XXVIII Bieg Kościuszkowski

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
stachnie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:10:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na stronie KU AZS PK znalazłem regulamin tegorocznego Biegu Kościuszkowskiego (sztafety 5-osobowe, odcinki od ok. 750 do 1750 m). Jest w postaci pliku pdf ale dzięki Copy&Paste udało się uzyskać czysty tekst. Dodam tylko, że sztafety powinny się zgłaszać do budynku studium WF Politechniki przy ul. Kamiennej, w praktyce wystarczy być ok. 10:00.

REGULAMIN
XXVIII BIEGU SZTAFETOWEGO SZLAKIEM
POMNIKÓW PAMIĘCI TADEUSZA KOŚCIUSZKI

1. Termin i miejsce startu:
Start do XXVIII Biegu Kościuszkowskiego w kategorii sztafet męskich nastąpi 24 marzec 2004
sprzed budynku Politechniki Krakowskiej przy ulicy Warszawskiej 24 o godzinie 12.00. Start do
biegu kobiet 4 x 1 okrążenie wokół Rynku Głównego nastąpi ok. 12.20 w okolicach płyty
upamiętniającej przysięgę Tadeusza Kościuszki.

2. Organizator:
XXVIII Bieg Kościuszkowski odbywa się pod patronatem JM Rektora Politechniki Krakowskiej
prof. zw. dr hab. inż. Marcina Chrzanowskiego. Organizatorem jest Centrum Sportu i Rekreacji
oraz Klub Uczelniany AZS Politechniki Krakowskiej.

3. Cel:
Celem zawodów jest popularyzacja zdrowego stylu życia, integracja środowiska akademickiego
całej Polski oraz aspekt historyczny promujący Królewskie Miasto Kraków jako akademickie
centrum kultury.

4. Trasa biegu :
XXV Biegu sztafetowy w kategorii zespołów męskich zostanie przeprowadzony na trasie:
Gmach Główny Politechniki Krakowskiej ul. Warszawska 24 - pl. Matejki - ul. Floriańska -
Rynek Główny - ul. Grodzka - Zamek Królewski na Wawelu - ul. Podzamcze - ul.
Zwierzyniecka - ul. Kościuszki - Salwator - ul. Księcia Józefa - al. Waszyngtona - Kopiec
Kościuszki.
Sztafeta kobiet rozegrana zostanie w formule 4 x 1 okrążenie wokół Rynku Głównego.

5. Uczestnictwo:
W biegu sztafetowym startują 5-cio osobowe zespoły męskie i 4-ro osobowe żeńskie w
kategoriach zespołów uczelnianych, klubowych, wojskowych. W roku 2003 przewidziany jest
udział ok. 350 uczestników. W zespołach uczelnianych startować mogą studenci i pracownicy
danej uczelni ( bez względu na przynależność klubową ), posiadający ważną legitymację AZS.
Każdy uczestnik musi posiadać aktualną książeczkę zdrowia.

6. Nagrody:
Zwycięski zespół męski otrzymuje puchar ufundowany przez: JM Rektora Politechniki
Krakowskiej. zespół kobiecy puchar Wojewody , męski krakowski uczelniany Prezydenta ,
kobiecy uczelniany krakowski Marszałka ,wojskowa konsula Stanów Zjednoczonych Ameryki
Północnej

7. Zasady finansowania:
Koszty organizacyjne pokrywa organizator. Koszty osobowe pokrywają uczelnie, kluby,
jednostki wojskowe zgłaszające swoje sztafety.

S.
PKO
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kiedyś biegalem w tym biegu i to chyba 2 albo 3 razy. Na najdłuższym odcinku ... fajnie było.
Ibex    
votec128
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rok temu bieglem przedostatni odcinek.byla to dla mnie wielka mordega , ale w tym roku jestembardziej przygotowany.Powodzenia dla sztafety klubu DYSTANS .bedziemy rywalizowac -mam nadzieje :D do zobacznia na starcie juz w srode
Heh,i tak bede [b]lepszy[/b]-kwestia czasu
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

musze rzucić tradycyjne: a fuj, sprinty...
a tak na poważnie: kto biegnie w reprezentacji naszej jednostki wojskowej, to znaczy klubu?

(Edited by krzycho at 4:43 pm on Mar. 16, 2004)
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jednostki wojskowej?? Ty krzycho jesteś żołnierzem czy trenujesz w Wawelu?? Ja biegałem właśnie na przeostatniej zmianie jako reprezentant Politechniki :)
Ibex    
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

biegało się w Krakowie, biegało. Super bieg na początek wiosny i super wyjazdy towarzyskie z kolegami z AZSu UW
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W wojsku nie byłem ani nie trenuję w Wawelu, co prawda sporo ludzi z klubu znam, czasem startuje w organizowanych przez nich zawodach, parę razy jechaliśmy razem na zawody itd...
A jednostka wojskowa to żart (patrz regulamin), chodzi o słynny w całej Polsce KKB Dystans ;)

(Edited by krzycho at 8:51 am on Mar. 17, 2004)
k
Awatar użytkownika
Rysiek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z biegiem tym zwiazana jest zabawna historia. Było to gdzieś w 1989 lub 1990 roku. Reprezentowałem wtedy AZS Uniwersytetu Warszawskiego. Mieliśmy bardzo mocną pakę i ostrzyliśmy sobie miejsce na podium. Umówiliśmy sie na express na dworcu centralnym. Niestetu zebrało się nas tylko czterech. Brak bylo najmocniejszego zawodnika. Najpierw obeszliśliśmy cały pociąg żeby sprawdzić czy nie wskoczył gdzieś w ostatniej chwili. Kiedy poszukiwania nie dały rezultatu, udało nam się sprzedać za pól ceny jego bilet i zaczęliśmy rozważać co robić. Czy jeden z nas ma biec dwa najkrótsze odcinki czy też dwa najdłuższe, w jakim układzie najmniej stracimy? I jak to zrobić. Odcinki krótkie, najdłuższy ok.2 km czyli jakieś 6 minut biegu, cału big gdzieś ok 17-20 minut. Jak w tym czasie przemieścić się na kolejną strefę zmian. Chodząc po pociągu, kolega zauważył znajome twarze. Okazało się że w Krakowie odbywa się jakaś impreza NZS-u. To jechała delegacja z UW. Kolega namówił jednego z jej uczestników aby z nami pobiegł. Nigdy w życiu nie uprawiał on sportu ale miał jeden ogromny atut - legitymację studencką z UW uprawniającą do startu. Kolega pożyczył mu spodenki nbiegowe - sam biegł w dresie, drugi zaopatrzył go w buty startowe - sam pobiegł w tych dochodzenia - też sportowych. Ja miałem akurat dwie koszulki - jedną na rozgrzewkę. Tak więc wyekwipowaliśmy kompletnie naszego ochotnika. Ustaliliśmy też że wystawimy go na pierwszą zmianę - niezbyt długa ok 1400 mtr i wspólny start w tłumie biegaczy powinny zapobiec dużej stracie. Kolega stojący na pierwszej strefie zmian na rynku starego miasta opowiadał że najpierw wbiegł lider, potem drugi, potam coraz większy tłum biegaczy, potem kilku maruderów a potem pusto. Sędziowie zaczęli się go pytać gdzie jego drużyna. Wtedy pojawił się nasz ochotnik, człapiący tuż przed busem z napisem koniec wyścigu. Na dystansie 1400 stracił 2 minuty.Kolega gdy przejął pałęczkę nie widział przed sobą nikogo. Ostatecznie zajęliśmy 13 miejce na 27 zespołów. To świadczy jak byliśmy mocni. Analiza rezultatów pokazała że mieliśmy realna szanse na 3 miejsce. Dyplom za ukończenie podarowaliśmy naszemu ochotnikowi, to przecież nie jego wina. Gdyby nie jego zgoda nie moglibyśmy wgóle wystartować. Uniwersytet Warszawski dopiero w 2003 zdołał staną ć na podium tej imprezy - i to od razu na najwyższym, ale to już całkiem inna generacja
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Ja biegałem już dwa razy w tej imprezce. Oczywiście na najdłuższym czwartym odcinku. W tym roku znowu będę reprezentował uczelnię organizującą ten bieg. Z tego powodu nie będę mógł pobiec w barwach KKB. To co Stachnie, widzimy się znowu w autobusie jadącym na trzecią linię zmiany?
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
stachnie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from miroszach on 10:10 pm on Mar. 17, 2004
To co Stachnie, widzimy się znowu w autobusie jadącym na trzecią linię zmiany?
Zobaczymy. Trener z UJ oczywiście chce, żebym biegł w ich sztafecie - wtedy pewnie się spotkamy; jeśli będę reprezentował "Dystans" to nie wiadomo, na którym odcinku. Wszystko zależy od tego, która ekipa mnie przekupi^W^Wbędzie mnie bardziej potrzebować.

S.
Awatar użytkownika
byku
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stachnie będziemy się targować jutro o 10.00 ;)
[url=http://www.dystans.krakow.pl][b]KKB "Dystans"[/b][/url]                                               Pozdrawiam   [b]> ;^ /)[/b]
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

i jak? dajcie jakiś znak zycia! no chyba że już świętujecie zwycięstwo nad Fighterem Łapanów ;)
k
Awatar użytkownika
byku
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wyniki:
Mężczyzni-1.Uniwesytet Rzeszowski : 2.Akademia Bydgoska I : 3.Politechnika Poznańska ...
; chlubne 26.Krakowski Klub Biegacza "Dystans" /średnia wieku sporo powyżej 40/
Kobiety-1.AWF-I ; 2.Cracovia ; 3.MKS-MOSM Bytom
[url=http://www.dystans.krakow.pl][b]KKB "Dystans"[/b][/url]                                               Pozdrawiam   [b]> ;^ /)[/b]
Awatar użytkownika
stachnie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from byku on 8:52 pm on Mar. 24, 2004

; chlubne 26.Krakowski Klub Biegacza "Dystans" /średnia wieku sporo powyżej 40/
Mnie wyszło minimalnie powyżej 40 ((24+34+43+50+52)/5)

S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ