Silesia maraton 2022

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Dorek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:39:15
Życiówka w maratonie: 3:01:20

Nieprzeczytany post

Panowie mam pytanie ile metrów ma słynny podbieg na ul.telewizyjnej ? Jakie jest nachylenie ? I jaka taktykę polecacie na pokonanie tego podbiegu ? Biegne Silesia Maraton 22' i zastanawiam się czy zwolnić dość znacznie czy starać się utrzymać tempo docelowe ? Biegne Silesia na sub 3 h , ostatnie maratony to Silesia 2021 czas 3:05 oraz Cracovia Maraton czas 3:01:20 . Sprawdzian przed maratonem 04.09 czas półmaratonu to 1:23:00
New Balance but biegowy
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Dorek pisze: 08 wrz 2022, 13:16 Panowie mam pytanie ile metrów ma słynny podbieg na ul.telewizyjnej ? Jakie jest nachylenie ? I jaka taktykę polecacie na pokonanie tego podbiegu ? Biegne Silesia Maraton 22' i zastanawiam się czy zwolnić dość znacznie czy starać się utrzymać tempo docelowe ? Biegne Silesia na sub 3 h , ostatnie maratony to Silesia 2021 czas 3:05 oraz Cracovia Maraton czas 3:01:20 . Sprawdzian przed maratonem 04.09 czas półmaratonu to 1:23:00
Jak bym miał 1:23 w połówce to bym zmienił lokalizację maratonu na bardziej płaska trasę i atakował 2:55
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mapa i profil trasy :
https://silesiamarathon.pl/trasa-silesi ... on-2022/

" Jednym z najczęściej wspominanych odcinków biegu jest 36-38 kilometr maratonu (15-17 km. półmaratonu). Na tym fragmencie trasy mamy dwa wyraźne podbiegi, które mogą „dać w kość” "
https://silesiamarathon.pl/trasa-silesia-marathon/
Siedlak1975 pisze: Jak bym miał 1:23 w połówce to bym zmienił lokalizację maratonu na bardziej płaska trasę i atakował 2:55
Zależy od priorytetów, ważny czas w maratonie czy w konkretnym maratonie Obrazek
Znajomy w HM ma coś ok 1:13, jeśli się nie mylę przebiegł do tej pory trzy maratony, wszystkie Silesia i szykuje się na czwarty.

Dorek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tu bardziej chodzi o kwestie logistyczne , Chorzów mam blisko około 40 km i rok temu wszystko szło fajnie i przyjemnie bez stresu . Natomiast w Krakowie tej wiosny mieliśmy troszkę stresu i problemów około startowych , nieprzespana noc , dużo chodzenia przed dzień maratonu . Wolę trudniej a spokojniej niż łatwiejszą trasę z większymi problemami około startowymi . Pytam raczej o taktykę pokonania podbiegu . Czy trzymać tempo ? Czy zwolnić a pożniej zbieg pokonać szybciej , bo są różne szkoły z tego co czytałem jedni radzą by podbiegi utrzymywać tempo a na zbiegach odpoczywać w podobnym tempie natomiast inni radzą zwolnić na podbiegu a zwiększyć tempo na zbiegu .
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dorek pisze: 13 wrz 2022, 10:26 tu bardziej chodzi o kwestie logistyczne , Chorzów mam blisko około 40 km i rok temu wszystko szło fajnie i przyjemnie bez stresu . Natomiast w Krakowie tej wiosny mieliśmy troszkę stresu i problemów około startowych , nieprzespana noc , dużo chodzenia przed dzień maratonu . Wolę trudniej a spokojniej niż łatwiejszą trasę z większymi problemami około startowymi . Pytam raczej o taktykę pokonania podbiegu . Czy trzymać tempo ? Czy zwolnić a pożniej zbieg pokonać szybciej , bo są różne szkoły z tego co czytałem jedni radzą by podbiegi utrzymywać tempo a na zbiegach odpoczywać w podobnym tempie natomiast inni radzą zwolnić na podbiegu a zwiększyć tempo na zbiegu .
Zależy dużo od tego jak się będziesz czuł. Ja 2 lata temu na tym podbiegi lekko zwolniłem a nogi były już tak dojechane, że na zbiegu po parku trzymałem to samo co przed górką zwyczajnie nogi nie chciały nic podawać.
Dorek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dlatego nie chce się podpalać bo parę osób mi radzi by biec na 2:55 h przy połówce półmaratonu 1:23 teoretycznie tak to wychodzi , wytrzymałość jest także na wysokim poziomie czuję się na wynik koło 2:55 ale nie chcę kusić losu bo mam doświadczenie z dwóch maratonów , gdzie stawałem na 39 km przez skurcze prawdopodobnie wynikające z tempa niedostosowanego do układu mięśniowego . Więc lepiej odchaczyć 3h na spokojnie :D
gokish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dorek pisze: 13 wrz 2022, 10:42 dlatego nie chce się podpalać bo parę osób mi radzi by biec na 2:55 h przy połówce półmaratonu 1:23 teoretycznie tak to wychodzi , wytrzymałość jest także na wysokim poziomie czuję się na wynik koło 2:55 ale nie chcę kusić losu bo mam doświadczenie z dwóch maratonów , gdzie stawałem na 39 km przez skurcze prawdopodobnie wynikające z tempa niedostosowanego do układu mięśniowego . Więc lepiej odchaczyć 3h na spokojnie :D
Lepsza opcja. Jak telewizyjną przelecisz i będzie dobrze to idzie dużo nadrobić w parku. Gorzej jak nogi tam nie ciągną to nawet z górki nie pomaga
mryzar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:47

Nieprzeczytany post

Ja się podepnę pod ten temat, nie będę specjalnie nowego zakładał.

Podczas tej Silesii czeka mnie debiut, i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów.

Cały ten sezon mam przebiegany z jedną pauzą dwutygodniową na początku sierpnia, najlepsze wyniki jakie udało mi się wykręcić w debiutanckim sezonie to:

10km: 40:11
21km: 1:29:01

Po sierpniowej pauzie zacząłem wykonywać dłuższe biegi, 25km w tempie 5:40min/km na niskim tętnie (~145, takie BC1), 25km w tempie 4:40min/km (BC2 na tętnie średnim ~160), 27km w tempie 4:55min/km (BC2 ~160) i 30km 4:40min/km (BC2 ~160). Moje tętno maksymalne to 210bpm.

Wszystkie biegi wykonywałem na trasach z przewyższeniem 100-250m. Ogólnie wydolnościowo wszystko spoko, luzik, ale jak biegnę już po 27km w tempie 4:40-4:50 to nogi robią się ciężkie, bolą, trzeba zwalniać, aczkolwiek żaden z tych długich biegów nie był na wypoczętych nogach.

Planowałem biec maraton na tętnie ok. 160, ale z tego co u siebie obserwuję to chyba nie jest dobry pomysł, bo jak mi się nogi zmęczą po np. 30km to zacznę zwalniać i już nie będzie tak przyjemnie. Zastanawiam się czy ryzykować i próbować biec po te 4:50min/km, kręcić się koło tętna 160 i ew. przyjąć na klatę w trakcie biegu że nogi wysiadają, czy zrobić ten bieg typowo tlenowo, na pewno byłoby to bezpieczniejsze rozwiązanie.

Serce mi podpowiada ryzykuj, a rozum biegnij w tlenie :lalala: jakie wy macie doświadczenia w tej kwestii?
5km-19:50, 10km - 40:11min, 21km - 1:29min
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

To się kupy nie trzyma. Każdy long w 2 zakresie???? Właśnie sobie wyobraziłem, że wszystkie długie biegam po 4:20 :bum:
Sam sobie przeczysz bo piszesz że treningi wydolnościowo były luzik ale nogi ciężkie i trzeba było zwalniać.
Nawet nie wiem co ci doradzić poza tym że tempo 4:40 cię zniszczy.
mryzar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:47

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze: 21 wrz 2022, 10:41 To się kupy nie trzyma. Każdy long w 2 zakresie???? Właśnie sobie wyobraziłem, że wszystkie długie biegam po 4:20 :bum:
Sam sobie przeczysz bo piszesz że treningi wydolnościowo były luzik ale nogi ciężkie i trzeba było zwalniać.
Nawet nie wiem co ci doradzić poza tym że tempo 4:40 cię zniszczy.
Wydolnościowo, czyli nie jestem jakoś bardzo zmęczony, nie brakuje mi tchu, mógłbym dalej biec i biec, tylko nogi robią się ciężkie, zmęczenie mięśniowe jest zbyt wielkie. Tylko kilka ostatnich longów wykonywałem w drugim zakresie, poza tym cały rok biegałem długie wybiegania (14-20km) w pierwszym zakresie, chyba ze stresu zacząłem się testować na wyższych tempach :hahaha: w pierwszym zakresie w zależności od zmęczenia, pory dnia, temperatury itd biegałem w tempie 5:10-5:40min/km, różnie ten pierwszy zakres wychodził. Mam założenie żeby pobiec na czas 3:30h, ale nawet biegnąć na ten czas mam wątpliwości czy nogi mi nie wysiądą i będzie trucht do mety :lalala:
5km-19:50, 10km - 40:11min, 21km - 1:29min
ODPOWIEDZ