Podam przypadek ze swojego podwórka - wspomniana fundacja przystanek schronisko zajmuje się podopiecznymi katowickiego schroniska dla zwierząt - psom i kotom. Nie raz biegając z puszką nasłuchałam się tekstów w stylu "na dzieci byście zbierali a nie na koty..." itd, ale zwykle ci, którzy tak reagują nie wsparliby ani psów, ani kotów, ani dzieci, ani chorych, itd...mow_mi_stefan pisze:"Wśród przeciwników akcji Jerzego Owsiaka nie brakuje jednak osób, które nawołują do bojkotu WOŚP i nakłaniają wprost do wspomagania Caritas.malag201 pisze:I jeszcze dodam, że Owsiak zebrał chyba 500mln przez ile lat, a sam Caritas 450mln w zeszłym roku?
Paweł Kęska nie zauważył, by w czasie, kiedy gra Orkiestra, zwiększyły się wpływy darowizn na konto Caritas. Zaznacza jednak, że wynika to z harmonogramu ich pracy.
- Nasze organizacje to są odmienne rzeczywistości i zestawianie ich tak naprawdę służy innym celom, ale na pewno nie dobroczynności - podsumowuje rzecznik Caritas Polska"
Kilkakrotnie w tym samym centrum handlowym ci sami ludzie odmawiali potem wolontariuszom szlachetnej paczki i wolontariuszom nie pamiętam jakiej fundacji ale zbierali koło kas tesco na dzieci... nie wiem niestety, jakich argumentów używali, ale nie wspierali (to akurat widać z odległości kilkunastu metrów..)
To, że ktoś nie wspiera jednej fundacji nie oznacza, że w jakikolwiek sposób wspiera inną....