Maraton Warszawski tuż tuż... jak go pokonać poniżej 4h
- prawie maratończyk
- Wyga

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych biegaczy
Chciałbym ukończyć maraton poniżej 4 h, macie jakieś sprawdzone plany treningowe ? To będzie mój debiut, połówkę pokonałem w 2 h ale wiem, że maraton to nie przelewki, więc chciałbym się jak najlepiej przygotować. Jak to bylo
POMOŻECIE ???

- joasiek
- Dyskutant

Nie no, widzę że teoretycznie przygotowujesz się porządnie (ciekawe jak Ci pójdzie w praktyce) i jednocześnie strasznie wysoko stawiasz poprzeczkę nie tylko sobie ale i mi;)prawie maratończyk pisze:Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych biegaczyChciałbym ukończyć maraton poniżej 4 h, macie jakieś sprawdzone plany treningowe ? To będzie mój debiut, połówkę pokonałem w 2 h ale wiem, że maraton to nie przelewki, więc chciałbym się jak najlepiej przygotować. Jak to bylo
POMOŻECIE ???
![]()
Trzymam kciuki
Niepoprawna optymistka;)
- prawie maratończyk
- Wyga

No wiesz, ambicji we mnie wielejoasiek pisze: Nie no, widzę że teoretycznie przygotowujesz się porządnie (ciekawe jak Ci pójdzie w praktyce) i jednocześnie strasznie wysoko stawiasz poprzeczkę nie tylko sobie ale i mi;)
Trzymam kciuki
- powazny
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: 42:11
- Życiówka w maratonie: 3:45:01
- Kontakt:
pomożemyprawie maratończyk pisze:Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych biegaczyChciałbym ukończyć maraton poniżej 4 h, macie jakieś sprawdzone plany treningowe ? To będzie mój debiut, połówkę pokonałem w 2 h ale wiem, że maraton to nie przelewki, więc chciałbym się jak najlepiej przygotować. Jak to bylo
POMOŻECIE ???
![]()
sprawdź PW
BIEGANIE TO MÓJ ŻYWIOŁ ::: www.marcinkargol.pl ::: Don't stop me now!
- prawie maratończyk
- Wyga

Już sprawdziłem, teraz czekam na ten szatański plan i biorę się do robotypowazny pisze:pomożemy![]()
sprawdź PW
Pozdrawiam
- rw74
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: 43:31
- Życiówka w maratonie: 3:55:30
Ja, przygotowując się do mojego pierwszego maratonu, starałem się wybiegać tygodniowo przynajmniej 40km.
Zwykle biegam 3, czasem 4 razy w tygodniu. W praktyce mój tydzień treningowy wygląda zwykle tak:
-wtorek po południu 15-21 km
-czwartek po południu 7-12 km
-(rzadko piątek po południu 7-12 km)
-niedziela przed południem 22-30 km
Nie lubię planów treningowych wyglądających jak wzory skomplikowanych reakcji chemicznych. Zwykle staram się biegać w miarę równym tempem, obecnie jest to około 5:30/1km.
Takie treningi wystarczyły mi na spokojne pokonanie mojego pierwszego maratonu 15 kwietnia w Łodzi w czasie 3:55:30.
Być może mógłbym go przebiec nieco szybciej, ale zależało mi przede wszystkim, żeby ten pierwszy maraton pokonać i biegłem ze znajomymi.
Zwykle biegam 3, czasem 4 razy w tygodniu. W praktyce mój tydzień treningowy wygląda zwykle tak:
-wtorek po południu 15-21 km
-czwartek po południu 7-12 km
-(rzadko piątek po południu 7-12 km)
-niedziela przed południem 22-30 km
Nie lubię planów treningowych wyglądających jak wzory skomplikowanych reakcji chemicznych. Zwykle staram się biegać w miarę równym tempem, obecnie jest to około 5:30/1km.
Takie treningi wystarczyły mi na spokojne pokonanie mojego pierwszego maratonu 15 kwietnia w Łodzi w czasie 3:55:30.
Być może mógłbym go przebiec nieco szybciej, ale zależało mi przede wszystkim, żeby ten pierwszy maraton pokonać i biegłem ze znajomymi.
- darek12
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 00:44:20
- Życiówka w maratonie: 03:46:20
- Kontakt:
8000 biegaczy, 8000 planów treningowych.
Na treningach nie mam żadnego problemu z przebiegnięciem 30km, a na maratonie 28km i po biegu....,
Może ktoś ma patent na ścianę
. Też chcę złamać 4h.
Na treningach nie mam żadnego problemu z przebiegnięciem 30km, a na maratonie 28km i po biegu....,
Może ktoś ma patent na ścianę
- mariuszbugajniak
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 37.29
- Życiówka w maratonie: 2.59.02
ja mam dopiero dylemat, to będzie mój debiut, chciałbym poniżej 4h go zrobić
całą zime ostro trenowałem, treningowe 21km robiłem w 1,42 bez problemu, najdłuższe wybiegania 25km ale też bez problemu, potem kontuzja kolana i postój, treningi wznowiłem od 1 sierpnia i biegam 14-15km co 5 dni, żeby nie przeciążyć kolana, zobaczymy co z tego wyjdzie, w niedziele zrobie 20km, potem we wrześniu 28km i musi mi to wystarczyć, ciekawe czy dam rade, wiosną forma była...
całą zime ostro trenowałem, treningowe 21km robiłem w 1,42 bez problemu, najdłuższe wybiegania 25km ale też bez problemu, potem kontuzja kolana i postój, treningi wznowiłem od 1 sierpnia i biegam 14-15km co 5 dni, żeby nie przeciążyć kolana, zobaczymy co z tego wyjdzie, w niedziele zrobie 20km, potem we wrześniu 28km i musi mi to wystarczyć, ciekawe czy dam rade, wiosną forma była...
-
akruk
- Rozgrzewający Się

Ja staram się biegać kilkanaście km 2 razy w tygodniu, wypada zwykle w środy i soboty. Ale wątpię, że zejdę poniżej 4h. 
-
wombat
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: 44:45
- Życiówka w maratonie: 3:59:40
Ja zrobiłem swój pierwszy maraton (jak do tej pory ) wybiegując w ciągu 5 miesięcy poprzedzających start ok. 900 km -bez programu treningowego. Wyszło 3h 59min 40 sek na bolącym kolanie . 
-
Kamel24
- Wyga

- Życiówka na 10k: 49:55
- Życiówka w maratonie: 3:38:52
- Kontakt:
Trening, trening i jeszcze raz trening. Pamiętaj jednak żeby się nie przetrenować-tzn. zbyt intensywne bieganie może spowodować efekt odwrotny.
Dla Biegaczy 20% zniżki na szkolenia bhp w Warszawie. Lubię Kamel24 na fb: https://www.facebook.com/Kamel24
- prawie maratończyk
- Wyga

ja już po debiucie, to jest post sprzed kilku miesięcy, co prawda nie udało mi się złamać 4h ale mało zabrakło. Generalnie przygotowany byłem dobrze, ale popełniłem błąd taktyczny i nie będę o nim mówił bo wstydKamel24 pisze:Trening, trening i jeszcze raz trening. Pamiętaj jednak żeby się nie przetrenować-tzn. zbyt intensywne bieganie może spowodować efekt odwrotny.
-
tricon
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: 43:06
- Życiówka w maratonie: 3:30:57
moim zdaniem kluczem jest urozmaicony trening, zeby nie tylko zwiekszac wytrzymalosc ale rowniez wydolnosc i sile biegowa. ja przygotowywalem sie 2,5 miesiaca, 3-4 razy w tygodniu:
- w weekendy dluzsze wybiegania od 20 do 35 km (pomocny jest np puchar maratonu)
- w tygodniu dystanse w okolicach 10km ale conajmniej raz podbiegi i conajmniej raz interwaly
oczywiscie 2-3 tygodnie przed startem trzeba zmniejszac obciazenia, no i w ostatnim tygodniu lepiej przygladac sie posilkom
a potem wystarczy jedynie stanac za gosciem z odpowiednia choragiewka !
- w weekendy dluzsze wybiegania od 20 do 35 km (pomocny jest np puchar maratonu)
- w tygodniu dystanse w okolicach 10km ale conajmniej raz podbiegi i conajmniej raz interwaly
oczywiscie 2-3 tygodnie przed startem trzeba zmniejszac obciazenia, no i w ostatnim tygodniu lepiej przygladac sie posilkom
a potem wystarczy jedynie stanac za gosciem z odpowiednia choragiewka !