Żle wyznaczony dystans biegu

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
łowca
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bieg (dystans) był bez atestu PZLA
Oficjalny dystans - 5 km. 3 okrążenia po trasie. Po tym, jak mój wynik był fatalny - przyjąłem, że po prostu pobiegłem fatalnie, bo zimno , wiatr, kontuzja, przerwa w treningach i inne takie.
Po tym, jak na FB pojawiły się głosy, że z trasą coś było 'nie tak' - przeniosłem trasę na google maps i okrążenie zamiast 1667 m (lub coś koło tego) wyszło mi 1800 m. To daje dystans 5,4 km zamiast 5. To jest 8 % różnicy.

Z pomiarem czasu tez było wesoło.
Jest zdjęcie, na oficjalnej stronie biegu, jak zwycięzca wpada na metę i zegar (ten oficjalny) pokazuje 14:13.
Oficjalny czas zwycięzcy w oficjalnych wynikach : 16:57

Czy ktoś miał podobną 'przygodę' ?
Zaznaczam - żadnych protestów składać nie mam zamiaru, na FB afery nie będę pompował. Ciekawi mnie tylko, czy to był jednostkowy wypadek, czy tez podobne 'nieprecyzyjności' na biegach się zdarzają częściej?
... bo ja muszę być w ruchu, słyszeć wiatru świst w uchu ...

Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Tak zdarzają się. Atest jest jedyną gwarancja (choc i tak nie 100%, bo 100% nigdy nie ma). Większość organizatorów nawet jak nie ma atestu toi stara się dokadnie wymierzyć trasę, ale niektórzy nie przykładają do tego wielkiej uwagi. Warti poczytać opinie o poprzedniach edycjach żeby nie nadziać się an taką niespodziankę.
Krzysiek
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

łowca pisze:
Jest zdjęcie, na oficjalnej stronie biegu, jak zwycięzca wpada na metę i zegar (ten oficjalny) pokazuje 14:13.
A która firma mierzyła czas?
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

ruh hożuf pisze:
łowca pisze:
A która firma mierzyła czas?
Moze im się zegar weyzerował, za późno go uruchomili czy coś, pomiar wydaj e się być wiarygodny, bo w Polsce nie ma zawodnika, który byłby w stanie pobiec 5,4 km w 14:13. Nikt nie pobiegnie raczej takiego dystansu poniżej 15 minut i to mówię o najlepszych w Polsce w najlepszych życiowych wynikach.
Krzysiek
łowca
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z czasem to wiem, że pokazywało się nieprawidłowo - bo wyniki, które były wywieszone (w Internecie) jako oficjalne, są 'normalne'. Pomiary robiła firma Inessport.

Co do dystansu, to była chyba inna trasa niż rok temu, i pewnie stąd 'spuchła'. Rok temu nie biegałem tam, to nie wiem na 100% jak było.
... bo ja muszę być w ruchu, słyszeć wiatru świst w uchu ...

Obrazek
ODPOWIEDZ