Komentarz do artykułu Kiedy ze sceny zbiec?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Kiedy ze sceny zbiec?
- LDeska
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:20
- Życiówka w maratonie: 3:03:03
- Kontakt:
Ja późno zacząłem zabawę w bieganie więc nad tym pytaniem często się zastanawiałem. Teraz już wiem że będę biegał tak długo jak będę miał ochotę - na razie wygląda na to że będę biegał jak WOŚP - do końca świata i o jeden dzień dłużej
Myślę że z tym limitem czasowym to dobry wyznacznik ale mam nadzieję że i ja kiedyś po 70-tce przebiegnę maraton poniżej 3 godzin. Na razie muszę tylko to zrobić jak mam połowę tego wieku 

Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Coś w tym jest...
...w pewnym znanym biegu z długą tradycją - starsi zawodnicy, którzy mają problem z ukończeniem ciężkich przecież zawodów w regulaminowym czasie, są podwożeni i wypuszczani na trasę w pobliżu mety. Oficjalnie nikt o niczym nie wie, organizatorzy są oburzeni na sugestie że coś takiego ma miejsce, a faktycznie wszystkim jest to na rękę... bo nie muszą czekać długo na ostatnich zawodników.
...znana i szanowana biegaczka, coraz częściej nie jest w stanie skończyć zawodów, ale czasem... pozwala się podwieźć i wypuścić przed metą, by zebrać oklaski od kibiców ...
ogólnie znany maratończyk, kolekcjonujący maratony i idący w tym na jakiś rekord, w zasadzie już nie jest w stanie biec ... a maratony w zasadzie przechodzi... oczywiście jego zdnaiem wszystko jest w porządku.
...w pewnym znanym biegu z długą tradycją - starsi zawodnicy, którzy mają problem z ukończeniem ciężkich przecież zawodów w regulaminowym czasie, są podwożeni i wypuszczani na trasę w pobliżu mety. Oficjalnie nikt o niczym nie wie, organizatorzy są oburzeni na sugestie że coś takiego ma miejsce, a faktycznie wszystkim jest to na rękę... bo nie muszą czekać długo na ostatnich zawodników.
...znana i szanowana biegaczka, coraz częściej nie jest w stanie skończyć zawodów, ale czasem... pozwala się podwieźć i wypuścić przed metą, by zebrać oklaski od kibiców ...
ogólnie znany maratończyk, kolekcjonujący maratony i idący w tym na jakiś rekord, w zasadzie już nie jest w stanie biec ... a maratony w zasadzie przechodzi... oczywiście jego zdnaiem wszystko jest w porządku.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
W sierpniu startowałem w maratonie mtb, w którym na dystansie 40km brał udział zawodnik 89 letni! Łojący mi tyłek sześćdziesięcioparolatkowie też nie są rzadkością, żeby wspomnieć na przykład Zbigniewa Krzeszowca. Generalnie ludzie aktywni całe życie starzeją się znacznie wolniej niż kanapowcy i mam nadzieję, że ze mną będzie tak samo
. Byle sport sprawiał przyjemność, a nie był orką i to wszystko.

The faster you are, the slower life goes by.
-
- Wyga
dla mnie - czterdziestoparolatki szurającej, która pewnie nigdy w życiu nie pobiegnie dychy poniżej 50 minut, a i godzina jest w sferze marzeń raczej, niż planów, zdecydowanie bardziej inspirujący są ci osiemdziesięciolatkowie z końca stawki, niż rącze charty z czuba
pamiętam z Biegu Niepodległości uroczą przekomarzankę pomiędzy panem rocznik 30 a panem rocznik 33 "no jasne, że pan mnie wyprzedza, wszak jest pan młodszy"
ale zasady powinny być takie same dla wszystkich startujących
pamiętam z Biegu Niepodległości uroczą przekomarzankę pomiędzy panem rocznik 30 a panem rocznik 33 "no jasne, że pan mnie wyprzedza, wszak jest pan młodszy"

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
To przestan szurac i zacznij biegac.asmo71 pisze:dla mnie - czterdziestoparolatki szurającej, która pewnie nigdy w życiu nie pobiegnie dychy poniżej 50 minut, a i godzina jest w sferze marzeń raczej, niż planów, zdecydowanie bardziej inspirujący są ci osiemdziesięciolatkowie z końca stawki, niż rącze charty z czuba
pamiętam z Biegu Niepodległości uroczą przekomarzankę pomiędzy panem rocznik 30 a panem rocznik 33 "no jasne, że pan mnie wyprzedza, wszak jest pan młodszy"![]()

Moj znajomy 75 Lat biega 3km w 11:40 i Maraton w 3:15. 75 Lat!!! Pobil 2 albo 3 rekordy Europy w jego klasie. A zaczol przed kilkoma latami.
Moj trener przebiegl przed 2 miesiacami polmaraton w 1:37. 70 Lat.
Moja zona przebiegla 1000m w 3:16 i 10km w 39:54. 45 lat.
To nie geny! To milosc do biegania. Milosc do szybkiego biegania a nie do szurania.
Ja wiem ze ktos moze chciec tylko pare kilometrow w tygodniu lekko potruptac. Ale po co wtedy petrzec na wyniki innych. Oni na te wyniki pracuja.
Pozd.
Roll
-
- Wyga
taaak, posypuję głowę popiołem i od jutra zaczynam PRACOWAĆ, a nie - pożałowania godne doprawdy - tuptać
i w ogóle sie wstydzę, że śmiem (cokolwiek)
a na temat artykułu coś napiszesz?
i w ogóle sie wstydzę, że śmiem (cokolwiek)

a na temat artykułu coś napiszesz?
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
Rolli, mądrze prawisz, bardzo mądrze.
Dałbym Ci soga, ale to nie te forum.
Dałbym Ci soga, ale to nie te forum.
-
- Rozgrzewający Się
asmo71 - dzięki za komentarz. Ja również jestem grubo po czterdziestce i jakoś nie mogę sobie wyobrazić przebiegnięcia 10 km poniżej godziny. Mam absorbującą pracę, dużo domowych obowiązków a bieg to czysta przyjemność i odpoczynek. Nie mam zamiaru bić rekordów i nadwerężać swojego zdrowia tylko po to by się chwalić w Internecie. W moim wieku bieganie jest dla mnie, a nie odwrotnie.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- MEL.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:56
- Życiówka w maratonie: 3:43
- Kontakt:
A mój tato, który nigdy nie biegał (ale całe życie był aktywny: amatorsko grał w siatkówkę i hobbistycznie przekopywał ze dwa-trzy razy w roku ogródek, jeździ na rowerze i na łyżwach), właśnie od 3 tygodni realizuje mój autorski program treningowy (marszobiegi) i przygotowuje się do swojego pierwszego maratonu (Orlen). Nie brał dotychczas udziału w żadnych biegach.
Ma 71 lat, właściwie prawie 72. Na razie 20 km robi w 3 godziny, ale jak zgubi trochę kilogramów i jeszcze trochę podkręcii tempo, to może być lepiej.
Trzymajcie za niego kciuki!
Ma 71 lat, właściwie prawie 72. Na razie 20 km robi w 3 godziny, ale jak zgubi trochę kilogramów i jeszcze trochę podkręcii tempo, to może być lepiej.
Trzymajcie za niego kciuki!
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 48:13
Tylko no właśnie chwalisz się... nie rekordami tylko dumą z tego, że się nie chwalisz rekordami... nie rozumiem takich postaw...rundek pisze:asmo71 - dzięki za komentarz. Ja również jestem grubo po czterdziestce i jakoś nie mogę sobie wyobrazić przebiegnięcia 10 km poniżej godziny. Mam absorbującą pracę, dużo domowych obowiązków a bieg to czysta przyjemność i odpoczynek. Nie mam zamiaru bić rekordów i nadwerężać swojego zdrowia tylko po to by się chwalić w Internecie. W moim wieku bieganie jest dla mnie, a nie odwrotnie.
Pozdrawiam serdecznie
Ja biegam dla siebie chcąc przy tym poprawiać własne rekordy, ktoś biega ot tak... i jemu i mi należy się szacunek! Co to za różnica kto i jak biega?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Zle moj teks zrozumiales...rundek pisze:asmo71 - dzięki za komentarz.
Kazdy biega jak chce i kazdy ma inne motywacje do biegania. Chcecz biegac i wachac kwiatki... to rob to.
Ale po co patrzec na wyniki innych i chcec je osiagnac, jezeli nie chce sie na to pracowac? Jezeli chce sie uzyskac wyniki, to trzeba sobie na nie zapracowac.
Tez nikt nie wymaga od kogos szukania wymowek (wiek, praca, dom...) bo to sa tylko wymowki.
-
- Wyga
Rolli - a dlaczego założyłeś z góry, że skoro ktoś szura/tupta/łotewer, to nie pracuje? co wiesz o mnie? wiesz, z jakiego poziomu i kiedy startowałam? wiesz, gdzie jestem? czy też jedynie na podstawie "braku wyników" zakładasz brak jakichkolwiek ambicji? czy ambicją nie może być bieganie w zdrowiu do osiemdziesiątki albo i lepiej? czy jedynym celem musi być tylko WYNIK?Rolli pisze:Zle moj teks zrozumiales...rundek pisze:asmo71 - dzięki za komentarz.
Kazdy biega jak chce i kazdy ma inne motywacje do biegania. Chcecz biegac i wachac kwiatki... to rob to.
Ale po co patrzec na wyniki innych i chcec je osiagnac, jezeli nie chce sie na to pracowac? Jezeli chce sie uzyskac wyniki, to trzeba sobie na nie zapracowac.
Tez nikt nie wymaga od kogos szukania wymowek (wiek, praca, dom...) bo to sa tylko wymowki.
napisałam zresztą o inspiracji, a nie o "patrzeniu/niepatrzeniu na wyniki"
odnosząc się do bliższego mi tenisa - mogę sobie uwielbiać wielkie gwiazdy, ale dla mnie inspiracją nie jest nikt z Top10, a Kimiko Date Krumm, kobieta starsza ode mnie o pół roku, której dalej się chce (a właśnie awansowała do trzeciej rundy Australian Open) i pewnych czterech panów - średnia wieku koło 75 - którzy zawsze w niedzielę grali w debelka na korcie obok, nie musząc już nic nikomu udowadniać
btw, Kimiko w czasie kilkuletniej przerwy w karierze, żeby potrzymać fizyczną sprawność, biegała na długich dystansach, ukończyła bodajże maraton londyński w 3 h z hakiem;)
najciekawsze jednak jest to, że najważniejsze w mojej wypowiedzi było ostatnie zdanie - że zasady powinny być równe dla wszystkich