Dlaczego idziemy na łatwiznę
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak sie czyta niektóre tematy na tym forum to dochodzę do wniosku, że ludzie strasznie na łatwiznę idą.
Typowe pytania to:
Jak mam trenować?
Ile gramów białka powinno być w diecie?
Jakie ćwiczenia mam robić na klatkę?
Gdzie kupić to, czy tamto?
Ja wiem, że wszyscy mamy prawo do zadawania tutaj pytań. Ja też to często robie, ale najpierw staram się na własną rękę odpowiedzi poszykać. A odpowiedź na wiele takich pytań jest w zasięgu ręki. Mam wrażenie, że wiele osób idzie na dużą łatwiznę. Mi w każdym razie na pytanie: "chce na wiosne wystartować w maratonie, jak mam się przygotować?" nie chce się odpowiadać.
Typowe pytania to:
Jak mam trenować?
Ile gramów białka powinno być w diecie?
Jakie ćwiczenia mam robić na klatkę?
Gdzie kupić to, czy tamto?
Ja wiem, że wszyscy mamy prawo do zadawania tutaj pytań. Ja też to często robie, ale najpierw staram się na własną rękę odpowiedzi poszykać. A odpowiedź na wiele takich pytań jest w zasięgu ręki. Mam wrażenie, że wiele osób idzie na dużą łatwiznę. Mi w każdym razie na pytanie: "chce na wiosne wystartować w maratonie, jak mam się przygotować?" nie chce się odpowiadać.
ENTRE.PL Team
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
PAwle mam po cichu nadziej ze nie jest ten post skierowany do mnie? bo ja wyczerpalam juz moja wiedze i to co moglam sprawdzilam, dlatego teraz szukam tutaj pomocy.
Co do innych pytan to sie zgodze ze czasami sa one bardzo proste i czesciowo odpowiec jest na stronach...ale tak to jest jak nie ma FAQ, bo tak szczeze wiekszosc tych pytan pojawia sie na 100% na wiosne, pozniej w ciagu roku tez, ale juz w mniejszej ilosci
Co do innych pytan to sie zgodze ze czasami sa one bardzo proste i czesciowo odpowiec jest na stronach...ale tak to jest jak nie ma FAQ, bo tak szczeze wiekszosc tych pytan pojawia sie na 100% na wiosne, pozniej w ciagu roku tez, ale juz w mniejszej ilosci
- Kazig
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A skąd wiesz, a może w tym rzecz, że tak jak na początku nie mamy informacji żadnych, na poszukiwany temat, to z czasem wiemy więcej i więcej, aż w końcu wiemy tyle, że w tym wszystkim się gubimy.
Może nie powiennem generalizować, ale tak mi się jakoś napisało.
Sam mimo, jakiegoś stażu, przeczytanej masy artkułów nadal nie wiem jak trenować, bo po prostu nie mam takich możliwości jak profis, że się mogą badać codziennie, próg i te sprawy.
Dlatego z rozwagą trzeba podchodzić do takich pytań.
To samo na alpinizm.pl i pytań o Blanka. Pewnie jest tak, że jedni piszą pryszcz na d***, inni, nie idź zabiejsz się i ktoś nie wie jak jest naprawdę.
Abstrahując od tego wszytskiego, to są tez lenie, którzy chcą mieć wszystko na tacy, a mój, czy Twój trud to co, nieliczy się?
Pozdrawiam wszystkich. Kazig.
Może nie powiennem generalizować, ale tak mi się jakoś napisało.
Sam mimo, jakiegoś stażu, przeczytanej masy artkułów nadal nie wiem jak trenować, bo po prostu nie mam takich możliwości jak profis, że się mogą badać codziennie, próg i te sprawy.
Dlatego z rozwagą trzeba podchodzić do takich pytań.
To samo na alpinizm.pl i pytań o Blanka. Pewnie jest tak, że jedni piszą pryszcz na d***, inni, nie idź zabiejsz się i ktoś nie wie jak jest naprawdę.
Abstrahując od tego wszytskiego, to są tez lenie, którzy chcą mieć wszystko na tacy, a mój, czy Twój trud to co, nieliczy się?
Pozdrawiam wszystkich. Kazig.
-
- Zaprawiony W Bojach
nie Caryca, nie chodzi mi o tematy twoje. Nie chodzi mi o pytania w stylu: "robię interwały 15x800m w tempie 2.05, a za miesiąc biegam maraton i chciałbym pobiec 4:30", bo to jest konkretny problem. Mi chodzi o inne pytania.
Dzisiaj na innym forum spytałem o doświadczenia innych z siodełkami triatlonowymi do roweru, ale nie pytałem o to jakie są siodełka do triatlonu, bo tych informacji w internecie jest aż za dużo. Podobnie jak planów treningowych do maratonu dla początkujących.
Dzisiaj na innym forum spytałem o doświadczenia innych z siodełkami triatlonowymi do roweru, ale nie pytałem o to jakie są siodełka do triatlonu, bo tych informacji w internecie jest aż za dużo. Podobnie jak planów treningowych do maratonu dla początkujących.
ENTRE.PL Team
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
uff,
Ale wyraznie widac ze nawet dostepne w internecie ksiazki sa nie otwierane.. tylko odrazu ktos zadaje swoje pytanie. Ale z tego co widze to na innych forach dosc czesto sie tak zdarza....
Kwestia doswiadczenia
Ale wyraznie widac ze nawet dostepne w internecie ksiazki sa nie otwierane.. tylko odrazu ktos zadaje swoje pytanie. Ale z tego co widze to na innych forach dosc czesto sie tak zdarza....
Kwestia doswiadczenia
- Stoyan
- Dyskutant
Coś mi się zdaje, że to może być o mnie - dopiero co wczoraj popełniłem tego typu temat w dziale trening. Nie liczyłem jednak, że ktoś napisze mi tam zaraz jakąś rozprawę - parę zdań też by mi wystarczyło, nawet drobna podpowiedź też jest dla mnie cenna. Jako początkujący biegacz-amator chciałbym odrazu biegać dobrze, ale brak mi czasu i niestety pieniędzy żeby kupować poradniki, przekopywać się przez sieć czy szukać trenera (jak ktoś mi doradził)... Jako dyletant nie miałem pojęcia, że temat jest szeroki jak rzeka. Odesłano mnie do książki Skarżyńskiego (kupię ją, ale nie szybko
) - póki co zostaje mi powertować sieć, co jednak zajmie trochę czasu - bo wiadomo - wiedza w sieci, choć darmowa, jest porozrzucana, nieusystematyzowana, w strzępkach... i nigdy nie wiadomo - co na 100% jest słuszne. Ale nie uważam, żebym chodził na łatwiznę...
Inna sprawa że FAQ byłoby naprawdę dobrym pomysłem
. Zdaję sobie sprawę że jest nad tym sporo pracy, ale to taka "zbiorowa wiedza", poparta doświadczeniem wilelu profesjonalistów - przydałoby się coś takiego. 
Pozdrawiam

Inna sprawa że FAQ byłoby naprawdę dobrym pomysłem

Pozdrawiam
"Proste plecy - prosty umysł" M. Ueshiba
- Murat
- Zaprawiony W Bojach
"Robię interwały 15 razy 800 m w 2.05,a za miesiąc chciałbym pobiec maraton w 4.30."
To też jest proste pytanie!-od razu widać,że facet nie da rady bo jest za cienki.
To też jest proste pytanie!-od razu widać,że facet nie da rady bo jest za cienki.

-
- Zaprawiony W Bojach
Hej, ja nie miałem zamiaru nikogo besztać, tylko tak mi przyszło do głowy, że łatwiej skłonić ludzi do odpowiedzi jak pytanie jest bardziej o podzielenie się doświadczeniami.
ENTRE.PL Team
-
- Zaprawiony W Bojach
Stoyan, ja Ci doradziłem trenera[..] - parę zdań też by mi wystarczyło, nawet drobna podpowiedź też jest dla mnie cenna. Jako początkujący biegacz-amator chciałbym odrazu biegać dobrze, ale brak mi czasu i niestety pieniędzy żeby kupować poradniki, przekopywać się przez sieć czy szukać trenera (jak ktoś mi doradził)... [..]

Ibex
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Ja juz wymieklem . Ludziom nie chce sie nawet poczytac calosci Forum . No wiec skoro sa leniwi to czemu im doradzac ? I tak palcem nie kiwna .
Poza tym mnostwo naiwnych w rodzaju "wy mi piszcie ksiazke bo ja tak chce " . Skoro nie maja szacunku dla czyjegos czasu to czemu mamy im wlasnie ten czas poswiecac ? Na drzewo banany prostowac !
Na kazdej porzadnej budowie , nowy kupuje flaszke i potem jeszcze przez kilka miesiecy lata po piwo . I nigdy na odwrot !
Poza tym mnostwo naiwnych w rodzaju "wy mi piszcie ksiazke bo ja tak chce " . Skoro nie maja szacunku dla czyjegos czasu to czemu mamy im wlasnie ten czas poswiecac ? Na drzewo banany prostowac !
Na kazdej porzadnej budowie , nowy kupuje flaszke i potem jeszcze przez kilka miesiecy lata po piwo . I nigdy na odwrot !
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Looking back:
- Friend
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:04
Czas to pieniądz, może trzeba ustalić cennik usługSkoro nie maja szacunku dla czyjegos czasu to czemu mamy im wlasnie ten czas poswiecac ?

(Edited by Friend at 8:02 am on Feb. 19, 2004)
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
- Oti
- Zaprawiony W Bojach
a mi sie wydaje ze dzieki temu forom zyje.
ja tam wole sie poprzebijac. najpiew troszke przez net zanim zadma jakies pytanie. ale co kto lubi .
niektorzy zadaja TAKIE dla ciebie wojtku Pawle trywialen glupawe pytanie innym sprawia radosc dania im odpowiedzi...norma...
z tego co zauwazylem takie watki szybko umieraja.
wiec to chyba proces natoralny.
a oprucz tego jak zapierwszysm razem zajrzalem na to forum to niewiedzialem zaco sie zabrac tyle tu fajnych zeczy jest wiec.......
"latwiej jest sie zapytac. moze ktos odpowie"
ja sie chyba powstrzymalem ... chyba.
ja tam wole sie poprzebijac. najpiew troszke przez net zanim zadma jakies pytanie. ale co kto lubi .
niektorzy zadaja TAKIE dla ciebie wojtku Pawle trywialen glupawe pytanie innym sprawia radosc dania im odpowiedzi...norma...
z tego co zauwazylem takie watki szybko umieraja.
wiec to chyba proces natoralny.
a oprucz tego jak zapierwszysm razem zajrzalem na to forum to niewiedzialem zaco sie zabrac tyle tu fajnych zeczy jest wiec.......
"latwiej jest sie zapytac. moze ktos odpowie"
ja sie chyba powstrzymalem ... chyba.
moje tipi twoim tipi
- Lacert
- Wyga
Może rzeczywiście niektórzy przesadzają z pytaniami.
Jednak warto pamiętać, iż znaczna część osób wchodząca na forum to kompletni malkontenci w sprawach biegania.
Jeszcze 3 miesiące temu śmieszyły mnie te rozmowy o butach i innych sprzętach, bo uważałem, iż aby poznać samotność długodystansowca wystarczy stary dres, trampki i odpowiedni nastrój. Książki, jakieś strony o bieganiu po co to przeglądać kiedy człowiek ledwo czas znajduje po pracy na bieganie, a żona narzeka że mieszkanie nie posprzątane.
Teraz mam już nieco inne podejście.
Wiem nowy lata po piwo, lecz proponuje spojrzeć na to z innej strony, teraz Ty odpowiesz na moje naiwne, banalne pytanie, a może kiedyś będziesz miał problem z dziedziny, którą ja się zawodowo zajmuje i wtedy napewno nie odmówie Ci pomocy.
Totalny amator
Jednak warto pamiętać, iż znaczna część osób wchodząca na forum to kompletni malkontenci w sprawach biegania.
Jeszcze 3 miesiące temu śmieszyły mnie te rozmowy o butach i innych sprzętach, bo uważałem, iż aby poznać samotność długodystansowca wystarczy stary dres, trampki i odpowiedni nastrój. Książki, jakieś strony o bieganiu po co to przeglądać kiedy człowiek ledwo czas znajduje po pracy na bieganie, a żona narzeka że mieszkanie nie posprzątane.

Teraz mam już nieco inne podejście.

Wiem nowy lata po piwo, lecz proponuje spojrzeć na to z innej strony, teraz Ty odpowiesz na moje naiwne, banalne pytanie, a może kiedyś będziesz miał problem z dziedziny, którą ja się zawodowo zajmuje i wtedy napewno nie odmówie Ci pomocy.
Totalny amator
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Czy to ma byc alibi do mnie ?Quote: from Lacert on 5:37 pm on Feb. 19, 2004

Articles in English:
Looking back:
Looking back:
- snake2
- Wyga
Quote: from wojtek on 5:06 am on Feb. 19, 2004
Ja juz wymieklem . Ludziom nie chce sie nawet poczytac calosci Forum . No wiec skoro sa leniwi to czemu im doradzac ? I tak palcem nie kiwna .
szkoda tylko, ze chcesz przenosić zwyczaje z budowy na forum, ktore dotychczas szczycilo sie wysokim poziomem. nie mozna zapominac o istocie Forum - jako miejsca w ktorym kazdy moze zadac pytanie w nadziei na odpowiedz. Inaczej "spece" zamknieci w wiezy z kosci sloniowej przestana byc wiarygodni a przede wszystkim przyjazni "zwyklym" biegaczom