Czeski Kusocinski

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Najslynniejszym czeskim maratonczykiem okresu miedzywojennego byl Oskar Heks. W 1932 roku zajal w Los Angeles 8. miejsce z wynikiem 2:41. Cieszyl sie w swej ojczyznie niezwykla popularnoscia, ktora wzrosla jeszcze bardziej gdy w 1936 roku odmowil udzialu w olimpiadzie berlinskiej. Byl to protest przeciwko rzadom Hitlera w Niemczech. Wielu wspolczesnych uwazalo, ze Czech mial duze szanse aby stanac na podium. Czyz nalezy sie dziwic, ze zostal aresztowany wkrotce po zajeciu Pragi przez hitlerowcow? W aktach nakazujacych odtransporowanie go do Theresienstadt widnieje adnotacja "RĂźckkehr unerwĂźnscht" (powrot niepozadany). W 1942 zostal przeniesiony do Auschwitz-Birkenau. Udalo mu sie o tyle, ze trafil do "Familienlager", specjalnego podobozu sluzacego do produkcji filmow propagandowych, mialy one pokazac swiatu komfortowe warunki w jakich przebywaja wiezniowie obozow koncentracyjnych. W roku 1943 zaprzestano produkcji tych filmow i w nocy 8 na 9 marca wyslano wszystkich wiezniow Familienlager, w tym Heksa, do komor gazowych.

Obrazek

Na zdjeciu Oskar Heks z lewej

kledzik
PKO
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czytając tekst zastanawiałem się, czy już jestem ostatnim pokoleniem, któremu na wspomnienie komór gazowych przechodzi dreszcz po plecach.

Ech Niemcy, Niemcy, upłynie jeszcze kolejne 60 lat zanim zapomnimy coście zrobili.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Smutne,
dla mnie mojego pokolenia czasy wojenne to jakaś bardziej baśń, niż historia,
do czego to mogło dojść, żeby ludzie wysyłali ludzi do komór gazowych nie do pomyślenia....
i to raptem 50 lat temu
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ