Biegowy savoir-vivre

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
bianka
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem wiek ma b.duze znaczenie, mlodzi sie nie witaja a jak im macham to patrza jak na glupia a im osoba starsza tym chetniej i bardziej naturalnie podnosi reke w gescie przywitania. W parku w ktorym biegam co jakis czas spotykam staruszka ktory dzielnie pokonuje kolejne okrazenia. Na oko ma dobrze ponad 70tke, siwiutkie wlosy, biegnie zgarbiony, przykulony... serce mi rosnie jak go mijam i nie tylko macham z daleka i dre sie "dobry den" a przy kolejnym okrazeniu mam normalnie ochote rzucic sie na niego i go wysciskac. jakos tak mnie wzruszenie bierze, podziw i wszystko po kolei, jest to na prawde niesamowity widok... wymieniamy wiec ogromne usmiechy mijajac sie na kazdym okrazeniu.. :)
A w Szczecinie juz kilkakrotnie zdarzylo mi sie ze mijane w parku starsze osoby na moj widok bily brawo.. pewnie milo zobaczyc dla odmiany biegaczke a nie tylko w strachu mijac pijakow na lawkach.. :)
tak wiec pozdrawiajmy sie na wzajem bo wtedy od razu humor sie poprawia.. a jak sie mija jakiegos fajnego biegacza i chce sie zaimponowac, przyspieszyc to i przy okazji wynik mozna poprawic.. :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:56

Nieprzeczytany post

bianka pisze:Moim zdaniem wiek ma b.duze znaczenie, mlodzi sie nie witaja a jak im macham to patrza jak na glupia a im osoba starsza tym chetniej i bardziej naturalnie podnosi reke w gescie przywitania. W parku w ktorym biegam co jakis czas spotykam staruszka ktory dzielnie pokonuje kolejne okrazenia. Na oko ma dobrze ponad 70tke, siwiutkie wlosy, biegnie zgarbiony, przykulony... serce mi rosnie jak go mijam i nie tylko macham z daleka i dre sie "dobry den" a przy kolejnym okrazeniu mam normalnie ochote rzucic sie na niego i go wysciskac. jakos tak mnie wzruszenie bierze, podziw i wszystko po kolei, jest to na prawde niesamowity widok... wymieniamy wiec ogromne usmiechy mijajac sie na kazdym okrazeniu.. :)
A w Szczecinie juz kilkakrotnie zdarzylo mi sie ze mijane w parku starsze osoby na moj widok bily brawo.. pewnie milo zobaczyc dla odmiany biegaczke a nie tylko w strachu mijac pijakow na lawkach.. :)
tak wiec pozdrawiajmy sie na wzajem bo wtedy od razu humor sie poprawia.. a jak sie mija jakiegos fajnego biegacza i chce sie zaimponowac, przyspieszyc to i przy okazji wynik mozna poprawic.. :)
Co do ostatniego to mała anegdotka. Fajno dziołszka biegała i ją przegoniłem zadowolony, a ona mnie wyprzedziła po chwili i odmachała z tyłu. Nie miałem szans jej dogonić ;)
"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn

Blog treningowy.

Komentarze.

5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
Awatar użytkownika
szmitas
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:51
Życiówka w maratonie: słaba :(
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podczas dzisiejszego rozbiegania w lesie spotkałem dwie biegaczki (minuta po minucie), które nie zareagowały na moje powitanie, a chyba aż taki straszny nie jestem :) W każdym razie - jeśli to czytają, to mam nadzieję, że następnym razem się poprawią! :)
Współorganizator Lubońskiego Biegu Niepodległości 2011, 2012
http://www.biegniepodleglosci.lubon.pl
krzychu83
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:42
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Często biegam w okolicach poznańskiej Rusałki i Strzeszynka. Zauważyem, że większość dziewczyn/kobiet nie odpowiada na usmiech/uniesienie ręki itp. Pewnie myślą, że jest pod tym ukryty podtekst!!!!! :ojoj: :nienie: Generalnie to osoby starsze mają większą kulturę biegową!
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A nie wpadłeś na to, że są zbyt skatowane biegiem i obowiązkami dnia/nocy żeby mieć dodatkowo siłę na taki gest? :hahaha:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem tego całego machina rekami uśmiechania itp jak bym machal do każdej osoby która mijam to bym chyba sie przewrócił bez sens duzo ludzi biega często zmyslonych skupionych na treningu lub na innych rzeczach
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlatego że są to tak zwane "kanapowo-sezonowe lansiary" które wychodzę pobiegać jak się zrobi tylko ciepło i nie wiedzą co to biegowe pozdrowienie.Kilka razy próbowałem pozdrawiać takich "lanserków damsko-męskich" potem dałem sobie spokój.Najbardziej śmieszne jest to że zakłada na siebie ciuchy za dwa tysiące,elektronikę za drugie tyle i biegnie z klapkami na oczach,jak chcesz się uśmiechnąć lub pomachasz reką to patrzy na ciebie jak na zboczka :hahaha:A to przecież taki miły grzecznościowy gest.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, 20:46 przez mariod, łącznie zmieniany 1 raz.
krzychu83
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wszyscy jesteśmy skatowani obowiązkami dnia/nocy :ble: A więc drogie panie ładnie odpowiadamy na pozdrowienia!!!! :hej: :taktak:
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Otóż to..Mi wystarcza tylko spojrzenie lub przytakniecie głową i wieję dalej..
Nigdy jeszcze nie spotkałem się z niedobrym zachowaniem ze strony biegacza (poza śmieceniem papierkami od batonów)..
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
krzychu83
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z mariod. Zrobiło się troszkę cieplej to ekipa lanserska wyszła sie pokazać! Ciekawe ile z tych osób zobaczymy jesienia i zimą!
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzychu83 pisze:Zgadzam się z mariod. Zrobiło się troszkę cieplej to ekipa lanserska wyszła sie pokazać! Ciekawe ile z tych osób zobaczymy jesienia i zimą!

Najbardziej śmieszne jest to,iż jesienią i zimą powiedzą że nie mają czasu biegać bo obowiązki i itd...Czasami trudno to zrozumieć,wiosną i latem radzą sobie z czasem i obowiązkami a jak jest zimno,brzydko na dworze to nie......to się nazywa chyba?.....mam! LENISTWO!
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzychu83 pisze:Wszyscy jesteśmy skatowani obowiązkami dnia/nocy :ble: A więc drogie panie ładnie odpowiadamy na pozdrowienia!!!! :hej: :taktak:
mariod pisze:Dlatego że są to tak zwane "kanapowo-sezonowe lansiary" które wychodzę pobiegać jak się zrobi tylko ciepło i nie wiedzą co to biegowe pozdrowienie.Kilka razy próbowałem pozdrawiać takich "lanserków damsko-męskich" potem dałem sobie spokój.Najbardziej śmieszne jest to że zakłada na siebie ciuchy za dwa tysiące,elektronikę za drugie tyle i biegnie z klapkami na oczach,jak chcesz się uśmiechnąć lub pomachasz reką to patrzy na ciebie jak na zboczka :hahaha:A to przecież taki miły grzecznościowy gest.
Nie obraź się ale takimi tekstami jak piszesz to sam wychodzisz na lansera - co wychodzi pobiegać żeby powitać się z obcymi laskami. Dla mnie to jest bardzo miło jak ktoś odpowie na przywitanie - jeszcze milej jak sam pierwszy pozdrowi - ale całkowicie rozumiem jak ktoś biega całkowicie dla siebie - i wsłuchuje się w muzę czy akurat patrzy w inna stronę. I mam też to gdzieś czy tylko w sezonie będzie biegać - liczy się to, że wychodzi i biega teraz zamiast siedzieć z chipsami przed TV - a jeśli nie wytrwa to trudno też nie wiem czy za rok będę jeszcze biegać - nie dla każdy musi biegać.
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A mnie Cieszy to lanserstwo:) niech sobie biegają ci wam to przeszkadza zachowujevie sie jak jakaś elita zamknięta sekta biegaczy "prawdziwych" co z tego ze maja na sobie ciuchy za pare tysi stać go to sobie kupuje biega kiedy chce , bo co prawdziwy biegacz biega cały rok? Znam ludzi którzy trenują tylko w sezonie ciepłym i maja zyciowki których większość z was moze marzyć dajcie spokój !
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Mnie też jednorazowe osobniki nie odpowiadają na powitanie więc nie jesteście sami :) Zazwyczaj towarzystwo 30+ zawsze odpowiada ;)

Ciawaraz: nie rozumiesz to trudno. Byłeś kiedyś w górach? Wszyscy sobie mówią "cześć" bez względu na wiek i to jest bardzo miłe. Czujesz, że w tym momencie wszyscy są równi :)
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Tak rzadko spotykam jakiegoś biegacza na swojej leśnej ścieżce, że pozdrawiam nawet ślady odciśniętych butów biegowych. A tak poważniej, kilku rzeczy, jako biegacz z psem się musiałem nauczyć:
- pies zawsze uwiązany do pasa - głupio mi to przyznać, ale w pierwszym okresie biegania (jesień-zima), wierząc w bezludność lasu czasem spuszczałem psa z uwięzi. Do czasu gdy spotkałem pierwszego w swoim życiu biegacza - pies jest łagodny ale dość duży - przestrach jaki może wzbudzić utkwił w pamięci.
- gdy już mijam kogoś - bo począwszy od wiosny las się nieco zaludnia - skracam smycz, zwalniam i trzymam psa przy nodze. Czasem, jak widzę jakiegoś biegacza na wąskiej ścieżce, biegnącego z naprzeciwka to nawet stanę. Trochę dlatego, że mnie zamuruje, że ktoś oprócz mnie biega, ale głównie dlatego, żeby biegacz miał pewność, że pies pod kontrolą.
- mijając wycieczki konne, bo mam w okolicy kilka szkółek, przechodzę z biegu do spaceru. Raz mnie o to poprosiła z daleka instruktorka z grupą dzieciaków na koniach i tak już zostało.

Swoją drogą zastanawia mnie, czy quadowcy mają jakieś zasady etykiety. Poza "Pamiętaj zawsze ustąpić traktorowi" i "nie zapomnij rozjeździć każdego twardszego miejsca na ścieżce" innych nie zauważyłem.
ODPOWIEDZ