Kiedy pierwszy maraton po koronowirusie?

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mówiąc szczerze, nie bardzo rozumiem twój ból istnienia, że inni nie startują. Ich życie, ich decyzja. Co nie zajrzę do tego tematu, to jęczysz, że ludzie nie startują. No nie startują, najwidoczniej wiele osób sprawdziło listę priorytetów i w upale w grupie obcych osób wylądowało dość nisko w tym rankingu. Sam wolę biegi kameralne od dużych masówek, gdzie na początku trzeba się pchać w tłoku. Jak jesteś w formie, to nic tylko startować i zgarniać laury. :spoczko: Do dzieła.
PKO
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

Ja nie narzekam, to tu na forum jest narzekanie na odwoływanie imprez, więc podaje uzasadnienie, skoro robi się jakieś zawody i jest bardzo małe zainteresowanie (duuużo mniejsze niż rok temu), to i organizatorom nie opłaca się robić większych, dłuższych zawodów. Na pewno bardziej dochodowe dla nich są imprezy wirtualne, koszt organizacji prawie żaden, a koszt dla uczestników porównywalny z realem, czyli zysk dla organizatorów znacznie większy.
Co do kameralności imprez, to mi to w sumie obojętne, i masówka i kameralna ma swój urok, choć własnie teraz to one są kameralne. Na pewno tłoku to tu teraz nie ma :ble: zawodnik przede mną przybiegł 25 s, za mną 30 s, większość biegu to była "jazda indywidualna na czas".
W ostatnich 3 zawodach średnia to 75 osób, przykładowo w ostatnich zawodach z 2019 biegłem w grupie z 7500.
paweu92
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzisiaj biegłem w ostatnim biegu z serii "Bieg Powstania Warszawskiego" na bulwarach w Warszawie. Trasa 8km po lesie krosowa, zero konkurencji i wygrałem z czasem 29.37, wszedł mocny trening progowy bo nie było konkurencji do biegania, nad drugim miejscem prawie 2.5min przewagi :P

I z tego co widze byłem jedynym w kategorii M20, a większość to M-K40. To troche burzy pogląd że ludzie się boją, bo to jednak starsi są bardziej narażeni na jakieś powikłania przy Covid niż młodzi. A młodych jak na lekarstwo w biegach :D Ja dalej jestem zdania że słaba reklama takich biegów :D
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W Białymstoku we wrześniowych zawodach (5K i 10K) co roku była full obsada i nie było można pakietów kupić. Z tego co pamiętam to po 1300 biegaczy na dystans.
W tym roku nawet po 300 osób jeszcze nie ma.
Reklama na facebooku idzie na maksa. Do zawodów jeszcze chwila jest, ale obstawiam że jak będzie 30% tego co było zazwyczaj to maks.
Telewizyjne pranie mózgów działa!
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
pma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:46
Życiówka w maratonie: 2:43:25

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze:W tym roku nawet po 300 osób jeszcze nie ma.
I raczej nie będzie ze względu na odgórny limit 250 osób, które mogą wziąć udział w biegu masowym. Łącznie dla obu dystansów. W tym sezonie tylko małe kameralne biegi mają szansę się odbyć, co akurat samo w sobie jest ok.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pma pisze:I raczej nie będzie ze względu na odgórny limit 250 osób, które mogą wziąć udział w biegu masowym. Łącznie dla obu dystansów. W tym sezonie tylko małe kameralne biegi mają szansę się odbyć, co akurat samo w sobie jest ok.
Organizator za względu na te utrudnienia przewidział starty co 15 minut.
Zapisując się na bieg, trzeba się zadeklarować w której grupie chce się pobiec.
Zdaje się że miały być 3 grupy. I tak jak piszesz w każdej max 250 osób.

EDIT: Cytat
"Oto zasady jakie czekają nas w czasie wydarzenia:
Biuro Zawodów – będziecie deklarowali godzinę odbioru pakietu, aby rozładować jakiekolwiek kolejki
Będziecie startowali w grupach po max 250 osób. Grupy będą startowały co 15 min. Do pierwszej grupy zapraszamy najszybszych zawodników. Jeżeli chcesz walczyć o podium, startuj z I fali."
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może nie do końca w temacie, ale nie chce mi się zakładać nowego wątku. Ktoś zna szybkie dychy, które normalnie odbywają się w marcu lub kwietniu (wiem, że w przyszłym roku może być różnie, ale i tak próbuję sobie znaleźć termin na start docelowy z tolerancją powiedzmy 3 tygodni)? Kojarzę Wroactiv i Maniacką Dziesiątkę (nie biegałem, ale z moich wizyt we Wrocławiu i Poznaniu wnioskuję, że trasy są płaskie i szybkie). Gdzie należy zwrócić oczy, co obserwować, jeśli zależy mi na potencjalnie szybkiej trasie?
Awatar użytkownika
bezuszny
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:51
Życiówka w maratonie: 3:13:48

Nieprzeczytany post

W Warszawie w kwietniu jest zwykle bieg SGH z fajną płaską trasą.
Przy Cracovia Maratonie jest też Nocna Dycha i chyba nawet z równie ciekawą trasą.
Była też dyszka przy Orlen Maratonie w Warszawie, ale to już raczej historia.
5 - 19:20 (Amsterdam, 17.10.2020)
10 - 39:51 (Leiden Marathon, 10.10.2021)
HM - 1:29:27 (Berliner Halbmarathon, 03.04.2022)
M - 3:13:48 (Rotterdam Marathon, 24.10.2021)
pawikr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a mi udało się znaleźć 2 półmaratony w niedzielę, 13.09 w bliższych/dalszych okolicach Warszawy.
Jeden w Sochaczewie, drugi w Michałowicach. Pierwszy z atestowaną trasą, drugi nie. W Michałowicach jest również bieg na 5km.
Jednak dzieje się. Jak ktoś szuka to znajdzie.

PS. Trzymajcie kciuki, mam zamiar być w Sochaczewie.
Awatar użytkownika
bodziob57
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 43:54
Życiówka w maratonie: 3:49:18

Nieprzeczytany post

Na 4X Silesia Maraton chyba wystartuje w prawie normalnych warunkach. Podział na grupy co ileś minut, bez zający, jedzenie i picie zapakowane, samoobsługa, start w maseczkach. Zapisanych jest prawie 2 tyś. Meta na Śląskim, wręczenie medali do ręki. Zobaczymy.
Pażdziernik 2014-Pierwszy kilometr na 50-urodziny
06:10:2019 - Silesia Maraton-03:49:18
23.09.2018 - Knurów 10km -43:54
07.04.2019 - Żywiecki Półmaraton 1:43:27
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ