Nie mogę zejść po schodach...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wszystko byłoby super z tym półmaratonem warszawskim, gdyby nie to, że od wczoraj chodzę jak na szczudłach i nie mogę zejść po schodach... To był mój debiut na tym dystansie, z wyniku jestem strasznie zadowolony (1:49), tylko teraz te zakwasy... Co takiego zrobiłem źle? Czy to wina błędnych przygotowań czy samego biegu? Bo jeśli to normalne, to ja chyba wysiadam... 

- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Piękny wynik jak na debiut. Gratulacje!!!
Nic, źle nie zrobiłeś. Po biegu mogłeś zapomnieć o rozciąganiu, było zrobić sobie kąpiel z solą (teraz zrób). Roztruchtaj to trochę dzisiaj, jutro będzi już dobrze.
A to nie zakwasy - to mikro urazy mięśni
Pozdrawiam nieobolały
Nic, źle nie zrobiłeś. Po biegu mogłeś zapomnieć o rozciąganiu, było zrobić sobie kąpiel z solą (teraz zrób). Roztruchtaj to trochę dzisiaj, jutro będzi już dobrze.
A to nie zakwasy - to mikro urazy mięśni

Pozdrawiam nieobolały
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
- Beauty&Beast
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:45:29
- Życiówka w maratonie: 3:42:02
- Kontakt:
Ja bym napisała, że nawet za dobrzeJarStary pisze:Nic źle nie zrobiłeś.

Mnie nic nie boli, ale widać, że się obijałam

-
- Dyskutant
Ja mam to samo (oprócz wyniku :P). No ale ja wiem, co źle zrobiłem - zapomniałem się porozciągać, bo emocje, bo żony szukałem (znaczy własnej posiadanej, a nie materiału na...Lojfek pisze:Wszystko byłoby super z tym półmaratonem warszawskim, gdyby nie to, że od wczoraj chodzę jak na szczudłach i nie mogę zejść po schodach... To był mój debiut na tym dystansie, z wyniku jestem strasznie zadowolony (1:49), tylko teraz te zakwasy... Co takiego zrobiłem źle? Czy to wina błędnych przygotowań czy samego biegu? Bo jeśli to normalne, to ja chyba wysiadam...

- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Nie debiutowałaśBeauty&Beast pisze:Ja bym napisała, że nawet za dobrzeJarStary pisze:Nic źle nie zrobiłeś.W sensie - szybko (ale jak widać - nie "za szybko").
Mnie nic nie boli, ale widać, że się obijałam

Wawritto - nie widziałem, szkoda - ale lepiej było zejść z trasy - takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam nie pierwszy już raz
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
- Nagor
- Ekspert/Trener
Wawrito, ale jeśli to jest zmęczeniowe pękniecie, to ból musiał się pojawiać już wcześniej, prawda? Podejrzewam, że to zlekceważyłeś? Normalnie noga nie łamie się u zdrowego człowieka tak z niczego w czasie biegu - chyba że zaliczyłeś jakiś upadek.
Jeśli to pęknięcie zmęczeniowe kości (najczęściej zdarza się to chyba w piszczelu), to do tego trzeba miesięcy przetrenowania bez odpowiedniego odpoczynku i z kiepską dietą, do tego z silnym wypłukiwaniem pierwiastków - np. dużą ilością kawy lub alkoholu.
Jeśli to pęknięcie zmęczeniowe kości (najczęściej zdarza się to chyba w piszczelu), to do tego trzeba miesięcy przetrenowania bez odpowiedniego odpoczynku i z kiepską dietą, do tego z silnym wypłukiwaniem pierwiastków - np. dużą ilością kawy lub alkoholu.
-
- Rozgrzewający Się
No wlasnie nic wczesniej nie dolegalo. Organizm mogl byc przemeczony bo ze dwa ostatnie miesiac to sesja + praca + treningi i do tego oczywiscie sporo kawki. Nie ma natomiast mowy o dlugich miesiacach przetrenowania bo biegalem od jakichs 40 dni. Ale ortopeda okreslil to jako zmeczeniowe zlamanie. Mysle, ze to kwestia odwapnienia organizmu i ogolnego przemeczenia. Do samego zlamanie nic w biegu mi nie dolegalo.Nagor pisze:Wawrito, ale jeśli to jest zmęczeniowe pękniecie, to ból musiał się pojawiać już wcześniej, prawda? Podejrzewam, że to zlekceważyłeś? Normalnie noga nie łamie się u zdrowego człowieka tak z niczego w czasie biegu - chyba że zaliczyłeś jakiś upadek.