bledy nie tylko ortograficzne

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
airda

Nieprzeczytany post

Mam prosbe do moderatora - czy mozna wzbogacic forum o automat do poprawiania bledow ortograficznych? Niektore sa _nie_do_przeczytania. A moze i piszacy czegos sie naucza przy okazji? Azeby jednakowoz sie nauczyli - mozna te poprawki np. robic na czerwono :)

A druga prosba do wszystkich piszacych - poprawiajcie swoje posty nim je wyslecie, sliczne prosze. Pod oknem pisanego postu na lewo od 'wyslij' jest 'podglad' - dzieki temu czytajac swoj list latwiej znalezc bledy i je poprawic.

I prosze tylko bez zarzutow o 'szkolke', 'belfrostwo' i takie tam :)
PKO
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak i wstawianie polskich znaków diakrytycznych.
Ja robię błędy ale przynajmniej polskie literki używam :hej:

Nie wszystkie błędy są poprawiane przez słowniki, czasem nie ma czasu by sprawdzać poprawność, a i wytykanie błędów nie jest do końca poprawne :hahaha: .

Jakby co to dopiszę do stopki: Przepraszam za błędy nie tylko ortograficzne.

Pozdrawiam bezbłędnie
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
airda

Nieprzeczytany post

Nie wiem dlaczego... ale odnioslam skrajnie subiektywne wrazenie, ze sie czepiasz ;)

Brak 'ogonkow' w moich postach wynika z nawyku, kiedy jeszcze z polskimi fontami w roznych programach byl spory klopot. Teraz wynika z wygodnictwa - jesli pisze w innych jezykach nie musze sie 'przestawiac' :)

Jesli jednak to przeszkadza komus procz Ciebie, a i Ty dotad nic na ten temat nie pisales - zaczne sie stosowac do uwag.

I ostatnia kwestia - niestety nie zgadzam sie z pogladem, iz zwracanie uwagi na bledy jest niegrzeczne - przypomina mi to troche filozofie bezstresowego wychowania lub dysgrafie, na ktora cierpi kazdy maturzysta :)

Za bledy nie trzeba przepraszac - wystarczy ich nie powtarzac - 'przepraszam' nie rowna sie 'erase', niektorzy jednak mysla, ze to synonimy :)
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie czepiam się nawet subiektywnie :hej: .

Tylko po prostu wiem, że robię błędy. A ze znaków diakrytycznych to już się nasi polonusi trochę naśmiewali. To częsty problem te błędy - miałem też papierek o dysgrafii na maturze - niestety nie pomógł mi - zdałem do tej pory mi wstyd :hej: no żartuję trochę :oczko: .

Twój apel nałożył się akurat na tematy, które są poruszane na forum, które moim zdaniem są ważniejsze niż błędy. Stąd może trochę ironii ale nie personalnie. Nie tylko Ty nie używasz robaków

Oczywiście staram si nie robić tych byków w dużych ilościach ale te wszystkie nie razem czy osobno to już ponad moją dysgraficzną wyobraźnię :hej:

Pozdrawiam serdecznie nie dyzgrawicznie :oczko:

Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

airda pisze:przypomina mi to troche filozofie bezstresowego wychowania lub dysgrafie, na ktora cierpi kazdy maturzysta :)
Jestem tegorocznym maturzysta i z tego co pamietam nie wiecej niz 20% mojej klasy mialo zaswiadczenie o dysgrafii. Tak gwoli scislosci ;- )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Jog
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

airda pisze:(...) Teraz wynika z wygodnictwa - jesli pisze w innych jezykach nie musze sie 'przestawiac' :) (...)
Twoje wygodnictwo jest jednak bardzo niewygodne dla czytających. Używaj proszę polskich znaków. Poprawną polszczynę czyta się zdecydowanie łatwiej.
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No będzie draka czy nie?

Może jakaś ankieta by się przydała?

Nie no ja już chyba złośliwy jestem.

Pozdrawiam bez złośliwości

Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jestem za puryzmem jezykowym , jednak nie posiadam polskich znakow .
Przecinki stawiam wedlug normy dla niedowidzacych .

Jesli istnieje program poprawkowy , chetnie go powitam na tym forum .

Na forach anglojezycznych , na ktorych pisze , takie programiki to pozyteczna norma .

Bledy oraz silenie sie na pisanie w obcym jezyku , ktorego sie nie opanowalo , bardzon razi .
Ostatnio zmieniony 14 lis 2008, 20:37 przez wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
airda

Nieprzeczytany post

Ja mogę pisać z polskimi znakami, jednak wówczas kiedy inni piszący będą dbali o poprawność językową swoich postów :) Chyba wszyscy są równi :)

Nie pojmuję dlaczego nie można na tym forum zwrocić na nic uwagi - od razu wszyscy się sobie rzucają do gardeł. Przecież chodzi o to by czytało się lepiej, wiedziało wiecej, a wszystko to w życzliwej atmosferze. A może się mylę?
Awatar użytkownika
Jog
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

airda pisze:Ja mogę pisać z polskimi znakami, jednak wówczas kiedy inni piszący będą dbali o poprawność językową swoich postów :) Chyba wszyscy są równi :)

Nie pojmuję dlaczego nie można na tym forum zwrocić na nic uwagi - od razu wszyscy się sobie rzucają do gardeł. Przecież chodzi o to by czytało się lepiej, wiedziało wiecej, a wszystko to w życzliwej atmosferze. A może się mylę?
Dzięki, tak od razu łatwiej i przyjemniej :hej:
airda

Nieprzeczytany post

Jog pisze: Dzięki, tak od razu łatwiej i przyjemniej :hej:
Miło mi :)
A Ty, dbasz o staranność postów? :bleble:
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ja swego czasu walczyłem o poprawność ortograficzną forum, ale zostało to źle odebrane - że się czepiam. Czasami poprawiam błędy, bo niektóre są wręcz fatalne, ale z drugiej strony - uważam, że pisownia świadczy o człowieku. Dlatego ludzie, którzy piszą fatalnie, sami sobie odbierają wiarygodność, na zasadzie, że skoro ktoś nie potrafi poprawnie napisać prostego słowa, to co sobą reprezentuje i dlaczego ma mieć rację w dyskusji. Poprawiając więc błędy takim ludziom, dodajemy im niepotrzebnej wiarygodności.

Z drugiej strony - nie mam tyle czasu, żeby poprawiać wszystkie teksty na forum, ledwo nadążam z artykułami, często poprawiając je z opóźnieniem, czasami niedokładnie.

Ja generalnie traktuję z przymrużeniem oka ludzi, którzy robią fatalne błędy. Pojedyncze błędy przytrafiają się każdemu, np. Fredziowi całkiem często. Co do Jara - nie zauważyłem, żebyś robił błędy, może jakieś drobne, których się nie zapamiętuje.
airda

Nieprzeczytany post

Nagor, ale mi chodziło o automat do sprawdzania błędów. Nie wybrażam sobie, żeby ktokolwiek 'ręcznie' musiał to robić :)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ja nie ufam automatom, za dużo czytam P.K. Dicka ; ) A serio, to muszę spytać naszego serwismana. Na pewno jest to możliwe, nie wiem tylko, czy znajdzie na to czas. W mglistych planach jest przebudowa strony, więc wtedy na pewno to uwzględnimy, ale nie mam pojęcia, kiedy mogłoby to być.
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zawsze można wykazać trochę własnej inicjatywy, skopiować teks do worda i tam sprawdzić błędy. Każdy chyba jest w stanie określić, czy ma braki w ortografii i gramatyce czy nie. Ale skoro co niektórzy mają na tyle zaufania do siebie i skazują czytających posty na zawieszanie wzroku na artykółach i tym podobnych, nie fatygując się, żeby wątpliwe słowa sprawdzić w słowniku, to szczerze gratuluję. Wszystkiego nie można zwalić na dysleksję.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ