Ilu jest biegaczy w Polsce?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przeczytałem ostatnio, że w imprezach organizowanych przez klub SCC w Berlinie w zeszłym roku wzięło udział ponad 100 tyś. biegaczy. W zwiazku z tym przyszło mi do głowy pytanie ilu w Polsce jest biegaczy.
Czy ktoś próbował to policzyć? Poza tymi, którzy startują w zawodach, ciekawe ilu w naszym kraju jest ludzi, którzy wiedzą co to założyć dres i buty i pójść potruchtać po osiedlu czy parku, którzy nawet nie mają pojęcia o tym, że w kraju organizowane są lokalne biegi masowe, wydawane kalendarze itp.
Strzelam: 50.000 biegaczy i 2000 startujących w zawodach. Co wy na to?
Czy ktoś próbował to policzyć? Poza tymi, którzy startują w zawodach, ciekawe ilu w naszym kraju jest ludzi, którzy wiedzą co to założyć dres i buty i pójść potruchtać po osiedlu czy parku, którzy nawet nie mają pojęcia o tym, że w kraju organizowane są lokalne biegi masowe, wydawane kalendarze itp.
Strzelam: 50.000 biegaczy i 2000 startujących w zawodach. Co wy na to?
ENTRE.PL Team
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
Też strzelam 40,000 biegaczy i 4,500 startujących w zawodach. Pewnie się mylę ale co mi tam. 

W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
- adamm
- Administrator
- Kontakt:
No, wreszcie zamknąłem ankietę, która nawiedzała stronę główną od czasów prehisto... ale nie o tym chciałem mówić.
Skoro od czasu do czasu Bieganie wyświetla Wam reklamę, to niech coś z tego będzie: za tą reklamą stoi system trackingowy, który namierzył takie dane:
Ilość użytkowników (nie odwiedzin, użytkowników), którzy zawędrowali do Biegania:
- w styczniu: 2796
- wogóle: 25236
Jak sensowne są te dane? W/g mojej oceny plus minus 10%. Ilu odwiedzających Bieganie to biegacze? Hmm... Jaki procent biegaczy używa i-netu i trafia do naszego serwisu? Hmm...
Oto jest pytanie.
Skoro od czasu do czasu Bieganie wyświetla Wam reklamę, to niech coś z tego będzie: za tą reklamą stoi system trackingowy, który namierzył takie dane:
Ilość użytkowników (nie odwiedzin, użytkowników), którzy zawędrowali do Biegania:
- w styczniu: 2796
- wogóle: 25236
Jak sensowne są te dane? W/g mojej oceny plus minus 10%. Ilu odwiedzających Bieganie to biegacze? Hmm... Jaki procent biegaczy używa i-netu i trafia do naszego serwisu? Hmm...
Oto jest pytanie.
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
- Janek
- Zaprawiony W Bojach
Myślę, że warto jeszcze uwzględnić młodzież szkolną, nie zawsze biegającą z własnej nieprzymuszonej woli. A jeśli chodzi o całkiem dobrowolnych dorosłych biegaczy w Polsce, nawet tych nie startujących w "masowych" imprezach, to szacuję ich liczbę jedynie na ok. 10 000.
- Bennet
- Administrator
- Kontakt:
Niestety, z biegających znajomych, na palcach jednej ręki mogę policzyć tych, którzy zaglądają do Internetu więc wszelkie statystyki odwiedzin biorą w łeb.
Z biegających, których widuję, większość bierze udział w biegach, ale są i tacy, którzy mimo tego, że biegają już przeszło 10 lat nigdy żadnego nie zaliczyli i takich, w stosunku do startujących jest pewnie większość.
Liczba 10.000 biegających wydaje mi się mocno zaniżona...
Z biegających, których widuję, większość bierze udział w biegach, ale są i tacy, którzy mimo tego, że biegają już przeszło 10 lat nigdy żadnego nie zaliczyli i takich, w stosunku do startujących jest pewnie większość.
Liczba 10.000 biegających wydaje mi się mocno zaniżona...
No i co mam tu teraz napisać? ;)
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
a ja tylko dodam ,że na uczelniach na kilkanaście tysięcy studiujących ciężko zebrać nawet 10 biegających i to wiem z własnych obserwacji, a w biegach masowych większość to biegacze powyżej 40 roku życia. Ale zauważyłem też ,że każdego roku przybywa biegającej młodzieży i to jest optymistyczna perspektywa dla naszego społeczeństwa.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Pozdr. Artur
- Mirkas
- Zaprawiony W Bojach
W tym roku we wszystkich polskich maratonach (19)wystartowało 3242 osoby (polaków).Mysle ze to mozna pomnozyć przez 3 do 5 ,co da liczbe w ogóle startujacych w zawodach. Jest wiec około 9700 do 16000 osób startujacych. Pewnie sie nie pomyle jak te liczby znowu pomnożę przez 3 do 5- co da liczbę osób w ogóle biegających. Tj.29 tys do 80tys.Rozrzut duzy.
Ale opieram to na obserwacjach ilu moich znajomych startujacych biegaczy startuje w maratonach.Z czegoś trzeba wyjść. Kto da więcej
Ale opieram to na obserwacjach ilu moich znajomych startujacych biegaczy startuje w maratonach.Z czegoś trzeba wyjść. Kto da więcej

Mirek K
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Mam złe wiadomości.
Połowa zarejestrowanych zawodników w Polsce to niestety zawodnicy piłki nożnej.
R.
Połowa zarejestrowanych zawodników w Polsce to niestety zawodnicy piłki nożnej.
R.
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
ponad 3000 ukończyło minimum raz maraton w 2003. Jeśli dodamy ze niektórzy biegają tylko np na 5,10, 15 i półmaratony to stawiam,że na pewno jest w polsce 5000 biegaczy
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
- AKITA SAN
- Zaprawiony W Bojach
Czy jest to 20 czy 50tys?Raczej ta pierwsza liczba,a muszę dodać,że z natury jestem optymistą;)
Porównując z Niemcami jesteśmy tak czy inaczej w okresie neandertalskim rozwoju kultury fizycznej.Statystyki podają,że regularny jogging uprawia około 2 MILIONÓW Niemców!!!
Porównując z Niemcami jesteśmy tak czy inaczej w okresie neandertalskim rozwoju kultury fizycznej.Statystyki podają,że regularny jogging uprawia około 2 MILIONÓW Niemców!!!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zaskoczyly mnie dane podane przez Adamma-ze tak duzo, zaskoczenie przejawia sie tym ze nie widze przelozenia na osoby faktycznie biegajace. Jezeli biegam w dzien powszedni i spotkam 4-ch biegaczy to jest mi bardzo milo. W niedziele biega moze 40 osób i to w rozbiciu chyba na 4-ry grupy. Nie licze oczywiscie zawodnikow, tylko tych co robia to amatorsko.
Pozdr. Artur