Nowy rekord swiata na 30 km

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Podczas dopiero co zakonczonych miedzynarodowych zawodow lekkoatletycznych w Warstein zostal ustanowiony nowy rekord swiata w biegu na 30 km kobiet. 30-letnia Kenijka Tegla Loroupe wynikiem 01:45.50 pobila rekord ustanowiony jeszcze w 1988 roku przez Karoline Szabo o az 1.15 minuty.

Pierwotnie Tegla Loroupe planowal pobic za jednym razem az 4 rekordy. Mianowicie w biegu godzinnym, na 20 km, na 25 km i na 30 km. Nie do konca wyleczone przeziebienie spowodowalo, iz zdecydowala sie skoncentrowac jedynie na wyniku ostatniego z tych dystansow.

Obrazek

Tegla Loroupe jest 2-krotna zwyciezczynia maratonu nowojorskiego i 3-krotna mistrzynia swiata w polmaratonie. 75 okrazen stadionu w przeciwienstwie do biegow ulicznych, zostalo przez Miedzynarodowy Zwiazek Lekkiej Atletyki uznane za "prawdziwy" rekord.

Nagrode w wysokosci 5000 tysiecy euro biegaczka przeznaczyla w calosci na budowe szkoly dla 600 "dzieci ulicy" w kenijskim miescie Kapenguria. Szkola nazywac sie ma "Tegla Loroupe Academy" . Sama Tegla w dziecinstwie uczeszczala do szkoly w tajemnicy przed ojcem, ktory jej tego kategorycznie zabronil.

kledzik
PKO
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego zdjecia widac, ze jest znacznie pochylona do przodu - to zdjecie z finiszu?
A ta nagroda wydaje mi sie jakas symboliczna. Czy to z racji niestandardowego dystansu?

(Edited by romek at 10:48 pm on June 8, 2003)
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from romek on 7:06 pm on June 8, 2003

A ta nagroda wydaje mi sie jakas symboliczna. Czy to z racji niestandardowego dystansu?
Wydaje mi sie, ze zawody nie nalezaly do tych wysokiej rangi. Bieg obserwowalo zaledwie 1000 kibicow, mimo ze pogoda byla wspaniala.

kledzik
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ