Waga Analityczna - Którą wybrać

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
TheBajor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Jestem tutaj nowy i to mój pierwszy post więc mam nadzieję że piszę go w dobrym dziale i liczę na Wasze wsparcie ;)
Od niedawna zacząłem biegać ale chciałbym wiedzieć czy zachodzą w moim organizmie jakieś zmiany z tego tytułu. Zastanawiam się nad kupnem dobrej wagi analitycznej w dobrej cenie . Czy może jakąś polecicie z własnego doświadczenia ?
Myślałem o takiej -> http://triexpert.pl/tanita-waga-i-anliz ... zowej.html
New Balance but biegowy
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z moich doświadczeń żadna z takich wag nie da Ci dobrego pomiaru. Używałem dość drogich modeli Tanita i wiem, że dawały w moim przypadku mocno zaniżone wyniki (chciałbym mieć tyle fatu hehehe). Z tego co czytałem w i-necie, opinie innych ludzi były podobne.
TheBajor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

deepblue pisze:Z moich doświadczeń żadna z takich wag nie da Ci dobrego pomiaru. Używałem dość drogich modeli Tanita i wiem, że dawały w moim przypadku mocno zaniżone wyniki (chciałbym mieć tyle fatu hehehe). Z tego co czytałem w i-necie, opinie innych ludzi były podobne.
A jeśli mogę wiedzieć skąd wiedziałeś że są zaniżone ? Jakieś wizyty u dietetyka z profesjonalnym urządzeniem do pomiaru ?
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

TheBajor pisze:
deepblue pisze:Z moich doświadczeń żadna z takich wag nie da Ci dobrego pomiaru. Używałem dość drogich modeli Tanita i wiem, że dawały w moim przypadku mocno zaniżone wyniki (chciałbym mieć tyle fatu hehehe). Z tego co czytałem w i-necie, opinie innych ludzi były podobne.
A jeśli mogę wiedzieć skąd wiedziałeś że są zaniżone ? Jakieś wizyty u dietetyka z profesjonalnym urządzeniem do pomiaru ?
Ktoś kto ma fałdę tłuszczu na brzuchu nie ma body fatu poniżej 10% na pewno ;-) A dietetyk posłuży się jedynie podobnym urządzeniem w technologii BIA. Pogoogluj, jest masa artykułow na temat dokladności tej metody.
__kamil__
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 75

Nieprzeczytany post

Szkoda czasu na takie glupoty. Zadna zwykla waga Ci nie da takich pomiarow z duza dokladnoscia. Jedynie specjalistyczne badania.
Kup najzwyklejsza wage i juz. Przeznacz pieniadze na diete i patrz w lustro. Ukladam diety i wiem ze dla ludzi najwazniejsza jest waga... a niestety to lustro pokazuje prawdziwe efekty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jupiter
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja miałem wykonane badanie na Tanita BC 420 SMA i w przeciągu godziny na sprzęcie " domowym" BC-601 . Wyniki bardzo zbliżone co do wielkości wartości( waga , nawodnienie ,tłuszcz wisceralny. Największa rozbieżność to pomiar tkanki tłuszczowej ( w tej chwil nie pamiętam ale chyba coś koło 1-2%) . To znaczy lepiej "wyglądałem " na domowej . Wynik na domowej kiedy oscylował w granicach 8-9% to w rzeczywistości to nieźle już wyglądało .
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

W domu mam taką tanią z lidla (sanitas sbf70). Ma apke na androida i dziala przez BLE wiec latwo pilnowac trendów. Czasami mam szanse zbadac sie na Tanita BC1000 i wrzucic do garmin connecta

Tanita ma wiecej danych no i laczy sie z GC (przez ant+ i apke androidowa lub jakis stary zegarek typu 910xt) ale cena 10x wyzsza :)

Porownanie wynikow ktore badane sa przez obie wagi: z dzis (na swojej badalem sie o 7 rano na BC1000 ok 10 jeszcze przed sniadaniem)

Tkanka tłuszczowa: tanita bc1000 14,29 % sanitas sbf70 15,2%
Woda w organizmie: tanita bc1000 60,78 % sanitas sbf70 59.0%
Tkanka mięśniowa: tanita bc1000 58,49 kg sanitas sbf70 43.6%

Tanita wage miesniowa estymuje w kg a sanitas w % . Generalnie wyniki sa zblizone ale oczywiscie nawazniejszy jest trend w czasie. Jeden pomiar imho nic nie daje.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
marta61
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja wybrałam wagę od Wag Wielkopolskich - nie żałuje, świetnie działa i jest bardzo poręczna
ODPOWIEDZ