Komentarz do artykułu Agenci najlepszych kenijskich biegaczy zawieszeni

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Z tego co zawodnicy mi piszą, to sa przerażeni. Sytuacja jest dziwna. Kenyan Athletics nagle sie obudziło, i wali na prawo i lewo. A zawodnicy bez managerów którzy organizowali im wszystkie zawody sa jak bez ręki. Nie wiem czy to nie ma związku z tym, ze działalnośc europejskich managerów jest nie na rękę w dosyć jednak skorumpowanym środowisku.
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Pewnie, któryś manago nie chciał się podzielić, to teraz robi za przykład... A że zawodnicy przy okazji obrywają? A kogo to poza nimi i ich rodzinami tam obchodzi...
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Ooooo? Biorą się za nich? Najwyższy czas.
Rudaa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W przypadku Volare nie było przypadków dopingu, przynajmniej udowodnionego, nie słyszałam też o jakichkolwiek podejrzeniach i śledztwach w tej sprawie. Chłopaki ( Kenijczycy, których poznaliśmy w ubiegłym roku, będący w teamie Van de Veena) piszą, że wstrzymanie możliwości działania Volare jest ewidentną odpowiedzią AK na powołaną do życia w lutym ubiegłego roku organizację Wilsona Kipsanga - PAAK.
Z drugiej strony coraz częściej słyszy się o niechęci czołowych zawodników z Europy do startowania w biegach z Kenijczykami, z którymi nie mają szans. No to przynajmniej przez pół roku będą mieć chłopaki fory...
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myślę, że chcą tylko wyczyścić brudasów, a Ci, co są czyści, od razu sądzić tą całą AK za straty.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Gife pisze:..., a Ci, co są czyści,...
I tu może być problem
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hyzop pisze:
Gife pisze:..., a Ci, co są czyści,...
I tu może być problem
Dość długo czekamy na czołówkę afrykańską na dopingu :] Elita Afryki tak dobrze się szprycuje czy za mało badań dopingowych przechodzą ? :hahaha:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
rufuz

Nieprzeczytany post

o nie, znów uaktywnili sie "imbecyle", którym mocno zal dupy ściska ze jakaś grupa z Afryki wygrywa większość prestiżowych biegów tylko dlatego ze sa na koksach :bum: :bum: A może wy jesteście na koksach widząc jakie głupoty wygadujecie :hahaha:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Michael Karonei który przyjeżdżał przez jakis czas do Polski twierdził, że grupa Berardellego stosuje doping, co nam wydało się wtedy nierealne. Kiedy w 2009 roku spotkałem się z Berardellim to nawet chwilę o tym rozmawialiśmy, bardzo był wtedu poruszony i zapraszał na inspekcję obozu. Ale fakt jest też taki, że nie wiedomo, czy to nie sami zawodnicy mają do tego ciągoty a trener może nie mieć z tym nic wspólnego.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czesi prowadząc swoją grupę Kenijczyków w runczech, kładą duży nacisk na ich edukację. Wiosną miałem okazję ostatni raz porozmawiać z szefem ich teamu, Zanem Bransonem. Opowiadał z dużym zaangażowaniem o swojej pracy i pasji zarazem. Niestety Zane zmarł nagle będąc w Iten, kilka miesięcy później. Podobnie jak w przypadku Bransona trudno mi wyobrazić sobie, że Berardelli był nastawiony na krótkoterminowy cel i uświęcał środki. To raczej sami Kenijczycy instrumentalnie traktują sport jako możliwość zarobienia dużej kasy w krótkim czasie. Liczy się pole, dom i krowa, a dobre imię to fanaberie białych.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zależy od zawodnika. Kipsang wydaje się jednak przywiązany do swojego dobrego imienia.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oczywiście. Wachlarz zachowań i postaw życiowych wcale nie jest u nich jakoś specjalnie węższy niż u nas. Kipsang to w zasadzie polityk i matematyk. Kimetto nie wiem czym zajmuje głowę od 6 wieczór do 6 rano. Może śpi i jest mu z tym dobrze. Wielu z nas by zwariowało w takiej monotonii. Wtedy rodzą się różne pomysły na studia, hodowlę albo dopalacze. Każdego kręci coś innego, a noc w Kenii jest długa...
romanlo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jakby kenijczyczy chcieli zarobić dużą kase to by zaczeli kopać piłkę. Jeden transfer do czolowego klububw Europie albo nawet do usa to pół wioski by było ustawione. Dlaczego więc bieganie?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No więc pewnie nie chcą ;-)

Ps. Jeszcze większe pieniądze mogliby zarobić grając w krykiet, golf, albo jeżdżąc w F1. Ale co z tego?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
ODPOWIEDZ