Biegowe Magazyny: BIEGANIE versus RunnersWorld
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jakie są wasze opinie ? Którą gazetę wolicie ?
Widziałem w kioskach już nowy RunnersWorld i wg mnie jest na lepszym poziomie niż był do tej pory.
Widziałem w kioskach już nowy RunnersWorld i wg mnie jest na lepszym poziomie niż był do tej pory.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2008, 08:55 przez Adam Klein, łącznie zmieniany 1 raz.
- zeli
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
właśnie go przeczytałem. zdecydowanie wolę BIEGANIE, choć nie żałuję że kupiłem RW. sylwetki J. Scotta i D. Karnazesa niesamowite, chetnie poczytałbym o Nich więcej, wywiad z Haile, artykuł o historii polskiego biegania i relacja z Jungfrau Marathon to najciekawsze moim zdaniem pozycje w tym piśmie.FREDZIO pisze:Jakie są wasze opinie ? Którą gazetę wolicie ?
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No to całkiem sporo.
A co w ostatnim BIEGANIU jest czy było ciekawego? Poprostu nie wiem bo chyba ostatniego jeszcze nie kupiłem.
A co w ostatnim BIEGANIU jest czy było ciekawego? Poprostu nie wiem bo chyba ostatniego jeszcze nie kupiłem.
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
W nowym bieganiu super jest napisane o ultra.FREDZIO pisze:No to całkiem sporo.
Co do Runners robi wrażenie tylko wartościowe i ciekawe zawartości niepotrzebnie są przeplatane misz-maszem wszystko i o niczym , gadżeciarstwem itp. To potem przypomina prawie taki CKM czy Mens Health. Gdyby wyczyścić z tych bezsensownych stron które zawierają dziesiątki informacji o wszystkim i o niczym to byłoby super pismo.
Chodzi mi o te strony gdzie mamy np. na jednej stronie np 20 fotek z opisami a dotyczą spraw z całego życia i świata czyli: tu samochód, tam wyspa, tu drink, tam scenka podrywu, tu most san francisco, tam wydobycie węgla itp. Misz masz. Nie mam scanu ale o tego rodzaju strony mi chodzi.
Potem zamiast fajnego czasopisma o bieganiu robi się coś takiego:

Dlatego to bym poprawił i wtedy mielibyśmy 2 bardzo mocne czasopisma.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Zawsze można tamtych fragmentów nie czytać. 

- Nagor
- Ekspert/Trener
No niestety - jaki czytelnik, takie pismo. Badania pokazują, że ludzie chcą krótkiego tekstu i dużej ilości zdjęć. Tak wyglądają niemal wszystkie kolorowe pisma. Na szczęście bieganie.pl stawia na ambitniejszego czytelnika stąd u nas teksty, jakie nie miałyby szans powstać w normalnym piśmie - jak dzisiejszy o biegach górskich.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No - ale ja jeszcze podrążę temat.
Bo - Arti nie wiem czy przez przypadek czy nie - wymienił np MensHealth.
RunnersWorld jest własnością tego samego wydawnictwa - i w Polsce i na świecie.
Ja przyznam, że dla mnie wygląd jest ważny.
I oni wprawdzie wkładają mnóstwo tych dupereli - ale ...no właśnie, nie czytałem jeszce, idę do kiosku.
Ale RunnersWorld widać, że ma kupę kasy, mają cały backup w postaci redakcji MensHealth. Mają poza tym dostęp do źródłowych, oryginalnych materiałów.
Więc na pewno dla BIEGANIA jest to trudny przeciwnik.
Więcej napiszę jak przeczytam.
Bo - Arti nie wiem czy przez przypadek czy nie - wymienił np MensHealth.
RunnersWorld jest własnością tego samego wydawnictwa - i w Polsce i na świecie.
Ja przyznam, że dla mnie wygląd jest ważny.
I oni wprawdzie wkładają mnóstwo tych dupereli - ale ...no właśnie, nie czytałem jeszce, idę do kiosku.
Ale RunnersWorld widać, że ma kupę kasy, mają cały backup w postaci redakcji MensHealth. Mają poza tym dostęp do źródłowych, oryginalnych materiałów.
Więc na pewno dla BIEGANIA jest to trudny przeciwnik.
Więcej napiszę jak przeczytam.
- zeli
- Zaprawiony W Bojach
jeśli chodzi o BIEGANIE to prawie całe czytam z zapartym tchem. podoba mi się układ pisma, stałe działy. w obecnym akademia biegania ( podziel sie bieganiem), wyniki ankiety (ponieważ uwielbiam ankiety przeczytałem artykuł trzy razy), bardzo lubię cykl "historia", bardzo dobre artykuły "Przełom" i "Ultra". cykl obieżyświat bardzo mi się popdoba, akurat ten najnowszy mnie nie zachwycił(Azjatycki dublet), ale generalnie bardzo lubię ten cykl. jeszcze artykuł Zbliżenie (aż ścisnął serce) i buty dla pań (też chętnie poczytałem mimo że mnie bezpośrednio nie dotyczy)i mamy całe BIEGANIE. tak jak pisze Arti i potwierdza Nagor tu nie ma zbędnego "siana". w RW razi kupa niepotrzebnych "śmieci" i odbiór pisma może być negatywny pomimo że uważam jest tam co poczytać.FREDZIO pisze:No to całkiem sporo.
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
W Biegajznami temat juz jest zaczety .
Jak kiedys juz pisalem , RW rozmawial bezposrednio ze mna juz w 95 , poszukujac kontrahenta w Polsce .
Podobno sa juz oryginalne teksty polskiego RW .
Mysle ze obecne numery to balon probny , majacy za zadanie sprawdzic reakcje i gusta .
Jesli chwyci , bedzie bardziej "custom" i z tekstami nie bedzie problemu , bo kase maja .
Jak kiedys juz pisalem , RW rozmawial bezposrednio ze mna juz w 95 , poszukujac kontrahenta w Polsce .
Podobno sa juz oryginalne teksty polskiego RW .
Mysle ze obecne numery to balon probny , majacy za zadanie sprawdzic reakcje i gusta .
Jesli chwyci , bedzie bardziej "custom" i z tekstami nie bedzie problemu , bo kase maja .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Looking back:
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No - mam go w ręku.
Uczucia mieszane. Jest chyba objetościowo większy niż BIEGANIE i rzeczywiście jest mnóstwo takiego naciągactwa w stylu 4 sposoby na to, 18 sposobów na tamto.
Ale chyba taki jest sposób dotarcie do masowego odbiorcy. Stwreidzam, że u nas (w bieganiu.pl ) też znajdziecie troche takich artykułów
- zwłaszcza w zacznij biegać. Poprostu liczby przemawiają.
Nie wiem jaki jest nakład (nie mogę znaleźć), dowiem się (BIEGANIE to chyba 7,5 tys ?).
Natomiast wg mnie bieganie ma problem z autorami. Jeden Nagórek wiosny nie czyni.
. Widać, że BIEGANIE bazuje trochę na takim chałupnictwie. Z pasją ale chałupnictwie.
Ale to jak zwykle kwestia kasy.
Mi się najbardziej podobał do tej pory amerykański RunningTimes ale został przejęty przez Rodale (czyli właściciela RunnersWorld) i obawiam się, że jakość spadnie.
Uczucia mieszane. Jest chyba objetościowo większy niż BIEGANIE i rzeczywiście jest mnóstwo takiego naciągactwa w stylu 4 sposoby na to, 18 sposobów na tamto.
Ale chyba taki jest sposób dotarcie do masowego odbiorcy. Stwreidzam, że u nas (w bieganiu.pl ) też znajdziecie troche takich artykułów

Nie wiem jaki jest nakład (nie mogę znaleźć), dowiem się (BIEGANIE to chyba 7,5 tys ?).
Natomiast wg mnie bieganie ma problem z autorami. Jeden Nagórek wiosny nie czyni.

Ale to jak zwykle kwestia kasy.
Mi się najbardziej podobał do tej pory amerykański RunningTimes ale został przejęty przez Rodale (czyli właściciela RunnersWorld) i obawiam się, że jakość spadnie.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
O ile mi wiadomo RW ma odmienne wersje dla Niemiec UK i chyba Australii .
Kazda z wersji jest troche ina w odbiorze i traktuje glownie o sprawach lokalnych , jak biegi w danym panstwie .
Z WIKI :
"Since the early 1990s, Runner's World has expanded outside the United States. The first new edition was a United Kingdom edition wholly owned by Rodale Nat Mags, Inc joint venture between Rodale Inc and The Hearst Corporation. Editions in Australia, Belgium, Germany, Italy, the Netherlands, South Africa, Spain, and Sweden are published either as joint ventures or through licensing arrangements with publishers in those countries. Editors in each country have access to editorial content from the U.S. edition, but also publish their own original content with local flavor."
Kazda z wersji jest troche ina w odbiorze i traktuje glownie o sprawach lokalnych , jak biegi w danym panstwie .
Z WIKI :
"Since the early 1990s, Runner's World has expanded outside the United States. The first new edition was a United Kingdom edition wholly owned by Rodale Nat Mags, Inc joint venture between Rodale Inc and The Hearst Corporation. Editions in Australia, Belgium, Germany, Italy, the Netherlands, South Africa, Spain, and Sweden are published either as joint ventures or through licensing arrangements with publishers in those countries. Editors in each country have access to editorial content from the U.S. edition, but also publish their own original content with local flavor."
Articles in English:
Looking back:
Looking back:
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nakład RunnersWorld to w Polsce 30 tys.
To sporo.
To sporo.
-
- Dyskutant
Nakład to nakład, ważniejsza jest sprzedaż lub czytelnictwo.
Bieganie ze sprzedażą stoi kiepsko: 2700 egzemplarzy w grudniu 2007.
Nie widziałem żadnych danych RW ale przy potencjale Men's Health (bodaj 68tys. sprzedaż) to nie wygląda najlepiej.
Nie widziałem żadnych danych RW ale przy potencjale Men's Health (bodaj 68tys. sprzedaż) to nie wygląda najlepiej.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ale nie bardzo rozumiem? To znaczy, że oceniasz, że skoro Mens się sprzedaje w 68 tys to szanse na sprzedaż 30 tys RW są małe, tak?wagiel pisze:Nakład to nakład, ważniejsza jest sprzedaż lub czytelnictwo.
Ale ciekawe w takim razie ile się sprzeda w porównaniu do Biegania. Pewnie skoro mają 30 tys nakładu to i sieć punktów sprzedaży większa - ja ich kupiłem w jakimś przypadkowym Kiosku
-
- Dyskutant
Oceniam że RW się sprzedaje w jakichś 15tys. Przeważnie jeśli pismo nie ma dobrej bazy prenumeratorów to się rozchodzi w 50-60%.
Moim zdaniem RW będzie tytułem wspomagającym Men's Health tzn. nie zrobią z niego nigdy miesięcznika- bo by to zagroziło pozycji ich flagowego pisma, z drugiej strony będzie korzystał z tych samych kanałów dystrybucji co doprowadza do mocnej konkurencji z Bieganiem choćby przez obecność w większej ilości punktów sprzedaży.
Tematy specjalistyczne będą się przeplatać z bardziej ogólnymi, żeby rozszerzać bazę czytelników no i reklamodawców
Moim zdaniem RW będzie tytułem wspomagającym Men's Health tzn. nie zrobią z niego nigdy miesięcznika- bo by to zagroziło pozycji ich flagowego pisma, z drugiej strony będzie korzystał z tych samych kanałów dystrybucji co doprowadza do mocnej konkurencji z Bieganiem choćby przez obecność w większej ilości punktów sprzedaży.
Tematy specjalistyczne będą się przeplatać z bardziej ogólnymi, żeby rozszerzać bazę czytelników no i reklamodawców