Witam,
Zapraszam do lektury artykułu, w którym staram się wyjaśnić skąd biorą się takie, a nie inne ceny sandałów: http://heavyrunslight.blogspot.com/2013 ... ztuja.html
Pozdrawiam
Paweł
Dlaczego sandały do biegania tyle kosztują?
- HeavyPaul
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Ja tam myślę, że nie ma co doszukiwać się jakiejś ideologii w wysokości cen butów czy sandałów. To jest proste - cenę ustala się tak, aby podaż i popyt były na tyle wysokie, że producent osiągnie zakładane zyski. Koszty produkcji są stałe - inwestycje w reklamę zwiększają popyt i tu mamy wybór - albo zwiększyć cenę, co utrzyma popyt na dotychczasowym poziomie, albo utrzymać cenę zwiększając produkcję. I tyle, te wszystkie wyliczenia ile kosztuje guma na podeszwy, a ile cholewki i "technologie" tak naprawdę nie mają sensu, bo to jest zawsze minimalny procent ceny i nie ma prawie żadnego wpływu na cenę końcowego produktu.
Ceny sandałów są niższe od cen butów nie dlatego że zużywa się na nie mniej materiału, ale dlatego że popyt jest niski, a i możliwości przerobowe produkujących je manufaktur nie są za wielkie.
Ceny sandałów są niższe od cen butów nie dlatego że zużywa się na nie mniej materiału, ale dlatego że popyt jest niski, a i możliwości przerobowe produkujących je manufaktur nie są za wielkie.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
Może dlatego, że to sandały DO BIEGANIA. Mój kolega chirurg mówił mi, że istnieje spora przepaść między narzędziem X używanym przez niego przy operacjach ludzkiej cielesnej powłoki a całkowicie lub prawie identycznym narzędziem używanym przez weterynarza.
Co do ceny: ceny wielu produktów w USA są sporo niższe niż w Europie (w tym Polsce) - bezwzględnie, już nie mówiąc o względności (względem dochodów, znaczy się ).
Myślę, że Yacool potrafiłby swoimi magicznymi żyletkami zrobić tanie i dobre sandały z zupełnie czego innego
Co do ceny: ceny wielu produktów w USA są sporo niższe niż w Europie (w tym Polsce) - bezwzględnie, już nie mówiąc o względności (względem dochodów, znaczy się ).
Myślę, że Yacool potrafiłby swoimi magicznymi żyletkami zrobić tanie i dobre sandały z zupełnie czego innego
- HeavyPaul
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Buty do bieganie to szczyt ekstrawagancji!
Wielu osobom wydaje się, że z jakiegoś powodu sandały do biegania powinny kosztować 15zł. Chciałem pokazać, że na cenę składa się wiele czynników, a przy okazji pozwolić samym producentom odnieść się do tematu.
Pozdrawiam
Paweł
Wielu osobom wydaje się, że z jakiegoś powodu sandały do biegania powinny kosztować 15zł. Chciałem pokazać, że na cenę składa się wiele czynników, a przy okazji pozwolić samym producentom odnieść się do tematu.
Pozdrawiam
Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light