Komentarz do artykułu Wioletta Kryza i Wiesław Piętka zawieszeni
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:27
- Życiówka w maratonie: 2:36:045
http://www.pzla.pl/index.php?_a=1&kat_id=4&_id=6589
Wioletta po raz 3 złapana na dopingu.
Moim zdaniem to powinien być koniec dla tej pani(?).
Wioletta po raz 3 złapana na dopingu.
Moim zdaniem to powinien być koniec dla tej pani(?).
- mar_jas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:39:59
- Życiówka w maratonie: 3:28:43
Kategoria Masters na wspomagaczach....świat się kończy 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A mnie by bardzo interesowała interpretacja komunikatu z Maratonu Poznańskiego przez bardziej obytych z zawodami.
"W dniu 21 grudni br. otrzymaliśmy wersję elektroniczną wyników badania próbki B na obecność środków dopingujących. Badanie próbki A wykazało obecność niedozwolonych środków u jednej zawodniczki, natomiast badanie próbki B nie potwierdziło tego wyniku. Na tej podstawie uznaliśmy, że klasyfikacja kobiet nie ulega zmianie i tym samym wyniki 13. Poznań Maraton uznajemy za oficjalne."
Z tego co słyszałem, to badanie próbki B - jest to zwykle formalność bo potwierdzone zostają wyniki z próbki A - a tutaj wyszła rozbieżność. Bardzo fajnie, tylko się cieszyć, okazało się, że wśród kobiet z pierwszej trójki nie było żadnej na dopingu - ale czy badanie próbki B tego dowodzi - czy metoda badania jest na tyle niedoskonała - że ponad wszelką wątpliwość nie można wykluczyć, że nie było dopingu i z tego powodu uznaje się oficjalnie (oczywiście słusznie), że tego dopingu nie było - jednakże po cichu wszyscy wiedzą że był - jak to wygląda?
"W dniu 21 grudni br. otrzymaliśmy wersję elektroniczną wyników badania próbki B na obecność środków dopingujących. Badanie próbki A wykazało obecność niedozwolonych środków u jednej zawodniczki, natomiast badanie próbki B nie potwierdziło tego wyniku. Na tej podstawie uznaliśmy, że klasyfikacja kobiet nie ulega zmianie i tym samym wyniki 13. Poznań Maraton uznajemy za oficjalne."
Z tego co słyszałem, to badanie próbki B - jest to zwykle formalność bo potwierdzone zostają wyniki z próbki A - a tutaj wyszła rozbieżność. Bardzo fajnie, tylko się cieszyć, okazało się, że wśród kobiet z pierwszej trójki nie było żadnej na dopingu - ale czy badanie próbki B tego dowodzi - czy metoda badania jest na tyle niedoskonała - że ponad wszelką wątpliwość nie można wykluczyć, że nie było dopingu i z tego powodu uznaje się oficjalnie (oczywiście słusznie), że tego dopingu nie było - jednakże po cichu wszyscy wiedzą że był - jak to wygląda?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Wioletta Kryza i Wiesław Piętka zawieszeni w prawach zawodnika
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
To już się nie dziwię, że mnie wyprzedziła na połówce w OLN

- mar_jas
- Zaprawiony W Bojach
Przykra sprawa, tym bardziej, że mamy do czynienia z doświadczonymi zawodnikami, którzy wiele już przeszli, troche już trenują, pan P był nawet opisywany na maratonach polskich jako przykład że w wieku ponad 45 lat można mieć świetny przyrost wyników...jak się okazuje po raz kolejny nic nie bierze się samo z siebie...i nie ma przypadków 

- DOM
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiecie, czy w przypadku, gdy próbka B wychodzi negatywna, podają jaki środek podejrzewali?
Sądzę też, że fajnie byłoby zebrać informacje, jakich popularnie dostępnych substancji nie wolno sportowcom używać (mówię o składnikach dostępnych w popularnych lekach, jak choćby Ibubrom Zatoki). Wiem, że to wszystko jest do wygooglowania, ale wydaje mi się, że takie zestawienie mogłby wielu zawodnikom pomóc.
Sądzę też, że fajnie byłoby zebrać informacje, jakich popularnie dostępnych substancji nie wolno sportowcom używać (mówię o składnikach dostępnych w popularnych lekach, jak choćby Ibubrom Zatoki). Wiem, że to wszystko jest do wygooglowania, ale wydaje mi się, że takie zestawienie mogłby wielu zawodnikom pomóc.
- mar_jas
- Zaprawiony W Bojach
- Jarlaxle
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 32:22
a na maratonachpolskich byl jakiś czas temu artykuł, im starsi tym lepsi niczym wino
m.in. o Piętce.. a tu taki psikus

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Co by nie mówić, to Pan Wiesław Pietka ma spore zasługi w sponsorowaniu zawodników.
- mar_jas
- Zaprawiony W Bojach
Na stronie PZLA dokładnie w tym samym dniu kiedy pojawiło się info o dopingu podali tez inforamcję o wygranej w Santa Monika Karoliny Jarzyńskiej...biegaczce zgadnijcie jakiego klubuAdam Klein pisze:Co by nie mówić, to Pan Wiesław Pietka ma spore zasługi w sponsorowaniu zawodników.

- DOM
- Zaprawiony W Bojach
Właśnie nie chodzi mi o listę (z tym nie ma problmeu), tylko nazwy popularnych środków (np. syropów na kaszel), w których te substancje się znajdują. Nie muszę mówić, że wiedza internistów na ten temat jest zerowa.
- kachita
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
DOM, na zalinkowanej stronie kliknij BAZA LEKÓW - tam możesz wpisać interesujący Cię lek i wyświetlą Ci się informacje, czy zawiera zabroniony środek i w jakich dyscyplinach jest on zabroniony.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
Dziękikachita pisze:DOM, na zalinkowanej stronie kliknij BAZA LEKÓW - tam możesz wpisać interesujący Cię lek i wyświetlą Ci się informacje, czy zawiera zabroniony środek i w jakich dyscyplinach jest on zabroniony.