Ruszyły zapisy na 8. Półmaraton Warszawski

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

swietymateusz pisze:ale tu polsko. podejrzewam, że NIKT z Was (chyba, ze zajmujecie się zawodowo imprezam masowymi-a i wtedy będzie to trudne) nie zauwazy różnicy pomiędzy 9 a 15k.
Nie kumam po co ta cała dyskusja. Czujecie się w jakiś sposób poszkodowani? Nie zmieniono dystansu, daty i innych KLUCZOWYCH parametrów biegu. Zmienia się tylko ilość uczestników.
Większość z nas po prostu nie rozumie, dlaczego od razu nie ogłoszono, że zapisy potrwają do 28 II i możliwość udziału w imprezie będzie miał każdy kto do tego czasu uiści opłatę startową :) Pewnie, że niewiele by to zmieniło, ale po prostu lubimy sobie dywagować więc niniejszym to czynimy :)

Pozdrawiam
PKO
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja tam nie biegnę, ale zdarza się to także w innych biegach, więc swoją opinię wyraże.

Z definicji nie lubię gdy ktoś wobec mnie usiłuje stosować sztuczki marketingowe, które są często zwykłą manipulacją, więc nie dziwię się, że niektórym może się to nie podobać. A czy zniesienie limitu zmieni coś dla uczestników biegu ? ... zobaczycie czy trasa jest na tyle przepustowa, że wszystkich bez problemu zmieści i nie będzie kolejki do TOI TOIjek, tłoku na trasie, kłopotów z wyprzedzaniem, kolejek przy punktach z napojami, nie wiem czy macie mieć tam masarz ... posiłek regeneracyjny. Jak dla mnie ilość uczestników jest jednym z elementów, który może wpływac na jakość biegu .. i wg mnie powinienem mieć prawo znać limit decydując się na bieg i mieć możliwość z biegu zrezygnowania gdy zostanie zmieniony ten parametr. Mam tak prawo myśleć, ktoś może mieć inne spojrzenie na te sprawy.
SSupras
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:55:00
Życiówka w maratonie: 4:51:58

Nieprzeczytany post

swietymateusz pisze:Nie kumam po co ta cała dyskusja. Czujecie się w jakiś sposób poszkodowani? Nie zmieniono dystansu, daty i innych KLUCZOWYCH parametrów biegu. Zmienia się tylko ilość uczestników.
Tak, ja czuję się poszkodowany - no, może poszkodowany to zbyt mocne słowo, ale zachowanie organizatora wymusiło na mnie pewne dodatkowe starania. Zdobycie pieniędzy na opłatę startową w zeszłym roku było dla mnie sporym problemem, ale ze strachu, że nie zdążę, musiałem po prostu pożyczyć. Gdybym wiedział, że sprawa będzie wyglądać w ten sposób, zapłaciłbym w lutym, kiedy powinienem już mieć trochę zapasowej kasy.

Typowe zagranie marketingowe: "decyduj się pan, bo mamy dużo chętnych i możesz pan nie zdążyć". A teraz organizatorzy będą się napawać, jaki to wspaniały bieg, skoro tak szybko i tak dużo osób się zapisało w porównaniu z maratonem Orlenu...
"Bez znaczenia czy wybierze główną drogę w mieście, czy pobiegnie leśną ścieżką wokół starych drzew" - Cokolwiek
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

SSupras pisze:Tak, ja czuję się poszkodowany - no, może poszkodowany to zbyt mocne słowo, ale zachowanie organizatora wymusiło na mnie pewne dodatkowe starania.
Zaraz, zaraz... "Zachowanie", o którym piszesz miało miejsce kilka dni temu a Twoje dodatkowe starania działy się znacznie wcześniej, w ubiegłym roku. Czyżby na Twoje decyzje miały wpływ zdarzenia z przyszłości? :hejhej:

Masz żal o utracony potencjalny zysk ale o żadnej stracie dla Ciebie nie może być mowy.
swietymateusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57

Nieprzeczytany post

Ale dlaczego od razy zakładacie złą wolą organizatora. Popatrzymy na zeszłoroczne półmaratony: Warszawa ok. 7100 os, Toruń ok. 2400, Poznań ok. 4500. Założył więc spory zapas w stosunku do zeszłego roku. Okazało się jednak, że bieganie stało się super popularne. W tej sytuacji organizator mógł:
-wypiąć się na tych, którzy chcę wziąć udział i zamknąć listę przy 9000
-zrobic to co zrobił.

Wybaczcie, ja nadal nie rozumiem o co wam chodzi i gdzie jest "sedno tarczy" :). Ide biegać
SSupras
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:55:00
Życiówka w maratonie: 4:51:58

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:Zaraz, zaraz... "Zachowanie", o którym piszesz miało miejsce kilka dni temu a Twoje dodatkowe starania działy się znacznie wcześniej, w ubiegłym roku. Czyżby na Twoje decyzje miały wpływ zdarzenia z przyszłości? :hejhej:
Na moją decyzję wpływ miało zdarzenie jednak z przeszłości, czyli sztuczne zaniżenie limitu startujących przez organizatora. Sposób, w jaki ten limit podniesiono, nosi (moim zdaniem) wszelkie znamiona działania dokładnie zaplanowanego wcześniej.
"Bez znaczenia czy wybierze główną drogę w mieście, czy pobiegnie leśną ścieżką wokół starych drzew" - Cokolwiek
swietymateusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57

Nieprzeczytany post

limit był o około 30% wyższy niz liczba startujących w zeszłym roku. Ilość startujących w zeszłym roku była o 50% wyższa niz rok wczesniej. Ciężko przewidziec aż taki wzrost w ciągu dwóch lat. Chwała organizatorowi za to, że umożliwia start w zawodach wszystkim chętnym
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

swietymateusz pisze:Chwała organizatorowi za to, że umożliwia start w zawodach wszystkim chętnym
myślisz że wystarczą podziękowania składane na forum, czy powinniśmy raczej wystosować prywatną, dziękczynną korespondencję w tej sprawie?

btw. rok temu ten sam organizator w tej samej imprezie od samego początku nie ustanawiał żadnego limitu uczestników.
można?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
MaLiSmO88
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:16
Życiówka w maratonie: 03:43:56

Nieprzeczytany post

Niektórzy dali się zrobić czystą sztuczką marketingową i teraz ich to boli. :bum: Generalnie jak ktoś chce pobiec w pmw to i tak wyda te pieniadze, wiec nic się nie stanie jak zapłaci kilka miesięcy wcześniej, ewentualnie na znak protestu sugeruję pobiec bez numeru startowego. :hej:
5km- 21:29 10km -46:16 21,097km-1:39:56 42,195- 3:43:59
CEL:NYC HALF MARATHON 16.03.14

https://www.facebook.com/BiegaczWWielkiimMiescie
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''

Nieprzeczytany post

==============

pt., 2013/01/25 - 11:37
Przypominamy, że tylko do końca stycznia obowiązuje podstawowa opłata startowa za udział w 8. Półmaratonie Warszawskim (80 zł). Wpisowe płatne od 1 lutego będzie wynosić 120 zł.

Do udziału w biegu zapisało się już 13,5 tysiąca osób, w tym blisko 3 tysiące kobiet. Zostało nadanych ponad 10 tysięcy numerów startowych. Najliczniej reprezentowane grupy to studenci, bankowcy i mundurowi. Na starcie spotkamy biegaczy z ponad 50 krajów.

______
pawson

Obrazek
Awatar użytkownika
Affinity
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 37:50
Życiówka w maratonie: 3:08:09

Nieprzeczytany post

Inne są przychody i koszty organizacji imprezy na 9, a inne na 12 tysięcy osób.
Zazwyczaj nie ma problemu, jeśli zwiększamy skalę wydarzenia. Mamy wtedy pewność, że dodatkowe wpływy pokryją wydatki, nie ma też żadnych konfliktów z dostawcami (raczej nikt nie będzie narzekał na to, że zwiększyliśmy zamówienie). Problem pojawia się, gdy szarpniemy się na dużą imprezę, a przyjdzie mniej chętnych - koszty ciężko wtedy ograniczyć i powstaje nam ogromna dziura w budżecie.
FMW podeszło do sprawy konserwatywnie, bo nie może sobie pozwolić na wpadkę finansową. Nie może ściągać dodatkowych chętnych poprzez organizowanie kampanii reklamowych czy rozdawanie pakietów startowych za półdarmo. Fundacja musi wyjść co najmniej na zero, bo inaczej przestanie istnieć.
Niestety, niektórzy poczuli się z tego tytułu oszukani. Widzą w tym zmowę marketingową, spisek, i próbę wyciągania kasy. Proponuję jednak, by zastanowili się nad kwestią ryzyka projektu biznesowego, lub sami spróbowali wyłożyć w ciemno dziesiątki tysięcy złotych.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

sztafeta 5X5 wróciła w 2013 jako impreza towarzysząca połówce
rok temu się nie dało, a teraz można.
ciekawe dlaczego :bum:
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witamy na liście startowej 8. Półmaratonu Warszawskiego!
Twój numer startowy to: 11934

.... :lalala:

A tak się upierałem, że nie podobają mi się imprezy w WWA... No ale siła wyższa - prawdopodobnie nie będę mógł wystartować z powodu pracy w Poznaniu dlatego nie było większego wyboru - jadę do stolicy :) Do zobaczenia na starcie :)
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A ja z powodu ITBSu muszę przesunąć środki na MW :( Podobnie muszę zmienić plany co OMW - przepisałem się na 10K. Nie ma jednak tego złego... Będę miał więcej czasu, aby się do debiutu maratońskiego przygotować
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pehop pisze:A ja z powodu ITBSu muszę przesunąć środki na MW :( Podobnie muszę zmienić plany co OMW - przepisałem się na 10K. Nie ma jednak tego złego... Będę miał więcej czasu, aby się do debiutu maratońskiego przygotować
Z czasem może się okazać, że ITBS "wyszedł Ci na zdrowie" :) A tymczasem zdrowia życzę :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ