Dębno2003
- Bennet
- Administrator
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Wydaje mi się, że zapis w regulaminie o badaniach lekarskich, w sposób nie przemyślany, jest kopiowany z roku na rok. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12.09.2001r. Dz. U. Nr 101 poz. 1095 stanowi:
§ 2.
Prowadzący działalność w dziedzinie rekreacji ruchowej, o której mowa w § 1, zwany dalej "prowadzącym działalność", jest obowiązany do:
6) dopuszczenia do uczestnictwa w zajęciach wyłącznie osób posiadających zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do udziału w tych zajęciach lub które złożą podpisane własnoręcznie, a w przypadku osób niepełnoletnich przez przedstawiciela ustawowego, oświadczenie o zdolności do udziału w zajęciach rekreacyjnych.
To chyba wyjaśnia kwestię badań lekarskich. Organizator nie ma prawa żądać badań lekarskich kiedy wystarczy samo oświadczenie startującego. Na to rozporządzenie powołują się wszyscy organizatorzy imprez masowych w Polsce (także maratonów).
§ 2.
Prowadzący działalność w dziedzinie rekreacji ruchowej, o której mowa w § 1, zwany dalej "prowadzącym działalność", jest obowiązany do:
6) dopuszczenia do uczestnictwa w zajęciach wyłącznie osób posiadających zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do udziału w tych zajęciach lub które złożą podpisane własnoręcznie, a w przypadku osób niepełnoletnich przez przedstawiciela ustawowego, oświadczenie o zdolności do udziału w zajęciach rekreacyjnych.
To chyba wyjaśnia kwestię badań lekarskich. Organizator nie ma prawa żądać badań lekarskich kiedy wystarczy samo oświadczenie startującego. Na to rozporządzenie powołują się wszyscy organizatorzy imprez masowych w Polsce (także maratonów).
No i co mam tu teraz napisać? ;)
- RobertD
- Zaprawiony W Bojach
coś mi się wydaje, że prawo ma wymyślić różne warunki dopuszczenia zawodnika do startu, natomiast rzeczywiście chyba organizator zapomniał, że zmieniła się jakiś czas temu ustawa.
- Irko S
- Zaprawiony W Bojach
Kurde ja to mam super lekarkę rodzinną. Kazała zrobić ekg,obsłuchała,skomentowała :no tak widać,że sportowiec. Na koniec wydała zaświadczenie: zdolny do udziału w biegach maratońskich. Nie trwało to wszystko 15min. Sam byłem w szoku.
- Bennet
- Administrator
- Kontakt:
Prawo jest prawem, a obowiązek obowiązkiem. Jeśli organizator jest obowiązany do czegoś to po prostu jest i kropka. Może pisać własne regulaminy, ale jeśli jakiś zapis jest niezgodny z prawem to jest niezgodny.
No i co mam tu teraz napisać? ;)
- PiotrP
- Zaprawiony W Bojach
w tamtym roku bylem u swojego lakarza rodzinnego i bez problemu wystawil mi zaswiadczenie i zyczyl sukcesow. podziekowalem i nie pobieglem w maratonie
w tym roku nie bede dziekowal 
Ciekawe jest to. ze jak go pytam od czasu do czasu o zalecane badanie stanu zdrowia biegaczy. To on od roku odpowiada. ze jak wszystko ok to nie trzeba. Boi sie. ze bede chcial skierowanie i spadnie mu wplyw do kiesy :)

Ciekawe jest to. ze jak go pytam od czasu do czasu o zalecane badanie stanu zdrowia biegaczy. To on od roku odpowiada. ze jak wszystko ok to nie trzeba. Boi sie. ze bede chcial skierowanie i spadnie mu wplyw do kiesy :)
Piotr
- neo
- Stary Wyga
- Kontakt:
No więc kto biegnie na 3:59?
[b]Neo Knight[/b]
[i]Lepiej nie zaczynać, niż zacząwszy nie dokończyć[/i]
[url]http://www.bieganie.piwko.pl[/url]
[i]Lepiej nie zaczynać, niż zacząwszy nie dokończyć[/i]
[url]http://www.bieganie.piwko.pl[/url]
- Marcos
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja mam lika pytań nt Pasta Party., mianowicie kto będzie, o której to będzie i jak to będzie wyglądało???
Dzięki uprzejmości Piotrka P (będziemy tam w sobote)jest możliwość żeby się tam z wami zobaczyć, szkoda że ja akurat nie biegne w maratonie ale wspierał duchowo będe każdego forumowicza.
Zależy mi na tym spotlkaniu w sobote, fajnie by było zobaczyć Was!!
Mniej więcej o której początek??
Dzięki uprzejmości Piotrka P (będziemy tam w sobote)jest możliwość żeby się tam z wami zobaczyć, szkoda że ja akurat nie biegne w maratonie ale wspierał duchowo będe każdego forumowicza.
Zależy mi na tym spotlkaniu w sobote, fajnie by było zobaczyć Was!!
Mniej więcej o której początek??
www.kolarstwo.z.pl