Dziękuję za Cracovia Maraton

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
GiganT
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dobra, skonczmy z ta skrajnoscia. Napiszmy, co sie podobalo, a co nie. Choc wydaje mi sie, ze "pouczanie" takiego znawcy tematu, jak Pan Robert Korzeniowski, jest chyba nie na miejscu. Przecierz Pan, Panie Robercie, bije nas wszystkich razem wzietych, jesli chodzi o ilosc imprez, w ktorych wzial Pan udzial. Ale mimo wszystko:
Plusy :) :
- trasa (wprawdzie nie na rekordy, ale bardzo przyjemna i, co rownie wazne, nie paralizujaca miasta)
- gadzety (plecak, medal OK, no moze koszulka moglaby byc troche ladniejsza, ale tez OK)
- gabki na trasie (to ze zabraklo bylo nieuniknione - trzeba po prostu nosic ze soba)
- niespotykany w naszym kraju marketing spowodowal, ze wystartowalo duzo osob - to przyjemnosc biec w tak licznym towarzystwie
- najwiekszym plusem jest sam fakt organizacji tego biegu w Krakowie. I za to DZIEKUJE!
Minusy :( :
- brak prysznicy w okolicach mety
- napoj izotoniczny zle przygotowany
- nieprzyjemna przygoda mojego kolegi na punkcie masazu (opisalem ja w dziale "...i po Cracovia Maraton" )
- firma ChampionChip Polska. Nie wiem jak to jest, ze w Berlinie startuje 30.000 osob i wszyscy zostaja "wylapani" na starcie. Tymczasem mi odjeto tylko 1s., choc przekroczylem linie po ok 10s. Oczywiscie to nie ma wiekszego znaczenia, ale przyjemniej bym sie czul gdybym w komunikacie koncowym znajdowal sie przed tymi, ktorych wyprzedzalem na ostatnich metrach. W koncu po to finiszowalem, aby byc lepszym!
[b]G[/b]igan[b]T[/b]
New Balance but biegowy
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam,
mysle ze wystarczy juz zachwycania sie, teraz moze troche narzekania, czyli to, co mnie sie nie podobalo (bede porownywal z Poznaniem, bo tylko tam do tej pory startowalem):

- brak umowy z PKP na znizki dla startujacych, rozumiem ze rozmowy z PKP moga byc trudne, ale... - w Poznaniu byly i w tym roku beda (informacje od organizatorow z Poznania);
- brak darmowych przejazdow po miescie  - Poznan - byly i beda;
- nocleg w hali - zbyt malo prysznicow (tylko 2) - wrazenie subiektywne, ale w Poznaniu tego nie odczulem;
- drobny balagan na starcie - nie znam Krakowa, a bylem na Rynku jakies 2 godziny przed startem, podszedlem do namiotu z napisem "Informacja" aby dowiedziec sie gdzie moge sie przebrac etc. - panienka nie wiedziala, wezwala nastepna, ktora tez nie wiedziala, dopiero trzecia pokazala mi dokad mam isc. Tylko nie wiem do czego sluzyly 2 poprzednie?
- toalety - bylem w nich jakies 1,5 godziny przed startem i byly 2 rolki papieru toaletowego, kwadrans przed startem nie bylo juz zadnej. Wrzucenie 4 czy 5 rolek nie byloby chyba wielkim obciazeniem finansowym...
- brak oznaczenia kazdego kilometra - moze troche wydziwiam, ale biorac pod uwage ogromna ilosc "obslugi" stojacej na trasie, nie byloby chyba zadnym problemem danie niektorym z tych grup tablic z opisem kilometrow -  w Poznaniu tez chyba tego nie ma;
- obrzydliwy napoj izotoniczny, a raczej woda z jakimis glutami, tlumaczenie ze "nie chcialo sie rozpuszczac" mnie nie przekonuje - w Poznaniu byl normalny Isostar;
- brak prysznicow na mecie -  w Poznaniu byly;
- brak czegos do jedzenia na mecie! IMO ogromny blad - w Poznaniu jedzenie bylo;
- strona WWW - tutaj sie rozpisze. IMO zbyt male wykorzystanie Internetu jako medium informacyjnego. Ja niemal wszystkie informacie o tym biegu czerpalem z Sieci, ale nie bylo tam zbyt wiele, np. do konca nie bylo informacji gdzie organizatorzy przewiduja nocleg, brak opisu dojazdu na start, do rejestracji etc. Podanie tych danych nie jest specjalnie pracochłonne, a np. pozwoliłoby mi uniknac koniecznosci telefonowania do Krakowa, ale w Krakowie nie bylo tragicznie. Przy maratonie poznanskim strona www byla jeszcze gorsza - zamiast skupic sie na jej czytelnosci i roli informacyjnej, nawrzucano debilnych, do niczego nie sluzacych "mrugaczy" i animacji, tak, ze nie moglem jej obejrzec w starszej przegladarce. W tej chwili tez wyglada wesolutko, jasnoszare napisy na bialym tle ;-)  dlaczego mam dziwne wrazenie ze pieniadze za jej zrobienie mogl wziac jeden z "krewnych i znajomych krolika"?

Nie wiem czy moje gderanie do czegos sie przyda, ale moze...

Podsumowujac, Krakow nie zrobil na mnie rewelacyjnego wrazenia. Na poczatku tego roku planowalem przejechanie sie do Pragi, ale gdy dowiedzialem sie ze maraton w Krakowie bedzie "pierwszy raz" to zrezygnowalem z tego. Jednak w przyszlym roku w maju niemal na pewno wybiore sie do Czech...

Pozdrawiam,
Robert
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Byłem w Pradze...piękny maraton.
A po tym pseudo energetycznym napoju znalazłem się po biegu w krzakach (wymiotując) :(
A szkoda bo chciałem przyzwoicie pobiec.
Ale maraton ok.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ogłoszono konkurs fotograficzny na temat maratonu krakowskiego. Na trasie były setki ludzi z dobrymi aparatami, cykali zdjęcia tysiącami. Czy choćby te najlepsze wybrane przez światłe jury będą publikowane w Internecie?

Pozdrawiam i gratuluję imprezy, Panie Robercie.
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
   [url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
Awatar użytkownika
marcin70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trochę za dużo "maślenia", ale każdy ma prawo do własnych opinii.
Swoje żale wylałem dając ocenę w "Maratonypolskie.pl"
ocenę podtrzymuje.
Co nie zmienia postanowienia, ponownego startu w przyszłym roku. Tym razem nie dystans złamie mnie, a ja jego.
[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
Then...I turn around and run home.[/b]
www.biegajznami.pl
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trudno o lepszy pomysł na odżywkę na trasie maratonu niż Vitargo. Co innego jak zostało przygotowane. Wiadomo że się cholernie ciężko rozpuszcza, nie bez powodu trener Kisiel wstaje tak wcześnie w dniu zawodów żeby podać odżywki w odpowiedniej konsystencji, ale trudno żeby przygotował dla tysiąca ludzi :hej: . Myślę że byłoby dobrze aby utrzymac w przyszłości formułę podawania Vitargo, oczywiście po zdyscyplinowaniu wiadomej sprawy.
Robert, gratuluje Ci odwagi w kilku trudnych sprawach i do zobaczenia w Monachium.
[i]być kiedyś takim "biegaczem", za jakiego ma mnie mój kot.[/i]
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja już Vitargo nie wezmę do ust..........!
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myslisz , zeby brac ... z drugiej strony ? ;)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hehe ....niestety straciłbym na trasie za dużo czasu ...:)
Wolę Isostar...albo herbatkę. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marek m
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Panie Robercie !

Mam nadzieje, że spotkamy się w Krakowie za rok. Było wspaniale, a będzie napewno jeszcze lepiej.
Walczymy na trasie z własnymi słabościami, temperaturą, czasem. Czy po minięciu linii mety mamy prawo tylko narzekać, akcentować sprawy drugorzędne?
Pozdrawiam i dziękuję za Cracovia maraton.

Marek Michałek.
Warszawa
mm
Robert Korzeniowski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeszcze raz dziękuje za wszystkie uwagi.
O niektórych niedociągnięciach dowiedziałem sie dopiero od Was.
Obiecuję wyciągnąć właściwe wnioski i sprawić,by w przyszłym roku plusy przeważyły nad minusami.
Załatwiłem już z Prezydentem Miasta prysznice a to wszystko dzięki konstrutywnej krytyce.
Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin na www.korzeniowski.pl
Strona www.cracoviamaraton.pl z pewnością będzie poprawiona.
Korzeń
Awatar użytkownika
emte
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fajnie, że jest galeria zdjęć, ale szkoda, że nie ma żadnych spoza Rynku... Że o takich ze mną w roli głównej nie wspomnę. :hejhej:
Marek T.
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Dziękuję za organizację CM  
Dla mnie ten maraton zawsze pozostanie w pamięci, napewno będę stałym jego uczestnikiem.
Chciałbym jednak poruszyć temat przygotowań do maratonu. Proszę się postawić w położeniu młodych krakusów, którzy mają czas i chęci do codziennych treningów. Nie ma jednak w Krakowie żadnego klubu maratończyka prowadzonego przez jakiegoś doświadczonego trenera. Wiadomo, że nie można trenować do maratonu  w ten sam sposób jak do krótkich dystansów, a niestety krakowskie kluby zajmują się jedynie dystansami do 3000m. Ja sam trenuję sugerując się jedynie wskazówkami wójka (typowego maratończyka) oraz i haotycznymi nformacjami z tego forum.  NIE MAM MOŻLIWOŚCI ZDOBYCIA FACHOWYCH UWAG I SZCZEGÓŁOWEGO PLANU TRENINGOWEGO W KRAKOWIE.
Podsumowywując: równolegle z organizacją maratonu powinna iść organizacja klubu przygotowywującego maratończyka.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Maraton był świetny, na pewno wezmę w nim udział w przyszłym roku.

Kilka drobnych niedociągnięć musiało się zdarzyć.
W końcu to był pierwszy raz. :)

Możemy się tylko cieszyć, że w naszym kraju przybywa imprez biegowych.

Wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji Cracovia Maraton serdecznie dziękuję.

(Edited by Bartek Sz at 12:38 am on May 16, 2002)
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze raz GRATULACJE dla Pana Roberta Korzeniowskiego za zmobilizowanie wszelkich środków i ludzi do zorganizowania Cracovia Maratonu.
Bo to przecież wspaniałe przedsięwzięcie i danie możliwości pobiegnięcia w maratonie.
To dzięki takim inicjatywom powiększa się grono biegaczy w tym maratończyków.

BRAVO !!!
ODPOWIEDZ