Czwarta lekcja wuefu
- Bennet
- Administrator
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Nasi mądrzy inaczej politycy wymyślili, że rezygnując z czwartej lekcji wuefu w szkołach uda się zaoszczędzić 275 mln zł. Proponowana "oszczędność" dotknie około 5 mln uczniów. Posługując się kalkulatorem (tak jak politycy nie używając głowy) policzyłem, że zupełnie likwidując wuef, że można zaoszczędzić 1,1 mld złotych... Ale jestem "mądry"...
Co Wy na to?
Co Wy na to?
No i co mam tu teraz napisać? ;)
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem gdzie to przeczytałem, ale - cytuję z pamięci - "naszej gospodarce najbardziej pomogłoby bombardowanie na ulicy Wiejskiej w Warszawie". Dorzuciłbym do tego jeszcze Aleje Ujazdowskie.
ENTRE.PL Team
- RobertD
- Zaprawiony W Bojach
obawiam się, że ci kretyni nas po prostu okradają pod pretekstem koniecznych osczędnosci budżetowych i niebezpieczeństwa katastrofy gospodarczej. czyste sk..syństwo. szkoda gadać.
- Dabek
- Stary Wyga
A z oszczędności wyszło to że z 3 lekcji wfu, teraz są dwie i to zwykle bylejak prowadzone. Chyba nie muszę mówić do czego może doprowdzić takie oszczędzanie.
"Weakness is temporary..."
-
- Zaprawiony W Bojach
W telewizji prowadzona jest teraz akcja na rzecz dzieci z wadami krêgos³upa.
Czy wiecie, jaki procent dzieci w Polsce cierpi na skoliozê? 70%!!
To s± przera¿aj±ce statystyki.
Odebranie dzieciom zajêæ WF jest w tym kontek¶cie jednoznaczne z odebraniem im jedynego ¶rodka profilaktyki. Zw³aszcza dzieciom z ma³ych miasteczek i wsi, gdzie infrastruktura sportowo-rekreacyjna jest s³abo rozwiniêta, albo nie ma jej w ogóle.
Czy wiecie, jaki procent dzieci w Polsce cierpi na skoliozê? 70%!!
To s± przera¿aj±ce statystyki.
Odebranie dzieciom zajêæ WF jest w tym kontek¶cie jednoznaczne z odebraniem im jedynego ¶rodka profilaktyki. Zw³aszcza dzieciom z ma³ych miasteczek i wsi, gdzie infrastruktura sportowo-rekreacyjna jest s³abo rozwiniêta, albo nie ma jej w ogóle.
- Mariusz
- Zaprawiony W Bojach
Moje dziecko chodzi do pierwszej klasy szkoły podstawowej i na 28 uczniów 10 jest skierowanych na zajęcia korekcyjne na basenie z powodu wady kręgosłupa!Całe szczęście,że moja córka nie należy do nich.Być może jest to zasługa uczęszczania przez dwa lata na zajęcia ze szkółki baletowej.
Obecnie sam funduję mojemu dziecku dodatkowo co najmniej dwie godziny tygodniowo marszobiegów w terenie,oprócz basenu w szkole i zajęć z wf.
(Edited by Mariusz at 10:07 am on Nov. 28, 2001)
Obecnie sam funduję mojemu dziecku dodatkowo co najmniej dwie godziny tygodniowo marszobiegów w terenie,oprócz basenu w szkole i zajęć z wf.
(Edited by Mariusz at 10:07 am on Nov. 28, 2001)
-
- Zaprawiony W Bojach
Mariusz, bardzo s³usznie.
Warto jednak wiedzieæ, ¿e etiopatologia skoliozy jest nieznana. Intensywna aktywno¶æ fizyczna mo¿e dziecko uchroniæ przed wadami postawy, ale niekoniecznie. W sumie jest to loteria, co przyznaj± wszyscy specjali¶ci. Jak to okre¶li³ mój rehabilitant: na kogo padnie, na tego bêc.
Mo¿na zapobiegaæ, ale bez 100-procentowej gwarancji, ¿e profilaktyka bêdzie skuteczna. Podobno wady krêgos³upa ujawniaj± siê w co drugim pokoleniu..
Warto jednak wiedzieæ, ¿e etiopatologia skoliozy jest nieznana. Intensywna aktywno¶æ fizyczna mo¿e dziecko uchroniæ przed wadami postawy, ale niekoniecznie. W sumie jest to loteria, co przyznaj± wszyscy specjali¶ci. Jak to okre¶li³ mój rehabilitant: na kogo padnie, na tego bêc.
Mo¿na zapobiegaæ, ale bez 100-procentowej gwarancji, ¿e profilaktyka bêdzie skuteczna. Podobno wady krêgos³upa ujawniaj± siê w co drugim pokoleniu..
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
a ja mam nadzieję ,że kiedyś moje dzieci (w przyszłości jak będę miał) będą uprawiały sport. I będzię mi wisiały zagrywki politykow odnośnie w-fu bo sam pójdę z nimi na boisko pograć czy pobiegać...bo to też od nas zależy wpajanie następnemu pokoleniu sportowego trybu życia !!!!!! 
I to nic nie kosztuje trzeba tylko chcieć.

I to nic nie kosztuje trzeba tylko chcieć.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
- Mariusz
- Zaprawiony W Bojach
Zapewne wszystkich przypadków skoliozy nie da się wyeliminować.To prawda.Nie chcę mi się tylko wierzyć,że te 70% procent dzieci chorych na skoliozę w Polsce, to tylko uwarunkowania genetyczne a nie przede wszystkim zaniedbania w rozwoju ruchowym dziecka już praktycznie od kołyski.Do tego dochodzą niewłaściwe warunki dorastania dziecka(złe łóżeczka,wadliwe wózki).Potem dochodzi szkoła w której często siedzi się pogiętym jak paragraf.No i wreszcie fatalny stan zajęć z wf.Recepta gotowa na skoliozę.
Dobrze,że o skoliozie teraz tak dużo w mediach.Może przyniesie to jakiś pozytywny efekt.
Dobrze,że o skoliozie teraz tak dużo w mediach.Może przyniesie to jakiś pozytywny efekt.
-
- Zaprawiony W Bojach
Do tego katalogu czynników sprzyjaj±cych rozwojowi choroby doda³abym jeszcze zanieczyszczenie ¶rodowiska. Skolioza to choroba cywilizacyjna. W plemionach ¿yjacych w dorzeczu Amazonki nie ma skrzywieñ krêgos³upa.
Ciekawe, jak taka statystyka wygl±da w innych europejskich krajach...?
Ciekawe, jak taka statystyka wygl±da w innych europejskich krajach...?
- Mariusz
- Zaprawiony W Bojach
Oto ciekawy link o skoliozie i profilaktyce:
http://www.poradnikmedyczny.pl/archiwum_wyn/292
(Edited by Mariusz at 12:11 pm on Nov. 28, 2001)
http://www.poradnikmedyczny.pl/archiwum_wyn/292
(Edited by Mariusz at 12:11 pm on Nov. 28, 2001)