Moda na bieganie mija?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ostatnio wybrałem się wcześnie rano na lokalne popularne truchtowisko,
nie widziałem żywego biegacza. Nie było chłodno i nie padało.
Wieczorami widuję pojedyncze sztuki, ale tłumy to to nie są :P
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

spokojnie! nowy nabór będzie przed Sylwestrem (żeby zmieścić się w gajer i suknię)
oraz po Nowym Roku-spalanie świąt, postanowienia noworoczne :tonieja:
w lutym będzie już pusto, w maju pojawią sie gwiazdy wybierające się latem na urlop nad morzem, żeby zmieścic się w kostiumy :bum:
tak to w moim mieście wygląda :spoko:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Lisciasty pisze:Ostatnio wybrałem się wcześnie rano na lokalne popularne truchtowisko,
Coś jest na rzeczy, ciekawe jak to będzie z bieganiem w Polsce. Ciekawe jakie będą frekwencje na tegorocznych masowych jesiennych biegach - choć ta nie mówi wszystkiego.
katekate pisze:w maju pojawią sie gwiazdy wybierające się latem na urlop nad morzem, żeby zmieścic się w kostiumy
Oooooooo, byłem, widziałem, chodziłem po plaży nad Bałtykiem. Kobiety to jeszcze jako-tako się trzymają, widać, że jakieś tam myślenie o sylwetce jest, ale faceci to już prostu nie można na nich patrzeć. Spotkać jakiegoś szczupłego to prawie jak trafić całą białą krowę na polskich pastwiskach. Jezu, jacy my jesteśmy grubi (jako społeczeństwo) !!!

p. krunner
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

Polska jest krajem najszybciej tyjącym w Europie :lalala:
ja z nerwów :oczko: nie łażę wieczorami po 'kurorcie' bo mnie szlag trafia jak widzę jak się luidzie objadają i piją :bum: młodzi ludzie...
na urlopie sport uprawia może ze 2% wczasowiczów :ojoj:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

U mnie na dwa miesiace przed maratonem widac zdecydowanie wzrost aktywnosci. Oprocz "starych" biegaczy pojawiaja sie nowi.
Trzeba przeczekac do listopada I znowu bedezie spokoj :).
Co do mody, to moze i dobrze ze mija. Latwiej sie bedzie zapisac na jakis bieg, I co najwazniejsze nie bedzie trzeba biegac w tloku.
katekate pisze: bo mnie szlag trafia jak widzę jak się luidzie objadają i piją :bum: młodzi ludzie...
Kazdy spedza swoj wolny czas jak chce, nie rozumie twojego oburzenia. Bedac grubasem tez mozna byc szczesliwym :)
Musisz przyjac ze Twoj swiatopoglad jest tylko Twoj I nie obowiazuje (na szczescie) innych, kazdy odpowiada za siebie.
Bedzie wtedy mniej podwodow do "trafiania szlaka". :hejhej:
upoconejajka
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:40

Nieprzeczytany post

A ja zauważyłem pewne przesunięcie sporej grupy biegaczy w stronę biegów ekstremalnych typu Katorżnik, Runmageddon.
Coraz więcej osób startuje i wyrastają coraz to nowe zawody tego typu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zgodnie z definicją ze Słownika Języka Polskiego, moda to:

«krótkotrwała popularność czegoś nowego w jakiejś dziedzinie»

Tak więc być może, moda przeminie, ale jestem pewien, że długterminowa popularność pozostanie.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czyli kto sie wciagnal bedzie biegal, a odpadna biegacze dorazni i pokazowi ;)
speedy morąg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie. Mnie ta moda właśnie wciągnęła. Nie powiem jest ciężko (astma), ale póki co jestem zawzięty. Obym tylko wytrwał :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kilka lat temu jechałem o 23:00 przez Stutgart, jechałem obok jakiegoś parku. Tam było znacznie więcej ludzi biegających niz u nas się widuje nawet w najbardziej pouplarnych miejscach. Więc będzie dobrze. :)
speedy morąg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Większe miasta chyba to w sobie mają - parki to miejsca gdzie ludzie biegają z dala od spalin itp. Ja mieszkam w małym mieście ok 15 tys. - jest tu dużo miejsc do biegania. Do tego urokliwych - wkońcu Mazury. Spotkać kogoś biegnącego w centrum to rzadkość.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trochę o tym pisał Rafał Drzewiecki artykule "Dzieci pierdoły" w weekendowym wydaniu DGP.
O załamaniu sportowych wyników mówią też trenerzy - mimo specjalistycznych planów wysiłkowych, nowoczesnego sprzętu i odzieży, ogólnodostępnych siłowni czy placów do ćwiczeń osiągnięcia sportowe są - delikatnie mówiąc - mizerne. I to mimo że sport uprawia dziś dwa razy więcej osób niż 20 - 30 lat temu. Tyle że to ćwiczenia tylko do pierwszego potu. Psycholodzy mówią o syndromie nadmiaru możliwości i wynikającego z tego braku wytrwałości. Młodzi rezygnują z doskonalenia się w danej dziedzinie, jeśli tylko napotkają pierwszą trudność. Od razu próbują nowych rzeczy. W konsekwencji mamy mnóstwo nowych dyscyplin, hobby czy możliwości spędzania wolnego czasu. Wszystko to jednak robią po łebkach, żeby tylko zaliczyć, żeby się pokazać na słitfoci w portalu społecznościowym.
Polecam. O bieganiu jest tam niewiele więcej, jest dużo ogólnie o marnej kondycji naszego społeczeństwa "pierdołów".
upoconejajka pisze:A ja zauważyłem pewne przesunięcie sporej grupy biegaczy w stronę biegów ekstremalnych typu Katorżnik, Runmageddon.
Ekstremalna to jest próba poprawienia się o kilka minut na 10 km. "Biegi ekstremalne" to przy tym jak zapasy w kisielu w porównaniu do zapasów na macie. Kiedyś trafnie ktoś zauważył, że dawniej dzieci na podwórku prawie codziennie miały taki runmagedon.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
upoconejajka
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:40

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:
upoconejajka pisze:A ja zauważyłem pewne przesunięcie sporej grupy biegaczy w stronę biegów ekstremalnych typu Katorżnik, Runmageddon.
Ekstremalna to jest próba poprawienia się o kilka minut na 10 km. "Biegi ekstremalne" to przy tym jak zapasy w kisielu w porównaniu do zapasów na macie. Kiedyś trafnie ktoś zauważył, że dawniej dzieci na podwórku prawie codziennie miały taki runmagedon.
Zwał jak zwał. Jednak ludzie startujący w takich zawodach już nieco inne treningi stosują, więc na ulicach biegają rzadziej.
Yota_czems
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48 minut

Nieprzeczytany post

Mi sie wlasnie wydaje, ze jest coraz wiecej ludzi, biegajacych po ulicach i faktycznie chyba tak jest. Porownujac swoje osiedle jeszcze pare lat temu, a teraz co sie dzieje - widac roznice. Jak wybiegam sobie jak zawsze wieczorem zrobic swoje 5 km, to widze mnostwo osob biegajacych. Kiedys tak nie bylo. Pare lat temu czesto biegalem sam i nikogo nie spotykalem po drodze. Teraz co chwile, usmiech i pozdriawianie sie nawzajem - to jest fajne :)
Vault Dweller
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:30

Nieprzeczytany post

A mi się wydaje, że biegających widać o wiele mniej.
Parę lat temu wybijając na trasę o rozsądnej godzinie (za dnia), przy w miarę dobrej pogodzie, prawie zawsze kogoś widziałem, przynajmniej na głównych polnych i leśnych drogach za miastem.
W tym roku wróciłem do regularnego biegania i spotkanie innego biegacza okazuje się niezwykłą rzadkością, widuję może ze 3-4 dość regularnie (tak z raz na tydzień czy dwa :bum:), a poza nimi to dotychczasowa średnia na pewno <1 osoba na tydzień. Dodam że biegam codziennie i po różnych trasach, nawet celowo próbowałem na drogach bliżej cywilizacji i nikogo za specjalnie nie widać.
W ciągu tego tygodnia, kiedy była licha pogoda, zimno i deszcze, nie spotkałem w ogóle nikogo i spodziewam się, że jak nadejdzie późna jesień i zima, to aż do wiosny będę biegał po pustych trasach :bum:

Na heatmapie Stravy w mojej okolicy po przełączeniu na bieganie, czarna dziura. Za to rowerzystów ostatnio widać jakby więcej.
40+ na karku
Strava
ODPOWIEDZ