Książki o bieganiu

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wspólczesne dobre buty są świetnie amortuzujące zarówno w pięcie jak i w przedniej części buta, dlatego to nie jest problem konstruktorów a poza tym jeśli to jest prawda by nie biegać " na pięte " - to jak teraz przekształcić biegacza po kilku latach i kilkunastu tysiącach kilometrów biegania po swojemu na nowy sposób - nie da rady.
Uważam więc, że dobrze robią firmy skupiając największe wysiłki na tłumieniu uderzeń na piętach.
PKO
Awatar użytkownika
tomke
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj na National Geographic była audycja : Nauka i addidasy. Naukowcy wypowiadali sie ze buty sa dzisaj zbytnio amortyzowane, co sprzyja licznym kontuzjom. Jako dowod pokazali czlowieka ktory biega boso i ngdy nie mial kontuzji. Jego strona: www.runningbarefoot.org

(Edited by tomke at 10:12 pm on Sep. 18, 2002)
Awatar użytkownika
Quasim
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie miał kontuzji bo biega na palce i to z dużą amortyzacją. Spróbujcie pobiec boso na pięty to wam się odechce  (kiedyś mnie tak obtarły buty, że wróciłem do domu boso). A ci co biegają na pięte moim zdaniem muszą bardziej obciążać stawy kolanowe i kręgosłup (to nie anatomia ale fizyka)
Poza tym wszystko zależy od człowieka, ja np. nie mogę biegać na palce bo mi achilles wysiada.
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from joycat on 4:21 pm on Sep. 17, 2002
Do ArthuraP: mam książkę "Running Injury-Free" napisaną przez Joe Ellisa i Joe Hendersona. Obaj panowie publikują w Runner's World. Jeżeli chcesz przeczytać - pożyczę.
Joy, ależ jestem spostrzegawczy, sorki, nie zauważyłem... :trup:
Bardzo, bardzo się cieszę z Twojej oferty, chyba czytałem te książkę ale jej nie posiadam i na pewno chętnie w przyszłości do niej wrócę.
Będę pamiętał i WIELKIE DZIĘKUJĘ.
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie samymi poradami fachowymi czlowiek zyje .
Zawsze milo posluchac gawed biegowych przy ognisku lub w blaskach trzaskajacych polan na kominku .
Oto fragmenty ksiazki To the Edge o 135 milach morderczego biegu poprzez Doline Smierci .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

nikt jeszcze nie napisal o omawianym szeroko Podreczniku biegacza Runners World, no i o Vademecum biegacza Jerzego Skarzynskiego.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
JacekZ
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from Deck on 12:59 pm on Feb. 3, 2003
nikt jeszcze nie napisal o omawianym szeroko Podreczniku biegacza Runners World, no i o Vademecum biegacza Jerzego Skarzynskiego.
Ta pierwsza pozycje mozna sobie smialo podarowac.
Szkoda czasu i pieniedzy.Druga jest niezla.
Awatar użytkownika
Elm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Starosto. widzę w ofercie Maratonu także tytuł "Przyjaciele z maratońskich tras" Kazimierza Musiałowskiego: "Ruch masowego biegania w latach siedemdziesiątych opanował świat. I z czasem w Polsce zadomowił się na stałe. Słynne hasło redaktora Tomasza Hopfera - "Biegaj razem z nami" wrosło w życie ludzi kochających ruch. Narodziły się pierwsze maratony i organizatorzy różnych biegów. Podczas każdego maratonu nawiązywały się znajomości i przyjaźnie. Jednak brakowało wiadomości o tych ludziach.
Maraton to przezwyciężanie trudności i przezwyciężanie siebie. Takich właśnie ludzi przedstawia ta książka. Autor ma nadzieje, że ta książka pomoże biegającym oraz organizatorom i sprawozdawcom rozpoznać zawodników startujących w tak pięknym biegu, jakim jest maraton."
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kazimierz Musialowski pisze w dziale Dyskysje Maratonow Polskich ( KaMus)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
krzysztof
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

czesc,
zakupilem w amazon, przeczytalem i stosuje , bardzo polecam:
Jack Daniels "Daniel's Running Formula".
Szukam jakiegos dobrego żródła o ćwiczeniach "plyometrics" ?? dziekuje, pozdrowionka, krzysiek
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ale mi czasu zajelo..... jakies ladne tygodni temu zakupilam sobie ksiazke 'the competitive runner's handbook' Bob Glover and Shelly-iynn Florence Glover,

Jest niesamowita, ludzie sa zalozycielami szkoly biegacza w NY i przygotowuja do Maratonu w NY, plany sa nie tylko dla 'elite' ale tez dla poczatkujacych, jest pelno wskazowek jak trenowac interwaly, gorki itp, jak sie przygotowac do biegu na 5,10k pol maratonu no i maratonu, wsumie 657 stron
zaczyna sie od tzw' basic trening' poznjej szybkosc, planowanie treningow,trening pod dystans,maraton, pozniej pelno o.... motywacji, treningu 'mentalnym' , buty... taak bardzo wazne i  jedzonko +picie, rodzaje biegaczy (kobiety mlodzi, mistrzowie), taki mniej popularny .... kontuzje, no i inne treningi ktore mozna wplatac(silownia itd itp)

Mi sie bardzo, bardzo podoba
wydana jest przez pingwina ( www.penguinputnam.com)
Awatar użytkownika
Lubu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Książka Jerzego Skarżyńskiego Vademecum biegacza jest świetną pozycją dla początkujących biegaczy i poleciłbym ją wszystkim początkującym biegaczom. Jest tam sporo wiadomości dla początkujących, łącznie z opisem sprzętu stosowanego przez biegaczy.
Jednym słowem POLECAM
Awatar użytkownika
marcin70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jest jeszcze jedna pozycja, o której nie piszecie. Książka Darka Sidora, poniżej odsyłacz do jego strony. Uważam ją za bardzo dobrą, napisaną z humorem książkę o  tym jak przygotować się do pierwszego maratonu, a co najważniejsze jak go ukończyć :hej:
Co prawda mam ich na liczniku więcej ale znalazłem w niej sporo informacji przydatnych i mnie:).
http://culex.biol.uni.wroc.pl/sidor/ksiega/ksiega
[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
Then...I turn around and run home.[/b]
www.biegajznami.pl
kazia
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki Marcinie za podanie książki Darka.

Myślę, że tak mało jest o niej opinii gdyż nie jest ona dostępna w powszechnej sprzedaży (patrz każdej księgarni). Głównie sprzedajem ją na imprezach biegowych (będziemy w Warszawie przy okazji maratonu, być może również w Poznaniu). Dostępna jest też w sptrzedaży wysyłkowej oraz w sieci księgarń przy AWFach na terenie całego kraju oprócz Poznania.
Na razie w cyklu "Ukończyć maraton" dostępna jest cz.I Debiut, a od 10 września również cz.II Rekord.
Do zapoznania się z ofertą cenową zapraszam na stronie http://culex.biol.uni.wroc.pl/sidor/ksiega/ksiega.htm

a tych biegaczy, którzy już przeczytali Debiut proszę o zamieszczenie swoich opinii na temat książki, być może zachęcą one innych biegaczy do lektury. W końcu nie samym biegiem żyje człowiek :-)

Pozdrawiam - Kasia Sidor
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Do jednego muszę się przyznać - po przeczytaniu książki Jurka Skarżyńskiego informacja o wydaniu książki przez Darka Sidora zainteresowała mnie w bardzo niewielkim stopniu. Wydawało mi się mało prawdopodobne żeby w Polsce, w krótkim okresie czasu ukazały się dwie dobre książki o bieganiu. Wcześniej był jeszcze Poradnik dla biegaczy, który wiele wnosząc do polskiego biegania trochę kłóci się z polskimi realiami.

No więc trudno mi było uwierzyć w dwie dobre polskie książki o bieganiu w tak krótkim okresie czasu, a co ciekawsze - zastanawiałem się nawet jak ktoś mógł być tak nierozsądny żeby wydawać swoją księżkę po książce Jurka Skarżyńskiego. Jednak szczęśliwym zbiegiem okoliczności miałem okazję poznać Darka i zapoznać się z jego książką.

Okładka może nie wygląda zbyt zachęcająco, ale to co znajduje się między okładkami zasługuje na najwyższe słowa uznania. Książka ma tytuł Debiut i choć debiutantem nie jestem przeczytałem ją jednym tchem i znalazłem w niej wiele bardzo ciekawych rzeczy.

To co wyróżnia tę pozycję to niewątpliwie styl pisania jej autora. Lekki, humorystyczny, ale także bardzo motywujący. Uwierzcie mi - gdybym wcześniej nie zaczął biegać niewątpliwie zrobiłbym to teraz!

Polecam!!!

Teraz z niecierpliwością czekam na drugą część - Rekord, którą mam nadzieję zdobyć już na Maratonie Warszawskim. Co prawda na Poznań nie zdążę się już przygotować, ale mój następny sezon na pewno będzie należał do rekordowych!
No i co mam tu teraz napisać? ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ