Szczeciński półmaraton Gryfa

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Bil
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich i mam 2 pytania. Będę wdzięczny za odpowiedź. Po pierwsze czy trasa polmaratonu będzie oznaczona co kilometr, a po drugie którędy ma przebiegać (choć orientacyjnie)?
Bil
[b]"Jeśli chcesz pobiegać - pobiegnij na milę.
  Jeśli chcesz doświadczyć innego życia - wystartuj w maratonie."[/b]
PKO
Awatar użytkownika
kaktus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

OFF TOPIC: odczytales wiadomosc ktora Ci zostawilem na forum (zapomnialem zapytac o maila a nie ma go w profilu)? Odpisz na kaktus@inet.pl
kaktus
GG: 1251017
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bil, może na coniedzielnych treningowych spotkaniach w Lasku Arkońskim ktoś mógłby Ci odpowiedzieć, bo tam można ponoć spotkać organizatora (organizatorów) tego biegu.
Ja znam tylko przebieg zaszłorocznej trasy i wcześniejszych cofając się do 1992 roku kiedy były jeszcze inna i krótsza, bo 20 kilometrowe.
A może pani redaktor Ola wie więcej i nam podpowie, ale pewnie trzeba by zapytać na forum Gazety.   :)
A kto trenuje w niedzielę?
Awatar użytkownika
adamus100
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W poprzednich latach bylo dosc dobrze wszystko oznakowane, generalnie moze nie kazdy km, ale dosc czesto sa znaczki, co dwa trzy km na pewno, picie tez ok, trasa przez dwa ostatnie lata ta sama: start waly chrobrego- stocznia- parkowa- aleja fontann do UM, i nawrot do trasy zamkowej i na waly- takie dwa kolka, super trasa, jedna gorka- dosc meczaca, ale za to krotka, jak bedzie wtym roku? Pewnie tak samo...
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć Adamus! :)
Mam dla Ciebie zdjęcie z Poznania. Będziesz w Szczecinie? Co u Ciebie?
Awatar użytkownika
adamus100
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czesc:) Dzieki, Postaram sie byc...na razie 90%, po drodze jade do Wroclawia, i jezeli nic mi nie przeszkodzi to bardzo bym chcial pobiec w szczecinie...A Wy biegniecie?
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sławek biegnie, a ja fotografuję. Rozmawiałam z organizatorem. Mapka trasy ma być gdzieś (w sieci?) niebawem. Trasa jest dokładnie taka sama jak ostatnio.  Dwie pętle po ulicach Szczecina.
Może uda nam się spotkać przed biegiem w większym gronie tak jak w zeszłym roku? :)
Awatar użytkownika
adamus100
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jeszcze troche czasu zostalo...na pewno dam znac na poczatku maja, a przynajmniej po maratonie we wrocku. A jak jest trona oficjalna polmaratonu?
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na razie nic nie wiem o stronie, wszystkie informacje były na stronie Gazety. Może strona dopiero powstanie, a może nadal wszystkie informacje będą w Gazecie.
Awatar użytkownika
Bil
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wstyd szczecińscy joggerzy. Frekwencja na ostatnim spotkaniu przygotowawczym do półmaratonu Gryfa była, o ile w ogóle była, katastrofalna. Włączając mnie były 2 osoby!!!! :szok: To hańba!!!! :sss:Dobrze, że trener tego nie widział, bo jego też nie było :hej: . Ale on jest usprawiedliwiony, pojechał do Dębna, o czym wcześniej powiedział. Mam nadzieję, że po świętach zetrzecie tę plamę na honorze przez liczne stawienie się na Arkonce i tak będzie już co niedzielę! A przy okazji życzę wszystkim spokojnych świąt Wielkiej Nocy.
Bil
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przygotowania do Półmaratonu Gryfa  (cz. 3)  
ola 07-04-2004, ostatnia aktualizacja 07-04-2004 20:14
BIEGI ULICZNE. Mazurki, baby wielkanocne i majonezowe sosy. To nasze najbliższe świąteczne menu. Jak pozbyć się nadmiernej ilości kalorii? Idź pobiegać  

Za nami półmetek przygotowań do szczecińskiego Półmaratonu Gryfa (odbędzie się 16 maja). Odbyły się już trzy niedzielne treningi z udziałem osób, które chcą pokonać dystans ponad 21 km. Z każdym treningiem rośnie liczba uczestników. Na kolejny zapowiedziała się grupa żołnierzy z szczecińskiego Wielonarodowego Korpusu Północ-Wschód.

O tym, że biegać każdy może, świadczy lista startowa rozegranego w ubiegłą niedzielę maratonu w Dębnie. Ok. 80 proc. z ponad 440 uczestników to typowi amatorzy biegania - w wieku od 20 do 80 lat. Dla nich najważniejsze było ukończenie biegu. Po drodze truchtanie zamieniali w marsz. Walka o miejsce była sprawą drugorzędną. Ich wysiłek doceniali kibice, nagradzając oklaskami.

Taka też jest idea tegorocznego, jubileuszowego półmaratonu - najważniejsze, by jak najwięcej osób ukończyło bieg. Każdy, kto zmieści się w limicie trzech godzin, dostanie na mecie okolicznościowy medal i koszulkę.

Przed nami święta, a to doskonała okazja do znalezienia czasu na godzinny trening. - Zamiast snuć się do południa w szlafroku, znajdźmy czas na poranny rozruch, a przy okazji spalimy zbędne kalorie po biesiadowaniu przy świątecznym stole - zachęca Rober Szych, dyrektor Półmaratonu Gryfa i trener prowadzący cotygodniowe treningi dla przyszłych uczestników biegu.

Najbliższy trening z uwagi na święta odbędzie się na Arkonce w sobotę o godz. 11, a nie jak to było zazwyczaj w niedzielę.

Osoby, które pojawią się na przynajmniej trzech treningach, zapłacą niższą opłatę startową.

Plan treningowy

W czwartym tygodniu przygotowań do półmaratonu zwiększamy obciążenie treningowe. W tygodniu powinniśmy odbyć trzy, cztery godzinne treningi (początkujący) lub pięć (bardziej zaawansowani). Dla początkujących biegaczy nadal jest to połączenie marszu i biegu. Tym razem zwiększamy dawkę biegu, tak aby w ciągu godziny marsz zabrał nie więcej niż 20 minut. Przy takich zajęciach powinno się przebiec ok. sześciu km. Bardziej zaawansowani mogą biec bez przerwy przez godzinę (będzie to dystans ok. ośmiu km).

Wprowadzamy tzw. zmienny trening, czyli zajęcia odbywają się na przemian na terenie płaskim i pagórkowatym. W tym drugim przypadku pamiętajmy o podstawowej zasadzie: podczas podbiegania pod górkę krok powinien być drobniejszy, a przy zbieganiu dłuższy. Bieganie nie jest jedynym sposobem na łapanie formy. Pożądane są dodatkowe zajęcia na basenie, jazda na rowerze czy odwiedziny w siłowni.

http://miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34943,2011834.html
Awatar użytkownika
adamus100
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from Karola on 8:52 pm on April 8, 2004
Przygotowania do Półmaratonu Gryfa  (cz. 3)  
ola 07-04-2004, ostatnia aktualizacja 07-04-2004 20:14
BIEGI ULICZNE. Taka też jest idea tegorocznego, jubileuszowego półmaratonu - najważniejsze, by jak najwięcej osób ukończyło bieg. Każdy, kto zmieści się w limicie trzech godzin, dostanie na mecie okolicznościowy medal i koszulkę.

To chyba sie kloci...
Koszulki powinny byc dla kazdego kto ukoczy bieg.

Karola dzieki za uaktualnianie tematu, ja im blizej staru to mysle, ze sie uda:) Wiec do zobaczenia w szczecinie
Awatar użytkownika
kaktus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bil, pełna skrucha ale uwierz mi że naprawdę nie mogłem z zasadniczego powodu:
po poprzednim krosie niedzielnym lekko odezwała się moja kontuzja więc wolałem po płaskim większy dystans zrobić niż te górki w Lasku Arkońskim. No i po południu w niedzielę przebiegłem się na Głębokie i z powrotem (~11km).
Zaś w tygodniu odpadłem, bo od wtorku jestem na zwolneiniu z powodu silnej anginy.
Masz jednak moje słowo, że jeśli tylko w niedzielę będe już w formie, to sie przebiegnę z Wami.
kaktus
GG: 1251017
Awatar użytkownika
Bil
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kaktus w tej sytuacji jesteś usprawiedliwiony ;). Siedzę teraz w Kołobrzegu, dlatego ominą mnie 2 najblizsze  treningi na Arkonce(ta sobota i przyszła niedziela). Ale nie myśl, ze  zasypiam gruszki w popiele. Zamierzam ostro pobiegać na znajej nam skądinąd 5 km pętli.
Bil
Awatar użytkownika
PiotrP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak wyczytalem w ulotce. ktora dostalem w Debnie od org. zapisy do polmaratonu  sa do 07.05, 30 zl wpisowe, trasa ta sama start o godz. 12
ja sie pisze :) choc Debno i choroba daly mi popalic

Wesolych Swiat
Piotr
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ