Mbank maraton Łódź - wstyd i trzask

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

1000 osób to nazbierali łącznie z biegami przedszkolaków ; ) W samym maratonie było 400 z kawałkiem. Szost i reszta nie startowali w maratonie. Uważacie wyniki na poziomie 2:30 u mężczyzn, które dają czołówkę w Łodzi, za wybitne wyniki? Wiktora Starodupcewa za kogoś innego niż anonimowego i do tego podejrzanego pod względem dopingowym zawodnika? Najlepsza kobieta z czasem 2:40 była w tym biegu 9 w ogólnej klasyfikacji!

Trzeba zachowywać proporcje - to były wyniki i frekwencja, które na pewno ucieszyłyby np. maraton w Otwocku, ale Łodź miała ambicje - ba, chwaliła się, że tego dopięła - aby dorównać Warszawie, Poznaniowi, Dębnu. A to jest jednak inna liga, ten Mbank maraton w porównaniu do Maratonu Warszawskiego to bieg podwórkowy, nie mówię tu już o poziomie organizacyjnym, ale o frekwencji i sportowym.

Podtrzymuje tez zdanie, że nie ma potrzeby rozgrywania w Polsce tylu maratonów i półmaratonów - na co to komu? Chce się Łódź wyróżnić, niech zrobi mocny bieg na 5 lub 10km. Niech promuje swoich znakomitych, lokalnych sportowców. Chyba że chce być głośna z powodu kompromitujących wpadek organizacyjnych, wtedy może zyskać lokalną sławę na joemonster.org.
PKO
Awatar użytkownika
Beagle
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
To był mój pierwszy maraton w życiu, i teraz jest mi przykro jak to wszystko czytam co piszecie chociaż zdaje sobie sprawę że to prawda, niestety jestem tylko amatorem i biegam od roku - dla mnie to i tak było największe wydażenie sportowe jak dotąd bo poprostu jedyne w jakim wziąłem udział. Jeśli pisze nie na temat to prosze o usunięcie posta.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Beagle, na pewno wielu osobom sie podobało - tym, którzy nastawili sie na dobrą zabawę. Chociaż i oni mogli wymięknąć, kiedy zabrakło toalet, medalu czy posiłku na mecie. Ale rozumiem tych wściekłych, którzy przyjechali na zrobienie życiówki (półmaratonu nie biega się zbyt często), szykowali się miesiącami, a spotkało ich rozczarowanie. Czytam dyskusje o trasie i wpadkach - i mnie to bawi, bo nie musiałem tam biec. Fajnie, że taka impreza nie zniechęciła Cię d biegania. Przyjedź na inne , naprawdę bywa jeszcze lepiej ; )
runPawelrun
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:1000 osób to nazbierali łącznie z biegami przedszkolaków ; ) ...... Chyba że chce być głośna z powodu kompromitujących wpadek organizacyjnych, wtedy może zyskać lokalną sławę na joemonster.org.
tak zgadzam sie z tym co piszesz, Łódż niestety nie ma takiego prestiżu takich nagród, nie przyciaga tak jak wielkie maratony w Polsce dlatego pierwsza kobieta jest 9 w maratonie a zaraz chyba nie musimy wymagać zeby na każdym biegu był bity rekord świata a frekwencja równa berlinowi . mBank to mniejszy maraton i to nie oznacza ze gorszy, gdyby oczywiscie był zorganizowany dobrze, bo to co sie działo to porażka totalna, myslałem zę rok temu było kiepsko a tu prosze w tym roku było jeszcze gorzej :!:

I ktoś może powie ze to nie wina dyrektora ale dlaczego go za to nie winić sam jest biegacze a wygladąło na to jakby dyrektor pierwszy raz o maratonie usłyszał w dniu startu . pomijam fakt że na zakończeni tym "nieoficjalny" no bo jak nazwać zakończeniem oficjalnym zebranie grupki osób w ciemnej hali na 3 pietrze budynku który nawet nie był wykończony, mówienie do nich przez megafon i wręczanie im pucharkóe a jako nagród ulotek klubu fitness znajdujacego sie na terenie maufaktury. A jeszcze bardzo mnie zaciekawiło bo tam stało bardzo duzo pucharów których nie wreczono , kilka było naprawdę pokaźnych , a większość była takiś powiedzmy średnich, było ich przynajmniej drugie tyle co zostało wręczone , ciekawe co się z tymi pucharami stało :?: dyrektor je sobie przyznał za wspaniałą organizację :?: po co je wogóle tam stawiali na widoku skoro ich nie mieli zamiaru wręczyć :?:
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

runPawelrun pisze: po co je wogóle tam stawiali na widoku skoro ich nie mieli zamiaru wręczyć :?:
dyrektor to wogóle kwiatek - na jego stronie jest informacja, że niedawno całkiem przypadkowo wylosował samochód na weekend podczas jednej z organizowanych przez siebie imprez...
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

he he - no dobra jak zobaczyłem mapkę to się uśmiałem ;-)

a ostatnio były narzekania że trasa na maratonie Krakowksim była źle oznaczona .. i że kila osób (dosłownie kilka) nienaumyślnie skróciło trasę - o jedno kółko błoń (ale musieli sami przejść pod taśmą !!) ;-)

teraz widzę że co by nie mówić o Krakowie ... - to jednak ma nie tylko "potencjał" - ale nadal ma też "klasę" ;-) (choć kilka mniejszych wpadek też było)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
soprano99
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój Boże! Ochroń nas biegaczy przed imprezami z taką organizacją.
Mapkę to powinien sobie każdy organizator wydrukować i na jej podstawie nauczyć się jak nie wytyczać tras biegów ulicznych. To jest dosłownie kompendium wiedzy. Współczuję uczestnikom. Takim organizatorom nie powierzyłbym organizacji biegu na 300m o puchar sołtysa jakiejś zabitej dechami wiochy. WSTYD!!!
GG 4428822

"Bo największym ryzykiem jest nie ryzykować"
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest dużo racji w krytyce tego maratonu.

Nie można jednak przesadzać. :hej:

Ooco - ja myślę, że życiówka jaką zrobiłeś rekompensuje Ci wszystkie negatywy? Mówię Wam biegł jak przecinak na 19 km uciekł mi razem z dwoma kolegami, a na dwudziestym jak krzyknąłem to mi pokiwał, że już wali do mety.
Na metę trafił i to z dobrym wynikiem.
Fakt wolontariusz tłum kubek wody i wszystko - trochę to przykre jak się biegnie najlepiej w życiu a medalu ani widu ani słychu.
Ja to nawet się okazuje nie biegłem bo w wynikach mnie brak (a pobiegłem tylko o minutę gorzej od życiówki, numer startowy miałem, opłatę wniosłem - e tam...)

Najlepszy numer to jednak toalety. Manufaktura otwarta od 10.00, 8 To-Toi schowane, że trudno znaleźć, tłumy do nich e szkoda gadać. Mój duży problem po rozgrzewce musiał poczekać do powrotu do domu.
Przynajmniej punkty żywnościowe miały pod dostatkiem wody i izo, banany i batony od 5 km to też jakieś nowum w maratonach.
Problemy z trasą no cóż jak się biega szybko to tak jest nawet piloci nie bardzo wiedzieli jak jechać. stawki - to się dociera do mety zgodnie z zakładanym dystansem i o zasie :hej: .

Dobry był też ciepły posiłek po biegu :oczko:
Ja tam pobiegłem jeszcze kółeczko po połówce (znaczy długodystansowiec jestem) więc chyba Ooco mi ciepłą zupę wyjadł - dla mnie zostały tylko ciastka - ale dobre były bo się skusiłem na parę - to chyba frustracja mnie do tego nakłoniła.
Fajnie było ogólnie.

Pozdrawiam przed roztruchtaniem
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przecież wszystko było w porządku:
http://www.wszystkoobieganiu.com.pl/?st ... le&id=1394

:oczko:
Awatar użytkownika
DOM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:27
Życiówka w maratonie: 2:36:045

Nieprzeczytany post

Jakub Osina pisze:przecież wszystko było w porządku:

To jest dopiero kompromitacja i bezczelność :niewiem: :orany:

Doświadczeni w bojach biegacze i nawet debiutanci nie mieli jednak problemów z dotarciem do mety.
Spełniona mama dwóch chłopaków.
Miłośniczka Wings For Life;) i biegów górskich.
DOMwBIEGU.pl
Awatar użytkownika
soprano99
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buhahahahahah. Widać całą reszta łącznie z Szostem i innymi zawodowcami to niedoświadczeni młokosi.
GG 4428822

"Bo największym ryzykiem jest nie ryzykować"
Awatar użytkownika
dereq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

oto mój opis maratonu na innym forum.

Zaparzyłem kawę i postanowiłem założyć nowy wątek. Będzie narzekanie i to nie dlatego, że nie wykonałem planu. No ale od początku.
Przyjeżdżam w sobotę. Biuro zawodów na 3 czy 4 piętrze - oczywiście na piechotkę, gdybym był w niedzielę tobym się wkurzył. Wkurzyłem sie i tak bo tam były wyniki po biegu, nie chcę tłumaczyć nikomu co to znaczy po maratonie, te schodki pokonałem z 5 razy bo wyniki się opóźniały. A jak były to bez podanych kategorii, więc liczydło i liczymy - kurde 4 miejsce chyba o ile się nie pomyliłem więc nie czekałem na dekorację.

Miało być od początku a jest od końca. No to wracam. Niedziela rano. Kurde gdzie są klopy nikt nie wie, strzałki pokazują na markety a tam pozamykane dopiero ktoś mnie potem oświecił 10 toy toyów na ponad 1300 ludzi - trochę mało. Udało się, żeby zdążyć zrobić rozgrzewkę.

Bieg.

start - szerokość ok. 3m. - gratulacje.
lecimy - ustawiłem się obok Arlety Maloch bo wyczytałem w gazecie, że leci na 2.39 - ja chciałem 2.40 no to bratnia dusza.
1 km - 4.03 - za wolno ale to start wąski był więc trzeba było się przepychać no to przyśpieszyliśmy. Pani Maloch też do mnie się przykleiła (może jej się spodobałem) i tak lecimy.
2 km - co nie ma?
3 km - co nie ma?
4 km - nie ma?
5 km - jest. - 4km 14.24 - po 3.36/km kuźwa za szybko. Miałem biec po 3.48
6 km - nie ma itd.
10 km- jest - 5km 18.50 - jeszcze za szybko
15 km - piątka 19.08 - to jest to
20 km - piątka 19.08 ok. no i zaczęło wychodzić te piewsze 5 km. na razie krótka kolka ale Panią Maloch odpuściłem. Zostałem z Wiolettą Urygą dzięki, której tak naprawdę jeszcze jako tako pobiegłem. Jak ja miałem kryzys to ona prowadziła a nawet czekała na mnie -pewnie bała się żeby się nie zgubić ale o tym póżniej. Jak ona miała to ja czekałem na nią - nawet jej trener dawał mi picie - dzięki.

25 km jest już piątka 19.45 ale jeszcze nie było źle.
następny pomiar ..................................................
35 km - 10 km 41.53 po 4.11 i zaczęły się skurcze. nawet zmęczony to nie byłem ale co chciałem przyśpieszyć to skurcz więc ostatnie 7,195 km wyszło po 4.17. Na sztywnych nogach udałem się na masaże. Tu było fajnie, sympatyczni ludzie, na prawdę chcieli pomóc - jedyny plus tych zawodów.

Co do trasy to nawet niezła pomijając park ale oznakowanie nawet to dotyczące kierunku beznadzieja. Na każdej krzyżówce trzeba się było pytać, którędy biec bo policjanci i strażacy, którzy tam stali tylko gadali z dupami ( dziewczyny na forum niech się nie obrażą ale taki mam nastrój) i jak machali rękami to niewiadomo czy gadali gestykulując czy pokazywali trasę, zresztą parę razy zawracaliśmy po tych gestach. Tu należą się pochwały dla jednego chłopaczka, który stał w parku i głośno krzyczał: na lewo i w górę (musiała to być rzadkość skoro zapamiętałem).
Acha jeszcze podziękowania dla człowieka z Łodzi który biegł z nami przez 20 km i trochę pokazywał trasę ( ze wstydu chyba się poświęcił bo potem odpadł).
No i jeszcze - nie było posiłku po biegu. Herbata, kawa i jakieś ciasteczka na wagę.

Na razie tyle, kto ma jeszcze jakieś fajne wrażenia niech pisze może organizatorzy trochę się zastanowią co robią i lepiej jak się czegoś nie umie to niech się nie robi bo 2,5 miecha charówy na treningach i dupa.

Pozdrawiam.
runPawelrun
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

to ile w końcu nabiegałeś ?
Awatar użytkownika
dereq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

2:48:01
Awatar użytkownika
dereq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

DOM pisze:
Jakub Osina pisze:przecież wszystko było w porządku:

To jest dopiero kompromitacja i bezczelność :niewiem: :orany:

Doświadczeni w bojach biegacze i nawet debiutanci nie mieli jednak problemów z dotarciem do mety.
oczywiście zważywszy, że rozmawiałem z człowiekiem, który mówił, że jego maraton wyniósł ok. 50km
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ