Ruszyły zapisy na 2. Nocny Półmaraton i 32. Maraton Wrocław
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mnie za to dziwi, ze tak nagle, w zasadzie z dnia na dzien, mozna zmienic (obnizyc) oplaty startowe.
Jakos nie chce mi sie wierzyc w to, ze w ciagu kilku godzin (miera jest dla mnie publikacja obu artykolow na gazetawroclawska.pl), mozna dogadac sie ze sponsorami o obnizeniu oplaty startowej. Bo w to, ze ktoras z firm odpowiedzialnych za organizacje, zrezygnowala z czesci zarobkow nie uwierze.
Co do wysokosci samych oplat, hmm w zeszlym roku o ile pamietam to bylo 90zl za pol- i maraton jesli placilo sie bodajze do konca marca.
Obecnie (przed zmiana oplat) mialo to wynosic 150zl, przyrost praktycznie 60%. Niezbyt mi sie chce wierzyc w to, ze tyle zazyczyla sobie firma przygotowywujaca trase, zeby uniknac wpadki z 2013 roku. Ja rozumiem, ze miasto ma problemy finansowe, ale bez przesady.
Za polmaraton slezanski zaplacilem 70zl, gdzie impreza ma o wiele wieksza range, ale przygotowywana jest przez malutka gmine, wiec i pewnie wsparcie finansowe wladz miasta jest mneijsze.
Tutaj mamy do cynienia miastem wojewodzkim, gdzie srodki sa o wiele wieksze, a oplata identyczna...
Niestety wydaje mi sie, ze tendencja min. 100zl za maraton bedize sie utrzymywac.
Ja w 2010 roku za wroclawski placilem 30zl (ok znizka dla mieszkancow wroclawia), ale dla ludzi spoza wroclawia oplata ksztaltowala sie na poziomie 50zl (mowa o pierwszym terminie).
Co w ciagu 3 lat stalo sie takiego, ze oplaty wzrosly o 100%?
Jakos nie chce mi sie wierzyc w to, ze w ciagu kilku godzin (miera jest dla mnie publikacja obu artykolow na gazetawroclawska.pl), mozna dogadac sie ze sponsorami o obnizeniu oplaty startowej. Bo w to, ze ktoras z firm odpowiedzialnych za organizacje, zrezygnowala z czesci zarobkow nie uwierze.
Co do wysokosci samych oplat, hmm w zeszlym roku o ile pamietam to bylo 90zl za pol- i maraton jesli placilo sie bodajze do konca marca.
Obecnie (przed zmiana oplat) mialo to wynosic 150zl, przyrost praktycznie 60%. Niezbyt mi sie chce wierzyc w to, ze tyle zazyczyla sobie firma przygotowywujaca trase, zeby uniknac wpadki z 2013 roku. Ja rozumiem, ze miasto ma problemy finansowe, ale bez przesady.
Za polmaraton slezanski zaplacilem 70zl, gdzie impreza ma o wiele wieksza range, ale przygotowywana jest przez malutka gmine, wiec i pewnie wsparcie finansowe wladz miasta jest mneijsze.
Tutaj mamy do cynienia miastem wojewodzkim, gdzie srodki sa o wiele wieksze, a oplata identyczna...
Niestety wydaje mi sie, ze tendencja min. 100zl za maraton bedize sie utrzymywac.
Ja w 2010 roku za wroclawski placilem 30zl (ok znizka dla mieszkancow wroclawia), ale dla ludzi spoza wroclawia oplata ksztaltowala sie na poziomie 50zl (mowa o pierwszym terminie).
Co w ciagu 3 lat stalo sie takiego, ze oplaty wzrosly o 100%?
-
- Zaprawiony W Bojach
Purple, jeszcze jeden aspekt dochodzi. Zauważ, że z roku na rok w zawodach startuje coraz więcej osób, co jest jednoznaczne z tym, że do kasy organizatorów tak czy siak wpływa coraz więcej pieniędzy. Jak dla mnie, to obniżenie opłat tak z dnia na dzień, świadczy tylko i wyłącznie o pazerności organizatorów.
Osobiście myślałem by może wystartować w tym półmaratonie, ale po tym całym cyrku z cenami, chyba odpuszczę go sobie i poszukam czegoś mniej komercyjnego, gdzieś w okolicy.
Osobiście myślałem by może wystartować w tym półmaratonie, ale po tym całym cyrku z cenami, chyba odpuszczę go sobie i poszukam czegoś mniej komercyjnego, gdzieś w okolicy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 58:30
super logika
drogo - nie startuję bo za drogo
obniżyli cenę - to nie startuję bo obniżyli ... cenę
ja pomimo zeszłorocznej wpadki biegnę bo to moje miasto i cieszę się, że mamy wreszcie półmaraton
co do nagłej obniżki cen to stawiam - że zrezygnowali z jakiegoś gadżetu w pakiecie albo zastąpili go tańszym nie wierzę w tak szybkie pozyskanie nowego sponsora... zwłaszcza po zeszłorocznej wpadce.
no nic miejmy nadzieję że za obniżką ceny nie obniży się jakość organizacji ogólnej i nikomu nie zabraknie na trasie wody
do zobaczenia na starcie
ja pomimo zeszłorocznej wpadki biegnę bo to moje miasto i cieszę się, że mamy wreszcie półmaraton

co do nagłej obniżki cen to stawiam - że zrezygnowali z jakiegoś gadżetu w pakiecie albo zastąpili go tańszym nie wierzę w tak szybkie pozyskanie nowego sponsora... zwłaszcza po zeszłorocznej wpadce.
no nic miejmy nadzieję że za obniżką ceny nie obniży się jakość organizacji ogólnej i nikomu nie zabraknie na trasie wody
do zobaczenia na starcie
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem czyja to logika ale na pewno nie moja!joanna1012 pisze:super logika
Drogo - zastanawiam się tylko dlaczego tak drogo i czy przypadkiem ktoś nie chce na mnie zarobić w myśl niby promowania sportu dla wszystkich grup zawodowych i społecznych.
Obniżyli cenę - wyszło że moje odczucia i wrażenia były słuszne. Pierdy o propagowaniu itp. są ściemą a ktoś po prostu chciał na nas zarobić na dodatek bezczelnie kłamiąc. Ten sam ktoś pozwalniał z MCS kilku dobrych pracowników a przy okazji zatrudnił własnego syna (żeby nie było niedomówień zatrudnił na nowo powstałe stanowisko)- to się nazywa nepotyzm!
- sama widzisz, że kłamią mówiąc o nowym sponsorze.joanna1012 pisze:co do nagłej obniżki cen to stawiam - że zrezygnowali z jakiegoś gadżetu w pakiecie albo zastąpili go tańszym nie wierzę w tak szybkie pozyskanie nowego sponsora... zwłaszcza po zeszłorocznej wpadce.
ps. też się cieszę że mamy półmaraton, powodzenia w przygotowaniach i w starcie.
- kachita
- Zaprawiony W Bojach
Ej, ale że MCS to niby jest jakaś organizacja charytatywna, że ma nie zarabiać?nokss pisze:i czy przypadkiem ktoś nie chce na mnie zarobić
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
-
- Zaprawiony W Bojach
Kachita, nie wiem czy wiesz ale wycięłaś z mojej wiadomości część zdania nadając mu własne znaczenie.
Też tak umiem:
Poprawne znaczenie całej mojej wypowiedzi i całego wątku brzmi, czy ktoś nas nie chciał OSZUKAĆ? - czyli na nas zarobić!
Też tak umiem:
Tak, a jaka?kachita pisze:MCS to niby jest jakaś organizacja charytatywna
Poprawne znaczenie całej mojej wypowiedzi i całego wątku brzmi, czy ktoś nas nie chciał OSZUKAĆ? - czyli na nas zarobić!
-
- Dyskutant
yyyy, że co? Zarabianie to oszukiwanie?

- organizator ustala sobie ceny jak mu się podoba, może i po tysiaka dać wjazd - jeżeli tylko będą chętni to proszę bardzo, jego sprawa
- organizowanie biegów to biznes jak każdy inny - jak ci się nie podoba to załóż sobie stowarzyszenie i organizujcie wszystko po kosztach dla własnej satysfakcji, proszę bardzo, każdemu wg. potrzeb.

- organizator ustala sobie ceny jak mu się podoba, może i po tysiaka dać wjazd - jeżeli tylko będą chętni to proszę bardzo, jego sprawa
- organizowanie biegów to biznes jak każdy inny - jak ci się nie podoba to załóż sobie stowarzyszenie i organizujcie wszystko po kosztach dla własnej satysfakcji, proszę bardzo, każdemu wg. potrzeb.
- kachita
- Zaprawiony W Bojach
nokks, wycięłam jedno zdanie, żeby nie cytować całości wypowiedzi, która jest tuż nad moją, bo byłoby to nieco nieczytelne. I podtrzymuję swoją odpowiedź w kontekście całego Twojego wpisu. To oczywiste, że MCS chce na mnie zarobić, ponieważ nie jest organizacją charytatywną. I to ja decyduję, czy zgadzam się na taką cenę, czy nie, takie jest prawo podaży i popytu.
Co do samej obniżki ceny, to myślę, że MCS było mocno pod presją i obniżyło cenę z dnia na dzień w celu uniknięcia negatywnej prasy, ponieważ półmaraton i tak już ma sporo problemów wizerunkowych przez zeszłoroczną wpadkę. Dodatkowo lista startowa zapełniała się dość wolno (popyt-podaż, przypominam), więc presja była tym większa. A wyjaśnienie o dodatkowych sponsorach nie musi być wcale nieprawdziwe, prawdopodobnie cały czas były i są prowadzone rozmowy z firmami i miastem.
Co do samej obniżki ceny, to myślę, że MCS było mocno pod presją i obniżyło cenę z dnia na dzień w celu uniknięcia negatywnej prasy, ponieważ półmaraton i tak już ma sporo problemów wizerunkowych przez zeszłoroczną wpadkę. Dodatkowo lista startowa zapełniała się dość wolno (popyt-podaż, przypominam), więc presja była tym większa. A wyjaśnienie o dodatkowych sponsorach nie musi być wcale nieprawdziwe, prawdopodobnie cały czas były i są prowadzone rozmowy z firmami i miastem.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
nrm - przeczytaj proszę wątek ze zrozumieniem od początku.
- teraz tak sobie myślę, czy jakieś nieporozumienie nie bierze się stąd, że pisze właśnie o wrażeniach i odczuciach?
- nigdy tego nie negowałem. Zauważ że właśnie stąd ten wątek. Zastanawiałem się po prostu, czy ta cena jest OK, po czym się okazało, że nie tylko ja się nad tym zastanawiam. Opinia publiczna uruchomiła media, Media "zmusiły" MCS do obniżenia opłat a Ci zrobili to bez mrugnięcia okiem podając jakikolwiek argument. Zauważ, że "zmusili" nie siłą, tylko zapytaniem skąd aż tak znaczący wzrost cen względem ubiegłego roku. Niestety moje zaufanie dla nich zostało obniżone, co nie oznacza, że "Wy" nie możecie spokojnie wystartować w tych zawodach.
Jak jeszcze nad tym myślę, to najprawdopodobniej zapisał bym się na tą połówkę, gdyby MCS w jakiś logiczny i przejrzysty sposób wytłumaczyło się z pierwszych cen. A tak, obniżając dali mi sygnał, że coś jest nie tak (przy okazji powychodziły jeszcze jakieś inne brudy, o których nie ma sensu pisać) - pamiętaj, że ciągle piszę o wrażeniach i odczuciach:)
- niestety ale Ty wycięłaś część mojego zdania i według mnie nadałaś mu własne znaczenie, które nijak się ma do całego wątku! A już na pewno nijak się ma do moich odczuć i wrażeń, o których od początku piszę.kachita pisze:nokks, wycięłam jedno zdanie, żeby nie cytować całości wypowiedzi, która jest tuż nad moją, bo byłoby to nieco nieczytelne
- teraz tak sobie myślę, czy jakieś nieporozumienie nie bierze się stąd, że pisze właśnie o wrażeniach i odczuciach?
kachita pisze:I to ja decyduję, czy zgadzam się na taką cenę, czy nie, takie jest prawo podaży i popytu.
- nigdy tego nie negowałem. Zauważ że właśnie stąd ten wątek. Zastanawiałem się po prostu, czy ta cena jest OK, po czym się okazało, że nie tylko ja się nad tym zastanawiam. Opinia publiczna uruchomiła media, Media "zmusiły" MCS do obniżenia opłat a Ci zrobili to bez mrugnięcia okiem podając jakikolwiek argument. Zauważ, że "zmusili" nie siłą, tylko zapytaniem skąd aż tak znaczący wzrost cen względem ubiegłego roku. Niestety moje zaufanie dla nich zostało obniżone, co nie oznacza, że "Wy" nie możecie spokojnie wystartować w tych zawodach.
Jak jeszcze nad tym myślę, to najprawdopodobniej zapisał bym się na tą połówkę, gdyby MCS w jakiś logiczny i przejrzysty sposób wytłumaczyło się z pierwszych cen. A tak, obniżając dali mi sygnał, że coś jest nie tak (przy okazji powychodziły jeszcze jakieś inne brudy, o których nie ma sensu pisać) - pamiętaj, że ciągle piszę o wrażeniach i odczuciach:)
- kachita
- Zaprawiony W Bojach
Wiadomo, że piszemy o wrażeniach i odczuciach 
I osobiście pierwsza cena dla mnie była za wysoka, teraz po obniżce zastanawiam się, czy sobie nie pobiec tej połówki treningowo, wypadałoby wreszcie wystartować we własnym mieście na jakiejś atestowanej trasie, a nie tylko w parkach i na wałach

I osobiście pierwsza cena dla mnie była za wysoka, teraz po obniżce zastanawiam się, czy sobie nie pobiec tej połówki treningowo, wypadałoby wreszcie wystartować we własnym mieście na jakiejś atestowanej trasie, a nie tylko w parkach i na wałach

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 58:30
no wypadało by wypadało 
ja jakoś nie mogę uwierzyć że 70 zł było zaporowe dla kogoś z Wrocławia - bo jechać gdzieś dalej i tak drożej wyjdzie - dodatkowo trzeba się powoli przyzwyczajać że starty w dużych miastach będą coraz droższe (za zachodnią granicą są droższe a my cenami zawsze zachód gonimy
).
Może rozwiązaniem było by robienie dwóch rodzajów pakietów - żeby zachować ideę "promowania sportu"
- wersja ekonomiczna - tylko start
- wersja "premium" - z pamiątkowym gadżetem i dobrą jakościowo koszulką startową.
ciekawe jakby się to procentowo rozłożyło.

ja jakoś nie mogę uwierzyć że 70 zł było zaporowe dla kogoś z Wrocławia - bo jechać gdzieś dalej i tak drożej wyjdzie - dodatkowo trzeba się powoli przyzwyczajać że starty w dużych miastach będą coraz droższe (za zachodnią granicą są droższe a my cenami zawsze zachód gonimy

Może rozwiązaniem było by robienie dwóch rodzajów pakietów - żeby zachować ideę "promowania sportu"
- wersja ekonomiczna - tylko start
- wersja "premium" - z pamiątkowym gadżetem i dobrą jakościowo koszulką startową.
ciekawe jakby się to procentowo rozłożyło.
- kachita
- Zaprawiony W Bojach
W moim przypadku chodzi bardziej o to, że nie planowałam żadnego startu w tym czasie, a żeby polecieć treningowo to jednak drogawo byłojoanna1012 pisze:ja jakoś nie mogę uwierzyć że 70 zł było zaporowe dla kogoś z Wrocławia - bo jechać gdzieś dalej i tak drożej wyjdzie

-
- Wyga
"Młodzieżowe Centrum Sportu Wrocław jest jednostką gminy Wrocław. Głównym zadaniem MCS-u jest krzewienie kultury fizycznej wśród mieszkańców Wrocławia." (Źródło: http://www.mcs.wroc.pl/pl/article/2/1/O_MCS)nokss pisze:Kachita, nie wiem czy wiesz ale wycięłaś z mojej wiadomości część zdania nadając mu własne znaczenie.
Też tak umiem:Tak, a jaka?kachita pisze:MCS to niby jest jakaś organizacja charytatywna
W przeciwieństwie do prywatnych firm celem gminy nie jest zarabianie pieniędzy.
Pozdrawiam, kirej
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48 min 28 sek
Chyba tez sie zapisze, obym tylko dobiegl caly, bo 28 czerwca weselicho :p
Nocny bieg zawsze mnie krecil:p
Nocny bieg zawsze mnie krecil:p
Blog http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 10#p630610
Komentarze http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38120
Czasem by móc biec dalej trzeba na chwilę się zatrzymać
Komentarze http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38120
Czasem by móc biec dalej trzeba na chwilę się zatrzymać
- czesuaf
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:43:21
- Życiówka w maratonie: 03:37:59 netto
Odstąpię pakiet i numer startowy na tegoroczną edycję Nocnego Półmaratonu we Wrocławiu.
Nigdy jeszcze nie miałem okazji rezygnować z biegu więc nie wiem jak to działa.
Zainteresowanych proszę o kontakt na maila:
mackwas@gmail.com
Nigdy jeszcze nie miałem okazji rezygnować z biegu więc nie wiem jak to działa.
Zainteresowanych proszę o kontakt na maila:
mackwas@gmail.com