Czy warto jest kupić dodatkowe ubezpieczenie turystyczne
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ekuz przed niczym nie chroni, ekuz umożliwia Ci leczenie za granicą na takich zasadach, jak w PL, jeśli jesteś ubezpieczony - i to akurat "działa", bo niby dlaczego miałoby nie działać. Ale dotyczy to raczej zachorowań, nie wypadków.
Co do zakupu ubezpieczenia - zależy, jaki to ma być wyjazd, jeśli czysto turystyczny - to niekoniecznie, jeśli turystyka kwalifikowana - wspinanie, kanioning, nurkowanie itp., to radzę coś kupić. Ja jeżdżę w góry, wiec zawsze coś tam kupuję, gdzie w opcji mam transport śmigłowcem, w razie czego. Teraz w jednej z firm można wykupić takie ubezpieczenie jednorazowo na cały rok, nie jakoś specjalnie drogo nawet.
Co do zakupu ubezpieczenia - zależy, jaki to ma być wyjazd, jeśli czysto turystyczny - to niekoniecznie, jeśli turystyka kwalifikowana - wspinanie, kanioning, nurkowanie itp., to radzę coś kupić. Ja jeżdżę w góry, wiec zawsze coś tam kupuję, gdzie w opcji mam transport śmigłowcem, w razie czego. Teraz w jednej z firm można wykupić takie ubezpieczenie jednorazowo na cały rok, nie jakoś specjalnie drogo nawet.
-
- Zaprawiony W Bojach
Drobny szczegół: EKUZ chyba nie umożliwia leczenia na takich zasadach jak w Polsce, ale na takich zasadach, jakie w kraju przebywania w UE obowiązują i tylko w przypadku zachorowania podczas pobytu.
Jak się nazywa to ubezpieczenie całoroczne, o którym piszesz?
Jak się nazywa to ubezpieczenie całoroczne, o którym piszesz?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- beata
- Ekspert/Trener
No tak, chodziło mi o to, że jeśli się zachoruje podczas pobytu i jest się ubezpieczonym, to jest się leczonym tak, jak w PL - bezpłatnie.Kangoor5 pisze:Drobny szczegół: EKUZ chyba nie umożliwia leczenia na takich zasadach jak w Polsce, ale na takich zasadach, jakie w kraju przebywania w UE obowiązują i tylko w przypadku zachorowania podczas pobytu.
http://pza.org.pl/news.acs?id=2879546Jak się nazywa to ubezpieczenie całoroczne, o którym piszesz?
Miałam na myśli polskie ubezpieczenie, patrz wyżej.gocu pisze:Ja znam dwie... A jeśli OEAV można nazwac firmą - to trzy ;)beata pisze:Teraz w jednej z firm można wykupić takie ubezpieczenie jednorazowo na cały rok,
Ja np. jeżdżę często do Słowenii i np. wykupuję sobie za 20 Euro na cały rok znaczek na kartę uprawniający do zniżek w schroniskach, ale mam też w ramach tego akcję ratunkową z użyciem śmigłowca. Więc opcji różnych trochę jest.
-
- Rozgrzewający Się
Przed zakupem warto sprawdzić warunki wykluczenia. Ja np. mam lekkie nadciśnienie (kontrolowane) i mimo, że lekarze nie widzą dla mnie przeciwskazań do uprawiania sportu i chodzenia po górach, to w przypadku PZA i tak musiałabym wykupić wersję rozszerzoną, która cenowo oscylowała w granicach 1000 zł za 2 osoby (rozszerzony wariant dla mnie i normalny dla partnera). Dlatego wybrałam innego ubezpieczyciela.
- beata
- Ekspert/Trener
Nie wiem.Eliasz pisze:Myślicie,że lepiej jest samemu wykupić sobie takie ubezpieczenie w towarzystwie ubezpieczeniowym czy wybrać się na dniach do jakiegoś doradcy?
Ja nie doradzę żadnego, bo nie znam :)
Polisę wykupuję on-line.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
Doradca pewnie nie sklamie, ale przemilczy niewygodne kwestie. Trzeba wczesniej sie przygotowac. Ale jak juz przeczytasz warunki to doradca jest niepotrzebny.
Poza tym "doradca ubezpieczeniowy" to w wiekszosci przypadkow eufemizm, to przewaznie jest akwizytor
Poza tym "doradca ubezpieczeniowy" to w wiekszosci przypadkow eufemizm, to przewaznie jest akwizytor
-
- Zaprawiony W Bojach
Z tego co pamiętam, a nie mam czasu teraz sprawdzać, to co do zasady tak nie jest. Bo jeśli w jakimś kraju (teoretycznie) w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego obowiązuje częściowa odpłatność, np. w postaci zryczałtowanej opłaty za wizytę, to posiadacza EKUZ obowiązuje taka sama odpłatność.beata pisze:No tak, chodziło mi o to, że jeśli się zachoruje podczas pobytu i jest się ubezpieczonym, to jest się leczonym tak, jak w PL - bezpłatnie.Kangoor5 pisze: EKUZ
Jedna rada dla autora wątku: ubezpieczenie wykup koniecznie PRZED wyjazdem. Próbowałem w zeszłym roku będąc za granicą dokupić ubezpieczenie przez internet i warunek był taki, że przebywając za granicą można kupić ubezpieczenie, które zacznie obowiązywać najwcześniej za 10 dni.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
Raczli nie musisz ubazpieczac, jak urwa to reklamujesz i zawsze jakas kase odzyskasz, w wiekszosci przypadkow wystarcza na nowa wazlizke.Eliasz pisze:
Będę chciał też ubezpieczyć bagaż - bo już mi raz urwali rączkę - rzeczywiście tam przy załadunku i rozładunku samolotu nie szczypią się w akcji.
-
- Zaprawiony W Bojach
Albo w zależności od linii dostajesz nową od ręki
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
-
- Rozgrzewający Się
Bez dwóch zdań warto. Ja w zeszłym roku brałem w compensie, drogo nie wychodzi. W ubezpieczenie bagażu się nie bawiłem, ale teraz jak piszecie to się zastanawiam, ale do moich wakacyjnych wyjazdów to jeszcze daleko.
-
- Rozgrzewający Się
Ja na sam EKUZ to bym się też nie zdawał. On nawet nie daje pełnego zwrotu kosztów leczenia, a jedynie taki jaki mają obywatele danego kraju. O assistance już nawet nie wspominając.