Komentarz do artykułu ORLEN Warsaw Marathon rusza w 2013 r.

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

- wracając do nurtu - załączam do poczytania [ http://polskalokalna.pl/wiadomosci/mazo ... 74604,3319 ]

==============

Czwartek, 20 grudnia (10:01)

Warszawa będzie w przyszłym roku drugą stolicą na świecie (po Seulu) mającą dwa duże maratony rangi międzynarodowej - na wiosnę i jesienią. Bieg kwietniowy wyłoni jednocześnie mistrza kraju. Dotychczas 35 razy zawodnicy walczyli o tytuły w Dębnie Lubuskim.

- Decyzją zarządu PZLA, 83. mistrzostwa Polski mężczyzn odbędą się 21 kwietnia 2013 roku podczas Orlen Warsaw Marathon. Tym samym Warszawa będzie jedyną w Europie stolicą i drugą na świecie mającą w roku dwa wielkie biegi na dystansie 42 km 195 m - poinformował prezes PZLA Jerzy Skucha.

Jak podkreślili przewodniczący komisji sportowo-technicznej PZLA Janusz Rozum oraz toruński maratończyk parający się statystyką Krzysztof Bartkiewicz, wiele stolic i miejscowości na wszystkich kontynentach organizuje w ciągu roku po kilkadziesiąt takich imprez.

Na przykład w Seulu będzie ich blisko sto, ale tylko dwa - w marcu i listopadzie - są wizytówką stolicy Korei Południowej, przy czym wiosenny ma znacznie większy budżet (w tym roku zwycięzca za wynik 2:05.37 otrzymał aż 180 tys. dolarów), aniżeli jesienny (70 tys. za 2:05.50).

- Mnóstwo miast na świecie organizuje w roku od kilkunastu do kilkudziesięciu biegów na trasie długości 42 km 195 m. Na przykład w Berlinie jest ok. 20, w Hamburgu są co miesiąc, ale to są przeważnie amatorskie zawody, bez wielkich nazwisk, nagród, pieniędzy, sławy. Berlin najbardziej jest znany tylko z jednego, wrześniowego maratonu (40. edycja 29 września 2013), a Hamburg z kwietniowego (28. edycja 21 kwietnia 2013). Kto słyszał o innych biegach? Podobnie jest z Nowym Jorkiem, Bostonem, Londynem, Paryżem, itd, itd - powiedział Bartkiewicz.

Redaktor naczelny serwisu internetowego maratonypolskie.pl Michał Walczewski dodał, że organizacja na tak wielką skalę drugiego w Warszawie biegu na dystansie 42 km 195 m jest z całą pewnością znaczącym wydarzeniem, biorąc pod uwagę budżet. Jednak większe korzyści przyniosłaby zasada w jedności siła.

Dyrektor Maratonu Warszawskiego Marek Tronina (35. edycja 29 września) jest podobnego zdania. Znacznie większe możliwości, pod każdym względem, mają wielkie metropolie, wielkie stolice, a jednak skupiają wszystkie siły na jednym, sztandarowym maratonie.

- Ostatnie lata pokazują, że w Polsce największą frekwencję mają biegi na 10 i 21 km. Do 8. Półmaratonu Warszawskiego (24 marca) zgłosiło się ponad 9 tys. osób, a 6 tys. dokonało już opłaty pakietu startowego - wspomniał Tronina.

Coraz więcej osób bierze udział w masowej imprezie Biegnij Warszawo. W październiku dystans 10 km pokonało prawie 10 tys. osób.

Walczewski zaznaczył, że Polska nie odstaje już aż tak bardzo, jak przed laty, od europejskiej, a nawet światowej czołówki pod względem liczby zawodów, także i maratońskich. A tych w mijającym roku było 120 - 42 zorganizowano jeden po drugim w ciągu 42 dni, ponadto 13 odbyło się w Katowicach, a 10 w Bydgoszczy. Stąd też nachodzące na siebie terminy.

W przyszłorocznym kalendarzu bardzo bogato wygląda zwłaszcza kwiecień; planowanych jest kilkanaście maratonów, w tym cztery z tzw. górnej półki: 7.04 - Dębno, 14.04 - Łódź, 21.04 - Warszawa i 28.04 - Kraków.

================
______
pawson

Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hejter pisze:Niewytrzymalem,

Specjalnie wybralem taki nik zeby co niektorych jeszcze bardziej rozgrzac

1. Pan Tronina otrzymal propozycje nie do odrzucenia od firmy Orlen albo osob ja reprezentujacych typu jestes figurantem a my tu teraz rzadzimy i nie bylo mowy o wspolpracy. Oczywiscie propozycja zostala odrzucona, owocem czego jest drugi maraton w Warszawie nie majacy nic wspolnego ze swietem biegania. Wiecej jest w tym swieta wypchanego portfela.
2. Wszystkie osoby prowadzace inne portale informacyjne milcza bo sa ludzmi wtajemniczonymi i nie lubia zagran typu Orlen kontra FMW, Na temat jedynego portalu, ktory zamiescil informacje o OWM wiele do powiedzenia mieliby panowie ktorych artykuly do niedawna czytaliscie:
Lukasz Panfil, Marcin Nagorek, Michal Jarosz .... Sami biegacze sie dosuneli od tego portalu. Nawet Henryk Szost nie omieszkal sie wypowiedziec na jego temat na FB. Wszyscy wiedza o tym konflikcie. Pieniadze, pieniadze i jeszcze raz pieniadze.

Samych zyciowek na OWM

A tak nawiasem mowiac podpisalbym sie pod projektem oboma rekami(jakbym potrafil) ale nie lubie chamstwa i rozpychania sie lokciami.
Wasz Hejter :)
Chcialbym powrocic do tego watku poniewaz Michal Jarosz(czyli michalj czyli ja :)) nie odszedl z portalu poniewaz mu sie nie podobalo czy byl jakis konflikt tylko priorytetem sa dla mnie inne rzeczy. Osobiscie nie mam nic do zarzucenia dzialalnosci portalu. Od poczatku byl nastawiony na dzialalnosc zarobkowa laczac przy tym pasje pracujacych przy nim ludzi. Bieganie to bardzo rozwijajacy sie biznes w Polsce i jezeli ma byc drugi maraton i ma ktos na nim zarobic to czemu nie. Kto nie chce nie bedzie startowal.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

W Lizbonie są dwa maratony, w Toronto ( choć nie stolica, ale tak jakby) też. I sądzę, że naprawdę znajdzie się więcej takich stolic...
Cóż, niestety i wśród biegaczy wychodzą nasze narodowe cechy - zawsze na nie, wszędzie spisek, inni mają lepiej....
Przed Świętami życzę wszystkim więcej radości i dystansu ( nie tylko tego do pokonania na biegowo).
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

DOM pisze:W Lizbonie są dwa maratony, w Toronto ( choć nie stolica, ale tak jakby) też. I sądzę, że naprawdę znajdzie się więcej takich stolic...
Cóż, niestety i wśród biegaczy wychodzą nasze narodowe cechy - zawsze na nie, wszędzie spisek, inni mają lepiej....
Przed Świętami życzę wszystkim więcej radości i dystansu ( nie tylko tego do pokonania na biegowo).

Dominiko w Lizbonie na wiosnę był kiedyś w miarę znany maraton, obecnie słuch o nim zaginął. Na chwile obecną jest jeden i w zasadzie amatorski maraton, kilka osób robi tam jeszcze inne 2-3 maratony ale są raczej kameralne .
W newsie były poruszane stolice, więc Toronto odpada.
Jak zaznaczono chodziło o nagłośnione maratony z nazwiskami, wysokim budżetem i wynikami, oraz maraton rozgrywany centralnymi ulicami stolicy-a taki ma tylko na razie Seul
Żyje po to, by biegać
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Mi wiadomo o jeszcze jednym maratonie w Warszawie zorganizowanym w bieżącym roku... oprócz Maratonu Warszawskiego. To był Maraton Kampinoski. Co prawda Kampinoski Park Narodowy tylko częściowo i tylko administracyjnie należy do Warszawy ale jednak :bum:

ps. Tak sobie jeszcze myślę, że FMW nie ma powodów do radości jeszcze z tego powodu, że ewentualna dotacja z miasta teraz może zostać rozdzielona na dwie imprezy a kto wie a może dostanie ją tylko ten co ma lepsze "wejścia" :oczko:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Był jeszcze maraton w Wesołej?
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

I numerki startowe też już są :)
zeciarz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czy mnie oczy mylą, czy właśnie dodali regulamin biegu na... 10km? :orany:
A. Bieg odbędzie się w dniu 21.04.2013 roku ulicami
miasta Warszawy.
D. Długość trasy: 10 km (Bieg) – trasa posiada
atest PZLA.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Od początku był planowany ale były podobno problemy z trasą, jak rozumiem udało się.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

i dobrze bo ta trasa prosi się o równoległy start dychy (na górnej pętelce).
jedno korkowanie miasta, dwa biegi.
dycha z atestem za 40 zet.

poza tym w takim układzie w okolicach startu/mety ciągle coś się dzieje. prawie bez przerwy albo ktoś wbiega, albo wybiega
Ostatnio zmieniony 21 gru 2012, 11:00 przez f.lamer, łącznie zmieniany 1 raz.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''

Nieprzeczytany post

- fakt.
- ale system rejestracji nie przyjmuje opcji biegu na dyszkę [ jeszcze ].
______
pawson

Obrazek
Awatar użytkownika
prawie maratończyk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie sądzę, że 2 maratony w stolicy muszą źle wpływać na siebie. Na konkurencji jeszcze nikt nie stracił (może oprócz monopolisty). Choć z drugiej strony jakby złączyć oba budżety imprez do kupy, to można by się postarać o jedną szałową imprezę. Jak domniemam to jest zbyt dobry interes, żeby móc się dogadać. Ale pamiętać należy, że ostateczny wybór dokonujemy My - biegacze. Choćbym nie wiem co się działo nikt Nas nie nakłoni do startu tu czy tam, jak sami o tym nie zdecydujemy :hahaha: Także maratony maratonami ale to my mamy władze :hahaha:
kaszub
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może Kogoś rozczaruję ale cały temat drugiego Maratonu w Wawie jest dla mnie wątpliwy.
Będziemy wyjątkiem jako miasto które ma dwa maratony w roku.
Znowu ktoś się z kimś nie dogadał, może to ambicje czy inny testosteron :niewiem:
Ale bez sensu - świetny i z tradycjami maraton warszawski wzbogacony takim sponsorem jak Orlen byłby impreza która mogłaby
aspirować do naprawdę znakomitej w skali Europy. Zaletą jest data - idealnie 4 tygodnie po półmaratonie.
Generalnie jednak szkoda, że siły zostały rozproszone ..... To chyba nasza narodowa tradycja niestety ....
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

kaszub pisze:Może Kogoś rozczaruję ale cały temat drugiego Maratonu w Wawie jest dla mnie wątpliwy.
już poczułem się rozczarowany twoimi wątpliwościami :bum:
świetny i z tradycjami maraton warszawski wzbogacony takim sponsorem jak Orlen byłby impreza która mogłaby
aspirować do naprawdę znakomitej w skali Europy.
a maraton bez tradycji takich szans nie ma?
sorry, ani światowa czołówka, ani masa polskich biegaczy nie będzie zapisywać się na bieg pod wpływem łzawej historii z roku 2002.

a mnie osobiście 2 średnie maratony w tym mieście uszczęśliwiały bardziej niż jeden majors na którym non stop musiałbym się przepychać.
no, ale ja to taki dziwny jestem
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:a mnie osobiście 2 średnie maratony w tym mieście uszczęśliwiały bardziej niż jeden majors na którym non stop musiałbym się przepychać.
no, ale ja to taki dziwny jestem
Rozczaruję Cię. Nie jesteś dziwny :). Miałbyś szansę na przepychanki w majorsie pod warunkiem, że byłbyś wylosowany albo spełnił szereg innych warunków i mógłbyś wystartować :).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ