Komentarz do artykułu Dotlenienie mózgu wśród Kenijczyków
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Dotlenienie mózgu wśród Kenijczyków
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Na szczęście koordynacja nie zależy od koloru skóry, ani wysokości n.p.m. i można nad nią pracować pomimo permanentnego niedotlenienia.Także regularne wykonywanie ćwiczeń fizycznych w dzieciństwie wnosi wiele korzyści, takich jak lepsza koordynacja (...)
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ale w zacytowany zdaniu jest mowa tylko o młodym wieku, a nie o kolorze skóry czy wysokości. A jest udowodnione, że koordynacja trenowana w młodym wieku jest nie do nadrobienia u osób starszych. Nie trzeba urodzić się w tym celu Kenijczykiem, wystarczy trenować np. łyżwiarstwo figurowe czy akrobatykę, gdzie zaczyna się jako 4-5 letnie dziecko.yacool pisze:Na szczęście koordynacja nie zależy od koloru skóry, ani wysokości n.p.m. i można nad nią pracować pomimo permanentnego niedotlenienia.Także regularne wykonywanie ćwiczeń fizycznych w dzieciństwie wnosi wiele korzyści, takich jak lepsza koordynacja (...)
Przy czym, nie twierdzę, że to dobrze/niedobrze, tylko, że jest to nie bez znaczenia dla późniejszego rozwoju, bo na całe życie powstaje pamięć ruchowa. Wzorce ruchowe, świadomość ciała w ruchu zapisują się w mózgu.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale zastanawia mnie, czy badali także białych z poziomu 1:01 - 1:03 czy tylko Kenijczyków? Bo może biali wyczynowcy mają podobnie?
- beata
- Ekspert/Trener
Adam, ja myślę, że fizjologia i geny to jedno, ale w stylu życia coś też jest - gdyby białe dzieci chowały się tak trudnych warunkach i musiały zapierdzielać do szkoły po kilka km, a wracając robiły wyścigi, to może by z tego byliby biali Kenijczycy.
Tam dzieciństwo, to szkoła przetrwania, kto przetrwa - ten silny, szybki i zdeterminowany.
Tak na marginesie: wczoraj obserwowałam na osiedlowej uliczce - a właściwie na ciągu pieszo-jezdnym, korek. Rodzice podwozili dzieci na trening piłkarski. Pod sam stadion.
Tam dzieciństwo, to szkoła przetrwania, kto przetrwa - ten silny, szybki i zdeterminowany.
Tak na marginesie: wczoraj obserwowałam na osiedlowej uliczce - a właściwie na ciągu pieszo-jezdnym, korek. Rodzice podwozili dzieci na trening piłkarski. Pod sam stadion.
-
- Zaprawiony W Bojach
strzał w dychę, Beata. Pamiętam, że ja ( tak samo cała chmara innych dzieciaków ) ganiałem od śniadania do obiadu za piłką , po obiedzie do kolacji. A wracałem dopiero, jak mama trzeci raz wydarła się z balkonubeata pisze:Adam, ja myślę, że fizjologia i geny to jedno, ale w stylu życia coś też jest - gdyby białe dzieci chowały się tak trudnych warunkach i musiały zapierdzielać do szkoły po kilka km, a wracając robiły wyścigi, to może by z tego byliby biali Kenijczycy.
teraz internet, Simsy, i zwolnienia z W-F.. i my chcemy mieć dużo dobrych lekkoatletów ... ? i tu widzę pole do popisu dla PZLA
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
A mnie natomiast zastanawia, czy Kenijczycy nie mają - oprócz pozostałych kwestii - aby większego poziomu testosteronu od takiego białego człowieka. Czarnoskórzy mają jednak od nas większy potencjał do sportu - uśredniając. Słyszał ktoś kiedyś o takich badaniach? Wybrał się kiedyś jakiś naukowiec w celu zbadania jakiegoś % populacji mężczyzn i kobiet na czarnych lądzie (dla nas szczególnie interesujące byłaby Kenia i Etiopia) i sprawdzenia ich poziomu testosteronu, po czym porównania tego do adekwatnego % populacji w Europie?
EDIT: Kurcze, ciekawa sprawa. My jemy mięso z chemią przez dziesięciolecia, do tego mnóstwo przetworzonej żywności - średnio na pewno ma to wpływ na jakieś zmiany hormonalne. Czas złożyć podanie o grant i zaistnieć w dziedzinie biologii
Moja teoria jest zawarta w pytaniu.
EDIT: Kurcze, ciekawa sprawa. My jemy mięso z chemią przez dziesięciolecia, do tego mnóstwo przetworzonej żywności - średnio na pewno ma to wpływ na jakieś zmiany hormonalne. Czas złożyć podanie o grant i zaistnieć w dziedzinie biologii
Moja teoria jest zawarta w pytaniu.
- beata
- Ekspert/Trener
I myślisz, że naprawdę nikt dotąd takiego pytania sobie nie zadał?Sylw3g pisze:A mnie natomiast zastanawia, czy Kenijczycy nie mają - oprócz pozostałych kwestii - aby większego poziomu testosteronu od takiego białego człowieka.
Badania poziomu testosteronu i innych hormonów prowadzone były niejednokrotnie, wyniki przytoczone są choćby w tej książce: Taboo: Why Black Athletes Dominate Sports and Why We’re Afraid to Talk About It, 2000, Jon Entine
Jak podają źródła - czarnoskórzy mężczyźni mają od 3 do 20% więcej testosteronu od białych.
Pytania - na które zapewne można w literaturze znaleźć odpowiedź - czy jest to wynikiem adaptacji do takich, a nie innych warunków życia, wymagających ciągłej "gotowości bojowej".
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
Cóż, spóźniłem się tylko o 14 lat
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
W wielu kregach, szczegolnie tych uprawiajacy poprawnosc polityczna, taki artykul (wraz z komentarzami) moze byc zle odebrany.
Ostatnio pewien latynos nazwal mnie rasista gdy posadzilem go pasje do pilki noznej...
Ostatnio pewien latynos nazwal mnie rasista gdy posadzilem go pasje do pilki noznej...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0