MARATON WARSZAWSKI
- Dawidek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Prosiłbym aby na liście startowej obok danych personalnych uczestników pojawił sie także numer porządkowy aby po uaktualnieniach było od razu widać o ilu "nowych" powiększyło sie grono chętnych bez konieczności liczenia imion 

- emte
- Zaprawiony W Bojach
Przepraszamy wszystkich za dłuższą chwilę milczenia, ale właśnie dziś udało nam się załatwić BARDZO WAŻNĄ RZECZ. O to, co to za RZECZ, jutro. Zapewniam, że warto było zabiegać. Przepraszam też wszystkich, którzy pisali do mnie ostatnio i czekają na odpowiedź. Zrobię to jeszcze dziś. Maraton Warszawski 2002 zbliża się! Zaczęła się ostatnia faza przygotowań.
Marek T.
- emte
- Zaprawiony W Bojach
Uff, kupa kamieni przerzucona. Ta BARDZO WAŻNA RZECZ to poparcie władz miasta. Nawet nie wiecie, jak bardzo ważna to rzecz. Patronat nad imprezą objął Prezydent Warszawy Wojciech Kozak. Organizacyjnie uprości nam to wiele spraw.
Po drugie - trasa wyznaczona! Plac Zamkowy, Kanonia, Jezuicka, Rynek, Krzywe Koło, Nowomiejska, Wąski Dunaj, Rycerska, Piekarska, Zapiecek, Świętojańska, Plac Zamkowy, Krakowskie Przedmieście, Trębacka (dotąd jest 1700 metrów), a potem 9 pętli po 4500 metrów (Moliera, Plac Teatralny, Wierzbowa, Plac Piłsudskiego, Ogród Saski). Meta na Placu Piłsudskiego. Jesli zajdą jakieś zmiany, to kosmetyczne. Postaramy się do piątku zrobić mapkę trasy.
Jestesmy o krok od załatwienia, by biuro zawodów i noclegi dla biegaczy przyjezdnych były w jednym miejscu, w dodatku blisko trasy. Decyzja zapadnie w piątek, wtedy też przedstawimy szczegóły.
Prośba od p. Zbigniewa Olbińskiego z Instytutu Sportu. Zainteresowani udziałem w badaniach reakcji organizmu na długotrwały wysiłek proszeni są o kontakt (tel warszawski 8340812 wewn. 259) - chodzi o to, że musi zebrać się co najmniej 40 osób do badania. Im wcześniej będzie wiadomo, że są chętni, tym lepiej. Mogę również oficjalnie powiadomić, że w loterii dla kibiców (ale i biegacze moga kupować losy) nagrodą główną będzie (w zasadzie już jest) skuter Kymco Topboy ufundowany przez firmę EkoTrade z ulicy Prostej w Waszawie. Ulotki się drukuja, premiera w Poznaniu. Postanowiliśmy też wprowadzić dodatkową klasyfikację dla osób niewidomych i niedowidzących. Zanosi się, że będzie ich spora grupka.
Organizacyjnie jestesmy już na ostatniej prostej. Dopinamy szczegóły, ale to dopinanie strasznie długo trwa. Po prostu pewnych rzeczy się nie przyspieszy. w dodatku żaden z nas nie jest bezrobotnym kawalerem, co na pewno wiele spraw mogłoby ułatwić. Dlatego musicie czasami uzbroić się w cierpliwość. A jesli ktoś ma BARDZO WAŻNE PYTANIE - śmiało dzwonić. Mój numer jest już chyba znany w całej Polsce.
Po drugie - trasa wyznaczona! Plac Zamkowy, Kanonia, Jezuicka, Rynek, Krzywe Koło, Nowomiejska, Wąski Dunaj, Rycerska, Piekarska, Zapiecek, Świętojańska, Plac Zamkowy, Krakowskie Przedmieście, Trębacka (dotąd jest 1700 metrów), a potem 9 pętli po 4500 metrów (Moliera, Plac Teatralny, Wierzbowa, Plac Piłsudskiego, Ogród Saski). Meta na Placu Piłsudskiego. Jesli zajdą jakieś zmiany, to kosmetyczne. Postaramy się do piątku zrobić mapkę trasy.
Jestesmy o krok od załatwienia, by biuro zawodów i noclegi dla biegaczy przyjezdnych były w jednym miejscu, w dodatku blisko trasy. Decyzja zapadnie w piątek, wtedy też przedstawimy szczegóły.
Prośba od p. Zbigniewa Olbińskiego z Instytutu Sportu. Zainteresowani udziałem w badaniach reakcji organizmu na długotrwały wysiłek proszeni są o kontakt (tel warszawski 8340812 wewn. 259) - chodzi o to, że musi zebrać się co najmniej 40 osób do badania. Im wcześniej będzie wiadomo, że są chętni, tym lepiej. Mogę również oficjalnie powiadomić, że w loterii dla kibiców (ale i biegacze moga kupować losy) nagrodą główną będzie (w zasadzie już jest) skuter Kymco Topboy ufundowany przez firmę EkoTrade z ulicy Prostej w Waszawie. Ulotki się drukuja, premiera w Poznaniu. Postanowiliśmy też wprowadzić dodatkową klasyfikację dla osób niewidomych i niedowidzących. Zanosi się, że będzie ich spora grupka.
Organizacyjnie jestesmy już na ostatniej prostej. Dopinamy szczegóły, ale to dopinanie strasznie długo trwa. Po prostu pewnych rzeczy się nie przyspieszy. w dodatku żaden z nas nie jest bezrobotnym kawalerem, co na pewno wiele spraw mogłoby ułatwić. Dlatego musicie czasami uzbroić się w cierpliwość. A jesli ktoś ma BARDZO WAŻNE PYTANIE - śmiało dzwonić. Mój numer jest już chyba znany w całej Polsce.
Marek T.
- emte
- Zaprawiony W Bojach
I jeszcze dwie sprawy: Janek zasugerował, żeby wprowadzić klasyfiację dla niewidomych i niedowidzących, co z przyjemnością uczyniliśmy. Na pewno pobiegnie ich spora grupa (przy czym część w Biegu Przyjaciół). Pytanie - kto miałby ochotę podjąć poprowadzenia niewidomej osoby wczasie biegu? Nie wymaga to trzyletnich studiów, ale na pewno przygotować się trzeba - a o to już zadba klub Cross, zrzeszający biegaczy niewidomych i niedowidzących. Myślę, że wiele informacji może w tym temacie udzielić Janek - najaktywniejszy przewodnik sezonu.
I druga sprawa - poszukujemy 2-3 km taśmy typu "POLICE LINE - DO NOT CROSS". Jakieś szanse?
I druga sprawa - poszukujemy 2-3 km taśmy typu "POLICE LINE - DO NOT CROSS". Jakieś szanse?
Marek T.
- marcin70
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
a na jaki czas miałbym biec jako pomocnik... może napiszcie coś o wspomaganiu osób niedowidzących...
może spróbuję..??
może spróbuję..??
[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
Then...I turn around and run home.[/b]
www.biegajznami.pl
www.biegajznami.pl
- Janek
- Zaprawiony W Bojach
Skoro wywołujesz mnie Emte do tablicy, to postaram się spłodzić w najbliższym czasie tekst podsumowujący moje roczne doświadczenia w bieganiu z zawodnikami niewidomymi. Tradycyjnie umieszczę go w Maratonach Polskich. Nie wiem tylko czy zdażę przed Poznaniem. Przy okazji - skoro kilka spraw związanych z 24.MW zostało wyjaśnionych, to może przysłałbyś mi Marek jakiś tekst informacyjny, który mógłbym rozesłać wraz z prośbą o kilka podstawowych informacji o każdym uczestniku imprezy?
(Edited by Janek at 5:38 pm on Oct. 3, 2002)
(Edited by Janek at 5:38 pm on Oct. 3, 2002)
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
[url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
[url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
- marcin70
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
dzwoniłem do instytutu sportu... Pan prosił o przybycie wcześniej, jeśli można nawet kilka dni wcześniej bo wszystkich badań nie da się przeprowadzić w jeden dzień. Stwierdził, że zaczynając rano mógłbym nie zdązyć na bieg. A i jeszcze pytał czy badanie ma być również przeprowadzone w czasie biegu...?? Nie zrozumiałem albo tak właśnie powiedział. Czyli będzie bardzo dokładne. Super!! Czy ktoś z Was dzwonił tam również, czy może potwierdzić to co napisałem i czy może ewentualnie dodać coś czego nie napisałem..

[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
www.biegajznami.pl
www.biegajznami.pl
- Dawidek
- Zaprawiony W Bojach
Czy aby podział na kategorie wiekowe, gdzie pierwsza obejmuje zawodników do lat 35, a następne wyznaczono co lat 5 nie dyskryminuje młodych zawodników. Czy nie powinno być też granicy 30 i 25 lat ?
Trochę mnie dziwi taki podział, bo patrząc na aktualnną listę startową można przewidywać, że w pierwszej kategorii wiekowej wystartuję aż połowa zawodników, a w innych tylko po kilka osób ?
Trochę mnie dziwi taki podział, bo patrząc na aktualnną listę startową można przewidywać, że w pierwszej kategorii wiekowej wystartuję aż połowa zawodników, a w innych tylko po kilka osób ?
-
- Zaprawiony W Bojach
Taki podział kategorii wiekowych nie jest przypadkowy. Generalnie podział na kategorie wiekowe wynika z tego, że z wiekiem zmienia się możliwości wytrzymałościowe. Chodzi o to, żeby ludzie konkurowali z osobami o podobnych możliwościach. Generalnie do 35 roku życia można osiągnąć życiowy szczyt formy. Potem dopiero daje o sobie znać wiek i dlatego wyróżnia sie kategorie wiekowe.
Dawidek nie martw się tym, że twoja kategoria wiekowa jest najliczniejsza. Przed tobą długa kariera i przyjdzie jeszcze czas na konkurowanie w mniej licznej kategorii.
Dawidek nie martw się tym, że twoja kategoria wiekowa jest najliczniejsza. Przed tobą długa kariera i przyjdzie jeszcze czas na konkurowanie w mniej licznej kategorii.
ENTRE.PL Team
- Dawidek
- Zaprawiony W Bojach
Panowie, ja się tym nie martwię, po prostu nie spotkałem nigdzie wcześniej takiego podziału a dodatkowo oglądając listę startową wydało mi się to dziwne.
Gdybym ja miał liczyć na jakieś pozycje, to przede wszystkim musiałbym trenować pod kątem maratonu ( a tego nie robie ) bo traktuje go przyjacielsko i rekreacyjnie a wystartuję aby tylko wesprzeć samą ideę biegu. Dodatkowo maratony wychodzą mi kiepsko i nie poratowałaby mnie nawet kategoria urodzonych w 1977, chyba, że urodzonych tylko...... 3 października 1977
Gdybym ja miał liczyć na jakieś pozycje, to przede wszystkim musiałbym trenować pod kątem maratonu ( a tego nie robie ) bo traktuje go przyjacielsko i rekreacyjnie a wystartuję aby tylko wesprzeć samą ideę biegu. Dodatkowo maratony wychodzą mi kiepsko i nie poratowałaby mnie nawet kategoria urodzonych w 1977, chyba, że urodzonych tylko...... 3 października 1977

- Deck
- Ekspert/Fizjologia
Maraton warszawski a zdrowie
Każdy uczestnik maratonu warszawskiego może poddać się bezpłatnym badaniom medycznym diagnozującym:
1. Stan zdrowia
2. Adaptację do wysiłku
Bezpłatne badania przeprowadzają pracownicy Instytutu Sportu w Warszawie ul. Trylogii 2
Ad 1 Stan zdrowia oceniany jest m.in. na podstawie analizy krwi, badania lekarskiego, EKG i wywiadu lekarskiego.
Ilość osób (tylko mężczyźni) do zbadania 40, wiek 50-60 lat (mogą być młodsi), staż co najmniej 5 lat i odpowiednia ilość wybieganych kilometrów. Termin zgłoszenia się do Instytutu na czczo proszę uzgodnić z dr. Krzysztofem Chrostowskim
tel: 834 94 05. Wszystko bezpłatnie
Ad 2 Adaptacja do wysiłku, koszt biologiczny i ew zalecenia odnośnie aktywności treningowej i wspomagania oceniane są na podstawie oznaczenia zmian stężenia wybranych hormonów po biegu. Technicznie oznacza to pobranie kilku kropel krwi z płatka ucha (ukłucie mniej bolesne niż z opuszki palca) w warunkach polowych, w dniu 26.10 b.r. ok 1 godziny przed startem i między 5 a 15 min po przybyciu na metę. Ilość badanych 50-90 osób, wiek i płeć i czas na mecie bez ograniczeń, szczególnie mile widziani weterani (anki) którzy przebiegną pełne 42 km 195 m. Wcześniejsze zgłoszenia udziału u dr Zbigniewa Obmińskiego tel: 834 08 12 wew 259. Również bezpłatnie a korzyść obustronna.
Temat jest też umieszczony w dziale Zdrowie, wiec wszelkie uwagi, pytania itp. prosze tam zamieszczac
Każdy uczestnik maratonu warszawskiego może poddać się bezpłatnym badaniom medycznym diagnozującym:
1. Stan zdrowia
2. Adaptację do wysiłku
Bezpłatne badania przeprowadzają pracownicy Instytutu Sportu w Warszawie ul. Trylogii 2
Ad 1 Stan zdrowia oceniany jest m.in. na podstawie analizy krwi, badania lekarskiego, EKG i wywiadu lekarskiego.
Ilość osób (tylko mężczyźni) do zbadania 40, wiek 50-60 lat (mogą być młodsi), staż co najmniej 5 lat i odpowiednia ilość wybieganych kilometrów. Termin zgłoszenia się do Instytutu na czczo proszę uzgodnić z dr. Krzysztofem Chrostowskim
tel: 834 94 05. Wszystko bezpłatnie
Ad 2 Adaptacja do wysiłku, koszt biologiczny i ew zalecenia odnośnie aktywności treningowej i wspomagania oceniane są na podstawie oznaczenia zmian stężenia wybranych hormonów po biegu. Technicznie oznacza to pobranie kilku kropel krwi z płatka ucha (ukłucie mniej bolesne niż z opuszki palca) w warunkach polowych, w dniu 26.10 b.r. ok 1 godziny przed startem i między 5 a 15 min po przybyciu na metę. Ilość badanych 50-90 osób, wiek i płeć i czas na mecie bez ograniczeń, szczególnie mile widziani weterani (anki) którzy przebiegną pełne 42 km 195 m. Wcześniejsze zgłoszenia udziału u dr Zbigniewa Obmińskiego tel: 834 08 12 wew 259. Również bezpłatnie a korzyść obustronna.
Temat jest też umieszczony w dziale Zdrowie, wiec wszelkie uwagi, pytania itp. prosze tam zamieszczac