chcieliście Uni no to ją macie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
proponuje wymienić parę korzyści i negatywów, z którymi spotkaliście się od 1 maja
na razie nagatywy:
wczoraj kasjerka na basenie powiedziała mi, że w związku z nową stawką WATu basen drożeje, tudzież kolega powiedział, że w OBI też WATowe podwyżki.
Wyjażdżam we ten weekend do Szklarskiej na tydzień, nie muszę kupować Zielonej Karty i mogę rowerować po Czechach z kartonikiem dowodu osobistego w kieszeni.
na razie nagatywy:
wczoraj kasjerka na basenie powiedziała mi, że w związku z nową stawką WATu basen drożeje, tudzież kolega powiedział, że w OBI też WATowe podwyżki.
Wyjażdżam we ten weekend do Szklarskiej na tydzień, nie muszę kupować Zielonej Karty i mogę rowerować po Czechach z kartonikiem dowodu osobistego w kieszeni.
ENTRE.PL Team
-
- Zaprawiony W Bojach
U mnie woda podrożała i czynsz.
Natomiast w wydziale paszportowym nie udzielono mi informacji,czy bedzie można podróżować po krajach Unii za okazaniem dowodu osobistego.
Nikt nic nie wie,nie ma instrukcji z ministerstwa.Były tylko informacje prasowe.
Mówiąc krótko niezły burdel mamy po 1maja w urzedach.
Natomiast w wydziale paszportowym nie udzielono mi informacji,czy bedzie można podróżować po krajach Unii za okazaniem dowodu osobistego.
Nikt nic nie wie,nie ma instrukcji z ministerstwa.Były tylko informacje prasowe.
Mówiąc krótko niezły burdel mamy po 1maja w urzedach.
- PiotrP
- Zaprawiony W Bojach
+ w likend przeszedlem szlakiem w gorach z Polski do Czech i zurueck, nie spotkalem nikogo z pogranicznikow, przed rokiem bylem kontrol.,
+ kolega podjal 1 maja legana prace kolo Dublina
- wyrost cen paliwa
+ kolega podjal 1 maja legana prace kolo Dublina
- wyrost cen paliwa

Piotr
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Warto dodać i pamiętać, że to nie Unia i wejście do niej jest przyczyną wielu podwyżek, ale dotychczasowe rządy naszych polityków z bożej łaski - mamy bardzo wysoki VAT 22%. Unia wymaga nałożenia podstawowej stawki VAT na szereg produktów, ale NIE NARZUCA stawki podstawowej ! Może to być 22% ale może -jak w Niemczech dla przykładu - być 16%.... ale może też być mniejsza.... Problem w tym, jak się polityko-związkowco-socjaliści dobierają do ekonomii, to nic dobrego dla konsumenta to nie wróży... takie życie.
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
+ będzie to ,że np przy wjeździe do Anglii już będzie się stało (a raczej bez kolejki) w kolejce dla członków UE.
+ w zakupach internetowych nie będzie blokady dla nas jako członków z poza UE ( są takie przypadki)
- z lekka burdel się zrobi w dostosowywaniu systemów płatniczych , rozliczeniowych itp
+ w zakupach internetowych nie będzie blokady dla nas jako członków z poza UE ( są takie przypadki)
- z lekka burdel się zrobi w dostosowywaniu systemów płatniczych , rozliczeniowych itp
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
hihi , nie narzuca ?Quote: from Laszlo on 8:39 am on May 5, 2004
NIE NARZUCA stawki podstawowej ! Może to być 22% ale może -jak w Niemczech dla przykładu - być 16%.... .
Problem w tym ,ze wlasnie narzuca , i jest przedzial
a jak ktos chce 10 % VAT-u , to juz nie moze , nie wpominam juz , o zniesieniu VAT-u (w USA nie istnieje)
- bo to w socjalistycznej UE wogole nie przejdzie ...
[i]swim - bike - run [/i]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No dobra Proto, uprościłem, ale chodzi mi o to, że nikt nas do 22% nie zmusza... można mniej, nawet jak znieść się na razie VAT'u nie da. Mam nadzieję, że będąc w Uni coś się w Polsce zmieni i będziemy mniej podatni na populizm i oszołomizm "socjal-ekonomistów". Nie mam jednak złudzeń, że dojdziemy do prawdziwie zdrowej gospodarki... w końcu UE na socjalu w dużej mierze stoi he, he, he.Problem w tym ,ze wlasnie narzuca , i jest przedzial
Laszlo
- Mikael
- Zaprawiony W Bojach
LPG gaz wzrósł bo rząd podniósł akcyzę i raczej nie ma to nic wspólnego z Unią ale z nienasyconym apetytem fiskusa...
Z Vatem jest w Unii tak, że podstawowa stawka nie mmoże być mniejsza niż 15 %. Z tego widać, że nie musi więc być 22%
Z Vatem jest w Unii tak, że podstawowa stawka nie mmoże być mniejsza niż 15 %. Z tego widać, że nie musi więc być 22%

Któż jak Bóg!
- stonoga
- Zaprawiony W Bojach
Koszt przetłumaczenia dokumentów ue na języki narodowe wyniósł juŻ 2 mld euro. Roczny koszt obsługi językowej wszystkich 11000 odbywanych co rocznie spotkań to około 1 mld euro ( http://info.onet.pl/900946,12,item.html ). A to ułamek kosztów bo przecież są jeszcze urzędnicy, politycy, biura itd,. Zdarzyło mi się raz uczestniczyć w konferencji pod egidą ue w Marriocie. Najadłem się jak nigdy w życiu, a przemawiał wybitny ekspert od telekomunikacji i informatyzacji w rządzie Jerzego Buzka - minister Szyszko. Czas pokaże kto ma rację, ale na razie nie biegam w niebieskiej koszulce w złote gwiazdki.
Dlaczego mam wiecej nóg niż mózgów ???
- monka
- Zaprawiony W Bojach
CZYŻBY???Quote: from PAwel on 11:10 pm on May 4, 2004
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]
-
- Zaprawiony W Bojach
czyżby wśród biegaczy była nadreprezentacja eurosceptyków?
przyznam, że jestem targany sprzecznymi uczuciami. Z jednej strony jestem dumny ze wstąpienia, bo przez większość mojego życia jeszcze za komuny unia europejska to był dla mnie symbol wolności i dobrobytu. Jestem dumny też z tego prostego powodu, że tej przynależności do Uni zwyczajnie zazdroszczą nam Rosjanie, Ukraińcy, Białorusini, Turcy itd. Podobnie czułem się dumny jak do Berlina Zachodniego po 89 roku jeździlimy bez wiz, a "ruski" kolega musiał swoje odstać w kolejkach do ambasady kraju, który jeszcze nie tak dawno podbił i okupował.
Są też pewne korzyści w postaci ułatwień na granicach, wolny handel.
Z drugiej strony cała ta biurokratyczna hydra. Dosłownie - jak zmniejsza jakiś podatek to na jego miejsce wprowadzają kilka nowych. Zmniejszyli CIT, a w górę poszedł WAT i akcyzę i już się na ich niskich czołach maluje straszny wysiłek jak policyjnymi metodami zwiekszyć egzekucję abonamentu telewizyjnego.
PS. Dla mnie wprowadzenie stawki podstawowej WAT to ujemny efekt wstąpienia do Uni, bo konieczność podniesienia stawek argumentowano koniecznością "dostosowania".
przyznam, że jestem targany sprzecznymi uczuciami. Z jednej strony jestem dumny ze wstąpienia, bo przez większość mojego życia jeszcze za komuny unia europejska to był dla mnie symbol wolności i dobrobytu. Jestem dumny też z tego prostego powodu, że tej przynależności do Uni zwyczajnie zazdroszczą nam Rosjanie, Ukraińcy, Białorusini, Turcy itd. Podobnie czułem się dumny jak do Berlina Zachodniego po 89 roku jeździlimy bez wiz, a "ruski" kolega musiał swoje odstać w kolejkach do ambasady kraju, który jeszcze nie tak dawno podbił i okupował.
Z drugiej strony cała ta biurokratyczna hydra. Dosłownie - jak zmniejsza jakiś podatek to na jego miejsce wprowadzają kilka nowych. Zmniejszyli CIT, a w górę poszedł WAT i akcyzę i już się na ich niskich czołach maluje straszny wysiłek jak policyjnymi metodami zwiekszyć egzekucję abonamentu telewizyjnego.
PS. Dla mnie wprowadzenie stawki podstawowej WAT to ujemny efekt wstąpienia do Uni, bo konieczność podniesienia stawek argumentowano koniecznością "dostosowania".
ENTRE.PL Team
-
- Wyga
Ułatwień na granicach - ale nie dla tych którzy tworzą PKB czyli przedsiębiorców.Quote: from PAwel on 11:00 am on May 5, 2004br
Służba celna leży - nie ma taryf, rozporządzeń, systemy rejestracji obrotu nie działają, firmy które piszą oprogramowanie do współpracy z urzędami celnymi
nie mają jak testować danycy bo serwery testowe UC
działają w/g własnego widzimisię itd...
pzdr.
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
dla mnie (mieszkam w Belgii) nic sie nie zmienilo, te same dokumenty potrzebuje co wczesniej, nikt z obecnych obewateli tzw EU 10 (wlasciwie 8 bo malta i cypr odpada) nie bedzie mial kart stalego pobytu obywateli UE, bo nie mamy prawa do pracy ani swobodnego osiadania sie.
Dostalam jakies niesamowicie smieszne listy od rektora i z centrum europejskiego na uczelni :ze nas witaja.
A no i cale szczescie ze weszlismy bo juz nie moglam sluchac BBC i tej powodzi nas co tam bedzie jechac....jak sie obudzilam w niedziele i wlaczylam TV to... dziennikarze stwierdzili ze nie ma tlumow na granicy i nikt nie przyjechal, a wczoraj dumnie zakomunikowali ze ! 16-tu!!!! polakow przyjechalo pracowac do Anglii hehehehe, hihihihi, dali by sobie juz spokuj - ta 16-tka to wlasciwie pielegniarki, a oni ich potrzebuja setki a nie dziesiatki.
za tydzien jade do londynu- zobaczymy- jak bylam tam pod koniec marca, to mimo karty pobytu w belgii zabrali mi paszport na 20 minut i sprawdzali czy tam gdzie jade jade, i czy mam napewno hotel zareserwowany
mam nadzieje ze to sie juz zmienilo bo mi zabardzo gralo na nerwach!
Dostalam jakies niesamowicie smieszne listy od rektora i z centrum europejskiego na uczelni :ze nas witaja.
A no i cale szczescie ze weszlismy bo juz nie moglam sluchac BBC i tej powodzi nas co tam bedzie jechac....jak sie obudzilam w niedziele i wlaczylam TV to... dziennikarze stwierdzili ze nie ma tlumow na granicy i nikt nie przyjechal, a wczoraj dumnie zakomunikowali ze ! 16-tu!!!! polakow przyjechalo pracowac do Anglii hehehehe, hihihihi, dali by sobie juz spokuj - ta 16-tka to wlasciwie pielegniarki, a oni ich potrzebuja setki a nie dziesiatki.
za tydzien jade do londynu- zobaczymy- jak bylam tam pod koniec marca, to mimo karty pobytu w belgii zabrali mi paszport na 20 minut i sprawdzali czy tam gdzie jade jade, i czy mam napewno hotel zareserwowany

- Karola
- Zaprawiony W Bojach
+ ktoś wyłączył Lepperowi mikrofon jak przekroczył czas ( to pewnie nie ostatni raz
)
- szkoda że jak choruję to się tyle osób nie interesuje jak się czuję. To teraz takie pospolite pytanie: "I jak się czujesz*, masz*, żyjesz* w Unii?"
* wybrać właściwe

- szkoda że jak choruję to się tyle osób nie interesuje jak się czuję. To teraz takie pospolite pytanie: "I jak się czujesz*, masz*, żyjesz* w Unii?"
* wybrać właściwe