napisałem ja jestem biegaczem i cieszę się, że mogę wziąć udział w maratonie nie bez płacenia większych pieniędzy :)

PS: FMW, ani nikt inny nie ma monopolu na maratony i trzeba się z tym pogodzić :) Więcej imprez = Więcej zabawy :) A co do kwestii wpisowego na świecie, to można równie dobrze porównywać średnie zarobki :)
nofinishlane
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:43
Życiówka w maratonie: 03:25:30
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam słabość do Maratonu Warszawskiego...

A jak się potoczą losy obu maratonów. Jak to powiedział Wojtek Pawłowski - We will say what time will tell :hahaha:
Jeśli nie chcesz się ścigać - wtedy nie startuj
http://barman-setka-raz.blogspot.com/
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ