no właśnie - studiuję psychologię i mam napisać esej na wybrany, interesujący mnie temat. jakis czas temu zacząłem biegać więc interesuje mnie bieganie. wymyslilem sobie że napiszę coś o, jak to sobie roboczo nazwałem przeżyciach krańcowych podczas biegania... ciekaw jestem czy ktos robil badania na temat przezyc zwiazanych z bieganiem, szczegolnie z bieganiem maratonow...
pytanie do Was: czy mozecie mi pomoc podając jakieś nazwiska, ew. tytuły książek?
bieganie a przeżycia krańcowe (?)
- Arach
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
kurcze pisalem pisalem ten post i nagle komputer mi sie wykrzaczyl
w skrocie: chodzi mi o przezycia wewnetrzne towarzyszace bieganiu, odbierane przez biegaczy jako niezwykle, niesamowite, majace wartosc duchowa, mistyczna nawet Mieliscie jakies takie akcje? cos jak w watku "Podroz do granic mozliwosci" na forum1.
A moze jak postrzegacie cierpienie towarzyszace czasem bieganiu?
Poza tym jeszcze interesuje mnie jaki dlugofalowy wplyw ma bieganie na Wasze zycie duchowe?
No i caly czas szukam literatury, najlepiej po polsku na te tematy.
Troche po angielsku znalazlem juz na sieci: jakby kogos interesowalo moze zaczac szukac od ang. slow kluczowych "flow" i "the zone"
pozdrawiam
Arach
w skrocie: chodzi mi o przezycia wewnetrzne towarzyszace bieganiu, odbierane przez biegaczy jako niezwykle, niesamowite, majace wartosc duchowa, mistyczna nawet Mieliscie jakies takie akcje? cos jak w watku "Podroz do granic mozliwosci" na forum1.
A moze jak postrzegacie cierpienie towarzyszace czasem bieganiu?
Poza tym jeszcze interesuje mnie jaki dlugofalowy wplyw ma bieganie na Wasze zycie duchowe?
No i caly czas szukam literatury, najlepiej po polsku na te tematy.
Troche po angielsku znalazlem juz na sieci: jakby kogos interesowalo moze zaczac szukac od ang. slow kluczowych "flow" i "the zone"
pozdrawiam
Arach