XIV Poznań Maraton- Zapisy

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Co Wy z tą ceną? A w Warszawie ile kosztuje?
Poznań drugi co do wielkości maraton w Polsce, być może już niedługo pierwszy :)
PKO
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Poznań z tego co pamiętam był pierwszym maratonem pod względem liczby uczestników - w zeszłym roku oczywiście W-wa go wyprzedziła. A co do ceny to już tak jest każdy chciałby mieć taniej, ale wiadomo, że ceny imprez biegowych wciąż są dużo niższe niż zagraniczne, na które i tak jest tylu chętnych że zapisanie się graniczy z cudem.
panucci10
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:40:08
Życiówka w maratonie: 03:15:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

axell pisze:omarr napisał(a):
I gdzie mają strefę ci, którzy pobiegną pierwszy raz, na końcu? Bo ja nie zamierzam biec powyżej 4:15, a nawet chciałbym poniżej 3:45 zrobić w debiucie.

To ja już jestem po zeszłorocznym debiucie - który niestety mnie przerósł - bliżej 4:30 niż 4:15 nabiegałem - ale teraz ponownie chciałem się zmierzyć z 3:50, ewentualnie 4:00 a tu jak w ostatniej strefie będę i przebijanie się do odpowiednich baloników to może być przysłowiowym gwoździem do trumny. No jest dylemat co zrobić - wiadomo można wpisać inny czas nikt tego nie zweryfikuje - ale czy tędy droga?
uspokoje Was może troszku :) w tamtym roku miałem biec w Poznaniu z balonikiem na 3:30, ale że miałem lekką obsuwe to wystartowałem ostatni ponad 12min za całą stawką! I jakoś przedzieranie sie przez ludzi nie przeszkodziło mi w uzyskaniu 3:27:xx :)! Nie patrzcie na zająców tylko zadbajcie o dobrą forme, a wtedy napewno uzyskacie dobry wynik!
lapka88 pisze:Co Wy z tą ceną? A w Warszawie ile kosztuje?
Poznań drugi co do wielkości maraton w Polsce, być może już niedługo pierwszy :)
Co do ceny, to za granicą jest kilka razy drożej a ludzie płacą i jest dobrze! Za koszulke dopłacają, za pasta party dopłacają, koszty z przejazdem dużo wieksze, noclegu tym bardziej a jakoś nie ma nażekania tylko chęć uczestnictwa w biegu! Jak jest dla niektórych za drogo to można za darmo pobiegać dystans maratoński po trasach treningowych w swoich rejonach :bum:
Blog
Komentarze
Dzienniczek run-log

5km - 18:28 --> ParkRun - Kraków - 08.03.2014
10km - 40:08 --> Bieg Sylwestrowy - Kraków 31.12.2013
półmaraton - 01:26:20 --> XII Marzanna - Kraków 22.03.2015
maraton - 03:10:04 --> Kraków 19.04.2015
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poznań chyba przejęła jakaś firma, a Posir robi za wykonawcę?
Wydaje mi się, że cena z leksza przesadzona, a strefy czasowe w Poznaniu są zawsze w formie tabliczek. Teraz strefy będą też na nr startowym i to jest nowość.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Poznań chyba przejęła jakaś firma, a Posir robi za wykonawcę?
Chyba nie, w zakładce "kontakt z organizatorem" wyraźnie wskazano POSiR.
Gife pisze:Wydaje mi się, że cena z leksza przesadzona
Rynek, popyt, podaż, cena... Coraz więcej ludzi biega i coraz więcej marzy o maratonie. Organizator podnosi limity i przy okazji ceny - nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Co gorsza (dla biegaczy) trzeba się liczyć z kontynuacją tego trendu :echech:
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

panucci10 pisze: uspokoje Was może troszku :) w tamtym roku miałem biec w Poznaniu z balonikiem na 3:30, ale że miałem lekką obsuwe to wystartowałem ostatni ponad 12min za całą stawką! I jakoś przedzieranie sie przez ludzi nie przeszkodziło mi w uzyskaniu 3:27:xx :)! Nie patrzcie na zająców tylko zadbajcie o dobrą forme, a wtedy napewno uzyskacie dobry wynik!
Wiadomo przygotowanie najważniejsze - ale jaki byś miał czas jakbyś nie musiał się przebijać przez maruderów to raz. A jakie druga sprawa, to jednak nie każdy jest w stanie sam utrzymać przez 42km odpowiednie tempo - a szarpanie wiadomo nie pomaga w uzyskaniu optymalnego wyniku.
Gife pisze:[...], a strefy czasowe w Poznaniu są zawsze w formie tabliczek. Teraz strefy będą też na nr startowym i to jest nowość.
Chyba zawsze były w formie tabliczek - a jak teraz będzie nikt nie wie - w każdym razie nic więcej poza zapisem w regulaminie ogółowi nie wiadomo . Czyli co - z tymi strefami - uważasz, że strefa podana będzie na numerze startowym tak sobie i nikt nie będzie pilnował tego gdzie kto pójdzie?
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dodam, będąc świeżo po maratonie w Wiedniu, że... organizacyjnie Poznań wypada lepiej.

Jest wciąż tańszy :hahaha: , bogatszy pakiet, mniejszy tłok (brak połączenia z półmaratonem czy sztafetą), stoły na punktach odżywczych z dwóch stron, szerszy wybór, bogatsze zaopatrzenie... itd. Tylko... trasę Wiedeń ma ciekawszą, bo w Poznaniu zwiedzamy raczej ... blokowiska.
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie warto przesadzać z tymi strefami - jakoś specjalnie nigdy nie pilnowali. A poza tym... gdziekolwiek staniesz, i tak wielu wolniejszych zawodników ustawi się przed Tobą. :taktak:
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

axell pisze:
f.lamer pisze:10 tałzenów! nieźle
No nie, limit mogą sobie dowolny wpisać
ale jednak FMW poczuła że coś jest na rzeczy, bo w dzisiejszym newsletterze zapowiada zniesienie limitu 8 tysięcy ustalonego kilka miesięcy temu i walkę o status największego maratonu w kraju
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

axell pisze:
Gife pisze:[...], a strefy czasowe w Poznaniu są zawsze w formie tabliczek. Teraz strefy będą też na nr startowym i to jest nowość.
Chyba zawsze były w formie tabliczek - a jak teraz będzie nikt nie wie - w każdym razie nic więcej poza zapisem w regulaminie ogółowi nie wiadomo . Czyli co - z tymi strefami - uważasz, że strefa podana będzie na numerze startowym tak sobie i nikt nie będzie pilnował tego gdzie kto pójdzie?
Na Maniackiej strefy były luźne, ale każda oddzielona taśmą, którą przed startem zrywali i ubijali grupę by być bliżej siebie. Tu może być tak, że do strefy zrobią wjazd przez barierki, na których będzie obsługa/ochrona i będą pilnować "do czasu". Pewnie niektórzy się wywiną i przejdą sobie do poprzedzającej strefy pod taśmą (taka, jaka dzieli elitę od reszty w maratonach). Ki wie, jak to rozwiążą, ale skoro wprowadzili to możliwe, że dołożą starań by dopilnować lub też psychiczne znęcanie się nad zawodnikiem by się ustawił w strefie bo go wyebią :uuusmiech:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

michu77 pisze:Dodam, będąc świeżo po maratonie w Wiedniu, że... organizacyjnie Poznań wypada lepiej.

Jest wciąż tańszy :hahaha: , bogatszy pakiet, mniejszy tłok (brak połączenia z półmaratonem czy sztafetą), stoły na punktach odżywczych z dwóch stron, szerszy wybór, bogatsze zaopatrzenie... itd. Tylko... trasę Wiedeń ma ciekawszą, bo w Poznaniu zwiedzamy raczej ... blokowiska.
Mogę potwierdzić te obserwacje choć w wątku o Wiedniu inni tego nie potwierdzali - cieszę się, że nie jestem osamotniony w obserwacjach. Organizacyjnie Poznań nie odstaje niemniej porównywanie imprez na ponad 20 tysięcy biegaczy z czterokrotnie mniejszą jest nieco dyskusyjne. Co do trasy to z całym szacunkiem ale Poznań nawet nie wiem jak się starając nie powalczy - tu różnica jest i będzie znaczna. Trasa w Poznaniu jest niestety najsłabszą częścią tej układanki, bieganie po działkach, blokowiskach, podmiejskich laskach czy kilka kilometrów prostej wjazdówki od W-wy dają doznania takie sobie. Ale taki już urok naszego kraju i trasy maratonów nie odstają od całokształtu - wyżej tyłka nie podskoczysz. Poznań ma jednak fajny maraton i mam duży sentyment do tego biegu :hej:
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
axell pisze:
f.lamer pisze:10 tałzenów! nieźle
No nie, limit mogą sobie dowolny wpisać
ale jednak FMW poczuła że coś jest na rzeczy, bo w dzisiejszym newsletterze zapowiada zniesienie limitu 8 tysięcy ustalonego kilka miesięcy temu i walkę o status największego maratonu w kraju
Z tego co pamiętam to na ostatnim maratoni czy półmaratonie - wpisali jakiś limit, który później cichaczem z regulaminu wykreślili. A a tegorocznym maratonie widziałem w regulaminie wpisali limit 8 tys, ale w którymś późniejszym punkcie zaznaczyli że ten limit może być zmieniony. Czyli taki zabieg marketingowy - szybko się zapisuj bo tylko 8 tys miejsc - a później jak już będą zapełnione to po prostu ten limit się zniesie.
A Poznaniu bardzo się pilnowali, żeby limitu nie przekroczyć i zamykali listę odpowiednio wcześniej dając możliwość zapisanym zapłacenia. Tak przynajmniej w półmaratonie było bo w maratonie limitów nigdy nie udało się w Poznaniu osiągnąć.
rufuz

Nieprzeczytany post

100 zł to drogo ? Za maraton w Hamburgu placilem 75 euro (ok 315 zł) a za Chicago 200 $ (ok.650 zł) wiec nie narzekajcie, ze "stówka" to drogo :ble:
marcin1404
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 4:00:08

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem limit 10 tys. uczestników wcale nie jest przesadzony. Biorąc pod uwagę frekwencyjne szaleństwo w wiosennych dużych biegach można się spodziewać równie dużego wzrostu liczby uczestników w maratonach jesiennych. Tak z ciekawości porównałem sobie ubiegłoroczną i tegoroczną frekwencję w największych wiosennych maratonach i półmaratonach (bo półmaratończyków z wiosny można traktować jak potencjalnych maratończyków jesienią) i okazało się, że w tym roku wystartowało ok. 45-50% więcej biegaczy! W zeszłym roku w dużych jesiennych maratonach pobiegło ponad 16 tys. osób, więc w tym roku w trzech maratonach można się spodziewać w sumie grubo ponad 20 tys. uczestników.
W półmaratonie poznańskim organizatorzy pilnowali, żeby nie przekroczyć limitu uczestników, bo więcej ludzi nad Maltą by się po prostu nie pomieściło. Natomiast od kiedy maraton przeniósł się na targi, logistycznie możliwe jest zorganizowanie imprezy nawet dla kilkudziesięciu tysięcy ludzi.
Mamy dopiero połowę maja, a do maratonu warszawskiego już zgłosiło się ponad 5 tys. osób, do wrocławskiego prawie 2 tys., a do poznańskiego tuż po otwarciu zapisów ponad tysiąc. Jeśli chodzi o wzrost frekwencji Polacy są chyba rekordzistami świata ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ