Konto dewizowe

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Muszę założyc konto dewizowe tzn. takie na które wpłacałbym obcą walutę a rodzina wypłacałaby kasę w kraju.
Może ktoś orientuje się gdzie najlepiej,najniższe prowizje,najmniejsze opłaty za prowadzenie.
Jestem laikiem i boję się,ze dam się naciągnąć pierwszemu lepszemu bankowi.
POMOCY!!!!!
POMOCY!!!!!
PORADZCIE COŚ PROSZĘ.

ps. Kraj docelowy pracy Wielka Brytania - waluta funt brytyjski

(Edited by Montano Corridore at 7:09 pm on Feb. 23, 2004)
PKO
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

siedząc tutaj nie jestem i nie mając nigdy takiej potrzeby nie wiem. Twoja rodzina powinna po prostu obdzwonic banki i zadawać proste pytanie: czy do otwartego rachunku prowadzonego w PLN można otworzyś subkonto w GBP i jaka jest prowizja od zagranicznych przelewów przychodzących, ewentualnie czy pobierają prowizję od wypłaty gotówki.

Banki chętnie takie subkonta wa;lutowe otwierają osobom fizycznym, bo ze sprzedaży walut ciągną takie prowizje, że głowa mała.

(Edited by PAwel at 8:50 pm on Feb. 23, 2004)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale funt wysoko stoi, to nawet jak kupią powyżej 7 pln jest dobrze. Ja bym chyba BPKO SA wybrała bo mają najlepsze kursy - jest jeden kurs, czy to gotówka czy przelew, dlatego za cash dostaje się więcej niż u innych.
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zastanawiałem się nad tym

http://www.orioncards.com/pl/

Macie może jakąś opinię o orioncards?
kingeri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hej,

To 'orioncards' troche mi przypomina podobna firme, z ktorej korzystam. Jest to ikobo www.ikobo.com i dzieki niej moge wyplacac $ w krajowych bankomatach (oczywiscie w PLN - oni codziennie podaja kursy, ale chyba jakies swoje). Przy czym przesylane (nadawane) pieniadze nie sa wplacane w gotowce, ale sa pobierane z konta 'nadawcy', rowniez na 'ikobo'. Scislej rzecz biorac: nadawca rejestruje sie na ikobo, wprowadza karty kredytowe i nastepnie dokonuje przelewow po prostu z tych swoich kart. Ikobo przesyla pieniadze na moje (ikobowskie) konto, a ja moge wyplacic je w Polsce, korzystajac z karty bankomatowej, ktora dostalem od nich.

Przy czym zdaje sie, ze waluta 'bazowa' jest dolar. Zaleta sa niskie prowizje (4% - a moze to nie malo?), tzn. od kazdych 50$ biora 2$. Ale to i tak lepsze niz np. Western Union (z ktorego tez korzystalem), ktorzy biora prowizje rzedu 10%.

marek
Az mi glupio ze tak malo biegam ostatnio
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

4% to mało? Żeby zarobic 4% twoje pieniądze muszą leżeć na twoim dobrze oprocentowanym koncie CAŁY ROK. Cztery procent rocznych zarobków to 10 dni pracy, ja niechętnie oddałbym dwa tygodnie mojej pracy pazernemu bankowi.

Ja już chyba wolałbym wybrać bank, który przyjmie na moje subkonto walutowe przelew bez prowizji, wypłacić i sprzedać w kantorze. Wyjdzie z pewnością taniej niż 4%
ENTRE.PL Team
kingeri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz racje PAwel, 4% rocznie to 10 dni, ktore bym wolal np. przelezec na plazy :)

Ale wole zaplacic 4% i zarobic kwote X, niz nie zaplacic i nie zarobic nic. Prosty wybor. I poki co % nie snia mi sie po nocach.

Zuwazylem, ze na tej stronie 'orioncards' podaja, ze Western Union bierze 20% :-) chyba przesadzaja troche, ale nawet te 10%, ktore doswiadczylem na sobie to sporo. Poza tym wyplata nie jest natychmiastowa - trzeba czekac na potwierdzenie przez nich (WU) nawet do pol godziny (w punkcie obslugi - czyli w polsce w praktyce oddzialy banku millenium) - troche to wkurzajace.

marek
Az mi glupio ze tak malo biegam ostatnio
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

w przyplywie duzego patriotyzmu myslalam o powrocie do polski i wtedy tez chcialam sie zorientowac jak to z bankami jest. Coprawda jestem w strefie euro wiec moze troche inaczej wygladac niz UK, ale pomijajac glupie pytanie pana w Banku ze polska tez chyba ma euro, to sprawa wyglada tak. Jak ma sie sub konto w funtach w kraju a ty masz zagranica konto ze SWIFTem albo IBN i jakis tam jeszcze jeden numer to przelewow miedzynarodowych ( w banku Ci wszystko podadza) to poprostu sam przelew robisz w UK na konto w polsce prowizja jest wtedy (poobno) najmniejsza. Mam kumpele ktora splaca kredyt studencki, to sie jej wieczorkiem spytam ile biora prowizji.
a z ciekawoscie w ktorej czesci UK chcesz byc? bo po pierwszym ;) pewnie czerwca tez sie tam wybieram
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Założyłem w PKO BP. Bank pobiera przy każdorazowym wpływie 15PLN niezaleznie od kwoty. Wypłata bez prowizji. Prowadzenie bezpłatne. Musiałem wpłacić tylko 80 funciaków,które bank zwraca przy likwidacji konta ( najwcześniej po miesiącu ).
Konto ma tzw. swift,czyli obsługuje przelewy międzynarodowe.
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chyba BPKO SA ma swój własny oddział w Londynie, i można chyba najtaniej zrobić  swift stamtąd do PL.
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ