Dębno2003

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że zapis w regulaminie o badaniach lekarskich, w sposób nie przemyślany, jest kopiowany z roku na rok. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12.09.2001r. Dz. U. Nr 101 poz. 1095 stanowi:

§ 2.

Prowadzący działalność w dziedzinie rekreacji ruchowej, o której mowa w § 1, zwany dalej "prowadzącym działalność", jest obowiązany do:

6) dopuszczenia do uczestnictwa w zajęciach wyłącznie osób posiadających zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do udziału w tych zajęciach lub które złożą podpisane własnoręcznie, a w przypadku osób niepełnoletnich przez przedstawiciela ustawowego, oświadczenie o zdolności do udziału w zajęciach rekreacyjnych.

To chyba wyjaśnia kwestię badań lekarskich. Organizator nie ma prawa żądać badań lekarskich kiedy wystarczy samo oświadczenie startującego. Na to rozporządzenie powołują się wszyscy organizatorzy imprez masowych w Polsce (także maratonów).
No i co mam tu teraz napisać? ;)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

coś mi się wydaje, że prawo ma wymyślić różne warunki dopuszczenia zawodnika do startu, natomiast rzeczywiście chyba organizator zapomniał, że zmieniła się jakiś czas temu ustawa.
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jest ktoś kto nadąża za zmianami w prawie?
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kurde ja to mam super lekarkę rodzinną. Kazała zrobić ekg,obsłuchała,skomentowała :no tak widać,że sportowiec. Na koniec wydała zaświadczenie: zdolny do udziału w biegach maratońskich. Nie trwało to wszystko 15min. Sam byłem w szoku.
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Prawo jest prawem, a obowiązek obowiązkiem. Jeśli organizator jest obowiązany do czegoś to po prostu jest i kropka. Może pisać własne regulaminy, ale jeśli jakiś zapis jest niezgodny z prawem to jest niezgodny.
No i co mam tu teraz napisać? ;)
Awatar użytkownika
PiotrP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w tamtym roku bylem u swojego lakarza rodzinnego i bez problemu wystawil mi zaswiadczenie i zyczyl sukcesow. podziekowalem i  nie pobieglem w maratonie :( w tym roku nie bede dziekowal :)

Ciekawe jest to. ze jak go pytam od czasu do czasu o zalecane badanie stanu zdrowia biegaczy. To on od roku odpowiada. ze jak wszystko ok to nie trzeba. Boi sie. ze bede chcial skierowanie i spadnie mu wplyw do kiesy  :)
Piotr
Awatar użytkownika
neo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No więc kto biegnie na 3:59?
[b]Neo Knight[/b]
[i]Lepiej nie zaczynać, niż zacząwszy nie dokończyć[/i]
[url]http://www.bieganie.piwko.pl[/url]
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam lika pytań nt Pasta Party., mianowicie kto będzie, o której to będzie i jak to będzie wyglądało???

Dzięki uprzejmości Piotrka P (będziemy tam w sobote)jest możliwość żeby się tam z wami zobaczyć, szkoda że ja akurat nie biegne w maratonie ale wspierał duchowo będe każdego forumowicza.
Zależy mi na tym spotlkaniu w sobote, fajnie by było zobaczyć Was!!

Mniej więcej o której początek??
www.kolarstwo.z.pl
ODPOWIEDZ