Biegnij dla WOŚP. Biegnij dla siebie!

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mow_mi_stefan pisze:
malag201 pisze:I jeszcze dodam, że Owsiak zebrał chyba 500mln przez ile lat, a sam Caritas 450mln w zeszłym roku?
"Wśród przeciwników akcji Jerzego Owsiaka nie brakuje jednak osób, które nawołują do bojkotu WOŚP i nakłaniają wprost do wspomagania Caritas.
Paweł Kęska nie zauważył, by w czasie, kiedy gra Orkiestra, zwiększyły się wpływy darowizn na konto Caritas. Zaznacza jednak, że wynika to z harmonogramu ich pracy.

- Nasze organizacje to są odmienne rzeczywistości i zestawianie ich tak naprawdę służy innym celom, ale na pewno nie dobroczynności - podsumowuje rzecznik Caritas Polska"
Podam przypadek ze swojego podwórka - wspomniana fundacja przystanek schronisko zajmuje się podopiecznymi katowickiego schroniska dla zwierząt - psom i kotom. Nie raz biegając z puszką nasłuchałam się tekstów w stylu "na dzieci byście zbierali a nie na koty..." itd, ale zwykle ci, którzy tak reagują nie wsparliby ani psów, ani kotów, ani dzieci, ani chorych, itd...
Kilkakrotnie w tym samym centrum handlowym ci sami ludzie odmawiali potem wolontariuszom szlachetnej paczki i wolontariuszom nie pamiętam jakiej fundacji ale zbierali koło kas tesco na dzieci... nie wiem niestety, jakich argumentów używali, ale nie wspierali (to akurat widać z odległości kilkunastu metrów..)
To, że ktoś nie wspiera jednej fundacji nie oznacza, że w jakikolwiek sposób wspiera inną....
PKO
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09

Nieprzeczytany post

le0n71 pisze:Zbiera kasę i w widoczny i namacalny sposób pomaga szpitalom. A dlaczego chłop sam ma nie zarabiać za taką potężną akcję? Koniec, kropka.
Adam, z tymi którzy są przeciwni, nie pogadasz :oczko:
Odbiję piłeczkę - z sojusznikami również nie pogadasz. Kurna, jest wyrok w sprawie Owsiak - Matka Kurka. Owsiak twierdził, że Matka Kurka kłamał, sąd powiedział, że nie kłamał. Ja wiem, że Owsiak robi sporo dobrego, ale nie zgadzam się z tym, że dużą kasę wyprowadza. I ten wyrok jest tego potwierdzeniem.

I mówię, moje zasady nie pozwalają mi dawać kasy złodziejowi, nawet jeśli za 3/4 robi dobre rzeczy, bo resztę przekręca. Koniec, kropka.
petrov
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:26

Nieprzeczytany post

Adam Klein napisał:
"Ty Petrov robisz dużo dla innych, tak? "

Jak ja kocham takie licytacje - docinki. :hahaha:
Wystarczy mi opieka nad chorym z Alzcheimerem oraz osobą z opóźnieniem intelektualnym - zdecydowanie gorsza sprawa niż zbiórki pieniężne bo tu trzeba się wykazać o wiele bardziej pewnymi cechami. Bardzo mi przykro ale zbawcą świata jak Owsiak nie jestem i nie będę. W swoim komentarzu raczej chciałem zwrócić uwagę na to, iż takim osobom jak Owsiak i jego spółka również należy patrzeć na ręce i mieć odrobinę nieufności do w/w a nie ulegać emocjom i patrzeć na Jurka jak na boga/guru/autorytet itp.

Cyt.: "Jest w to zaangażowany na 100% więc z czegoś musi żyć."
Pewnie, ale mnie za to co robię nie płacą 13 tys na miesiąc. Ale Owsiak to wiadomo Owsiak, jemu się należy bo to prezes.

Pozwolę jeszcze sobie zacytować za Wiki bo widzę, że ktoś nie odrobił lekcji: "Filantropia (stgr. φιλανθρωπία philanthrōpia – dobroczynność, życzliwość; φιλάνθρωπος philánthrōpos – kochający ludzkość) to działalność osób bądź instytucji, polegająca na bezinteresownym udzielaniu pomocy finansowej lub materialnej potrzebującym.

W ścisłym znaczeniu tego słowa, filantropia jest świecką ideą czerpiąca inspirację z idei humanitaryzmu, w odróżnieniu od nakazów religijnych: charytatywności chrześcijańskiej, zakatu muzułmańskiego czy cdaki występującej w judaizmie.

Filantrop zwany też w Polsce, zwłaszcza w XIX wieku: społecznikiem – to człowiek udzielający pomocy materialnej ubogim, często inteligent: lekarz, adwokat, nauczyciel – pracujący społecznie, nie bacząc na honorarium, w imię idei solidaryzmu społecznego finansujący akcje społeczne, fundator."

Ze szczególnym naciskiem na "bezinteresowna". Niestety nie mam możliwości wglądu do głowy Owsiaka i trudno mi ocenić ile w jego akcji jest empatii a ile biznesu. I zupełnie na koniec, jako Polacy lubujemy się w akcjach na pokaz, obwiesić się serduszkami, pierdołami itp. aby inni widzieli jacy jesteśmy dobrzy. Lubimy dowartościować swoje ego oraz usprawiedliwiać to, że przez cały rok nic nie zrobiliśmy dla tych, którzy często są blisko nas. Dla mnie akcja Owsiaka to zbiorowe tłumienie wyrzutów sumienia. I żeby była jasność, na świętego nie kandyduję ani nie zamierzam. :usmiech: :usmiech:
Krajek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 56

Nieprzeczytany post

Caritas i jego wolontariusze działają przez cały rok, zbierają większe sumy pieniędzy, a jakoś dla nich nie latają f-16, nie mają prawie całego dnia poświeconego swojej działalności w każdej stacji. Przez media wiemy, że kto nie daje na WOSP ten jest aspoleczna gnida, bo nawet premier i prezydent się udzielają. Jeszcze potem powinni w ramach podziękowania za udział w akcji pojechac na Woodstock.
Skoro Owsiak jest taki czysty to czemu boi się pokazać swoje księgi finansowe.

Takie porównanie przychodzi mi do głowy, z Owsiakiem jest jak z takim gościem co stoi pod sklepem i mówi ,,daj 2 złote na jedzenie'', dasz mu pieniądze a on kupi bułke i piwo. No i jak mieć pretensje część pieniędzy wydal zgodnie z tym co mówi. Tak samo Pan J.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Mało biegowy temat. Będziemy się gryźć :hahaha:
Piotr Wielgucki to gość który od lat napierdziela w kogo może.
Nah, on po prostu grzebie tam, gdzie ktoś inny grzebać się boi. Poza tym, atakuje przeciwny (sobie) bastion polityczny. Nie ma co przecież ukrywać, że TVN i główni tamtejsi dziennikarze do wyzbytych z ideologii w czasie pracy nie należą. Nie mówię o całej rzeszy pracowników, ale o głównych nazwiskach - Olejnik, Kuźniar, Miecugow. Cała stacja jest pro-rządowa, pro-unijna i otwarta na debaty tylko ze swoimi i to tylko w jednym kierunku. Dobrze się TVN kiedyś reklamował - stacja opiniotwórcza :hejhej: Ja pozbyłem się telewizora dzięki tej stacji, więc w pewnym sensie ich sposobowi pracy zawdzięczam kapkę więcej czasu dla siebie :hahaha: Szkoda mi jedynie TVN Turbo... Naprawdę lubiłem ten program. chlip, chlip.

Brak przejrzystości w finansach WOŚP'u jest wystarczające, aby zacząć mieć pewne wątpliwości. Cały WOŚP współpracuje z aktualnym państwem od początku swojej działalności, jest po prostu traktowane lepiej, niż inne - F16, łodzie podwodne, poduszkowce, okręty wojenne. Pełno tego. Dlaczego tak jest? Przecież obywatele na to wszystko płacą.

Mi się już od kilku lat Pan Owsiak przestaje podobać jako osoba. Z każdym rokiem wchodzi kroczek dalej w politykę - na Woodstock zaprasza dziwnym trafem jedno środowisko, wypowiada się coraz częściej w mediach nt światopoglądowe itp. Stał się swoistym guru. Ja mam np poglądy inne, więc w jakimś stopniu może mi to wadzić i innym zapewne też. Kolejną kwestią jest to, że Pan Jurek ostatnimi czasy stał się - imho - zwykłym bucem. Traktowanie przez niego osób, które mu zadają niewygodne pytania, czy grzebią mu w papierach o tym bardzo dobitnie świadczy. Zrobił się nam z Pana Owsiaka kawał chama.

Facet naprawdę zrobił bardzo dużo dla tej naszej "darmowej" opieki zdrowotnej, nie ma w ogóle o czym dyskutować. Każdy z nas ma styczność z seduszkami w szpitalach, ale to nie znaczy, że ten człowiek staje się świętym i nietykalnym, że jakiekolwiek złe słowo kierowane wobec niego skazuje nadawce na jakieś potępienie. Bez jaj. Każda fundacja jakąś część zebranej kwoty bierze dla siebie, jedna fundacja bierze więcej, druga mniej... Nawet gdyby brała 50% dla siebie, a ludzie wciąż byliby skłonni ją wspierać, to nic mi do tego. Gorzej, że wygląda na to, że tutaj się kryje pod dywanem jakiś lewar, skoro odmawia pokazania sądowi wszystkich papierów. Ja tam z kilka złotych zawsze wrzucam, mimo wszystko, i czekam na rozwój biografii Pana Owsiaka. Dobrze, że ktoś go sprawdza. Źle, że to musi być wysiłek samotnego obywatela.

Na pewno te łatanie dziury w sprzęcie jest bardziej efektywne, niż te całe, śmiechu warte, podboje ministerstwa zdrowia.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
unfriendlyuser
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zygam ludzmi ktorzy ze wszystkiego robia polityczno-ideologiczna dyskusje, nawet na portalu o bieganiu
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

unfriendlyuser pisze:zygam ludzmi ktorzy ze wszystkiego robia polityczno-ideologiczna dyskusje, nawet na portalu o bieganiu
Ja zazwyczaj RZYGAM :) ale każdy żyje po swojemu :D
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zamiast komentarza proponuje wydrukować i nosić w kieszeni.

Obrazek
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomasz pisze:Zamiast komentarza proponuje wydrukować i nosić w kieszeni.

Obrazek
To bardzo ciekawe podejście, skoro nie zgadzam się z ogólnie przyjętymi zasadami funkcjonowania państwa, to w ogóle nie powinienem korzystać z dróg, szkół, szpitali? Ale jako, że nie zgadzam się z podatkiem dochodowym, to muszę go płacić.

Zaznaczę tylko, że wszystkie pokazy straży pożarnej, f16 itd mamy z naszych podatków, więc jednak powinienem mieć moralne prawo użytkowania tych gratów?
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zanim powstał Wośp szpitale działały i będą działały jak już nie będzie tej organizacji . Ludzie powtarzają jak mantre to co usłyszą w tv , łącznie z oświadczeniem pokazanym przez Tomka. Budżet służby zdrowia to kwota około 7mld, wośp jeśli zbierze 70mln to mamy 1% tej kwoty ...dużo?. Obrazując inaczej jeśli zarabiasz 3tys miesiecznie dam Ci dodatkowo 30zł - znacząco poprawi to twój byt? Są różne rodzaje pomocy , ale lepiej się chwalić tym co się zrobiło , a nie tym że umiemy liczyć czyjeś pieniądze.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze: Budżet służby zdrowia to kwota około 7mld
A ile z tej kwoty idzie na nowoczesny sprzet ?
A co do Caritasu to w jego akcje wliczylbym koszty jakie dla panstwa generuje kosciol katolicki czyli glowny organ marketingowy tej organizacji. Moze wtedy te 450 mln ktore zbieraja okaze sie nic nie znaczacym drobiazgiem...
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:zanim powstał Wośp szpitale działały i będą działały jak już nie będzie tej organizacji . Ludzie powtarzają jak mantre to co usłyszą w tv , łącznie z oświadczeniem pokazanym przez Tomka. Budżet służby zdrowia to kwota około 7mld, wośp jeśli zbierze 70mln to mamy 1% tej kwoty ...dużo?.
Mam nadzieję, że wszyscy zrozumieli wydźwięk tego "oświadczenia" :hej:

Nie ważne czy dużo czy mało. Jak ten 1% uratował komuś życie, było warto. Tylko tyle i aż tyle. G mnie interesuje czy ktoś się na tym dodatkowo dorobił czy nie, ważna jest rzeczywista pomoc dla np dzieci.
Szpitale wcześniej działały, tylko na poziomie delikatnie mówiąc zacofanym. Parę lat temu moja córka miała operację uszu. Zwiedziłem wrocławskie "działające" szpitale i widząc sprzęt oraz termin oczekiwania zabieg odbył się w prywatnej klinice. Wszystko szybko, sprawnie i z uśmiechem, no może poza pozbyciem się dwóch wypłat w parę godzin... Sprzęt dostarczony przez wośp znacznie poprawił możliwości oddziałów otolaryngologicznych.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sprzęt sprzętem problem w tym , że działa to jak kupno laptopa i oddaniu go jakiemuś plemieniu w afryce - kupić nie sztuka , utrzymać , umieć obsługiwać i korzystać to inna bajka. Poszukajcie drugiego oblicza wośp to wcale nie trudne,a dyskusja nie ma żadnego celu. Dla zwolenników bedzie cudowną akcją , a dla przeciwników nie. Czy uratowało komuś życie ..hmm trzeba by mocno poszukać ,ale wątpie.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:sprzęt sprzętem problem w tym , że działa to jak kupno laptopa i oddaniu go jakiemuś plemieniu w afryce - kupić nie sztuka , utrzymać , umieć obsługiwać i korzystać to inna bajka. Poszukajcie drugiego oblicza wośp to wcale nie trudne,a dyskusja nie ma żadnego celu. Dla zwolenników bedzie cudowną akcją , a dla przeciwników nie. Czy uratowało komuś życie ..hmm trzeba by mocno poszukać ,ale wątpie.
Czlowieku wez sie zdecyduj czego ty sie czepiasz. Masz za zle Owsiakowi ze zbiera pieniadze czy ze nie uratowal nikomu zycia ?
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a Ty czego się czepiasz? że zbiera czy , że ktoś pyta za czyje zbiera i na co?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ