Złote myśli, cytaty, aforyzmy..
- Michael
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
niejednokrotnie widze w waszych stopkach różne cytaty, po których przeczytaniu aż chcę się biegać, osiągać więcej itd..
pomyślałem że wartoby było pozbierać to wszystko w jednym miejscu, piszcie jakie znacie.. (nie muszą być wyłącznie biegowe, byle tyczyły się sportu, ducha walki itp)
pomyślałem że wartoby było pozbierać to wszystko w jednym miejscu, piszcie jakie znacie.. (nie muszą być wyłącznie biegowe, byle tyczyły się sportu, ducha walki itp)
[b]GG #1291119[/b]
THE WALL IS IN YOUR MIND, NOT YOUR BODY
THE WALL IS IN YOUR MIND, NOT YOUR BODY
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Chyba powinno być: "The wall is in your pocket-book, not your body""The wall is in your mind, not your body"
^ to jest cytat który zobaczyłem na reklamie adidasa..

Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
- gato
- Zaprawiony W Bojach
piszemy stopki w obcych językach bo:
a/ lubimy pokazać innym że umiemy coś napisać w obcym języku,
b/ czasem coś lepiej brzmi w obcym języku niż po polsku,
c/ tak dla jaj,
d/ prawidłowa odpowiedź a i c,
e/ wszystkie odpowiedzi nieprawidłowe.
a/ lubimy pokazać innym że umiemy coś napisać w obcym języku,
b/ czasem coś lepiej brzmi w obcym języku niż po polsku,
c/ tak dla jaj,
d/ prawidłowa odpowiedź a i c,
e/ wszystkie odpowiedzi nieprawidłowe.
gato
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wersja bez pocket-booka:O co chodzi z tym pocket-bookiem ?
"Ograniczenie (ściana) jest w Twojej głowie (umyśle), nie w Twoim ciele"
Wersja z pocket-bookiem:
"Ograniczenie (ściana) jest w Twoim portfelu, nie w Twoim ciele"
Laszlo
-
- Zaprawiony W Bojach
A ja sobie chyba wpiszę "vice-trening czyni vice-mistrza".Wczoraj w telewizji słyszałem też sentencję ze św. Augustyna: z własnej woli możemy upaść, lecz z własnej woli nie możemy się podnieść.
wirek
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
widzę że biegacze zamiast trenować jeszcze kolako ogladają ... ale nieźle to robi trzeba przyznać przynajmniej mi się podoba i przy okazji nawet motto nieanglojęzyczne można sobie znaleźć
(Edited by ours brun at 6:08 pm on Mar. 18, 2004)
(Edited by ours brun at 6:08 pm on Mar. 18, 2004)
- Jarek Gniewek
- Zaprawiony W Bojach
Niedawno poszukiwałem w biblotekach książek o tematyce biegowej i znalazłem wiele ciekawych pozycji a wśród nich to:
"Biegi" Prasa Wojskowa W-wa 1950r.
cyt.
"Biegi są bezsprzecznie najpopularniejszą i najbardziej masową dziedziną sportu w POlsce.
Narodowe biegi na przełaj w roku '48 zgromadziły przecież 303 299, a w roku '49 przeszło
pół miliona startujących."
"Podobnie jak w poprzednich pracach autorzy tej książki oparli się przede wszystkim na wspaniałych
zdobychach i bogatych doświadczeniach Związku Radzieckiego, mających wielkie znaczenia dla
lekkiej atletyki. Ostatnie rekordy światowe ustanowione przez Wanina w biegu na 30 km oraz
Liepaskalisa w chodzie sportowym jak również cały szereg nowych rekordów Europy i ZSRR, a
stosowanych przez najlepszych w świecie trenerów radzieckich."
"Przez codzienną wytężoną walkę o upowszechnienie kultury fizycznej i wysoki poziom ideowy
sporu polskiego, przez walkę o zdrowie, sprawność fizyczną i wszechstronny rozwój młodzieży
oraz mas pracujących - będziemy umacniać Polskę Ludową - potężne ogniwo światowego frontu
pokoju"- Z.Stawczyk akademicki mistrz świata (200m).
"W czasie intensywnego i forsownego treningu należy przestrzegać się wstrzemiężliwości
płciowej. Niektórzy trenerzy zalecają wczesny ożenek i tym samym unormowanie tak trudnego, zawiłego
i - niestety, mało poruszanego u nas zagadnienia , które stało się przyczyną wielu cichych
tragedii i przedwczesnego wykończenia nawet bardzo obiecujących soprtowców"
"Biegi" Prasa Wojskowa W-wa 1950r.
cyt.
"Biegi są bezsprzecznie najpopularniejszą i najbardziej masową dziedziną sportu w POlsce.
Narodowe biegi na przełaj w roku '48 zgromadziły przecież 303 299, a w roku '49 przeszło
pół miliona startujących."
"Podobnie jak w poprzednich pracach autorzy tej książki oparli się przede wszystkim na wspaniałych
zdobychach i bogatych doświadczeniach Związku Radzieckiego, mających wielkie znaczenia dla
lekkiej atletyki. Ostatnie rekordy światowe ustanowione przez Wanina w biegu na 30 km oraz
Liepaskalisa w chodzie sportowym jak również cały szereg nowych rekordów Europy i ZSRR, a
stosowanych przez najlepszych w świecie trenerów radzieckich."

"Przez codzienną wytężoną walkę o upowszechnienie kultury fizycznej i wysoki poziom ideowy
sporu polskiego, przez walkę o zdrowie, sprawność fizyczną i wszechstronny rozwój młodzieży
oraz mas pracujących - będziemy umacniać Polskę Ludową - potężne ogniwo światowego frontu
pokoju"- Z.Stawczyk akademicki mistrz świata (200m).
"W czasie intensywnego i forsownego treningu należy przestrzegać się wstrzemiężliwości
płciowej. Niektórzy trenerzy zalecają wczesny ożenek i tym samym unormowanie tak trudnego, zawiłego
i - niestety, mało poruszanego u nas zagadnienia , które stało się przyczyną wielu cichych
tragedii i przedwczesnego wykończenia nawet bardzo obiecujących soprtowców"

"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
właśnie dzięki mojemu umysłowi".
- Jarek Gniewek
- Zaprawiony W Bojach
I jeszcze to:
"Lekka atletyka" W.Dobrowolski WINW 1947r. cyt.
"Biegi uliczne nie posiadają żądnego argumentu, który by za nimi przemawiał. Nawet wzgląd,
że one propagatorami sportów, jest bardzo problematyczny, gdyż widok zawodnika , zakurzonego
biegnącego cięzko i niezręcznie, dzięki twardemu asfaltowi i "kocim łom", nie może widza
zachwycić, a tylko prędzej odstraszyć. Poza tym warunki, w których się odbywają, są tak dalekie
od najprostszych zasad higieny i tak niebiezpieczne ze względu na brak elastyczności podłaża
że należałoby je prędzej wykreślić z dziedziny atletyki".
"Lekka atletyka" W.Dobrowolski WINW 1947r. cyt.
"Biegi uliczne nie posiadają żądnego argumentu, który by za nimi przemawiał. Nawet wzgląd,
że one propagatorami sportów, jest bardzo problematyczny, gdyż widok zawodnika , zakurzonego
biegnącego cięzko i niezręcznie, dzięki twardemu asfaltowi i "kocim łom", nie może widza
zachwycić, a tylko prędzej odstraszyć. Poza tym warunki, w których się odbywają, są tak dalekie
od najprostszych zasad higieny i tak niebiezpieczne ze względu na brak elastyczności podłaża
że należałoby je prędzej wykreślić z dziedziny atletyki".
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
- Jarek Gniewek
- Zaprawiony W Bojach
I jescze taki historyczny cytat polityczny który równie dobrze pasuje dla biegaczy:
"Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska." J.Piłsudski
"Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska." J.Piłsudski