Komentarz do artykułu Narodowy Spis Biegaczy, przepytaliśmy samą "Wielką Spisujacą".
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Narodowy Spis Biegaczy, przepytaliśmy samą "Wielką Spisujacą".
- krunner
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:53
Ale dla mnie to jest bzdura, sorry za malkontenctwo. Po co to w ogóle robić ?
I jaką to ma wartość ? Ilu biegaczy weźmie udział w takim spisie ? Co drugi ? Co trzeci ?
80%, 27% czy 43% ?
Nie jestem statystykiem, ale logika podpowiada mi, że wnioski z takich ankiet mogą być zupełnie nie przystające do rzeczywistości.
pozdr.
I jaką to ma wartość ? Ilu biegaczy weźmie udział w takim spisie ? Co drugi ? Co trzeci ?
80%, 27% czy 43% ?
Nie jestem statystykiem, ale logika podpowiada mi, że wnioski z takich ankiet mogą być zupełnie nie przystające do rzeczywistości.
pozdr.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale badania statystyczne robi się często na grupie 1000 osob, wiec tutaj próba jest dużo wieksza.
- toxic
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ot taka ciekawostka mogąca minąć się z prawdą . Mark Twain kiedyś powiedział "Są trzy rodzaje kłamstw: kłamstwa, bezczelne kłamstwa i statystyki." i na tym poprzestanę.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
- krunner
- Zaprawiony W Bojach
Tak, losowo wybranych. Gdybyś zatrzymywał losowo wybrane biegające osoby i przeprowadzał z nimi ankiety, to tak, byłoby to wiarygodne. A tutaj ?Adam Klein pisze:Ale badania statystyczne robi często na grupie 1000 osob, wiec tutaj próba jest dużo wieksza.
Nawet jeśli będą mieli, dajmy na to, 50 tys. zarejestrowanych biegaczy, to osób biegających w Polsce może być 150 tys. albo i więcej, może i 250 tys. (czyli ok. 0.6% populacji kraju)
Błąd 300%. Czysta zabawa, bez większej wartości.
pozdr.
- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
Duża grupa 1000 osób, ale jest ona w jakikolwiek sposób reprezentatywna? Nie! Przecież to spis "osób, które deklarują bieganie i mają ochotę wypełnić formularz przez internet w zadanym czasie".
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
2. A to mój blog biegowy
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Te wszystkie ankiety mnie śmieszą, bo zakładają, że odpytywany pisze prawdę. Wiem, jak to wygląda bo sam zawsze je wypełniam wpisując różne bzdury, często sprzeczne same ze sobą.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
nie. nie byłoby bardziej wiarygodnekrunner pisze:Gdybyś zatrzymywał losowo wybrane biegające osoby i przeprowadzał z nimi ankiety, to tak, byłoby to wiarygodne.
no i?krunner pisze:Nawet jeśli będą mieli, dajmy na to, 50 tys. zarejestrowanych biegaczy, to osób biegających w Polsce może być 150 tys. albo i więcej, może i 250 tys.
to "badanie" dotyczy struktury populacji, nie ma na celu ustalenia jej wielkości
o! to dokładnie tak samo jak w forum!gocu pisze:sam zawsze je wypełniam wpisując różne bzdury, często sprzeczne same ze sobą.
...a jednak da się tu czegoś ciekawego dowiedzieć
CBDO
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- krunner
- Zaprawiony W Bojach
Wszystko trzeba dopowiadać i wyłuszczać ?f.lamer pisze:no i?
Bacio trochę dopowiedział, choć coś mu się tam z 1000 pomerdało
@Bacio, dzięki
krunner
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
może ktoś zrozumiał czy masz zastrzeżenia co do wielkości próby czy do sposobu jej doboru, czy jeszcze do czegoś innego. ja nie.krunner pisze:Wszystko trzeba dopowiadać i wyłuszczać?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- krunner
- Zaprawiony W Bojach
Bacio ujął dobrze to, co chciałem wyrazić.f.lamer pisze:może ktoś zrozumiał czy masz zastrzeżenia co do wielkości próby czy do sposobu jej doboru, czy jeszcze do czegoś innego. ja nie.
Proponuję zrobić ankietę internetową z jednym pytaniem "czy potrafisz posługiwać się systemem operacyjnym Windows ?" Ciekawe jaki byłby wynik, no, no, ciekawe...
pozdr. krunner
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Narodowy spis biegaczy może oczywiście brzmi trochę zbyt "generalnie" bo spisze się tylko jakaś część biegających internautów. Ale jest to jakaś jednak spora próba. Choćby, żeby zobaczyć jaka jest (i czy jest) zależność pokonywanego dystansu na treningu od wieku. Różne można sprawdzać ciekawe zależności.
- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
Adam, z całym szacunkiem, ale nie. To nie jest żadna próba. To gorzej niż pomylić "sondę" z "sondażem".Adam Klein pisze:Ale jest to jakaś jednak spora próba. Choćby, żeby zobaczyć jaka jest (i czy jest) zależność pokonywanego dystansu na treningu od wieku. Różne można sprawdzać ciekawe zależności.
Takie badanie nie mówi w zasadzie nic. Chyba, że gdzieś w kieszeni mamy już spis wszystkich biegaczy i tylko sprawdzamy psychikę internetowego wypełniania formularzy wśród tej grupy.
Być może idea badania jest zupełnie inna (np. zobaczyć reakcję na forach internetowych odnośnie tworzenia takiego spisu).
A tak biegowo - jak ktoś biegnie z psem, to średnio-statystycznie to mają po trzy nogi
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
2. A to mój blog biegowy
- Jaca_CH
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:57
- Życiówka w maratonie: 3:28:03
No tak, ale zapomniałeś to badanie przełożyć na odpowiednią próbę statystyczną.Bacio pisze:A tak biegowo - jak ktoś biegnie z psem, to średnio-statystycznie to mają po trzy nogi
Niedawny Bieg dla Słonia w Chorzowie..... Zauważyłem może ze 2 osoby z psem ale podwójmy tę wartość i załóżmy, że były ze 4 osoby z pieskami (a i tak jest to bieg specyficzny)
Uczestników: 1000 --> nóg: 2000
Piesków: 4 --> nóg: 16
RAZEM: 2016 nóg / 1004 uczestników ---> 2,0079 nogi na biegacza
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie rozumiem, dlaczego to nie jest żadna próba. Wytłumacz mi to.Bacio pisze:Adam, z całym szacunkiem, ale nie. To nie jest żadna próba. To gorzej niż pomylić "sondę" z "sondażem"