Na biegach nas okradają?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czy brak możliwości wycofania wcześniej wniesionej opłaty za bieg jest zgodne z polskim prawem? Czy takie praktyki są stosowane w handlu czy usługach? Mnie się wydaje że nie bo to byłoby łamanie praw konsumenta. Ciekawe jaka decyzję wydałby UOKiK gdyby złożyć skargę.
Może ktoś jest biegły w prawie i chciałby się wypowiedzieć w tym temacie.
Może ktoś jest biegły w prawie i chciałby się wypowiedzieć w tym temacie.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
a kupowałeś kiedyś bilet loniczy?Andrzej_ pisze:Czy takie praktyki są stosowane w handlu czy usługach?
rejestrując się i opłacając zawarłes umowę i zaakceptowałeś jej warunki (regulamin).
zwrotu pieniędzy na organizatorach nijak wymusić nie można. zwłaszcza że z tego zakupu nie można się wycofać nawet powołując się na zawarcie umowy poza lokalem firmy.
niestety, bo nierówność pozycji jest tu spora.
moim zdaniem przepisanie pakietu na inną osobę powinno być bezpłatną, powszechną praktyką. nie można jednak w tej chwili nijak jej wymusić
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Zaprawiony W Bojach
Kupując bilet na mecz piłkarski też nie można go zwrócić ani przekazać innej osobie. Gdyby to nie było legalne, to z pewnością ktoś nagłośniłby sprawę.
- patryk91
- Wyga
- Życiówka na 10k: 33:33
- Życiówka w maratonie: 2:47:52
W zależności jaka liga odnośnie tych biletów :PPlatini76 pisze:Kupując bilet na mecz piłkarski też nie można go zwrócić ani przekazać innej osobie. Gdyby to nie było legalne, to z pewnością ktoś nagłośniłby sprawę.
Kalenji Team Poland
10 km - 33'33"
21,097 km - 1h13'55"
42,195 km - 2h47'52"
10 km - 33'33"
21,097 km - 1h13'55"
42,195 km - 2h47'52"
-
- Stary Wyga
Linie lotnicze oczywiście zmienią termin lotu albo oddadzą pieniądze, chyba że chodzi o jakieś tanie okazje.
Nigdy nie kupowałem biletu na mecz. Proszę mi powiedzieć czy oni również kuszą tańszymi biletami 3-4 miesiące przed zawodami z zastrzeżeniem że pieniędzy nie oddadzą.
Takie przepisy należy zaskarżać bo to jest zwykłe złodziejstwo. Nie może tak być że parę kliknięć myszą pod wpływem jakiegoś impulsu nieodwołalnie pozbawia mnie pieniędzy.
Nigdy nie kupowałem biletu na mecz. Proszę mi powiedzieć czy oni również kuszą tańszymi biletami 3-4 miesiące przed zawodami z zastrzeżeniem że pieniędzy nie oddadzą.
Takie przepisy należy zaskarżać bo to jest zwykłe złodziejstwo. Nie może tak być że parę kliknięć myszą pod wpływem jakiegoś impulsu nieodwołalnie pozbawia mnie pieniędzy.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
tylko w najdroższych taryfachAndrzej_ pisze:Linie lotnicze oczywiście zmienią termin lotu albo oddadzą pieniądze
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- natny
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:09:41
przez parę kliknięć myszką NIE, natomiast jeśli wpiszesz login/hasło do banku, czy potwierdzasz tożsamość płacenia mastercard'em, albo piszesz dokładne konto bankowe i kwotę w tytule przelewu - to dlaczego nie?Andrzej_ pisze:Nie może tak być że parę kliknięć myszą pod wpływem jakiegoś impulsu nieodwołalnie pozbawia mnie pieniędzy.
zgodzę się z przedmówcami. Rozumiem, że kwoty nie można odzyskać bezpośrednio od organizatora, ale przepisanie na innego uczestnika (nawet za drobną opłatą, np. jeśli nr z nazwiskiem już wydrukowany) powinno być udostępnione
"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
taka sprawa akurat jest w doktrynie prawa przynajmniej na studiach często omawiana i jest to w pełni legalne. Organizator może dlatego nie zwracać kosztów ponieważ on czyni już nakłady na wywiązanie się z umowy ( dotyczy to całej organizacji biegu), generalnie w tej sytuacji ty jesteś jakby sponsorem danej imprezy w swojej jednostkowej części czyli np sponsorujesz 1/1000 imprezy ( w maksymalnym uproszczeniu bo dochodzą do tego jeszcze dodatkowi sponsorzy). W przypadku biegu wszystko sie zgadza:
regulamin jest ogólnodostępny, przystępujemy do umowy przez akceptację oraz wpłate danej sumy na konto etc.
to tak jak z przystąpieniem do umowy w kinie, bilet kupujesz na godzinę przed seansem i generalnie konsumpcja odbywa się z momentem przekazania biletu w twoje ręce ponieważ dla ciebie przedmiotem nie jest film tylko możliwość wejścia na sale. A co z nią zrobisz to już inna sprawa, możesz bilet oddać albo sprzedać
Nijak ma się do to faktu, że przepisanie pakietu na inną osobę powinno być w pełni dozwolone
regulamin jest ogólnodostępny, przystępujemy do umowy przez akceptację oraz wpłate danej sumy na konto etc.
to tak jak z przystąpieniem do umowy w kinie, bilet kupujesz na godzinę przed seansem i generalnie konsumpcja odbywa się z momentem przekazania biletu w twoje ręce ponieważ dla ciebie przedmiotem nie jest film tylko możliwość wejścia na sale. A co z nią zrobisz to już inna sprawa, możesz bilet oddać albo sprzedać
Nijak ma się do to faktu, że przepisanie pakietu na inną osobę powinno być w pełni dozwolone
-
- Stary Wyga
Taaa jasne Jak ktoś nie chce się zapisywać to niech tego nie robi.Andrzej_ pisze:Nie może tak być że parę kliknięć myszą pod wpływem jakiegoś impulsu nieodwołalnie pozbawia mnie pieniędzy.
Doskonale rozumiem organizatorów w sprawie niezwracania kosztów, ale możliwość bezpłatnego przepisania pakietu na inną osobę powinna być dozwolona.
-
- Stary Wyga
To co napisałeś Rockduck ma sens ale tylko w teorii. Jak wygląda praktyka podam na znanym mi przykładzie.
Na kilka miesięcy przed biegiem oznajmia się że limit uczestników wynosi 800 osób. Skoro rok wcześniej biegło około 600 to i teraz nie przybędą tutaj tysiące więc po co ten limit? A no po to aby wkrótce ogłosić że zapisały się już 794 osoby. Taka informacja wisi na ich stronie ponad miesiąc! Listy uczestników oczywiście nie podają bo po co. Na dwa tygodnie przed zawodami lista jest zamknięta. Nie może tak być że ktoś wziął ich na przetrzymanie i przechytrzył. Ostatecznie w biegu wzięło udział 640 osób, czyli tylko 80% zapisanych. 160 razy 40 złotych to 6400 zł na ich koncie. Niezły zarobek prawda? Nic dziwnego że firmy które się tym trudnią wyrastają jak grzyby po deszczu.
Podobny scenariusz odbywa się w całym kraju. To są miliony złotych wyłudzone z naszych kieszeni.
Na kilka miesięcy przed biegiem oznajmia się że limit uczestników wynosi 800 osób. Skoro rok wcześniej biegło około 600 to i teraz nie przybędą tutaj tysiące więc po co ten limit? A no po to aby wkrótce ogłosić że zapisały się już 794 osoby. Taka informacja wisi na ich stronie ponad miesiąc! Listy uczestników oczywiście nie podają bo po co. Na dwa tygodnie przed zawodami lista jest zamknięta. Nie może tak być że ktoś wziął ich na przetrzymanie i przechytrzył. Ostatecznie w biegu wzięło udział 640 osób, czyli tylko 80% zapisanych. 160 razy 40 złotych to 6400 zł na ich koncie. Niezły zarobek prawda? Nic dziwnego że firmy które się tym trudnią wyrastają jak grzyby po deszczu.
Podobny scenariusz odbywa się w całym kraju. To są miliony złotych wyłudzone z naszych kieszeni.
- natny
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:09:41
nie zgodzę się z Tobą. Jak pamiętam, na pewnym maratonie, listy były dwie. Uczestnicy, którzy opłacili i uczestnicy którzy są tylko zapisani, ale jeszcze nie opłacili. Lista była dostępna dla wszystkich na portalu.
Dalej, co im po tych 6'400 zł na koncie? Oni to wsio przewalili na koszulki, medale, pakiety, bramki, miejsce itp. Nie wiem szczerze, co robi się z fantami po takich imprezach.
Kolejna rzecz, dziwisz się, że organizatorzy na tym zarabiają? Przecież w PL nic za darmo tylko, że oni nie zarabiają "kombinując z listami uczestników" tylko organizując takie imprezy. I ja nie mam nic przeciwko, im więcej tym lepiej (z umiarem ofc)
Dalej, co im po tych 6'400 zł na koncie? Oni to wsio przewalili na koszulki, medale, pakiety, bramki, miejsce itp. Nie wiem szczerze, co robi się z fantami po takich imprezach.
Kolejna rzecz, dziwisz się, że organizatorzy na tym zarabiają? Przecież w PL nic za darmo tylko, że oni nie zarabiają "kombinując z listami uczestników" tylko organizując takie imprezy. I ja nie mam nic przeciwko, im więcej tym lepiej (z umiarem ofc)
"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
-
- Zaprawiony W Bojach
jeśli za 6400zł zorganizujesz bieg to wielkie gratulacje dla Ciebie:) Zależy na jakie biegi ,ale często można swoje dane edytować. Porządek musi być:) Na wielkiej imprezie zapewne znalazło by się sporo osób chętnych do zmian i powstał by jeden wielki haos ...
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:53
Sorry za offtop, ale tytuł posta rodem z gazeta.pl, bleh
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013
Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013
Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
-
- Stary Wyga
A co z zapisującymi się na bieg i niepłacącymi może to oni okradają organizatorów?
- herson
- Zaprawiony W Bojach
nic, mija termin do zapłaty i miejsce się zwalniaSarmatianna pisze:A co z zapisującymi się na bieg i niepłacącymi może to oni okradają organizatorów?
przecież numer i ew. pakiet startowy, dostają po opłaceniu
Tytuł tematu, mocno podjudzający, ale ostatnimi czasy na forum, tylko takie tematy znajdują liczne grono wypowiadających się.
Sama praktyka organizatorów, rozumiem, że może irytować, ale do pewnego stopnia jest wytłumaczalna, natomiast brak możliwości przepisania numeru, kompletnie niezrozumiała.
Parę kliknięć myszą..... będąc osobą dorosłą, myślącą i nie pozbawioną praw obywatelskich, trzeba odpowiadać za swoje poczynania, a nie powoływać się na impuls. Wybacz, ale taka jest prawda.Andrzej_ pisze:Takie przepisy należy zaskarżać bo to jest zwykłe złodziejstwo. Nie może tak być że parę kliknięć myszą pod wpływem jakiegoś impulsu nieodwołalnie pozbawia mnie pieniędzy.