Ebay
- AKITA SAN
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przeglądałem ofertę na amerykańskim ebay i zacząłem się zastanawiać jak to działa w praktyce?
Chodzi mi głównie o kwestie techniczne; jak płacicie?
Co z cłem? Koszty przesyłki?!
Proszę o udzielenie kilku pomocnych w ibejowych zakupach rad.
Szczególnie liczę na Pawła;)
Chodzi mi głównie o kwestie techniczne; jak płacicie?
Co z cłem? Koszty przesyłki?!
Proszę o udzielenie kilku pomocnych w ibejowych zakupach rad.
Szczególnie liczę na Pawła;)
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ja Ci polecam zwłaszcza sposób w jaki Paweł organizuje sobie odbiór przesyłki. Bardzo efektywny.
Pewbie czytałeś? Jesli nie - podeślę Ci link.
Pewbie czytałeś? Jesli nie - podeślę Ci link.
-
- Zaprawiony W Bojach

Z eBayem amerykańskim nie mam dobrego doświadczenia - jest tanio, ale przesyłki są bardzo drogie i w dodatku dopadną cię hieny od WATu i cła i trzeba się mocno nagimnastykować żeby tych dobrodziejstw państwa opiekuńczego uniknąć.
Niemiecki eBay jest dużo lepszy. Jak jeszcze znajdziesz drogę przerzutową do Polski, albo sam często jeździsz do Niemiec i masz gdzie odebrać zakupione przedmioty to zacznij kupować. A niemieckim eBay żyje i można tam kupić nowe markowe przedmioty w cenach 30-40% niższych niż w sklepie.
Rejestrujesz się tak jak na allegro (w ciągu tygodnia dostajesz pocztą potwierdzenie i kod), a potem to już kupwać, kupować, kupować.
(Edited by PAwel at 10:14 am on Feb. 4, 2004)
ENTRE.PL Team
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No to jako postscriptum podsyłam link
- AKITA SAN
- Zaprawiony W Bojach
Fredzio,ja to czytałem:hahaha:-śmiałem się chyba bardziej niż inni bo mam czasami podobne pomysły;),a teraz za przykładem Pawła próbuję oderwać się od Allegro i rozwinąć skrzydła na rynkach zachodnich,hehe!
Paweł,zgadzam się z Tobą,ale ja jestem bardziej anglojęzyczny i niemiecki ebay trochę mnie stopuje!Te ich rzeczowniki...
Jak mogę zapłacić kolesiowi z Berlina za wygraną aukcję? Paypal nie działa w Polsce(może posłuchamy Wojtka i wystosujemy dezyderat jakiś do tej firmy?!),za przelew walutowy muszę zapłacić bandycką prowizję w banku-za np10 euro chcą 25zł(!).Jak ty regulujesz te płatności?
Aha,i z tego co widzę to na niemieckim ebayu nie ma czegoś takiego jak cena minimalna:hejhej:?
Tak czy inaczej,zarejestrowałem się...
Paweł,zgadzam się z Tobą,ale ja jestem bardziej anglojęzyczny i niemiecki ebay trochę mnie stopuje!Te ich rzeczowniki...
Jak mogę zapłacić kolesiowi z Berlina za wygraną aukcję? Paypal nie działa w Polsce(może posłuchamy Wojtka i wystosujemy dezyderat jakiś do tej firmy?!),za przelew walutowy muszę zapłacić bandycką prowizję w banku-za np10 euro chcą 25zł(!).Jak ty regulujesz te płatności?
Aha,i z tego co widzę to na niemieckim ebayu nie ma czegoś takiego jak cena minimalna:hejhej:?
Tak czy inaczej,zarejestrowałem się...
-
- Zaprawiony W Bojach
mi problem z prowizjami odpada, bo pracuje w banku i nie biora ode mnie prowizji. Ale i tak mnie czasem zaskakują, bo banki niemieckie czasem wezma sobie 3 euro za przelew zagraniczny przychodzacy, którym mnie obciazają. Ale to ryzyko wkalkulowane - zrobiem jakies 10 transakcji i prowizję wzięto w 2 przypadkach.
mają cenę minimalną tylko ją od razu widzisz, bo od tej ceny zaczyna sie licytacja. Doprawdy nie rozumiem po po co jest ta niewidoczna cena minimalna na amerykańskim eBayu i Allegro - mnie w kazdym razie to irytuje. Bo to tak jakbym w sklepie spytał o cenę, a sprzedawca odpowiedział: "zgadnij".
mają cenę minimalną tylko ją od razu widzisz, bo od tej ceny zaczyna sie licytacja. Doprawdy nie rozumiem po po co jest ta niewidoczna cena minimalna na amerykańskim eBayu i Allegro - mnie w kazdym razie to irytuje. Bo to tak jakbym w sklepie spytał o cenę, a sprzedawca odpowiedział: "zgadnij".
ENTRE.PL Team
- AKITA SAN
- Zaprawiony W Bojach
Dokładnie!Niemcy to praktyczny naród.
Najlepsi są sprzedający,którzy po zakończeniu aukcji informują,że zapomnieli ustalić cenę minimalną i te wylicytowane 100zł to za mało...A wtedy tylko mordować!:bum:
Najlepsi są sprzedający,którzy po zakończeniu aukcji informują,że zapomnieli ustalić cenę minimalną i te wylicytowane 100zł to za mało...A wtedy tylko mordować!:bum:
-
- Zaprawiony W Bojach
Ebay a dokladniej oszustwa jakich dopuszczaja sie sprzedajacy to ostatnio ulubiony temat niemieckiej prasy. Dzisiaj czytalem o facecie ktory oferowal wszystkie mozliwe artykuly, kasowal pieniadze, a po jakims czasie pisal do czekajacego na towar kupujacego "jestem prawnikiem pana MĂźllera, ktory sprzedal panu w ebay rower, moj klient lezy w szpitalu w stanie spiaczki, dostarczenie towaru jest niemozliwe, zwrot pieniedzy bedzie trudny. Jestem upowazniony przez rodzine do prowadzenia negocjacji w celu zawarcia ugody...."
kledzik
kledzik
-
- Zaprawiony W Bojach
to Miller dotarł aż tam 
Niestety ryzyko zawsze istnieje. Po to są te wszystkie opinie, które zmniejszają prawdopodobieństwo wpadki.

Niestety ryzyko zawsze istnieje. Po to są te wszystkie opinie, które zmniejszają prawdopodobieństwo wpadki.
ENTRE.PL Team
- AKITA SAN
- Zaprawiony W Bojach
Paweł,czy po zarejestrowaniu na niemieckim ebay dostałeś od nich list z kodem? Jeśli tak to po jakim czasie?
Czy ten kod jest ukryty może pod jednym z 30 linków,które są w mailu?
Wogle nie wiem o czym oni do mnie rozmawiają...
Co za język!:szok:

-
- Zaprawiony W Bojach
Przeslij mi tego maila postaram sie tobie pomocQuote: from AKITA SAN on 1:44 pm on Feb. 8, 2004
Paweł,czy po zarejestrowaniu na niemieckim ebay dostałeś od nich list z kodem? Jeśli tak to po jakim czasie?

kledzik
-
- Zaprawiony W Bojach
o ile pamiętam to kod (wytłuszczony) był w centralnym miejscu listu, który otrzymałem kilka dni po zerejestrowaniu. Zobaczę w domu i ci napiszą więcej.
ENTRE.PL Team