Bieganie w Łodzi

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
demog
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

przeprowadzam się nie długo do Łodzi, chciałem zapytać o najlepsze miejsca do biegania, szczególnie po zmroku. W jakich miejscach Łodzi można spotkać najwięcej biegaczy? Chodzi mi o odpowiednik np. krakowskich Błoni na których to biegaczy jest tyle że aż tłok ;)

Patrząc na google earth dość dobrze wygląda park Zdrowie (i to, że można z niego wybiec praktycznie poza miasto) - pytanie czy jest cień szansy, że po godz 22 czy 23 nie dostanę tam po mordzie? ;)

Może jakieś inne ciekawe miejsca? Las Łagiewnicki? Chodzi o miejsca w których można pobiegać naście km nie robiąc naście razy tej samej pętli.

Pytanie jest o tyle ważne, że szukając pokoju do wynajęcia w Łodzi będę się dość mocno kierował tym aby w pobliżu domu mieć gdzie biegać. Patrząc na park Zdrowie wydaje mi się, że dobrą opcją jest mieszkać na Polesiu, ale nie znam zupełnie Łodzi tak więc nie wiem,

pozdrawiam, i proszę o jakieś sugestie
PKO
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witaj.
Moim zdaniem nie znajdziesz w Łodzi lepszych terenów do biegania niż Las Łagiewnicki. To największy kompleks leśny w granicach administracyjnych miasta w Europie. Park Zdrowie to przy Łagiewnikach skwerek... W Łagiewnikach są tereny płaskie - Arturówek jak i pagórkowate (środkowa część lasu) + czyste, leśne powietrze.
Dobrze więc mieć kwaterę w dzielnicy Bałuty, by było blisko.
W pobliżu masz oświetloną latarniami asfaltową ścieżkę rowerową (ul. Wycieczkowa), - można biegać o każdej porze dnia czy nocy. Lumpy się tam nie kręcą bo to dzielnica willowa na obrzeżach miasta. Zaczepek brak, "po mordzie" nie dostaniesz. Nawet psy bez smyczy trudno spotkać. Ruch rowerowy i pieszy znikomy. Od czasu do czasu spotkasz biegacza.
Do tego, gdy pogoda bardzo nie sprzyja na Bałutach masz 2-3 ( ten 3 raczej bliżej Zgierza) spore ośrodki sportowe dysponujące profesjonalnymi mechanicznymi bieżniami. Nie podaję nazw, by nie robić kryptoreklamy. Jak będziesz potrzebował to dam namiar na PW.
Polecam.
PS.
Temat chyba powinien być w dziale "Ścieżki Biegowe". :oczko:
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, 10:38 przez Iwan, łącznie zmieniany 2 razy.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
pawkaz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:13
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Iwan dobrze prawi! Sam z chęcią bym się przeprowadził w okolice Wycieczkowej. Generalnie "Łagiewniki" to bajka dla ludzi kochających bieganie - las, relatywnie świeże powietrze (w obrębie aglomeracji miejskiej), cisza, spokój. Celuj w te okolice.
Awatar użytkownika
Wilma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Potwierdzam. Mieszkam kilometr od Łagiewnik (Radogoszcz Wschód) i ten teren nie może się znudzić. Dziesiątki różnych ścieżek, trasy można modyfikować jak się tylko podoba. Latem w niektórych miejscach jest tłoczno ale im dalej od Arturówka, tym luźniej. Niestety na bieganie po zmroku ja bym się nie zdecydowała.
o
demog
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie :) Skorzystam w takim razie z Waszej rady :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ