Komentarz do artykułu ORLEN Warsaw Marathon rusza w 2013 r.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 0:55:00
- Życiówka w maratonie: 4:51:58
Wydaje mi się, że nieinformowanie o OWM przez inne portale może wynikać niekoniecznie z chęci zysku, ale po prostu z tego, że nikt z OWM nie poinformował ich, by informację umieścili. Bo przecież oni nie mogą śledzić na bieżąco całego internetu, to ich trzeba o wszystkim poinformować. :D
A prawdziwa przyczyna może leżeć w tym, by nie dać możliwości "wrednym kapitalistom" odniesienia takiego sukcesu, jaki odnotowują inne obecne wydarzenia, czyli x tysięcy zarejestrowanych osób w pierwszym dniu/tygodniu po otwarciu zapisów. I potem będzie można sobie poszydzić, "bo nasz bieg wyczerpał limit po 2 dniach, a do OWM wciąż się można zapisać"...
A prawdziwa przyczyna może leżeć w tym, by nie dać możliwości "wrednym kapitalistom" odniesienia takiego sukcesu, jaki odnotowują inne obecne wydarzenia, czyli x tysięcy zarejestrowanych osób w pierwszym dniu/tygodniu po otwarciu zapisów. I potem będzie można sobie poszydzić, "bo nasz bieg wyczerpał limit po 2 dniach, a do OWM wciąż się można zapisać"...
"Bez znaczenia czy wybierze główną drogę w mieście, czy pobiegnie leśną ścieżką wokół starych drzew" - Cokolwiek
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wniosek jest jeden ... trzeba czytac bieganie.pl !
Reszta portali jak widac nie ma roli informacyjnej lecz reklamowa, tudziez realizuja czyjes tam interesy.

Reszta portali jak widac nie ma roli informacyjnej lecz reklamowa, tudziez realizuja czyjes tam interesy.

- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Też zauważyłem, że Bieganie.pl ma sponsorowane linki i reklamy, ale oprócz tego wyróżnia się tym, że chyba wszystkie biegi są w kalendarzu i na forum można poruszać temat każdego czystego/nieczystego dyrektora, blogowicza, biegacza. I pewnie stąd biorą się wrogie spojrzenia na portal bieganie.pl :D ja tam lubię tu przebywać, jest więź między niektórymi ludźmi i dużo tu informacji nabyłem. JAk bieganie.pl będzie miało swój udział w tym marathonie to pewnie na gorsze nie wyjdzie ;]
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- nodrog
- Zaprawiony W Bojach
Też chciałbym to wiedziećWojtekM pisze:a co takiego strasznego narobił ten bogaty z pieniędzmi? bo nie chwytam.nodrog pisze: W wypowiedzi Hejtera chodzi, nie sądzę byś tego nie rozumiał, o "bogatego z pieniędzmi", który uważa, że ponieważ je ma to może robić co chce. Inna sprawa, że nie wiem czy tak jest w przypadku Orlenu (choć na OWM raczej nie zrobi), ale to właśnie sugeruje Hejter.

To sugestia Hejtera, nie moja.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31.16
- Życiówka w maratonie: 2:23;47
Gife pisze:Też zauważyłem, że Bieganie.pl ma sponsorowane linki i reklamy, ale oprócz tego wyróżnia się tym, że chyba wszystkie biegi są w kalendarzu i na forum można poruszać temat każdego czystego/nieczystego dyrektora, blogowicza, biegacza. I pewnie stąd biorą się wrogie spojrzenia na portal bieganie.pl :D ja tam lubię tu przebywać, jest więź między niektórymi ludźmi i dużo tu informacji nabyłem. JAk bieganie.pl będzie miało swój udział w tym marathonie to pewnie na gorsze nie wyjdzie ;]
Co do zdania "na forum można poruszać temat każdego czystego/nieczystego dyrektora, blogowicza, biegacza..."
Pod warunkiem że dana osoba jest zalogowana pod jakimś nickiem korzystająca z kilku komputerów. Jeżeli kogoś łatwo zidentyfikować i obsmaruje jakiemuś dyrektorowi tyłek (nawet na forum) to może mieć sprawę w sądzie....
Żyje po to, by biegać
-
- Zaprawiony W Bojach
O, na http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... 3&bieganie cos sie wlasnie pojawilo.
Ale bieganie.pl bylo ponad 2 dni szybsze. A nieoficjalne info na bieganie.pl szlo juz od kilktu tygodni.
Ale bieganie.pl bylo ponad 2 dni szybsze. A nieoficjalne info na bieganie.pl szlo juz od kilktu tygodni.
-
- Zaprawiony W Bojach
No ... ale to chyba jest oczywiste i OK, ze za swoje slowa powinno ponosic sie odpowiedzialnosc. No i jesli sie kogos o cos oskarza to nalezy miec dowody.KRZYSIEKBIEGA pisze:Jeżeli kogoś łatwo zidentyfikować i obsmaruje jakiemuś dyrektorowi tyłek (nawet na forum) to może mieć sprawę w sądzie....
-
- Zaprawiony W Bojach
kiedy teraz weźmiemy słowa hejtera na tapetę, to oznaczałoby, że:
- albo hejter, mówiąc delikatnie, pozwoliłbył sobie samemu się pomylić w ocenie bieganie.pl, albo
- ci "wtajemniczeni" połasili się na pieniądze Orlenu. nie tylko zamieścili niusa, nie tylko nie odcięli się od OMW, ale śmieli nazwac je świętem biegania.
to jak, hejter, którą część swojego posta chciałbyś odszczek..., hm, skorygować?
- albo hejter, mówiąc delikatnie, pozwoliłbył sobie samemu się pomylić w ocenie bieganie.pl, albo
- ci "wtajemniczeni" połasili się na pieniądze Orlenu. nie tylko zamieścili niusa, nie tylko nie odcięli się od OMW, ale śmieli nazwac je świętem biegania.
to jak, hejter, którą część swojego posta chciałbyś odszczek..., hm, skorygować?
-
- Rozgrzewający Się
Każdy ma swoje zdanie i trzeba je uszanować. Padają bardzo ciekawe argumenty zarówno z jednej jak i drugiej strony. Wypowiadam się jako początkujący biegacz, pozostający wciąż lekko na uboczu niektórych dyskusji i jedynie baczny obserwator/słuchacz (2x maraton i 3x półmaraton), który dopiero w kwietniowym biegu chce zejść poniżej 4h na długim dystansie. Jestem świadomy ile czasu zajęło mi przygotowanie się do takiego wyniku i uważam że niektórzy organizatorzy powinnirównież uszanować, że nie wszystko ma się ''na starcie''. Uważam obecność drugiego biegu jako coś pozytywnego, sam startuję w Krakowie i nie zamierzam tego zmieniać. Dobrze że w Polsce zmienia się podejście do sportu amatorskiego i stwarza się coraz więcej szans do startów. Do czego zmierzam, martwi mnie jedynie odebranie Mistrzostw Polski w maratonie mężczyzn i przeniesienie go do Warszawy. Dębno dostało na pocieszenie Mistrzowsta kobiet a co zostanie dla maratonu jesiennego w stolicy? Tutaj raczej wolałbym żeby za taką nobilitacją biegu stała tradycja i wieloletnie doświadczenie a nie sypnięcie gotówką dla kilku zawodników. Podoba mi się argument że przy pierwszej edycji wiele rzeczy może być niedociągniętych (nie mówię że nieudanych) vide np półmaraton w henrykowie z którego wszyscy wyjeżdzali zachwyceni, jednak z przeświadczeniem, że kilka rzeczy można by poprawić. Z tego powodu, pomimo całej sympatii co do zwiększania ilości wysokiej klasy biegów w Polsce, nie podoba mi się pomysł z organizacją mistrzostw mężczyzn, przynajmniej już od pierwszej edycji. Jeśli orlen się sprawdzi, to czemu nie, ale przynajmniej niech udowodnią najpierw że na taki prestiż i wyróżnienie zasługują.
-
- Zaprawiony W Bojach
no ja wolę, żeby mistrzostwa polski były nimi faktycznie a nie tylko z nazwy. co z tego, że dębno ma tradycję, skoro najlepsi polscy biegacze w ogóle sie w nim nie pojawili, jakie to sa mistrzostwa polski? dla mnie - tylko na papierze.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
nie rozumiem zarzutów niektórych osób pod adresem OMW - można by mieć jakieś wątpliwości, gdyby OMW byłby tydzień przed lub tydzień po maratonie FMW.... a tak biegacze mogą sie tylko cieszyć, że jest nowa impreza 

- Remus
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:28
- Kontakt:
Przydzielanie organizacji mistrzostw Polski imprezie, która odbędzie się po raz pierwszy to oczywiście pewne ryzyko. PZLA musi jednak myśleć też o tym, żeby mistrzostwa kraju miały swój prestiż. Prestiż - czyli wysoki poziom, a ten dzięki wysokim nagrodom finansowym gwarantuje nowy Orlen Warsaw Marathon.
Przypomnijmy sobie ile dyskusji wywołały starty polskich maratończyków wiosną 2011 roku. Na bieganie.pl pojawiła się wówczas zapowiedź maratonu we Wiedniu, który został nazwany nieoficjalnymi mistrzostwami Polski. Dlaczego? Bo właśnie tam 17 kwietnia, a nie w Dębnie tydzień wcześniej, startowali teoretycznie najlepsi polscy biegacze. LINK1 i LINK2.
W nowym sezonie, być może, zawodnicy nie będą musieli już wybierać między startem na mistrzostwach Polski, a startem w silnie obsadzonym biegu. Mam nadzieję, że obie rzeczy będą mieli zagwarantowane podczas jednej imprezy. Może to złudne nadzieje, ale nowy maraton w Warszawie to także większa szansa na pokazanie się przyszłym mistrzom kraju szerszej publiczności. Wydaje mi się, że Orlen zadba o to, żeby o jego imprezie media ogólnopolskie mówiły częściej niż o innych polskich maratonach. Jest więc szansa, że więcej ludzi dowie się kim jest Jan Kowalski, mistrz Polski w maratonie 2013.
Podejrzewam, że mały procent osób biegających w Polsce potrafiłoby dobrze odpowiedzieć na pytanie: kto z grona niżej wymienionych zawodników został w tym roku mistrzem Polski w maratonie:
Henryk Szost
Marcin Chabowski
Artur Kozłowski
Mariusz Giżyński
Arkadiusz Gardzielewski
Błażej Brzeziński
Adam Draczyński
Jared Shegumo
Marcin Błaziński
Radosław Dudycz
Paweł Ochal
Michał Kaczmarek
Piotr Pałka
Emil Dobrowolski
Michał Smalec
Bartosz Mazerski
Przypomnijmy sobie ile dyskusji wywołały starty polskich maratończyków wiosną 2011 roku. Na bieganie.pl pojawiła się wówczas zapowiedź maratonu we Wiedniu, który został nazwany nieoficjalnymi mistrzostwami Polski. Dlaczego? Bo właśnie tam 17 kwietnia, a nie w Dębnie tydzień wcześniej, startowali teoretycznie najlepsi polscy biegacze. LINK1 i LINK2.
W nowym sezonie, być może, zawodnicy nie będą musieli już wybierać między startem na mistrzostwach Polski, a startem w silnie obsadzonym biegu. Mam nadzieję, że obie rzeczy będą mieli zagwarantowane podczas jednej imprezy. Może to złudne nadzieje, ale nowy maraton w Warszawie to także większa szansa na pokazanie się przyszłym mistrzom kraju szerszej publiczności. Wydaje mi się, że Orlen zadba o to, żeby o jego imprezie media ogólnopolskie mówiły częściej niż o innych polskich maratonach. Jest więc szansa, że więcej ludzi dowie się kim jest Jan Kowalski, mistrz Polski w maratonie 2013.
Podejrzewam, że mały procent osób biegających w Polsce potrafiłoby dobrze odpowiedzieć na pytanie: kto z grona niżej wymienionych zawodników został w tym roku mistrzem Polski w maratonie:
Henryk Szost
Marcin Chabowski
Artur Kozłowski
Mariusz Giżyński
Arkadiusz Gardzielewski
Błażej Brzeziński
Adam Draczyński
Jared Shegumo
Marcin Błaziński
Radosław Dudycz
Paweł Ochal
Michał Kaczmarek
Piotr Pałka
Emil Dobrowolski
Michał Smalec
Bartosz Mazerski
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31.16
- Życiówka w maratonie: 2:23;47
Shegumo:)
Żyje po to, by biegać
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
Zgadza się też to wiedziałem. Pytanie lepsze kto wystartował w MP
? Nie to żebym miał coś przeciwko panu J. Shegumo ale ostatnie MP nie były jakoś mocno obsadzone.
Takie nagrody jakie będą w biegu Orlenu dają szansę na mocne obsadzenie biegu.

Takie nagrody jakie będą w biegu Orlenu dają szansę na mocne obsadzenie biegu.