Komentarz do artykułu Białe plamy na biegowej mapie Polski

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Niestety u mnie w lubuskim z imprezami biegowymi jest bardzo krucho, dlatego żeby wziąć udział w jakimś biegu w marcu muszę jechać ponad 150km do Poznania. Zazdroszczę mieszkańcom niektórych miast gdzie co tydzień mają możliwość wzięcia udziału w jakimś biegu, nawet zimą.
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

Jeżeli są to dane brane tylko z ogólnopolskiego kalendarza imprez, to może być tak że nie podliczono ok. 700 biegów. Jak podało kiedyś jedno z czasopism w samej Warszawie tych imprez biegowych jest obecnie podobno ponad 200, a tutaj wychodzi że 253 biegi w Województwie Mazowieckim, czy zatem tylko 50 byłoby poza Warszawą?

W tym roku dojdzie znacznie więcej maratonów i półmaratonów, z moich informacji wynika że będzie 6 nowych maratonów i minimum 11 półmaratonów...

Z mapy wynika że Mazowieckie jest dopiero na trzecim miejscu, bardzo słabo porównując ilość mieszkańców i zarobków...
Żyje po to, by biegać
kesser
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

KRZYSIEKBIEGA pisze:Jeżeli są to dane brane tylko z ogólnopolskiego kalendarza imprez, to może być tak że nie podliczono ok. 700 biegów. Jak podało kiedyś jedno z czasopism w samej Warszawie tych imprez biegowych jest obecnie podobno ponad 200, a tutaj wychodzi że 253 biegi w Województwie Mazowieckim, czy zatem tylko 50 byłoby poza Warszawą?

W tym roku dojdzie znacznie więcej maratonów i półmaratonów, z moich informacji wynika że będzie 6 nowych maratonów i minimum 11 półmaratonów...

Z mapy wynika że Mazowieckie jest dopiero na trzecim miejscu, bardzo słabo porównując ilość mieszkańców i zarobków...
Właśnie, mnie też ciekawi skąd są źródła tej statystyki?
Ja jestem w szoku, że w zachodniopomorskim jest prawie 150 imprez i ja nic nie wiem o tym. Oczywiście pytanie czy imprezy cykliczne np Grand Prix Szczecina liczone są jako 1 czy jako x biegów/imprez?
Inną kwestią jest, że taki Szczecin nie ma imprezy powyżej pół maratonu. Ciekaw jestem czym kierują się organizatorzy takich imprez. Przecież na Warszawskie czy Poznańskie maratony jadą ludzie z całego kraju to do Szczecina też by mogli przyjechać. Niektóre miasta mają kilka takich imprez u nas jest tylko połówka Gryfa i parę imprez na małych dystansach. Co by nie mówić tylko źle to np. bieg górski K2 uważam za jedną z fajniejszych imprez (w ogóle) w tym mieście.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja jestem z lubelskiego i istnieje kilka biegów na wiosne i kilka na jesień gdzie nie mam więcej jak 100km. Ciemna dupa tutaj, trzeba jeździć do Warszawy ( w moim przypadku 200km ) żeby pobiegać. Szkoda gadać...
kitler
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Może to i lepiej, że statystyka nie obejmuje tych biegów, o których wiedzą tylko w nich startujący, bo straciłyby swój klimat ;)
Kto nie był buntownikiem za młodu ten będzie świnią na starość.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Statystyki jak statystyki. To są tylko wiadomości dające obraz z pewnego pkt widzenia :tonieja:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Tomasz Peisert
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 35:48
Życiówka w maratonie: 03:05:53

Nieprzeczytany post

Dane będące podstawą do stworzenia mapy w artykule są uśrednioną wartością liczb jakie podają różne serwisy, kalendarz PSB, itd.
Obejmują zarówno imprezy odbywajace się raz do roku jak również cykle Grand Prix, z których każdy bieg był liczony osobno.
Biegi, o których organizacji wie tylko kilku wtajemniczonych, wróżki i Duch Święty nie zostały ujęte w zestawieniu :)
DeeL
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

"Miejscowe zacofanie lokalnej społeczności" [Polska wschodnia]

No, no, jak się czujecie biegacze stamtąd?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

DeeL pisze:"Miejscowe zacofanie lokalnej społeczności" [Polska wschodnia]

No, no, jak się czujecie biegacze stamtąd?
:] bez komentarza.

Urodziłem się i mieszkałem w północno - wschodniej Polsce i niespecjalnie czuję się zacofany. To czym województwo warmińsko - mazurskie (gdzie mieszkałem) różni się od pomorskiego (gdzie mieszkam obecnie) to ilość większych miast. Tak samo jak widok biegacza nie będzie budził sensacji w Gdańsku czy Olsztynie, tak samo ten samo na tego biegacza będą dziwnie ludzie patrzyli w Przodkowie i Kiwitach (miejscowości przypadkowe).

Większych różnic dopatrywałbym się pomiędzy społecznościami miejskimi i wiejskimi niż między wschodem i resztą kraju (i nie mówię tu o żadnym zacofaniu). Aczkolwiek i w tej materii wszystko zmierza w dobrym kierunku :)
robo123
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

O ile na prowincji w Lubelskiem było jednak trochę imprez biegowych, to naprawdę dramatycznie było w samym Lublinie (jak by nie patrzeć regionalnej metropolii w trzecim co do wielkości województwie w Polsce), gdzie była praktycznie jedna (!) impreza biegowa którą kojarzę, czyli Bieg Sollidarności (zresztą ze startem w Świdniku). I jak tu nie mówić białej plamie na biegowej mapie Polski... Na szczęście w 2012r. wiele się zmieniło na lepsze, rusza Maraton Lubelski poprzedzany cyklem Cztery Dychy do Maratonu - i nagle okazało się że są w Lublinie fantastyczni ludzie, którzy potrafią zrobić świetną imprezę dla spragnionych biegania rzesz Lublinian. Do tego 3 nowe półmaratony w regionie (Adamów, Tomaszów, Krasnystaw).
Ostatnio zmieniony 09 lut 2013, 18:00 przez robo123, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

w zeszłą niedzielę biegłem w Lublinie szosowe 10km przez ścisłe centrum miasta. Limit uczestników (800 osób) wyczerpał się przed imprezą, na metę (umieszczoną w hali) wbiegło 692 osoby, a kibice mogli oglądać transmisję z trasy live na telebimie i internecie. Autor niniejszego tekstu nie błysnął ani niczym ciekawym, ani chyba do końca prawdziwym, strzelając dodatkowo jakimiś uprzedzeniami i stereotypami. Wiadomo, że na jeszcze 2 lata tezy tego tekstu były prawdziwe, ale sądziłem, że na poważnym portalu będą bardziej aktualne dane.
Awatar użytkownika
Balon
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:27
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wspominając największe imprezy (i ich brak) w Polsce wschodniej autor często wymienia Lubelskie. Ja pochodzę z Podkarpacia akurat. Więc jako lokalny patriota stojący w obronie swojego regionu, któremu zarzucane jest brak dużych i znanych imprez biegowych, chciałem powiedzieć tylko jedno słowo:

RZEŹNIK !!!!!!!!!!! :bum:
Dziekuję
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Balon pisze:RZEŹNIK !!!!!!!!!!! :bum:
właśnie!
masowy bieg organizowany przez lokalną społeczność dla mieszkańców podkarpacia
toż samo hajnówka.
a w tym roku to nawet maraton lubelski i połówka w białymstoku będzie.
bogato, nie?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Augustus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A ja mieszkałem w Lublinie i uwielbiam to miasto dlatego będę go bronił. Mieszkam w Katowicach, naprawdę dużo biegów odbywa się w tych terenach ale Lublin się zmienia!! Przykład, byłem niedawno w centrum handlowym w Lublinie i kiedy wszedłem do sklepu sportowego okazało się, że jest nastawiony na biegaczy a nie jak w Katowicach piłka nożna i piłka nożna. Rozmawiałem ze sprzedawcami ( ubrani w koszulki -- maraton lubelski), mówili że coś się zmieniło... Lublin zaczął biegać na potęgę. I bardzo dobrze!! Pozdrwaim wszystkich przygotowujących się do maratonu w Lublinie:)
ODPOWIEDZ